Javított a Cegléd, a DMTK ellen törte át a gátat a Vásárhely

A Zöld-csoport listavezetője kiütéses sikerrel feledtette egyetlen vereségét, a csongrádiak magabiztosan verték a dobogós újoncot, simán nyert a KTE és a MEAFC, míg a Piros-csoportban a Vasas gálázott Baján, a BKG viszont a vártnál nehezebben győzte le a hét közben erősítő Salgótarjánt. 

Piros-csoport, 11. forduló:

Bajai Bácska FKE - Vasas Akadémia 56-105

A Baja kiemelkedő teljesítményei: Jakab Péter (22 pont, 13 lepattanó, 24 VAL), Goldring Bence (11 pont, 3 szerzett labda, 15 VAL). 

A Vasas kiemelkedő teljesítményei: Bagó Martin (18 pont, 8/8 mezőnyből, 6 lepattanó, 24 VAL), Andrássy Géza (14 pont, 6 lepattanó, 21 VAL), Kelenföldi Domonkos (13 pont, 5 lepattanó, 4 blokk, 21 VAL). 

A novemberben négyből hármat nyerő Vasas kezd összeállni és legutóbb a BKG ellen egy komoly skalpot is begyűjtött, jóval esélyesebbnek tűnt a továbbra is rengeteg problémával küzdő, nyeretlen Baja otthonában - a meccs pikantériáját Bagó Martin adta, a magasember a szezont még Baján kezdte (remekül) és menet közben igazolt át a fővárosiakhoz. A Vasas kezdői gyorsan meg is léptek hat ponttal, amit a Goldring-Jakab duó vezette hazaiak még ellensúlyozni tudtak, de amint jöttek a cserék, kiütközött, hogy a vendégek jóval mélyebbek, főként a védelmük állította nehéz feladat elé a bajaiakat (12-24). A második negyedet Bagó és Radics révén 8-0-val nyitotta a Vasas, gyorsan meglett a közte 20, majd a negyed derekán a 30 is, miután a bajaiak sorozatban adták el a labdákat, amiből a vendégek könnyű kosarakkal büntettek - Kelenföldi, Kerkai és Barócsi villogott ebben az időszakban. A félidő végén kicsit összekapta magát a Baja, de a különbséget nem tudták csökkenteni, gyakorlatilag eldőlt az összecsapás (25-56). 

A második félidő elején összekapta magát a hazai gárda támadásban, de a Jakab és Kucsora vezette roham gyorsan kifulladt és a Bagó Martinra támaszkodó vendégek egy 12-0-s rohanással negyvenen kívülre kerültek, a meccs érdemi része véget ért. A vendégek elkezdtek lehetőséget adni a második soruknak, de Boros Márk vezetésével így is növelték a különbséget, és végül kiütéses vereséget mértek a Bajára. A Vasasnál hatan értek el kétszámjegyű ponttermést, 47-26-ra nyerték a lepattanózást, nem volt egy súlycsoportban a két gárda - a hazaiak kispadján ülő legenda, Hosszú István nagyon sportszerűen el is mondta a meccs után, hogy valószínűleg teljes kerettel sem tudtak volna nyerni. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

Salgótarjáni KSE - BKG Príma Akadémia 75-87

A Salgótarján kiemelkedő teljesítményei: Takács András (11 pont, 13 lepattanó, 24 VAL), Molnár Dániel (16 pont, 3/8 tripla, 3 lepattanó, 14 VAL), Dragasevic Veljko (17 pont, 3/9 tripla, 12 VAL).

A BKG kiemelkedő teljesítményei: Nick Allen (30 pont, 12/13 mezőnyből, 6 lepattanó, 41 VAL), Nagy Botond (18 pont, 6/10 tripla, 4 szerzett labda, 23 VAL), Nagy Benedek (11 pont, 15 gólpassz, 24 VAL), Buzás Bence (9 pont, 5 lepattanó, 8 kiharcolt fault, 18 VAL).

Az utolsó előtti helyen álló Salgótarjánm hét közben az A-csoportos tapasztalattal is rendelkező Nshimba Joellel és egy amerikai hátvéddel, Charles Cooperrel erősített, míg a BKG ugyan az élmezőnyben foglalt helyet, de legutóbb kikapott a Vasastól és több kisebb sérülés hátráltatta. A hazaiak jól is kezdték a meccset, Dragasevic és Molnár triplákkal jelentkezett, Takács jól dolgozott a palánkok közelében, azonban már ekkor látszott, ki okozza majd nekik a legnagyobb gondot: a BKG amerikai magasembere, Nick Allen csapata első kilenc pontjából nyolcat szerzett. Amikor felnőtt mellé Zsihla, Buzás Bence és két triplával jelentkező Nagy Botond, azzal nem tudott mit kezdeni a Salgótarján - itt kicsit érződött még, hogy az új emberek keveset edzettek együtt, főleg Cooper hibázott elég sokat (18-33). A kisszünetben sikerült rendezni a hazai sorokat, többen is előléptek, egy 10-0-s futással lepték meg a szigetszentmiklósiakat. Nagy Benedek és Allen reagált a rohamra, de Nshimba és Cooper is kezdte elkapni a fonalat, a tarjániaknak sikerült 10 ponton belül maradniuk. Nagy Benedek a félidő végén pörgött fel igazán, bontásaiból eredményesek voltak a társak, az ő kisebb extrájával állt vissza a 10 pont feletti fór (37-48). 

A második félidő elején mindkét oldalon kinyílt a pofonzsák, a hazaiaknál Dragasevic, a vendégeknél Nagy Benedek villogott támadásban, de a differencia nem csökkent - Molnár Marcell dobásaival, illetve Cooper erőszakos lepattanózásával maradt meccsben az SKSE, igazán közel nem tudtak jönni, a BKG-nál is előlépett a rutinos Szeleczky (56-67). A zárónegyedre fordulva a hazaiak feljavultak védekezésben, kevés ponton tartották a BKG-t, de a vendégek is ugyanígy tettek - szinte csak Takács, illetve Allen tudott betalálni ebben az időszakban. A játékrész derekán Dragasevic hármasával hosszú idő után először nézett be 10 pont alá a Salgótarján, de Allen két duplával azonnal válaszolt, továbbra sem tudták lelassítani. A végjátékban Buzás és a Nagy-testvérek is előléptek, itt már 15 pontnál is járt a különbség, a vendégek végül izgalommentes végjátékban győztek, de ha az SKSE összeszokik, nem sok vendégcsapatnak terem majd babér Nógrádban. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele

 

Zöld-csoport, 11. forduló:

KTE-Duna Aszfalt U23 - ELITE Basket 76-52

A KTE kiemelkedő teljesítményei: Kiss Dávid (10 pont, 11 lepattanó, 21 VAL), Velkey Géza (15 pont, 3/5 tripla, 3 lepattanó, 15 VAL), Tóth Balázs (13 pont, 3/4 tripla, 3 lepattanó, 16 VAL), Kőházi Bence (8 pont, 6 lepattanó, 4-4 gólpassz és szerzett labda, 19 VAL). 

Az ELITE kiemelkedő teljesítményei: Láncos Krisztián (24 pont, 19 lepattanó, 2 blokk, 37 VAL), Somogyfoki Szabolcs (14 pont, 10 lepattanó, 7 kiharcolt fault, 21 VAL). 

A KTE legutóbb az Újpest vendégeként szenvedett sima vereséget, most pedig nem számíthatott egyik legjobbjára, Kucsera Dánielre, ugyanakkor ismét Ivkovics Sztojan foglalt helyet a kispadon - az ELITE legutóbb közvetlen riválisát, a Pénzügyőrt verte, most pedig másfél hónap után újra bevethette egyik húzóemberét, Somogyfoki Pétert. A hazaiak azonnal jelezték, hogy győzni akarnak, Tóth Barna és Kiss Dávid révén 6-0-val nyitottak, majd amikor úgy tűnt, hogy az ELITE kiszabadul a nyomásból, Tóth Balázs és Velkey Géza is beszórt egy triplát, 12-8 után pedig Tóth Barna, Kiss és Velkey újabb kosaraival léptek el - a vendégek legnagyobb gondját azonban a kecskeméti fiatalok védekezése jelentette (23-11). A második negyed elején Láncos és Jilling pontjaival igyekezett közelebb jönni a vendégek, de a KTE hátul gyorsan rendezte a sorokat, Tóth Balázs két újabb hármasával visszaült a nyeregbe, 28-17 után pedig Kőházi, Ivkovic, Tóth Barna és Velkey kosaraival egy 16-0-s rohanással sokkolta a törökbálintiakat (44-17). 

Fordulás után kiegyensúlyzottabbá vált a mérkőzés, a vendégek védekezése is feljavult, ugyanakkor támadásban továbbra is nagyon ritkán találtak be - kicsit közelebb jöttek, de 20 pont alá nem tudtak benézni, amikor pedig kicsit megálltak, a KTE azonnal csinált egy 7-0-s futást, ekkor közel 30 ponttal jártak előrébb. A hajrában a Lukács-Velkey-Ivkovic trió is megszórta az ELITE-et, lezárva ezzel az érdemi kérdéseket (64-32). A negyedik negyed elején még becsülettel ment előre a törökbálinti gárda, Láncos és Somogyfoki Szabolcs vezetésével bejöttek 30 pont alá, majd jártak 20 pont közelében is, de a kecskemétiek sikerét nem veszélyeztették - a KTE sikerével megerősítette helyét az élmezőnyben, az ELITE pedig továbbra sem tud elmozdulni az utolsó helyekről. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

Ceglédi KE - Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK 113-69

A CKE kiemelkedő teljesítményei: Herendic Dominik (18 pont, 11 gólpassz, 4 szerzett labda, 28 VAL), Tóth Zoltán (16 pont, 3 gólpassz, 22 VAL), Szabó Norbert (15 pont, 4 lepattanó, 2 szerzett labda, 20 VAL), Hajdu Márton (10 pont, 8 lepattanó, 19 VAL), Csaba György (15 pont, 3 lepattanó, 2 szerzett labda, 18 VAL). 

A Tiszaújváros kiemelkedő teljesítményei: Asszú Áron (14 pont, 8 lepattanó, 4 szerzett labda, 20 VAL), Gerőcs Bálint (10 pont, 5 lepattanó, 13 VAL). 

A Cegléd legutóbb Győrben vesztette el veretlenségét, így kettőzött erővel igyekeztek kiköszörülni a csorbát - ehhez ideális ellenfélnek tűnt a Tiszaújváros, akik a középmezőnyben tartózkodnak és mostanában akadtak gondjaik. A vendégek ennek ellenére jól kezdtek, Asszú Áron és Asszú Ádám, Gerőcs, Drahos és Kovács is sokat tett hozzá, a negyed derekán 12-15-re vezettek. Az addig főként Tóth Zoltán húzta hazaiak itt rázták meg magukat, a cseresorból érkezett Hajdu, Herendic, Mészáros és Micev, egy 16-0-s rohanással sokkolták elenfelüket (30-21). A második negyedet is jól kezdte a Cegléd, Hajdu, Csaba és Herendic révén támadásban remekeltek és hamar 17 pontra növelték a fórt. Itt még a Tiszaújváros válaszolni tudott egy 7-0-val és sikerült 10 pont körül tartani a hátrányukat, de a következő rohammal már nem tudtak mit kezdeni: a CKE 47-35 után Herendic kosaraira és passzaira építve egy 15-3-as futással tekintélyes előnyt harcolt ki a félidőre (62-38). 

A nagyszünetet követően a vendégek légiósa, Zmijarevic lépett elő, de a Cegléd nagyon gyorsan reagált, 66-45 után a Tóth-Szabó-Csaba trió egy 10-2-t rakott össze, és 30 pont közelébe tornázta a vendéglátók előnyét. Asszú Áron igyekezett a Tiszaújváros élére állni, de a túloldalon Micev lépett elő, így a vendégek nem tudtak faragni a hátrányból és három negyed alatt eldőlt a meccs (91-58). A negyedik játékrész elején a Cegléd még egy kisebb ütéssel 40 pontra növelte a fórt, innentől már csak formalitás volt a hátralévő idő - a CKE gyorsan javított és továbbra is vezeti a Zöld-csoportot, míg a Tiszaújváros kicsit távolodott a playoff-helyektől. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele

 

MEAFC-Miskolc - DEAC U23 75-55

A MEAFC kiemelkedő teljesítményei: Kozák Márton (12 pont, 9 lepattanó, 18 VAL), Cseh György (12 pont, 4/5 mezőnyből, 4 lepattanó, 18 VAL), Tóth Bence (6 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz, 5 szerzett labda, 16 VAL). 

A DEAC kiemelkedő teljesítményei: Neuwirth Bence (18 pont, 5 lepattanó, 2 szerzett labda, 17 VAL), Udemezue Ekenedilichukwu (15 pont, 5/9 mezőnyből, 14 VAL). 

A vendégeknél több játékosnak és a vezetőedző Andjelko Mandicsnak is az A-csoportos DEAC-ban volt jelenése, így kicsit foghíjasan érkeztek Miskolcra, ahol az egyre jobb formába lendülő, a playoff határán átlépni készülő MEAFC várt rájuk. A DEAC így is jobban startolt, kiválaón védekeztek és a Pollák-Neuwirth duó vezérletével pontok is érkeztek, 2-9-re vezettek öt perc után. A Tóth-Kozák-Csák trió pörgette fel a miskolci támadójátékot, de a túloldalon a fiatal Udemezue sorra szerezte a kosarakat, amellyel tartotta előnyét a DEAC (9-18). A második negyed elején Csák és Ragályi kosaraival jól indult a MEAFC - a vendégek ekkor még tudtak válaszolni, ám ezt követően mindkét oldalon gödörbe kerültek, 14-23 után a hazaiak egy 10-0-s rohanással fordítottak. A félidő végén a miskolciak rutinos magasemberei, Cseh és Lajsz is előléptek, nem festett jól a vendégek játéka (30-26). 

A második félidő eleje nem a támadásokról szólt, elvétve találtak be a csapatok. A MEAFC támadójátéka állt össze hamarabb, Kozák, Ragályi és Sándor hármasaival sikerült megbontaniuk a DEAC védekezését, közelebbről is megnyíltak a területek, egy 14-2-es futással kerültek remek helyzetbe. Udemezue egyszemélyes 7-0-val próbálta visszahozni a vendégeket, de a negyed végén Ungi Keve hármasa a legrosszabbkor jött a debreceniek szempontjából (51-39). A záró játékrész elején aztán hamar dűlőre vitte a dolgot a MEAFC, Cseh remek megoldásaival pillanatok alatt 16 pont lett közte - szépen lassan több miskolci is fellépett, ez pedig már sok volt a DEAC-nak, 66-46-nál eldőlt a csata. A végjátékban a vendégek már nem nagyon tudtak benézni 20 pont alá, a miskolciak rutinosan tartották az előnyüket és zsinórban harmadik sikerükkel nem csak megelőzték ellenfelüket, de ötödik helyre léptek előre a tabellán. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli - Dunaharaszti MTK 98-76

A Vásárhely kiemelkedő teljesítményei: Paclovic Vuk (13 pont, 7 lepattanó, 11 gólpassz, 3 szerzett labda, 27 VAL), Varga Zalán (19 pont, 3/7 tripla, 5 lepattanó, 22 VAL), Semin Burko (17 pont, 2/2 tripla, 9 lepattanó, 25 VAL). 

A DMTK kiemelkedő teljesítményei: Jordan Santiago (21 pont, 4 szerzett labda, 20 VAL), Bocsárdi Gábor (11 pont, 8 lepattanó, 2 szerzett labda, 20 VAL).

A kieső helyek közelében álló Vásárhely egyértelműen alul, míg az újonc, de 2. helyen tartózkodó Dunaharaszti egyértelműen felülteljesített eddig, ugyanakkor a Kosársuli otthon sokkal veszélyesebb, míg a DMTK-nál a rövid rotáció miatt aggódhattak. Az első percekben a vendégek igazolták jó hírüket, Joó és Santiago kosaraival többször vezettek, ugyanakkor a vásárhelyiek a két Varga, illetve a center Burko vezetésével hamar magukhoz ragadták a kezdeményezést. Előbb egy 9-0-s, majd egy 6-0-s futással kerültek előnybe, és bár a DMTK-nál többen is felléptek, a hazaiaknál Bálint Erik hét pontot szórt, és Bodócsi is hármassal jelentkezett (29-25). Várható volt, hogy ezt a pontmennyiséget nem tudják tartani a felek, percekig alig esett kosár, 32-29-nél azonban a Vásárhely ismét megtalálta a játékát: Bálint, Varga Zalán, Vejinovic és Pavlovic kosaraival egy 14-2-es rohanással került felülre. A félidő végén Bocsárdi segítségével jött kicsit közelebb a DMTK, de a védekezésüket továbbra sem tudták rendbe tenni 55-44). 

A fordulás után pedig percek alatt el is vesztették a meccset: a Vásárhely valósággal kirobbant az öltözőből, Bodócsi, Burko és Varga Ákos révén 8-0-val nyitottak és 20 pont közelébe növelték a fórt, majd hamarosan át is lépték azt. A játékrész vége felé kezdett ocsúdni a Dunaharaszti, Kerti és Csabay nőtt fel Santiago mellé, de így is csak éppen látótávolságban tudtak maradni (77-65). A negyedik negyed elején viszont a Vásárhely végleg dűlőre vitte a dolgot: Bodócsi szórt hármast, majd a center Burko tőle szokatlan módon egymás után két triplát küldött a helyére, amivel végleg megrogyasztotta ellenfelét. A vendégek percekig képtelenek voltak gyűrűbe találni, amikor pedig megindultak, a vásárhelyiek már rutinosan tartani tudták a különbséget és vezetőedzőjük reményei szerint ezzel meg is kezdték a felzárkózást az élmezőnyhöz - a DMTK egyelőre ott tartózkodik, de most váratlanul nagy pofonba szaladt bele. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

fotó, slide: hunbasket.hu

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus