Hanga már elengedte az NBA-t, úgy érzi, a legjobb helyen van

Az NBA-t már elengedte, és úgy érzi, a lehető legjobb helyen és klubnál játszhat Hanga Ádám, a Barcelona magyar kosárlabdázója.

Az nso.hu interjúja:

Az NBA-t már elengedte, és úgy érzi, a lehető legjobb helyen és klubnál játszhat Hanga Ádám, a Barcelona magyar kosárlabdázója, aki 2+1 évvel meghosszabbította a 2020-ban lejáró szerződését.

– Nyaralás közben zavarjuk?
– Nem, az már megvolt – válaszolta Hanga Ádám, a spanyol Barcelona Lassa 30 éves magyar hátvédje, aki 2+1 évvel meghosszabbította 2020-ban lejáró szerződését. – Kedden még Barcelonában voltam, de most már Magyarországon vagyunk a családdal, éppen egy játszóházban a gyerekekkel.

– Mikor kezdődtek a tárgyalások a Barcával a hosszabbításról?
– Nem volt túl sok beszélgetés, az ügynökeimnek – van három, közülük Lóránt András áll a legközelebb hozzám, vele napi kapcsolatban vagyok – korábban is azt mondtam, hogy a célom az, hogy minél tovább maradjak. Az Euroliga idei négyes döntője alatt volt egy rövid, de jelentős megbeszélés, a klub már akkor jelezte, hogy szeretne hosszabbítani. Mivel mindkét fél ugyanazt akarta, zökkenőmentesen haladtak a tárgyalások. Most mindenki örül, én pedig nagyon büszke vagyok.

– Volt kényes pontja az egyezkedésnek?
– Nem, főleg mert szóban már májusban megbeszéltük a szerződés részleteit, ezt kézfogással is szentesítettük. Az aláírásra a múlt héten került sor, a bejelentésre pedig most kedden.

– Idehaza sokan leginkább a fizetésére kíváncsiak: volt, aki évi bruttó kétmillió dollárt emlegetett...
– Erről már akkor sem beszéltünk, amikor idekerültem, ugyanis üzleti titokként kezeli a klub és a játékosok is, hogy ki mennyit keres. Minden más csak pletyka és találgatás.

– Harminchárom-harmincnégy éves lesz, amikor lejár a most megkötött új szerződése. Elképzelhető, hogy a Barcánál is fejezi be a pályafutását?
– Ha tudnám előre, nagyon okos lennék... Szeretnék minél tovább játszani, de azt nem lehet megjósolni, harmincnégy évesen milyen fizikai állapotban leszek, a térdeim bírják-e még az idényenkénti hetven meccset. A célom – igen, ezt kimondhatom –, hogy ettől a klubtól vonuljak vissza.

– Azért az benne van a pakliban, hogy levezetni hazajöjjön?
– Egyértelműen nem a válaszom. A tervem, hogy Barcelonában fejezzem be a pályafutásomat. Ha már levezetés, akkor maximum egy kisebb spanyol csapatban.

– A családja is támogatja ebben?
– Barcelonában van az otthonunk, ott járnak óvodába és iskolába a lányaim, tizenegy hónapot ott élünk, a gyerekek már szinte anyanyelvi szinten beszélnek spanyolul. Ezek a legfontosabb érvek. A legjobb helyen vagyok-vagyunk, ha választhatnék, sem tudnék jobb várost és klubot magunknak, mint Barcelona, szóval, sokáig szeretnénk még ott élni.

– Kétezertizenegyben draftolta az NBA-s San Antonio Spurs, de azóta sem vitte el egyik tengerentúli klub sem. Végleg lemondott a világ legjobb bajnokságáról, az NBA-ről?
– Tulajdonképpen ez már régen megtörtént... 2017-ben, mielőtt aláírtam a Barcelonához, kivártam, egy lapra tettem fel mindent: arra, hogy az NBA-ben folytassam. Ám nem kaptam ajánlatot, amit egy jelnek fogtam fel – és elengedtem. Az NBA vonzó és csillogó, de jelen pillanatban semmiképpen sem lennék például a Chicago Bulls játékosa, mert akkor legfeljebb azért küzdhetnék, hogy ne tíz, hanem húsz meccset nyerjen a csapat a 82-ből... Bevallom, azt a részét sajnálom, hogy kipróbálni sem tudtam, milyen ott játszani, de mivel nem kaptam meg a lehetőséget, könnyebb volt elengedni, ugyanis nem rajtam múlt: nem én nem éltem az eséllyel, hanem egyszerűen nem volt esély. Mindig is a tudatosság jellemzett, ebbe illik bele a Barca. Persze sosem tudni, mit hoz az élet, az is lehet, hogy harmincnégy évesen elvisz majd egy NBA-s klub, de erre nem látok nagy esélyt, és nem is számolok vele.

– Eddig két Spanyol Kupát nyert a gránátvörös-kékekkel, de biztosan többre vágyik.
– Persze! Amikor két éve a Barcához kerültem, elindult egy pozitív folyamat, szemléletváltással. Szükség is volt erre, hiszen előtte két-három évig a saját szintjéhez képest mélyre süllyedt a klub, amelynek mindig az volt a célja, hogy minden évben mindenhol nyerjen vagy legalább harcolhasson érte. Idén ez részben már sikerült, előreléptünk, hiszen a Spanyol Kupában megvédtük a tavalyi elsőségünket, bajnoki döntőbe jutottunk, és az Euroligában is újra bekerültünk a rájátszásba – a jövőben Euroligát és bajnoki címet szeretnék nyerni!

Fotó - Dömötör Csaba (Nemzeti Sport)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus