Újra a KTE lesz ott a felsőházban? Ez várható a folytatásban

Déri Csaba próbálta megfejteni, hogy hogyan alakul a férfi élvonal alapszakaszának hátralévő része, de másról is beszélt ezen kívül.

Már csak öt forduló van hátra a magyar férfi élvonal idei alapszakaszából, a kép viszont továbbra sem nagyon tisztul: az ötödik és a tizenkettedik hely között összesen két mérkőzés a különbség és pont az "alulról jövők" vannak jó formában. Az ismert helyzet és a hátralévő találkozók alapján megkértük Déri Csabát, a Dombóvár, a Nyíregyháza, a Körmend, a Falco és a BC Mures korábbi vezetőedzőjét, az MBK Ruzomberok és a BC Sepsi női csapataival bajnoki és kupaezüstöt nyerő szakembert, hogy latolgassa az esélyeket.

Déri Csaba kalkulációja:

A Szolnok megveri a PVSK-t, kikap Körmenden, aztán legyőzi otthon a Kecskemétet és a TF-et, valamint idegenben a Jászberényt is. A hátralévő meccseken 4-1, így 22 győzelemmel, elsőként zárja az alapszakaszt.

A Körmend kikap Szombathelyen, aztán otthon legyőzi a Szolnokot és a Kaposvárt, kikap Pakson, majd legyőzi otthon a ZTE-t. Ez így 3-2, úgyhogy 18 győzelemmel, másodikként jut be a középszakaszba.

A Falco szerintem egyetlen meccset veszít el, Kecskeméten nem tud nyerni, megveri viszont a Körmendet, a Jászberényt, a TF-et és a Szedeákot is. Ez így 4-1, 17 győzelemmel a harmadik helyről folytathatja.

A Jászberény nyer a TF otthonában, legyőzi otthon a Szedeákot, kikap Szombathelyen, majd otthon a Szolnoktól is, végül pedig Kaposváron is vereséget szenved. Ez így 2-3, 16 győzelemmel visszacsúszik a negyedik helyre, de ott lesz a felsőházban.

A Kecskemét szintén csak egy vereséget szenved, Szolnokon kikap, a többit viszont hozza: elkapja a Szegedet idegenben, a Falcót, a Kaposvárt és a Paksot pedig hazai pályán. A 4-1-es alapszakasz-zárás pedig azt eredményezi, hogy Forray Gábor csapata a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is bejut a felsőházba, méghozzá 15 győzelemmel.

A ZTE a hazai mérkőzéseire felkészül, összeáll és behúzza őket, így legyőzi a Sopront, a DEAC-ot és a PVSK-t, idegenben viszont vereséget szenved Fehérváron és Körmenden is. A 3-2-es mutató összességében 14 győzelmet fog eredményezni, így lemarad a felsőházról, viszont az élről kezdheti meg a középházi középszakaszt.

A DEAC otthon nagyon jó, idegenben nagyon nem, elég kétarcú csapat és én így számolok a folytatásban is: hazai pályán legyőzik a Paksot és a Sopront, ugyanakkor kikapnak Zalaegerszegen, Fehérváron és Pécsett is. Ez a 2-3-as folytatás azt jelenti, hogy 13 győzelemmel a középházban harcolhatnak tovább.

Az Alba Fehérvárnak jó a sorsolása, szerintem már csak egy vereségük lesz, Pakson kapnak ki, a többi meccsüket viszont hozzák: otthon legyőzik a Kaposvárt, a ZTE-t, a DEAC-ot és a Sopront is. Ez így 4-1, úgyhogy ott lesznek a középházban, méghozzá 13 győzelemmel.

Az ASE részéről én nagyon konzervatívan számoltam, de nekik jó keretük van, bennük lehet több ennél. A konzervatív számítás szerint kikapnak Debrecenben, Pécsett és Kecskeméten, közben pedig hozzák az Alba és a Körmend elleni hazai meccseket. 2-3, 12 győzelem, középház.

A PVSK szintén a hazai mérkőzéseivel kvalifikálja magát a középházba: legyőzi az ASE-t és a DEAC-ot saját pályáján, vereséggel távozik viszont Kaposvárról és Zalaegerszegről is, miközben a Szolnokot otthon sem tudja legyőzni. 2-3, 12 győzelem, középház.

A Kaposvár jó formában van, jó a hazai pályája, úgyhogy otthon legyőzi a PVSK-t és a Jászberényt is, idegenben viszont az én kalkulációm szerint nem fog már nyerni, kikap Fehérváron, Körmenden és Kecskeméten is. Ez pedig azt jelenti, hogy a somogyiak lemaradnak a középházról, 11 győzelemmel zárnak.

A Soprontól a minimumot várom, otthon legyőzi a TF-et és a Szedeákot, idegenben viszont kikap Zalaegerszegen, Debrecenben és Székesfehérváron is, vendégként nagyon visszafogottan szerepelt eddig. Ez az alsóházra lesz elegendő, 11 győzelem.

A Szedeák és a TF szerintem nem fog már mérkőzést nyerni, mindketten készülhetnek a playoutra, mert már az alsóházi középszakaszban olyan hátrányuk lesz a többiekkel szemben, amit nem lehet ledolgozni.

Így tehát az én kalkulált tabellám:

1.Szolnoki Olaj KK
2. Egis Körmend
3. Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 
4. JP Auto-JKSE
5. KTE-Duna Aszfalt

6. Zalakerámia ZTE KK
7. Alba Fehérvár
8. DEAC 
9. Atomerőmű SE 
10. Pécsi VSK-Veolia

11. Kaposvári KK
12. Sopron KC
13. Naturtex-SZTE-Szedeák
14. Serco-TF-BP

Szerintem alapvetően a Szolnoknak, a Körmendnek, a Falcónak, az Albának és a Paksnak van olyan kerete, amellyel egy komoly alapszakaszt, középszakaszt, valamint rájátszást végig lehet vinni eredményesen. A TF és a Szedeák kerete komolyabb célokra nem alkalmas, ez látszik is, a többi csapatnál pedig sok helyen rövid a rotáció, említhetném a ZTE-t, Jászberényt, Sopront, PVSK-t, hogy egy-egy sérülés óriási károkat tud okozni. Lehetnek persze meglepetések, ahogy mondtam is, vannak csapatok, amelyekben látok akár többet is, majd meglátjuk.

Ez az említett rövidebb rotáció az alapszakasz végén és főleg a középszakaszban azért eléggé visszaüthet több csapatnál is, amikor szerda-szombat meccsritmusban kell majd teljesíteni.

Én azt gondolom, hogy az általam kalkulált felsőházban éppen emiatt a Kecskemét és a Jászberény is nagyon nehezen fog majd boldogulni, a középházban az ASE és az Alba viszont nagy menetelést vihet véghez. El kell mondanom, hogy szerintem az utóbbi évek legkiegyensúlyozottabb, legizgalmasabb szezonját látjuk, a középszakaszban nagyon sok ki-ki meccset nézhetünk majd és komoly dolgokról fog dönteni a bajnokság ezen periódusa. Az is egyértelmű, hogy idén legalább egy, de inkább több csapat is képes lehet arra (az utóbbi évekkel ellentétben), hogy a playoffban pályahátrányból meglepetést okozzon.

Mennyire köszönhető ez a kiegyenlítettség a jelenlegi szabályrendszernek?

Nekem nagyon tetszik a jelenlegi szabályrendszer és az egész felépítés, az A csoport, illetve a kétszintes B csoport, mindenki megtalálja a maga szintjét, szétszóródnak a magyar játékosok. Az öt légiósos rendszer pedig a kis- és középcsapatokat segíti, mert jó külföldi játékost olcsón, szűk pénztárcával is lehet találni, így nem lefutott a bajnokság, nem lefutottak a meccsek, jó középszakaszra és jó playoffra számíthatunk. Szörnyű lenne a hat légiós, de szintén szörnyű lenne a négy légiós is, az egyrészt drasztikusan rontana a színvonalon, másrészt az már annyi változást hozna, hogy karácsonyra kettészakadna a mezőny, mert a néhány gazdagabb klubnál koncentrálódnának a jó játékosok. Márpedig arra van szükség, hogy versenyhelyzet legyen, az kell a magyar játékosoknak (válogatottaknak és a többieknek is) hogy meg kelljen küzdeni a helyükért. Én láttam azt máshol, Romániában, Lengyelországban is, hogy ahogy monopol helyzetbe kerülnek a hazai játékosok és még inkább védettek lesznek, lényegesen kevesebbet nyújtanak, sokkal rosszabb lesz a hozzállásuk.

Ha a kis- és középcsapatoknak is megvan a lehetőségük jó játékost igazolni, akkor innentől kezdve az elvégzett munka az, ami eldönti a harcot a középmezőnyben, nem?

Döntő jelentősége van természetesen a légióskiválasztásnak és nem is csak arra gondolok, hogy ki a jó játékos, mert azt mindenki látja, hanem az egymáshoz illesztést, a kémiát kell eltalálni. Ide kapcsolódik az is, hogy a meglévő magyar játékosokhoz hogyan illeszkednek a külföldiek, milyen típusúak. A nyáron elkövetett ilyen jellegű hibákat év közben nagyon nehéz helyrehozni, de a kérdésre válaszolva: az év közben végzett szakmai munka, a vezetőedzői munka, a stáb munkája valóban sokat segít. A kiválasztásra visszatérve: nyugaton az ilyen jellegű scoutingra, feltérképezésre sok helyen külön embert foglalkoztatnak, helyenként akár többet is, míg Magyarországon ez még nincs meg, sokszor a vezetőedzőnek kell elvégeznie a feladatot, ami óriási munka és nagyon nehéz átlátni.

fotó: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus