Ahogy a szakértő látja: a 12. forduló legjei Fodor Mártonnal

Szakértőnk egy érdekes dologra hívta fel a figyelmet, de kiválasztotta a forduló MVP-jét, edzőjét és legjobb magyar játékosát is.

Heti szakértőnk Fodor Márton, a korábbi sokszoros válogatott játékos, aki jelenleg a MAFC sportigazgatójaként dolgozik a magyar kosárlabdában. 

A Hétvége MVP-je: Andriy Agafonov. A ZTE magasembere az örökrangadón hozott rendkívül impozáns számokat, 23 pontot dobott úgy, hogy nem hibázott dobást és a 3 büntetőjét is értékesítette, emellé szedett le 5 lepattanót és adott 3 gólpasszt is, ami 39 VAL-t jelentett számára. Abszolút kijelenthető, hogy a zalaiak ezt a mérkőzést magasposzton nyerték meg és ebben óriási szerepe volt Szabó Zsolt mellett az ukrán légiósnak. 

A Hétvége Magyar Játékosa: Ebben a fordulóban nagyon sok kiemelkedő produkciót láthattunk a magyaroktól, gondolok itt Filipovityra, aki egészen elképesztő formában van, vagy Wittmannra, aki megint komoly teljesítmènyt rakott le most éppen a soproniak kárára, vagy Lórántra, aki hétről hétre vezére a menetelő Paksnak, de én most Csorvási Milánra tenném a voksom. Csereként beállva mindössze 23 perc alatt dobott 23 pontot és termelt 33 VAL-t, a 8 lepattanója mellett 7 kiharcolt fault is szerepelt a neve mellett és a végjátékban nagyon fontos kosarakat szerezve volt a fehérváriak legjobbja. 

A Hétvége Edzője: Itt sem könnyű a helyzet, hiszen Okorn egyértelműen megérdemelné a címet, a Falco veretlen maradt, ráadásul magabiztosan győzött a DEAC otthonában, plusz hét közben a Neptunason is átrohantak a BL-ben. Dzunic mester is dobogón kell, hogy legyen, ez a Paks most a szombathelyiek mellett a legjobb formában lévő csapat a honi pontvadászatban és maradt az utolsó napra az első berényi győzelem, ráadásul idegenben Lo Elhadji Malickkal a kispadon. Azért adom Bencze Tamásnak a díjat mégis, mert a nehéz helyzetben lévő csapatát kellett felkészítenie egy olyan meccsre, ami szerintem minden idők legnagyobb múlttal és presztízsértékkel bíró rangadója! Plusz a Körmend az utóbbi években rendre elhozta a két pontot Zalából. Egy ilyen élet-halál szituációban, végig vezetve és rendkívül fegyelmezett játékkal nyerték meg ezt a mérkőzést, remekül felkészülve az ellenfél játékából, amit egyébként a vendégek is elismertek. Megemlítendő még, hogy igen sportszerű mérkőzést láthatott a teltházas nagyérdemű, illetve az, aki a Zalasporton nézte online a meccset...

A Hétvége Flopja: Ez nem igazán flop, de a játékvezetésről sok szó még nem esett, igazából most sem feltétlenül erre szeretném kihegyezni a dolgot. Két mérkőzésnek is voltak komolyabb utózöngéi, az egyik ilyen az OSE-Alba végjátékában történtek miatt volt, Ljubicsicset faultolták-e a hazaiak avagy sem két pontos oroszlànyi vezetésnél... a videón egyértelműen nem látszik a dolog, de nagy kontaktot nem éreztem. Kicsit "deja vu" érzésem volt ezzel az ítélettel kapcsolatban, ami most nem az Oroszlánynak kedvezett, hozzáteszem ha előtte elhasználják a negyedik csapatfaultjukat, akkor nincs miről beszélni, ez óriási hiba volt a részükrôl. Ha pedig a bírók következetesek lettek volna, a hosszabbítás végén Zsíros is megkaphatta volna a sanszot az egyenlítésre. A ZTE-Körmend meccsen csak egy dolgot jegyeznék meg a 6 vagy 7 támadófaulton kívül, amit a Körmendnek fújtak (amúgy nagy részét jogosan), mikor a végjátékban az akkor pályára lépő Durázi egyből szándékos faultot kapott. Abban a szituációban ez egy erősnek mondható ítéletnek tűnt (még ha Agafonov jól is játszotta el), hiszen tulajdonképpen ezzel el is dőlt a találkozó. Itt is megjegyzendő, hogy a ZTE teljesen megérdemelten nyert, még úgy is hogy 14 pontos előnyt adtak le majdnem hét perc alatt a végén és nem feltétlen ezen múlt. 

Ezek véleményes esetek, nem súlyos hibák. Nekem inkább ami nem tetszik és tendencia nemcsak itt, hanem az alsóbb osztályban is, hogy van egy fiatalabb generáció, aki a látszólagos hatalmával talán néha többször visszaél, mint kellene. Persze mindenki volt fiatal és bolond, velem az élen, de azt ne felejtsük el (és tisztelet a kivételnek, mert létezik) hogy ők vannak a kosárlabdáért, nem pedig forditva.

A Hétvége Érdekességei, összegzés: Szerintem egy egész jó kis héten vagyunk túl, most olyan sok panaszkodni valónk nem lehet. Izgalmas, kiélezett végjátékok több helyen is, komoly erődemonstrációk idegenben a két éllovastól és némi meglepetésre a sereghajtó is megszerezte első győzelmét az utolsó játéknapon. A Kecskemét negyedik helye számomra abszolút meglepetés, nem gondoltam volna, hogy ilyen jól fognak állni decemberben, mint ahogy azt sem volt számomra biztos, hogy a Pécs a kiváló bajnoki kezdet után ennyire szétesik, nyilván ebben benne van Aiken kiválása is, amíg nem pótolják a magasembert, addig még nagyobb bajba kerülhetnek Csirke Feriék. Mint ahogy a Körmend is, akik továbbra sem hoztak senkit Keller pótlására és az ilyen meccseken látszik, mint a ZTE elleni, hogy ez mekkora luxus... A Falco magyarjai előtt le a kalappal, mindenkinek megvan a helye és komfortosan is érzik magukat a játékosok. Sokan fanyalognak, hogy lehetnének jobb légiósok is, én azt gondolom, hogy néha ők a kiegèszítők inkább és így működik jól a kémia, legalábbis a pályán ez látszik. A BL-ben kiütötték a Neptunast és hazai pályán továbbra is veretlenek, ráadásul Perl Zoltán a forduló legjobbja lett!  A Szolnok viszonylag simán megnyerte első meccsét Potocnikkal, kiváncsian várom, hogy lesznek-e további változások a megörökölt keretben és hogy mire lesz elég ez a következő fordulóban a Paks otthonában. A Kaposvárt tényleg nem értem, hogy lehetnek ennyire rapszodikusak, két győzelem után végre úgy tűnt, hogy jó úton vannak kifelé a gödörből, erre egy olyan meccset veszítettek el, ahol ha az elején egy kicsit feljebb kapcsoltak volna, lezárhatták volna a találkozót, ehelyett az ellenfelet magukra húzva egy számukra szerencsétlen végjátékban alulmaradtak.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus