Simon Balázs egykori csapatával találkozik az Alba a EC-ban

Simon Balázs 15 évvel ezelőtt egy évet játszott a Bonn Bundesligás csapatában, most az Albával igyekszik borsot törni a németek orra alá.

Az Alba ügyvezetőjével Horog László készített interjút az albakosar.hu-n: 

Az biztos, hogy találkozik majd ismerősökkel március elején, ugyanis csapatunk a német Bonn vendége lesz a FIBA Europe Cup egyenes kieséses szakaszában. Ügyvezető igazgatónk, Simon Balázs nem kerül idegen helyre, lévén a 2004-2005-ös idényben a Telekom Baskets Bonn gárdájában pattogtatott.

- A párharcok oda-visszavágós alapon dőlnek el, a hivatalos játéknap március 6. és 13. Kaphattunk volna könnyebb, de nehezebb ellenfelet is. Kit szerettél volna ellenfélnek?

- Nem meditáltam ezen, a legjobb 16 között csak jó csapatok vannak, ez nem kívánságműsor.

- Aztán jön a Bonn.

- Ha már így alakult, azt kell mondanom, örülök, hogy velük találkozunk. Szülővárosom csapatából, Kaposvárról igazoltam hozzájuk, 24 évesen. Egy évet játszottam a klub színeiben, szép emlékeim vannak arról a szezonról. Kupadöntőt vívtunk, a négycsapatos finálét Frankfurtban rendezték, az elődöntőt megnyertük a házigazda Fraport Skyliners Frankfurt ellen, az aranycsata során alulmaradtunk a RheinStars Köln gárdájával szemben. Az ULEB Cup sorozaton – jelenleg 7Days Eurocup néven fut – szerepeltünk, nem jutottunk tovább a csoportból, a szerb Crvena zvezda, a litván Lietuvos Rytas, és a lengyel Deichmann Slask Wroclaw, az olasz Pompea Napoli és a portugál SL Benfica csapatával találkoztunk, egy meccsen múlt a továbbjutásunk. Végül a litvánok és a lengyelek léptek tovább. Nagyon jól éreztem magam Bonnban, az NSZK fővárosa volt a német egyesülésig. Nem túl nagy, 320 ezres település, nagyon szép, nyugodt, a Rajna partján, nincsenek gyárak, ipari üzemek. Minden meccset telt ház előtt vívtuk, mivel a városban nincs minőségi futball, mindenki a kosarasoknak szurkol. Ráadásul ott van a Telekom cégcsoport központja, ebből következően anyagi gondok nincsenek, a klub nyugodt körülmények között működik.

- A Bundesliga erős bajnokság, nívósabb a magyarnál.

- Lényeges különbség van, a német együttesek a nemzetközi porondon is jól szerepelnek. Akad csapatuk – méghozzá több is - az Euroligában, az Eurocup sorozaton, a Bajnokok Ligájában és a FIBA Europe Cup-on. A Würzburg a Bonn mögött helyezkedik a Bundesligában, a közelmúltban bizonyította, hogy rendkívül erős gárda, kétszer megverte a szolnokiakat a nemzetközi kupában. A németek most az EK-ban folytatják, hozzánk hasonlóan, a nyolcaddöntőben.

- Akad korábbi társaid közül valaki, aki még a Telekomban szerepel?

- Már nem. Az akkori edzőm, a bosnyák Predrag Krunic anno éveken át dirigálta az együttest, aztán máshova szerződött, másfél éve tért vissza. A közelmúltig ő volt a szakvezető, ám nemrég távozott jelenleg Christopher O’Shea a szakvezető. Az utóbbi másfél évtizedben sok minden változott, immár új csarnokban, a Telekom Dome névre hallgató létesítményben játszik a csapat, mi anno a kisebb, 4000 néző befogadására alkalmas Hardtberghalléban szerepeltünk. Az új aréna lényegesen nagyobb és modernebb. Jó lesz visszatérni egykori csapatomhoz.

- Milyen esélyekkel utazunk?

- Nem mi vagyunk a párharc favoritjai, ellenfelünk a BL-ből érkezik, 6 sikerrel és 8 vereséggel zárt a B-csoportban. Fontosnak tartom, hogy a tavalyi esztendőhöz hasonlóan idén is eljutottunk az egyenes kieséses szakaszba, egy éve a litván Juventus Utena búcsúztatott bennünket. Egyetlen magyar csapatként vagyunk jelen a folytatásban a nemzetközi porondon, mindent megteszünk a sikeres szereplés érdekében.

fotó: albakosar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus