Gonda Zsombor ex-NBA-s ellen is játszott Olaszországban

A korábbi korosztályos válogatott kerettag, a 2000-es születésű hátvéd első, légiósként szerzett tapasztalatairól mesélt.

A szezon elején kerültél az olasz Serie C Gold egyik bajnokesélyeséhez, az A.S. Forio Baskethez. Egyáltalán miért döntöttél úgy 19 évesen, hogy külföldre igazolsz és mit vártál ettől a lehetőségtől?

Igen, szeptemberben érkeztem az egyesülethez és kezdtük meg a közös munkát. Úgy gondolom, hogy minden játékos számára egy kiugrási lehetőség lehet, ha meg tudja magát mutatni nemzetközi porondon is, minél fiatalabb korban. Ez egy óriási tapasztalat szerzési lehetőség nem csak a kosárlabdában, hanem az élet bármely területén.

Hogyan látod, milyen szintű maga a bajnokság és mennyire jöttek be eddig a csapat tervei az alapszakasz közepéig, ahol most jártok?

A csapat szekere eddig majd, hogy nem kiválóan megy, mivel 11 mérkőzésből 10-en nyertesen hagytuk el a játékteret és az első pozícióban várjuk a folytatást. A bajnokság színvonala meglepően erős. Volt lehetőségem a nyolc évig az NBA-ben pattogtató Linton Johnson ellen játszani és sok nagyszerű olasz első osztályból visszavonult játékos társaságában pályán lenni.

Neked egyénileg hogy sikerült az első félév? Mivel vagy elégedett és mi az, amiben szerinted még tudsz jobb lenni a tavasz folyamán?

Véleményem szerint mindig van hova fejlődni ezért, nagyon nehezen elégszem meg bármivel is. De ha nagyon ki kéne emelni valamit, akkor azt mondanám, hogy a védekezésemet egyre stabilabbnak érzem és a dobásaim a triplavonalról kívülről is jó százalékkal betalálnak. A labdanélküli mozgásban szeretnék fejlődni, plusz a jó és gyors kiválasztásokban támadásban.

Melyik volt eddig a legjobb meccsed és azon hogyan teljesítettél?

Az egyik legjobb meccsem egyértelműen a Venafro Basket ellen volt hazai pályán, ahol 19 perc alatt 13 egységig jutottam - 2 kihagyott dobással, 4 szerzett labdával és 3 gólpasszal.

Hogyan tudnád összehasonlítani az ott tapasztaltakat azzal, amit eddig itthon az NB I/B-ben láttál?

Itt a fizikalitást emelném ki első szempontból, több konditermi edzés van beiktatva a mindennapokba, mint otthon és ez a pályán is megmutatkozik, sokkal erősebbek a játékosok, fizikálisabb a játék és a bírók is engedik a kontaktot. Még annyi a különbség a B-csoporthoz képest, hogy egy csapatban 2 légiós lehet és 21 év alatt nem számít senki annak.

Mi lehet számodra egy következő lépcsőfok a következő szezonban, ha az itteni terveid bejönnek?

Egyenlőre az idényre koncentrálok, szeretném minél jobb teljesítménnyel segíteni a csapatot, hogy minél előrébb végezzünk a ranglistán. A külföldi megkeresések mellett is az első célom jelenleg az A-csoportba való kerülés és szeretnék is élni a lehetőséggel, ha ez sikerült.
 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus