A ZTE tehetsége megtalálta a számításait a Monacónál

A 2001-es születésű utánpótlás válogatott Kovács Benedek Máté 5 hete kosarazik egy francia elitakadémiánál. Ő mesélt nekünk tapasztalatairól.

Gratulálunk a francia U21-es bajnokságban való bemutatkozásodhoz. Egy igen komoly klubhoz kerültél ezen a nyáron. Mesélnél arról, hogy miként jött számodra ez a lehetőség?

Először is köszönöm szépen a gratulációt! Április-május környékén jött a megkeresés az AS Monacótól, próbajátékra hívtak, hogy meg szeretnének nézni. Az U16-os, B divíziós Európa-bajnokságon figyelt fel rám az itteni edző, aki egykor csapattársa volt Németh Istinek, a mostani menedzseremnek.

Mikor fogalmazódott meg a fejedben, hogy esetleg külföldön folytasd a pályafutásodat?

Körülbelül 2 éve kezdtem el gondolkodni azon, hogy ki szeretném magam próbálni külföldön. Többen is mondták, hogy külföldön sokkal több a lehetőség a fejlődésre, minden tekintetben. Már 2 évvel ezelőtt is voltam próbajátékon, az a lehetőség akkor nem jött össze. Ezután a ZTE egy olyan ajánlattal állt elő, amit nem utasíthattam vissza, ezért a Magyarországon maradás mellett döntöttem, és utólag úgy gondolom, hogy ez jó döntésnek bizonyult. Majd a szezon vége felé egyre jobban éreztem, hogy igenis itt az ideje a váltásnak, megpróbálom a külföldi lehetőséget, és a Monaco ajánlata pont kapóra jött. Ezúton is köszönöm ZTE KK-nak az ott eltöltött időt, és hogy pozitívan állt a terveimhez.

Mikor kerültél ki Monacóba véglegesen és mik az eddigi tapasztalataid az ottani kosárlabda kultúráról?

A próbajátékra júniusban került sor, akkor 3 napot töltöttem Monacóban és 4 edzésen vettem részt. Ez alapján döntötték el, hogy megfelelő vagyok-e vagy sem. Véglegessé augusztus 13-án vált a dolog, majd augusztus 19-én utaztam ki, ez az ötödik hét, hogy kint vagyok. A francia kosárlabda Európa és világszinten is a legjobbak közé tartozik. Nagyon fizikális és gyors a játék, rengeteg atletikus játékossal a csapatokban.

Miben más ez, mint amit eddig tapasztaltál itthon?

Itt is a fizikális különbséget emelném ki. Magyarországon az utánpótlás bajnokságokban nagyon ritkán lehet találkozni olyan játékosokkal, akik ennyire fejlettek fizikálisan: gyorsak, robbanékonyak, nagyot ugranak... A védekezésre itt nagyon nagy hangsúlyt fektetnek, néha levegőt sem lehet venni mellettük, ha labdát szeretne kapni az ember.

Hogyan látod a következő lépcsőfokokat magad előtt?

Elsősorban azért jöttem külföldre, mert itt jobbak a technikai adottságok, lehetőségek az egyéni fejlődésre. A jelenlegi magasságommal (201 cm) a későbbiekben a 3-as poszt lenne nekem ideális, és itt egyénileg sokat tudnak nekem segíteni ebben. Emellett fizikálisan is szeretnék erősödni, ezáltal mindinkább felvenni a francia U21 ritmusát. És ami a legfontosabb, hogy minél több játéklehetőséget tudjak kiharcolni magamnak a csapaton belül. A későbbiekben szeretnék meghatározó játékos lenni Európa-szinten, úgy érzem, ehhez nagyon jó alapokat tud adni a Monaco csapata.

Hogyan néz ki egy hétköznapod?

Általában 2 edzésünk van naponta, a tréningek között ebédelünk a csarnok éttermében, és a vacsorát is ott biztosítják. Az én napirendem abban tér el a többiekétől, hogy a szabadidőmben én tanulok, mivel magántanulóként végzős vagyok a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, előttem áll még az érettségi, amire szeretnék megfelelően felkészülni.

Milyen kapcsolatod van a felnőtt, profi gárdával jelenleg?

A felnőtt csapat mindig utánunk szokott edzeni, akkor szoktunk velük találkozni. Ezen kívül – egyelőre – különösebb kapcsolatom nincs velük.

Miben más a veled egykorú francia srácok hozzáállása a saját karrierjükhöz, fejlődésükhöz és a mindennapi munkához?

Céltudatosabban végzik a munkájukat, mert tudják, hogy mit akarnak. Emellett a fiatal látja, hogy van esélye bekerülni a felnőtt csapatba, és ott pályára is kerülni. Ez ebben a korban extra motivációval bír, dolgozni azért, hogy ő lehet a jövő nagy kosárlabdázója.

A veletek foglalkozó stáb hány emberből és milyen szakemberekből áll?

Jelenleg 3 edző dolgozik velünk: a vezetőedzőnk Craig Neal, volt NBA edző a Toronto Raptorsnál. Körülbelül 2 napja van egy új edzőnk, Paul Damas, aki szintén egy remek szakember, rengeteg csapatnál dolgozott egész Európában. Továbbá a harmad-edzőnk, aki a szervezést végzi a csapatnál.

Te magad milyen célokkal igazoltál ehhez a klubhoz és mennyi időre?

2+2 évre igazoltam ide, azzal a céllal, hogy a lehető legtöbbet fejlődhessek egy ilyen magasan jegyzett csapatnál. A többit majd az idő eldönti.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus