Interjú: Almafaápolás, egómenedzselés

Néhány hete Pécsen tartották meg a Magyar Sportújságírók Szövetségének éves kongresszusát, amelynek egyik házigazdája, egyben sztárvendége Rátgéber László, a magyar kosárlabda nagyágyúja, nemzetközi klubok sikeredzője volt.

Rátgéber Lászlóval készített interjút a vajdasági napilap, a Magyar Szó, részlet a cikkből:

Néhány hete Pécsen tartották meg a Magyar Sportújságírók Szövetségének éves kongresszusát, amelynek egyik házigazdája, egyben sztárvendége Rátgéber László, a magyar kosárlabda nagyágyúja, nemzetközi klubok sikeredzője volt. Megragadtuk hát az alkalmat, és az újvidéki születésű szakemberrel az immár bő egy évtizede a városban működő akadémiájáról, a magyar és az exjugoszláv kosárlabdáról, illetve a nemzetközi és a tengerentúli aktualitásokról beszélgettünk, kitérve többek között a legmodernebb tendenciákra, Nikola Jokićra…

Több mint egy évtizedes munka áll az akadémia mögött. Milyen alapokra építkeznek, hogyan értékeli ezt az időszakot?

– Három dolgot próbálunk egyszerre megvalósítani, a sportszakmaiságot, a pénzek transzparens elköltésén keresztül a gyarapodást és a tudományosságot. Magyarország jól áll a női kosárlabdában, de a férfiaknál nagyon el vagyunk maradva. Komoly feladat, hogy elsősorban kultúrát építsünk, értem ez alatt például, hogy Magyarország nem közvetíti az Euroligát, így tragikus módon nem látták az itteni emberek, ahogyan Hanga Ádám megnyeri a Real Madriddal a sorozatot. Nagyon nehéz ilyen körülmények között jó kosárlabdát csinálni, ha valaki nem akar Nikola Jokić, Luka Dončić, Dražen Dalipagić, Dragan Kićanović vagy Dražen Petrović lenni.

Viszont bebizonyítottuk, hogy az akadémián megfelelő munkával, jó biológiai adottságú fiatalokkal képesek vagyunk az eredmények elérésére. Volt például egy nigériai játékosunk két és fél évig, most az Euroliga final fourjában is játszott, és valószínűleg az NBA draftjának első körében fog elkelni. Vagy ott van Juhász Dorka, aki a WNBA (az amerikai női profi liga – a szerző megj.) első draftkörében kelt el a Minnesotához. A játékoscsinálás többfajta módon történhet. A felnőtteknél nyilván nagyon fontos az analízis, a játékosmegfigyelés. Manapság az öltözők laboratóriumok, elmúlt a polihisztor trénerek ideje, ma egy edző az edzéstechnológiák menedzsere. Csapatot kell építeni, közös irányt kell meghatározni.

 

A teljes interjú itt olvasható el.

 

Fotó, slide: magyarszo.rs; MSÚSZ/Cseh Péter

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus