Elég lesz-e a lottery mák a Lakersnek Anthony Davishez?

Az aranysárga-lilák lehetőségei egy negyedik pickkel javultak Davisre - kérdés, ez elég lesz-e ahhoz, hogy megszerezzék a Pelicans sztárját, és ha nem, hogyan tovább?

Az eddig tárgyalt csapatok:

Southwest: PelicansGrizzlies
Atlantic: Knicks


Mint minden nyáron, idén is végigvesszük a csapatokat a draft és a szabadügynökpiac nyitása előtt, hogy mit érdemes csinálniuk az off-szezon folyamán, mire és merre építkezhetnek, egyáltalán milyen lehetőségeik vannak. A lottery-n a negyedik helyre előreugró Los Angeles Lakers újult erővel mehet Anthony Davisért.


All-in Davisért

Sok mindenről lehet beszélgetni azzal kapcsolatban, hogy mik az aranysárga-lilák lehetőségei. Hogy 65 millió dolláron állnak fizetésügyileg LeBron James, a fiatalok és Luol Deng kivásárolt, elnyújtott fizetésével. Hogy ez 44 millió dollárt jelent a sapka alatt, vagy hogy ez kinek a leszerződtetésére lesz elég. Az igazság azonban az, hogy jelenleg a Lakers nem vonzó FA-célpont (ez épp tegnap látott napvilágot Adrian Wojnarowskitól), így a legnagyobb esélye egy sztárra akkor van, ha cserél Anthony Davisért.

Az viszont nagy kérdés, hogy mit kell és mit hajlandó odaadni Rob Pelinka a New Orleans Pelicans sztárjáért. A hírek szerint Magic Johnson már mindenkit bedobott volna LeBronon kívül, Dell Demps azonban csak hülyére vette, esze ágában nem volt a Lakersnek adni AD-t - más kérdés, de fontos tény, hogy egyik érintett szakvezető sincs már a helyén. David Griffin új lehetőséget nyit az aranysárga-lilák számára, viszont Griffin egyelőre mindent IS akar: All-Star játékost, nagy potenciálú fiatalt, illetve két első körös picket, márpedig ezt mind nem tudja megadni csak a Lakers, más csapatokat is be kell vonni a tranzakcióba.

Tegnapi hírek alapján elkezdődtek a tárgyalások a két fél között, és egyelőre Brandon Ingram, Lonzo Ball és az 1/4-es draftjog távoznának, de Kyle Kuzma nem - őt a Lakers tartaná, a Pelincans pedig kérné a csomagban, de azt azért nehéz látni, hogy rajta fog múlni egy esetleges Davis-csere, úgyhogy ha kell ő is menni fog. Itt megint előjön, hogy kinek kell majd jobban lépnie, a Pels adja-e be előbb a derekát vagy a Lakers, és a dolog nem egyértelmű - a New Orleans például elhintheti, hogy őt a Celtics csomagja jobban érdekli, akkor Kuzma biztosan ott landol majd a végső ajánlatban, és ebben például Griffin kiváló.

Ha minden érintettet odaad a Lakers Davisért, sok mindene nem maradna, hiszen a két sztár mellett Josh Hart, Moe Wagner és Isaac Bonga maradna kiegészítőnek, akik közül Hart az egyetlen olyan kosaras, akit bajnokesélyesnek készülő együttes aktív rotációjában egyáltalán meg lehet próbálni bevetni. Ettől függetlenül ha ki kell üríteni mindent Davisért, akkor meg kell tenni, mert a Lakers megakadt, és úgy tűnik, hogy nem is nagyon fog megmozdulni, amíg nem szerez LeBron mellé még legalább egy meghatározó embert.


Még egy sztár vagy inkább két kiegészítő?

Ha Davis megvan, akkor a szabadügynökök is könnyebben érkezhetnek, és amennyire nem vonzó jelen állás szerint a Lakers, ez azonnal megváltozhat AD megszerzésével. Davis 27 milliós fizetése ráadásul csak 11 millióval több, mint a Ball-Ingram párosé - tehát maradna további 33 milliónyi sapka alatti helye a gárdának még igazolni (ha Kuzma is megy, akkor 35 millió, kivéve a 13. rosterhelyig leszámolt veterán minimumokat), aztán kivételekkel feltölteni a keretet.

Nehéz lenne azt mondani, hogy nincs esélye Davisre a Lakersnek, ha viszont megvan AD, jön a következő dilemma: mit csináljon a gárda a fennmaradó capspace-szel. A keret mélysége ugyanis csapnivaló lenne a James-Davis párossal, Harttal, illetve a Wagner-Bonga duóval.

A két sztár mellé megpróbálhat még egy harmadik szerezni a Lakers, ebben az esetben talán Kyrie Irving vagy Kemba Walker azok, akikkel leginkább lehet számolni az FA-k közül - Jimmy Butler vagy éppen Kawhi Leonard nagyon nem errefelé tendálnak (előbbi még talán képbe kerülhet, utóbbi egyáltalán nem akar 2-3. számú ember lenni), Klay Thompson szinte biztosan marad a Warriorsnál, ha a Golden State maxot ad neki, akkor nincs is kérdés, Kevin Durant lesérült, Tobias Harris nem nagyon illene James és Davis mellé, Khris Middletonra az egész liga rá fog mozdul, D'Angelo Russell pedig korlátozott szabadügynök, ráadásul karrierje pontosan akkor került jobb mederbe, amikor elcserélték LA-ből.

Ennél talán egy fokkal okosabb, ha nemcsak a veterán minimumot, a bi-annualt (3.6 millió) és a sapka alatti csapatok MLE-jét (nagyjából 4.76 millió dollár) költik majd el szabadügynökökre, hanem azt a nagyjából 30 milliót is, ami meglesz a sapkából, ha lemondanak az összes FA-juk jogairól. LeBron mellé játékszervező hátvéd nem kell, viszont jól védekező és/vagy triplázó nagyon - ez lehet Patrick Beverley, Cory Joseph, Danny Green, JJ Redick, Terrence Ross, Wesley Matthews vagy éppen Rodney Hood is. Választék van, ezek a játékosok valószínűleg jóval olcsóbbak is lesznek, mint 1-1 sztár, és ha innen 2-3, ne adj' Isten négy embert be tud húzni a Lakers, rögtön megvan a váz is, nemcsak a fej.


Luke Walton nem, de Frank Vogel és Jason Kidd igen?

A Pelicansnél és a Grizzliesnél is a vezetőségi, szakmai stábban bekövetkezett változásokkal kezdtünk - itt ez Davis miatt háttérbe szorult egy kicsit, pedig fontos tényező lehet még.

A vezetőségi munkát Rob Pelinka viszi tovább egyszemélyben, ami majd kiderül, hogy jó-e vagy sem - nagyon vegyes hírek jönnek ki róla is, nemcsak volt főnökéről, Magic Johnsonról, de ezentúl legalább egyedül dönthet, biztos, hogy ő mondja ki a végső szót és nem Magic. A kispadon viszont ennél komolyabb a váltás, és ha Davist nem tudja megszerezni a gárda (ez még akkor is elképzelhető, ha végül Kuzmát is bedobja az ajánlatba), akkor ennek hatalmas jelentősége lesz.

Luke Walton helyett Frank Vogel lesz a vezetőedző, aki rögtön hatalmas kérdőjel akár érkezik Davis, akár nem. Az Indiana Pacersnél anno kitűnő munkát végzett, de az a csapat kifulladt egy idő után, az orlandói kiruccanás pedig nem sikerült neki. Arról nem tudni semmit, ami az egyik legfontosabb dolog LeBron James éppen aktuális csapatánál - hogyan tudja kezelni a sztárok egóit, hogyan tud egyensúlyt teremteni egy ilyen közegben, amihez hasonlóban még sosem dolgozott, hiszen a Pacers merőben más karakterekből volt felépítve. 

Erre lehetne jó megoldás Jason Kidd, aki épp a játékosok fejlesztésében végzett jó munkát a Milwaukee Bucksnál - Lonzo Ballnak például egészen kiváló mentora lehet. Ő viszont csak másodedző lesz, és az nem véletlen, hogy többen is elmondták, lehozták, hogy Kidd bizony rizikófaktor ilyen szerepkörben. Jóban van LeBronnal, James felnéz rá, ami mindig fontos, de nagy kérdés, hogy az mit eredményez hosszútávon, ha egy játékos, legfőképp a vezér jóval szorosabb kapcsolatban van a segédedzővel, mint a vezetőedzővel, inkább a "másodtisztre" hallgat, amit persze a többiek is látnak (David Blatt - Tyronn Lue történet újratöltve...).

Rutinban nem lesz hiány, hiszen Lionel Hollins is érkezett, aki a védekezéséről volt híres a Memphis Grizzliesnél anno, de a legfőbb kérdés az, hogy Vogel milyen kapcsolatot tud kialakítani LeBronnal, és hogy James kivel akar együttdolgozni, vele vagy inkább Kidd-del. Ez főleg akkor lehet majd érdekes, ha Davis esetleg érkezik, mert akkor fejleszteni való fiatal nem sok marad az aranysárga-lila alakulatnál, és felvetődik a kérdés, hogy akkor mégis mi lesz Kidd szerepe...


Davis vagy semmi

Nagyon sok csapat van, amely többfelé is nézelődhet attól függően, hogy hogyan döntenek a szabadügynökök - na a Lakers pont nem ez a klub. Elég egyértelműnek tűnik, hogy a gárdának meg kell szereznie Davist, ha nem akar még egy évet elvesztegetni James érdemi karrierjéből.

Más kérdés, hogy jövő nyáron talán "ingyen", a fiatalok feladása nélkül is megszerezhetné a klub AD-t, és akkor ez egy masszívabb csapat lehetne hosszútávon... az azonban eléggé kétségesnek tűnik, hogy a franchise hajlandó még egy évig várni arra, hogy megszerezzen egy sztárt - ez a taktika ráadásul Paul George esetében nem jött be.

Ha Davist megszerzi Pelinka, utána többfelé is indulhat, de ha komoly előrelépést akar a Lakers a 2019/20-as szezonra, az azzal kezdődik, hogy a jövő csütörtöki draft előtt behúzza a Pelicans sztárját.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus