Beragadt a Minny a középszerűségbe?

A Timberwolves padja szinte teljesen átalakult, érkezett egy nagy tehetség, de a kérdés ugyanaz, mint eddig: lehet-e Wiggins és Towns köré sikeres csapatot építeni?

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: LakersClippersKingsSunsWarriors
Central: BucksPacersPistonsBullsCavaliers
Southwest: SpursMavsGrizzliesPelicansRockets
Atlantic: RaptorsSixersCelticsNetsKnicks
Northwest: NuggetsBlazersJazz, Thunder

 

Minnesota Timberwolves

Draft: Jarrett Culver (1/6), Jaylen Nowell (2/43)

Távozott: Jerryd Bayless (Sichuan Blue Whales), Mitch Creek (South East Melbourne Phoenix), Luol Deng (Bulls/visszavonult), Taj Gibson (Knicks, 2 év 20 millió), Tyus Jones (Grizzlies, 3 év 28 millió), Cameron Reynolds (Bucks, two-way), Derrick Rose (Pistons, 2 év 15 millió), Dario Saric (csere, Suns), Jared Terrell (Hapoel Eliat), Anthony Tolliver (Blazers, 1 év 2.6 millió), CJ Williams

Érkezett: Jake Layman (sign-and-trade, Blazers, 3 év 11.5 millió), Noah Vonleh (Knicks, 1 év 2 millió), Shabazz Napier (csere, Nets), Treveon Graham (csere, Nets), Jordan Bell (Warriors, 1 év 1.6 millió), Tyrone Wallace (Clippers, 1 év 1.6 millió), Tyus Battle (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Barry Brown Jr. (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Naz Reid (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Kelan Martin (Ludwigsburg, two-way), Jordan McLaughlin (G-Liga, two-way)

Maradt: Andrew Wiggins, Karl-Anthony Towns, Jeff Teague, Gorgui Dieng, Robert Covington, Josh Okogie, Keita Bates-Diop

Keret:
Teague - Okogie - Wiggins - Covington - Towns
Napier - Layman - Culver - Bell - Dieng
Nowell - Graham - Wallace (nem garantált) - Bates-Diop - Vonleh
Battle (ng) - Brown (ng) - Reid (ng)
McLaughlin (two-way) - Martin (tw)

A nyár mozgalmas volt a Timberwolves számára, kezdve a drafttal, ahol Dario Saric segítségével előre cserélt az együttes, így tudta megszerezni a nagyon tehetséges two-way játékosnak tartott Jarrett Culvert. Az off-szezon többi része inkább a veszteségeké volt azonban: nemhogy két jó csereegyese nincs az együttesnek, de lényegében egy sem: a Warriors és a Nets sign-and-trade üzletének részeként érkezett Shabazz Napier (és Treveon Graham), de Derrick Rose-t és Tyus Jonest is elbukta a gárda, ez hatalmas visszaesés. A magas posztokról Taj Gibson és Anthony Tolliver mentek, de őket azért sikerült pótolni egyrészt Noah Vonleh-val, másrészt a Golden State-nél kegyvesztetté váló, de alapvetően nagyon sokoldalú Jordan Bell-lel. A Portlandtől pedig érkezett Jake Layman a perimétert erősíteni.

A kezdőcsapat szerintem még jobb is lehet, mint a tavalyi volt: Covington hamar lesérült, Okogie az ő helyére került be, most viszont egymás mellett játszhatnak. Előbbi a liga legszűkebben vett elitjébe tartozik a periméter védekezést tekintve, utóbbi pedig most kezdi második szezonját, de már elmondható, hogy ugyanebbe az irányba halad ölés léptekkel. Két egészen pazar védőről beszélhetünk, ami nagyon kell a Wolvesnak: egyértelműen ez a gárda gyengesége. Culverre még kár lenne komoly terheket pakolni, de two-way játékosként ismerhettük meg az egyetemen, így ez a hármas nagyon komoly nehézséget okozhat az ellenfeleknek.

Nagy kérdés persze, hogy Karl-Anthony Towns összeszedi-e magát hátul, mert néhány kitűnő teljesítmény után sok egészen pocsék produkció is jönni szokott tőle, márpedig gyengén védekező centerrel nem sok jól védekező csapatot raktak össze az utóbbi időben - és ezen a témán Gorgui Dieng sem tud segíteni, Jordan Bell talán egy fokkal többet (benne megvan a lehetőség, kérdés, hogy Towns mellett tudják-e esetleg használni magas szerkezetben). Egyértelmű, hogy Townst nem fogják padoztatni, akármit csinál védekezésben, így egyetlen lehetősége maradt: az, hogy sokkal kiegyensúlyozottabban és magasabb szinten teljesít majd hátul. Az állomány viszont adott ahhoz, hogy Townstól függetlenül is javuljon védekezésben.

Hogy elöl mi lesz, az már más kérdés. Soha nem a támadójátékkal volt gondja a Minnynek, és egy olyan együttesnél ez nem is meglepő, ahol ott van egy Towns szintű szörny, aki kintről, bentről, a pálya összes pontjáról veszélyes. A körülötte lévő állomány azonban nem ideális. Jeff Teague egy átlagos irányító, az elzárás-leválás játékban használható, és adott napokon a triplája is sül, de nem ő az első számú helyzetkreáló, és nincs is túl jó keze. Okogie egyelőre védekezésben nyújt maradandót, elöl nem, Covington viszont igazi 3&D játékos, és sokoldalú kosaras lehet Culverből is (kérdés, mikor, mert nem biztos, hogy az első évében rögtön hatalmas impactje lesz a meccsekre...). Nem ideális a spacing, és lesznek napok, amikor teljesen halott lesz, de alapvetően meg lehet oldani a hatékony támadójátékot ezzel a kerettel.

A két legnagyobb kérdőjel közül az egyik természetesen Andrew Wiggins, aki totálisan megállni látszik a fejlődésben, pocsék hatékonysággal dolgozott az előző idényben, és még triplája sincs, amivel esetleg tudna segíteni a Teague-Towns kettő-kettőknek vagy Towns egyéni akcióinak. Ha bármit akar magával kezdeni az együttes, akkor vagy Wigginsből kell sokkal jobb játékost faragnia, vagy meg kell próbálni elcserélni, ami nagyjából lehetetlen feladatnak tűnik jelenleg. A másik nagy kérdés az, hogy Rose pontjait ki fogja pótolni: na ő viszont nagyszerűen játszott tavaly, a tripladobása is soha nem látott szintre ért, és többször meccset eldöntő fontosságú játékokat mutatott be. Az ő szerepkörét látszólag senki nem tudja átvenni, a padról ilyen minőségű scorere (egyelőre) nincs a Timberwolvesnak, és ez azért győzelmekben mérhető visszaesést jelenthet.

Összességében nézve nekem kicsit felemás volt az off-szezon. Bell és legfőképp Culver megszerzése egyértelműen pozitívba viszi az összképet, a Minnesotának szüksége van ilyen tehetségekre - Wiggins albatrosz szerződését csak úgy vészelheti át a gárda, ha jobb játékosokat nevel ki, mert igazolni nem fog. Rose távozása és nem pótlása viszont a jelen terveinek nem sokat segít, mint ahogy Tyus Jones is hiányozhat még hosszútávon, ő a jó védekezése mellett egy igazi kiszolgáló, pass-first egyes volt. Azt, hogy ez a Minnesota mitől lenne PO-csapat, azt egyelőre nem látom magam előtt: a támadójáték vissza fog esni Rose távozásával, a védekezés pedig csak akkor javulhat PO-szintre, ha Towns is megteszi ezt. Ha szintet lép a center hátul, újabb csapat jelentkezik be a nyugati rájátszásra, de egyelőre ezt nem tudom neki megelőlegezni.

Off-szezon értékelés: B-

Tipp: Nyugat 12.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus