Ivkovics: Az elnökség úgy látta, most ez a döntés jó

A leköszönő(?) szövetségi kapitány szerint nem szabad az MKOSZ-re haragudni, azokra pedig nem szabad sztárokként tekinteni, akik lemondták a válogatottságot.

A Nemzeti Sport készített interjút Sztojan Ivkoviccsal az Ukrajna elleni Eb-selejtezős sikert követően:

– Teljesen elégedett?

– Két győzelem után nyilvánvalóan nem is lehetek más! – mondta Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány, aki hat hónapos felmondási idejét tölti a férfiválogatott élén, miután a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége elfogadta januári lemondását. – Hat éve kaptunk ki legutóbb Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen Grúziában, azóta csak nyertünk, amióta én vagyok a kapitány, tizennégyből tizenkét Európa-bajnoki kvalifikációs összecsapás zárult a sikerünkkel. Persze ez lehet véletlen is...

– Bár a mostani sorozat talán a két legnehezebb mérkőzéssel indult, nem a levegőbe beszélt a rajt előtt, hogy ismét hatból hat győzelem a válogatott célja.

– Mindig ez a célunk. Én vállalom az arcom, amikor kitűzzük a célokat, és tudom a felelősségem is, a minket kritizáló hangos kisebbség viszont nem teszi meg ugyanezt. Nálunk mindenki tudja, mi az elvárás.

– Mégis extrém helyzetben futott neki a selejtezősorozatnak a csapat, hiszen a felmondási ideje alatt kell(ett) sikerre vinni a válogatottat. Nem tartott attól, hogy ez zavart okoz a fejekben?

– Az én olvasatomban ez nem extrém szituáció. Fontos tudni, hogy egy erős közösség jól reagál a különleges helyzetekre. Ha én a kaposvári szerepvállalásom előtt nem beszélgetek a játékosaimmal, lehet, árulásként élték volna meg, hogy leültem a Kaposvár kispadjára. Ők azonban pártolták, elfogadták a döntésem, ez azt jelenti, hogy a következmények után is velem vannak, és még erősebbek is leszünk. Azonban senkinek sem szabad az MKOSZ-re ellenségként tekintenie! A szövetség a meglévő szabályok szerint döntött, elvileg olyan határozatot kell hoznia, amely a legjobb a magyar kosárlabdának. Az elnökség úgy látta, most ez a döntés a jó. Ha folytatni akarják velem a munkát, akkor majd megkeresnek – és akkor majd nekem kell átgondolnom, szeretném-e folytatni. Sokan gondolták, hogy nagy belháború indul a magyar kosárlabdában, hiszen rombolni a legkönnyebb, de ez a válogatott itt marad, velem vagy nélkülem, mindegy. Nyolc évet kaptam a stábommal együtt, más kultúrából jöttem, tudom, tisztelnem kell ezt az időszakot, és mindent megtenni, hogy ne történhessen meg, ami előttünk volt. Romokat vettünk át, mindenki csak menekülni akart. Nem szabad azokra sztárokként tekinteni, akik elárulták a válogatottat! El kell fogadni, ha valaki lemondta a szereplést, de meg kell becsülni, akik viszont vállalták. Sohasem értettem, Magyarországon miért téma, ha valaki lemondja a válogatottságot. Nem kell ezért senkit sem bántani, de miért nem azokkal foglalkozunk, akik velünk tartottak?! Nézzék meg Horti Bálint vagy Tóth Norbert ukránok elleni teljesítményét, mert én emberfelettinek tartom! Nem tudom elképzelni, hogy azok közül, akik lemondták a válogatottságot, ilyen szívvel, odaadással, akarattal tudtak volna küzdeni abban a hat-nyolc percben, amit ők kaptak.
 

A teljes interjút ezen a linken találjátok, amelyben Ivkovics arról is beszél, hogyan nyertük meg a két Eb-selejtezős mérkőzésünket, hogyan készültünk mentálisan a szoros meccsekre, illetve hogy mit gondol a folytatásról!

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

 

Forrás - nso.hu
Fotó, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus