Eric Washington: Fontos volt, hogy a többiek nyugodtnak lássanak

Az OSE irányítója beszélt a bravúros szolnoki győzelemről és a bajnokság folytatásáról is.

Nagy győzelmet aratott hétvégén az OSE Lions, az újonc a Szolnok otthonában tudott nyerni, a sikerben pedig kulcsszerepe volt a vendégek irányítójának, Eric Washingtonnak, aki 27 ponttal és 7 gólpasszal, parádés teljesítménnyel vezette győzelemre csapatát. Vele készítettünk interjút.

Ilyen hosszú szünet után számítottál arra, hogy ennyire jól fogsz teljesíteni te és a csapat is?

Nem mondom, hogy számítottam rá, de ezért dolgozunk mindig nagyon keményen. A hosszú
szünetben is sokat gyakoroltunk, főleg a dobásokat. Nagyon fontos, hogy higgy benne, hogy jól fogod csinálni, amit csinálsz. Nekem az a dolgom, hogy minden pillanatban készen álljak. A kosárlabda olyan sport, amiben egyszer fent vagy, egyszer pedig lent, de én a szabadidőmben is gyakorlom a különböző dobásokat és igyekszem magam formában tartani. Nem mondom, hogy tudtam előre, hogy jól fogok teljesíteni, de bíztam abban a munkában, amit elvégeztem. Tudtam, hogy ha agresszíven kosarazom, akkor meg fogom adni magamnak és a csapatnak is az esélyt a győzelemre, ezt láthattátok a meccsen is. Dobtam, megpróbáltam megcsinálni a játékokat és megfelelően védekezni, aztán pedig a nyerő játékok is bejöttek, ezért is tudtunk győzni.

Az első három negyedben nem dobtátok jól a hármasokat. Viszont a negyedik negyedben többször is jókor találtatok be kintről, főleg annak tudatában, hogy bár szinte végig nálatok volt az előny, azért az Olajbányász többször is visszajött. Minek köszönhető, hogy mégsem estetek össze és végül nyerni tudtatok?

Ez elsősorban a csapat érdeme. Volt már több ilyen alkalom is az idén, amikor szinte végig vezettünk, de aztán visszaengedtük az ellenfelet a meccsbe. Most is hagytuk, hogy a Szolnok visszajöjjön a harmadik negyedben. Így volt például a Körmend és az Alba elleni mérkőzéseken is, előnyből kaptunk ki, de tanultunk azokból a meccsekből, és ez segített most. Már bízunk egymásban, hisz magában a csapat, és amint ez megvan, onnantól megnyílik az út a győzelem felé. Mivel én vagyok az irányító, ezért sokat van nálam a labda. Ha nem nyerünk, akkor az főként rajtam múlik, ha nem játszom jól, ha sokat hibázom, akkor a társaim nem fognak követni. Ezért megpróbáltam minden helyzetben higgadt maradni, amikor a Szolnok nagyon nyomott és jöttek fel ránk, akkor fontos volt, hogy a többiek higgadtnak lássanak, így nekik sikerült nyugodtnak maradni. Aztán amikor kissé lelassult a Szolnok a nagy rohanás után, akkor tudtunk ennek köszönhetően mi is feljebb kapcsolni egy fokozatot.

Most 50%-os mérleggel áll az Oroszlány. A szezon eleji elvárásokhoz képest most teljesen pozitív az eddigi összkép?

Természetesen. Most három meccset nyertünk zsinórban. Nem mondom, hogy mostantól minden meccsünket megnyerjük, de ahogy egyre közelebb kerülünk a középszakaszhoz és a rájátszáshoz, akkor akarsz a legjobb formában lenni. Mi is ezen dolgozunk és nagyon fontos, hogy a csapat magabiztos, figyelünk az edzőnk utasításaira. Ha például most veszítettünk volna, akkor sem lettem volna mérges, mert azt csináltuk, amit megbeszéltünk. De nyertünk és ez mutatja, hogy milyen jó csapat vagyunk, mert itt Szolnokon nagyon nehéz nyerni, őrült hangulat volt a csarnokban. De felnőttünk a feladathoz és sikerült győznünk.

Mostantól heti két meccsetek lesz, és hátra van még a Magyar Kupa is. Hogyan készültetek fel erre az erőltetett menetre így, hogy egy sűrűbb periódusa következik a bajnokságnak?

Szerintem ez csak hozzáállás kérdése. Egy profi játékos minél több meccset akar játszani. Én szeretek edzeni is, de ha választani lehet, természetesen éles meccseket akarok játszani inkább. A meccs a legjobb edzés, ha úgy vesszük. Ez egy jó időszak, ritmusban maradsz, főleg ha ilyen jó formában vagy, mint most mi, akkor miért ne akarnánk kihasználni ezt a jó ritmust, amiben most van a csapat. Nekem amúgy sem ismeretlen ez, az egyetemen is heti két meccset játszottam. Ez egy nem rossz dolog, sőt, szerintem jót fog tenni a csapatnak.

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus