El kell indulnia valamerre a Sunsnak

Évek óta érkeznek a jobbnál jobb helyen húzott fiatalok Phoenixbe, akik aztán nem fejlődnek semmit vagy nagyon keveset - ezen Monty Williamsnek kell változtatnia, James Jonesnak azonban van még dolga a kerettel.

Az eddig tárgyalt csapatok:

Southwest: PelicansGrizzlies
Atlantic: Knicks
Pacific: Lakers
Central: Cavaliers


Mint minden nyáron, idén is végigvesszük a csapatokat a draft és a szabadügynökpiac nyitása előtt, hogy mit érdemes csinálniuk az off-szezon folyamán, mire és merre építkezhetnek, egyáltalán milyen lehetőségeik vannak. A lottery-n a hatodik helyre visszacsúszó Phoenix Sunsnál már nem az off-szezon lesz a perdöntő.


A draft egyszerű lehet, egy fazonszabász biztosan kell

Az arizonaiak keretében egyetlen igazán komoly lyuk van - legalábbis látszólag -, ez pedig az egyes poszt, úgyhogy az 1/6-on két név adja magát a Sunsál: Coby White és Darius Garland. Az egyik szinte biztosan el fog kelni, mire a Phoenix jön majd, ez könnyítheti James Jonesék dolgát - már amennyiben nem megy el mindkét delikvens, mert akkor nézelődhet a Suns, a lottery-be egyetlen másik irányítót sem várnak az előbb említett duó és az 1/2-re várt Ja Morant mellett. Ha mégis kimegy mindkét érintett, abban az esetben a legjobb játékost választhatja a Suns, de az is elképzelhető, hogy csere lesz a pick sorsa egy már bevált egyes iránt.

Az ugyanis biztosnak tűnik, hogy akár érkezik a Garland/White duó egyik tagja, akár nem, a Suns rá fog menni még legalább egy irányítóra. Szóba hozták a csapatot Lonzo Ball-lal is, amennyiben Ball bekerülne egy New Orleans Pelicans-féle cserébe, de nem akarna a Pelsnél játszani vagy a NO-nak jobban kellene a pick, mint Ball. Felmerült már a szezon közben is Terry Rozier neve, aki korlátozott szabadügynök lesz, de teljesen egyértelműen elvágyódik Bostonból, amennyiben Kyrie Irving ott marad. Más típusú játékmesterből Patrick Beverley vagy éppen Cory Joseph is, akik fizikalitást hozhatnak - bár ők egy komoly gondot nem oldanak meg.

Az ugyanis kiderült, hogy Devin Booker ugyan tud passzolni, de nem a játékszervezés a profilja, ő egy kiváló scorer. Ezt a csapatot viszont mozgatni kell, a labdákat elosztani, Bookert, DeAndre Aytont vagy a megbontott védelem mellett Mikal Bridgest, Josh Jacksont és TJ Warrent meg kell tudni játszani üres helyzetekben, különben ugyanaz a semmi lesz, mint az elmúlt években. Garland és White jók lehetnek erre, de lehet, hogy csak pár év múlva, ez a keret pedig már egy ideje próbálkozik kihozni magából a maximumot, eddig sikertelenül.

Számomra éppen ezért nem lenne meglepő, ha Ricky Rubio vagy éppen Mike Conley felé is kacsintgatnának, akik mögött Garland vagy White fejlődni tud, ám akik azonnal gerincet adnának a jelenleg sokszor ad hoc támadójátéknak. Rubióért senkit nem kell adni, szabadon igazolható, és a Phoenixnek lehet akár 32.5 milliónyi helye is a sapka alatt - a spanyol biztosan nem kerül ennyibe. Conley-ért cserélni kell, bár nem biztos, hogy egy újjáépülő csapatot akar vezetni a Memphis Grizzlies sztárja, jelenlegi munkaadójával is éppen ez a problémája...


Fel kell kavarni az állóvizet

Talán az irányító hiányánál is nagyobb probléma az, hogy a Phoenixnél évek óta képtelenek fejleszteni a játékosokat, így pedig gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy kit draft draftolnak - Bridges mutatott életjeleket, Booker és Warren pedig egyre hatékonyabb scorerek, de ennyivel vége is a pozitívumoknak. Dragan Bender, Alex Len vagy éppen Marquese Chriss teljes süllyesztő volt, és Josh Jackson is halad efelé - a nyári letartóztatásánál nem sok viccesebb történet volt az NBA-ben az utóbbi időben. Ez négy darab top8 pick, akik jottányit sem fejlődtek az itt töltött idejük során, Élie Okobónak és De'Anthony Meltonnak pedig még rengeteget kellene előrelépniük, hogy használható rotációtagok legyenek - nem úgy tűnik, hogy erre a Suns a legmegfelelőbb hely.

Egy lépést megtett a nyáron a Phoenix Monty Williams kinevezésével, bár az sem igazán érhető, hogy egy év alatt, egy irányító nélküli csapattal mit vártak a menesztett Igor Kokoskovtól. Williamset szeretik a játékosok, nagy népszerűségnek örvend, és igazi "tanár" alkat - ő és szakmai stábja elindíthatja az utóbbi években lényegében nem létező játékosfejlesztést. Emellett azonban nem lenne meglepő, ha a gárda beleunna abba, hogy majd azt várja, hogy 2-3-4 év múlva lesz egy jó csapata a saját draftoltakból, ebből ugyanis egyelőre semmi nem valósult meg - a tehetségek ellenére még igazán játéka sem volt a Sunsnak, nemhogy eredményei.


Ki kell jelölni a sarokpontokat, a többiek vihetőek

Booker és Ayton az a két játékos, akiktől valószínűleg nem szabadul meg a Suns semmi esetre sem - ha valakire meg kell próbálni építeni, az ez a két ember. A körülöttük lévőket azonban szerintem megfelelő ellenérték esetében akár el is lehet engedni. Jacksonnak lehet csereértéke, igaz, nagyon nyomott, őt ezért nem feltétlenül érdemes most mozdítani, Bridgest pedig pont azért nem kell feltétlenül postázni, mert benne van fantázia hosszútávon is, hogy Bookerék kiegészítője lehet. Okobo és Melton értéke gyakorlatilag nulla, ha cseréről van szó, ott van azonban Tyler Johnson, aki jó eséllyel lehívja 19.2 milliós játékosopcióját.

Ha Jones igazán agresszív akar lenni, és nem a szabadügynökpiacra utazik (ahonnan csak akkor fog bárki első vagy akár másodvonalas sztárt leigazolni a Suns a jövő nyáron, ha szignifikáns fejlődést mutat), akkor Johnson lejáróját beválthatja egy hosszabb szerződésű, de jobb játékosra - ez a lejáró pickekkel megtámogatva akár egy egészen hasznos emberre is elég lehet egy spórolni kívánó együttessel üzletet kötve.


Lépni KELL

Az számomra csalódás lenne, ha Jones annyival elintézné a nyarat, hogy ledraftol egy egyest az 1/6-on, meg azt várja, hogy Williams majd hirtelen teljesen más irányba indítja a játékosfejlesztést. Ha ennyi lesz a történés, akkor óriási előrelépést kell produkálnia a jelenlegi magnak ahhoz, hogy tényező lehessen majd a szabadügynököknél 2020 nyarán. Évek óta nem jön össze a Suns "nagyot igazolunk" terve az FA-knál, így egyáltalán nem lepne meg, ha a klub megpróbálna valami nagyobb volumenű üzletet kötni - azt nem gondolnám, hogy Anthony Davisre rámegy a Phoenix, nettó asset-kidobás lenne, de másoknál simán bepróbálkozhat annak érdekében, hogy ne újra a nulláról kelljen indulnia az évnek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus