Hírmorzsák 2024-05-04 (8:45)

Hetedik meccs lesz a Cavs-Magic-en - Banchero szerint minden tapasztalatot begyűjtenek, Mitchell szerint jók voltak, de nem dobták be a helyzeteket. A Dallas búcsúztatta a Clipperst - Lue szerint húzóemberei egyszerűen kifulladtak, Irving szerint remekül működtek csapatként, Kidd a pár hónapja érkezőket dicsérte, Doncic pihenni akar. Maxi Kleber vállsérülést szenvedett. A LAC a vezetőedzőt és minden sztárját meg akarja tartani. A Lakers kirúgta Darvin Hamet és a komplett edzői stábot, beindultak a találgatások az utódról. Murray és KCP is rendben lesz a Wolves elleni nyitányra. Harris jó eséllyel nem marad Phillyben, Hield és Oubre maradna. Giannis nem volt közel a visszatéréshez. Beverley két szurkolót is megdobott labdával, majd elzavart egy újságírót, mert az nem követte be a podcastjét. Heat-hírek: Robinson válla rövidtávú sérülés, Highsmith és Wright maradna, Butler hosszabbítása körül sok a kérdőjel. A Top10 bértömegű csapatból nyolc már nincs versenyben. Anthony Edwards népszerűsége rohamosan nő. A Nuggets-Lakerst nézték a legtöbben. Bronny Jamest meghívták a draft előtti hivatalos felmérőre. 

Ahogy arról már reggel beszámoltunk, hetedik meccsre kerül sor a Cavaliers-Magic párharcban, miután a Magic hazai pályán behúzta a 6. meccset annak ellenére, hogy Donovan Mitchell kerek 50 pontot termelt. Jalen Suggs szerint mindegy volt, mit dob rájuk a Cavs, mivel próbálják kizökkenteni a ritmusukból, mindenre válaszolni tudtak, mert nem akarták itt befejezni a sorozatot. Jamahl Mosley orlandói vezetőedző Mitchellt dicsérte: az ellenfél vezére egyszerűen nagyon különleges játékos, mert nem mindenki képes 50 pontot dobni úgy, hogy abban mindössze három tripla akad. Egyszerűen próbálták nem túlreagálni a játékát, hanem csapatként igyekeztek ellensúlyozni. Paolo Banchero szerint rengeteget tanulnak ebből a szériából, hogy mi működik, mi nem működik és hogyan is kell meccset nyerni a playoffban. Annak is örül, hogy hetedik meccset fognak játszani, mert erre a tapasztalatra is szükségük van. 

Donovan Mitchell annyit mondott, hogy mindenki fókuszált volt, jól működtek csapatként, de kihagyták a dobásokat, és nem számít, hogy ő 50, 60 pontot vagy 30-10-10-et csinál, ha a végén nem nyernek. Magában lezárta ezt a meccset, mert gyorsan jön a hetedik mérkőzés, nincs idő rágódni a múlton - az előző hat meccset el kell felejteni, a hetedik arról szól majd, hogy ki akarja jobban, és nincs benne kétség, hogy a csapata meg fogja mutatni. 

Ma hajnalban a Dallas Mavericks legyőzte a Los Angeles Clipperst és továbbjutott a második körbe, ahol az Oklahoma City Thunderrel találkoznak. A lefújást követően Kyrie Irving arról beszélt, hogy a pálya szélén biztatták egymást, majd amikor felmentek játszani, szinkronba kerültek, és ez remek érzés. A “hogy érzi magát?” kérdésre a térdsérüléssel és influenzával bajlódó Luka Doncic csak annyit mondott, borzalmasan és szüksége van némi pihenésre - erre három napja lesz, hiszen magyar idő szerint szerda hajnalban kezdődik az OKC elleni párharc. Tyronn Lue szerint az első félidőben még tartották magukat, mivel George, Harden és Zubac is legalább 22 percet játszott a 24-ből, de a fordulás után ez sajnos visszaütött, egyszerűen elfogyott játékosaiból az üzemanyag. Jason Kidd a cserehatáridőnál megszerzett Daniel Gaffordot és PJ Washingtont dicsérte, mert azonnal beilleszkedtek a csapat kultúrájába, ráadásul velük teljesen megváltozott a Dallas védekezése. 

A Dallasnál nem lehet teljes az öröm, mert a második negyed elején Maxi Kleber jobb válla megsérült, miután meccsszituációban ütközött Amir Coffey-val és keményen fogott talajt. A büntetőket még ledobta, de a következő játékmegszakításnál cserét kért és nem tért már vissza. 

Adrian Wojnarowski (ESPN) szerint a Los Angeles Clippers meg akarja hosszabbítani Tyronn Lue 2025 nyarán lejáró szerződését, függetlenül az idei eredményektől: még hosszú ideig a csapatnál akarják tartani és hamarosan meg is kezdődhetnek a tárgyalások. A szakíró információi szerint a csapat megtartaná Paul George-ot és James Hardent is, a jelenlegi maggal és stábbal futna neki a következő időszaknak is. 

Ahogyan arról már tegnap este beszámoltunk, a Los Angeles Lakers kirúgta Darvin Ham vezetőedzőt, és a pletykák szerint Mike Budenholzer, Kenny Atkinson és JJ Redick neve is felmerült, mint lehetséges utód - Tyronn Lue lenne az első számú jelölt, ha távozna a Clipperstől. Azóta több forrás szerint Darvin Ham teljes stábjától elköszönnek, köztük Phil Handy-től is, aki 2019 óta dolgozik a csapattal és a liga egyik legjobb segédedzőjének tartanak. Az LA Times szerint a Nuggets segédedzője, David Adelman is szóba jöhe,t mivel a Lakers vezetőségének tetszik a munkája (Adelman édesapja egyébként a Hall of Famer vezetőedző Rick Adelman, aki 1990-ben és 1992-ben nagydöntőbe vezette a Portlandet, összerakta a 2000-es évek elejének legendás Sacramentóját, illetve 2009-ben a Rockets mestereként hét meccsre kényszerítette a Kobe-Gasol féle Lakerst). 

Jamal Murray az elmúlt napokban csak félgőzzel vett részt a Denver edzésein, de Murray szerint ez óvatosság, a fő cél, hogy ott legyen szombat este a feldobásnál. Kentavious Caldwell-Pope kisebb bokasérüléssel bajlódott, de de a csütörtöki és pénteki edzést is teljesen végig tudta csinálni, jónak tűnt a bal lába. 

Tim Bontemps (ESPN) értesülései szerint a lejáró szerződésű Tobias Harris nem fog visszatérni a Philadelphia 76ershez. Harris a Knicks elleni sorozatban 10.8 pontot átlagolt, de a hatodik meccsen nem szerzett kosarat, ez pedig nagyjából az utolsó csepp volt a vele szemben (okkal) kritikus Philly-drukkerek körében. A szintén lejáró szerződésű Buddy Hield és Kelly Oubre Jr. vszont úgy nyilatkozott, hogy maradni szeretne a Sixersnél - Oubre úgy érzi, hogy maradt még egy befejezetlen ügye Phillyben és nem tudja, mik a pénzügyi részletek, de szívesen befejezné. 

Giannis Antetokounmpo elmondta, hogy a vádlija nem a megfelelő ütemben gyógyult és a hírekkel ellentétben nem volt annyira közel a visszatéréshez a Pacers elleni párharc végén. A Bucks sztárja szerint megcsinálta a teszteket, végigment a protokollon, erre alapozva mondhatja ezt. 

A Pacers-Bucks 6. meccsének vége felé a vendégek veteránja, a már lecserélt Patrick Beverley nézeteltérésbe keveredett egy Indiana-drukkerrel, akit konkrétan fejbe dobott egy labdával, majd amikor egy másik szurkoló visszadobta a játékszert, felé is elengedett egy erősebb “passzt” - a liga vizsgálja az esetet. Beverley a meccs után először annyit írt a közösségi médiában, hogy az esetről készült videó félrevezető, mert a szurkoló egész meccsen inzultálta csapatát, és hiába kértek segítséget, minden maradt a régiben - pár órával később viszont hozzátette, hogy ennél jobbnak kell lennie, és az is lesz. A meccset követően sajtótájékoztatót azzal tette emlékezetessé, hogy nem válaszolt egy 40 éve a médiában dolgozó ESPN-es riporter kérdésére, mivel az illető nincs feliratkozva Beverley podcastjére. Az érintett, Malinda Adams később megírta, hogy Beverley és a Bucks vezetősége is bocsánatot kért, amit elfogadott és részéről lezártnak tekinti az ügyet. 

Jött egy kisebb Miami Heat-hírcsokor. Duncan Robinson vállproblémája rendbe fog jönni és nem válik akut sérüléssé, ezt az érintett mondta el. A Miaminál idén is rengeteg sérülés akadt, ami miatt Erik Spoelstrának 35 különböző kezdőötöst kellett használnia - a vezetőedző szerint idén nyáron el kell végezniük ezzel kapcsolatban a házi feladatot és jövőre lecsökkenteni a sérülések számát. A szezonzáró interjúk során a lejáró szerződésű Haywood Highsmith és Delon Wright is kijelentette, hogy szívesen maradna a Heatnél. Jaime Jaquez Jr. nem tervezi, hogy Mexikó színeiben részt vesz a nyári olimpiai selejtezőtornán. Több forrás (The Athletic, South Florida Sun Sentinel) szerint a Miami egyelőre nem akar kockáztatni Jimmy Butlerrel és nem fognak vele szerződést hosszabbítani, mert mire az elkezdene ketyegni, Butler már a harmincas éveinek második felében járna, és az sem elképzelhetetlen, hogy Butler hosszú távon nem marad Miamiban. 

Bobby Marks (ESPN) arra hívta fel a figyelmet, az idei év 10 legtöbbet költő csapata közül csak a Celtics és a Nuggets élte túl az első kört - nincs már versenyben a Top3 legnagyobb payrollal rendelkező gárda (Warriors, Clippers, Suns), illetve a Bucks, Heat, Lakers, Pelicans és 76ers sem. 

Az NBA kommunikációs részlege közleményében azt írta, hogy a playoff kezdete óta eddig LeBron James 130 millió megtekintést generált a liga közösségi média- és digitális platformjain, mögötte viszont Anthony Edwards végzett a második helyen több, mint 100 millió megtekintéssel. Edwards már az alapszakaszban is hetedik helyen végzett ebben a kategóriában, illetve a playoff óta ő szerezte a legtöbb Instagram-követőt. Kijöttek a nézettségi adatok is: a Nuggets-Lakers párharc 5. meccsét látták a legtöbben az Egyesült Államokban (4.53 millió néző), hétfő estével bezárólag a hét legnézettebb meccsből négy ebből a sorozatból került ki - az első kör meccseit addig átlagosan 3.1 millión nézték. 

Az NBA, ESPN és az Amazon az utolsó simításokat végzi az új médiaszerződéseken, és a Sports Media Watch értesülései szerint 2025-től az Egyesült Államokban az Amazon akár egész estéket is kizárólagosan lefoglalhat, és aznap minden meccset csak az Amazon Prime-on lehet majd elérni. Nem csak alapszakasz, de playoff-napok is Amazon-napokká válhatnak, ugyanakkor a hazai pályán játszó csapatok helyi szurkolói a helyi tévéken követhetik a meccseket, annál is inkább, mert a közvetítéseket helyi/regionális sportcsatornák készítenék. 

Az NBA közreadta annak a 78 játékosnak a nevét, akit meghívtak az idei draftfelmérőre - a lista alapján Bronny James is megmutathatja magát a május 12-19. között, Chicagóban rendezendő Combine-on. 

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Doc Rivers 40 NBA-s éve nehezen értékelhető - mit kell tudnia egy modern NBA-irányítónak? - a lelassított ziccerdobás, avagy a Decel kezd elterjedni a ligában - hogyan tovább, Milwaukee és Philadelphia? - mit érdemes tudni a Denver-Minnesota, illetve a Knicks-Pacers párharcról? - Buddy Hield a playoffig 86 meccsen lépett pályára - Anthony Edwards útja a sztárságig - a 25 legjobb draftee listáját két francia vezeti - a playoff nem az öregemberek sportága?

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus