Forró Kézzel: Milyen volt Ja Morant 9 meccse?

Anunoby bekezdett, Hartenstein felértékelődött a Knicksnél - átalakulóban a Pacers rotációja - milyen volt Ja Morant kilenc meccse? - jól guberál a Trail Blazers.

Forró Kézzel Extra rovatunkban az összes csapat aktuális helyzetét értékeltük a hamarosan megkezdődő csereszezon előtt. Ez a cikkünk ezen a linken megtekinthető!

 

Anunoby bekezdett, Hartenstein is fontos elem lett New Yorkban

Látványosan indult OG Anunoby New York-i pályafutása, vele 5-0-ra áll a Knicks, ráadásul ezeket a meccseket átlagosan 20,4 ponttal nyerték meg. Olyan skalpokat is szedtek, mint a Timberwolves vagy a 76ers, az elmúlt időszakban jó formát futó Bulls ellen is magabiztos győzelmet arattak, és a sorsolásuk nem is volt annyira rossz, mert az elmúlt két győzelmet a Wizards és a Trail Blazers ellen érték el. Anunoby leglátványosabb statisztikája egyértelműen az, hogy abban a 167 percben, amit a Knicksben lejátszott, +111-ben zárta a csapat, bár ezzel is csak a második volt ebben az időszakban (mindjárt rátérünk az elsőre is). Egyénileg nem hoz túl látványos számokat, 14,2 pontot, 5 lepattanót és 1,4 labdaszerzést átlagol, viszont az még kitűnik, hogy 45,5 százalékkal triplázik, és amikor pályán van, csapatként is 39,9 százalékkal dobja a hármasokat a Knicks – nem túl nagy minta, de rendkívül biztató a kezdés.

Anunoby legalább ekkora hatással van a védekezésre is, a naptári évet a 20. helyen zárták ezen az oldalon 115,5-es Defensive ratinggel, amiben nagy szerepet játszott, hogy decemberben egyetlen csapat sem védekezett náluk rosszabbul – abban a hónapban 123,6-es védőmutatóval zártak. Januárral együtt jött Anunoby is, és a 30. helyezésből egy első hely lett, az új évben eddig 100,2 pontos védőmutatójuk van, miközben a második Pelicansnak 106,7. Amikor Anunoby fent van, még brutálisabb a védekezésük, 92,2-es Defensive ratingjük van vele a pályán, míg amikor leül, ez 114,3-re romlik vissza. Itt újfent megjegyeznénk, hogy ez egy kicsi minta, de biztató az összkép.

Anunoby mellett kiemelnénk Isaiah Hartenstein játékát is, aki már cserecenterként is nagyon hasznos volt, de kezdőként még jobban kidomborodik a sokoldalúsága. Az elmúlt 11 meccsen volt az első ötös tagja, ezeken 33,5 perc alatt 7,7 pontot, 10,9 lepattanót, 3 gólpasszt, 1,8 labdaszerzést és 1,5 blokkot átlagolt, és ő az, aki Anunoby megérkezése óta a legjobb plusz-mínusz mutatóval áll, +125-ös mutatója van az ötmeccses győzelmi sorozat alatt. Noha Mitchell Robinson sérülése miatt némileg kényszerből fakad ez, de az is árulkodó, hogy ezen az öt meccsen ő töltötte a legtöbb időt a pályán a Knicksből, Julius Randle, Jalen Brunson és Anunoby is csak utána jön.

A center az egész szezont figyelembe véve is 1,2 labdaszerzést, illetve 1,1 blokkot átlagol, amivel egyike annak a 10 játékosnak, akik mindkét kategóriában megütik az 1,0-s átlagot. Rajta kívül csak Anthony Davis, Giannis Antetokounmpo, Scottie Barnes, Bam Adebayo, Joel Embiid, Derrick White, Herbert Jones, Mitchell Robinson és Victor Wembanyama képes erre, de ők mindannyian 28 perc felett átlagolnak meccsenként (percátlag szerint soroltuk fel őket csökkenő rendben), míg Hartenstein csak 24,2-et. Ebben a névsorban két dolog szembeötlő: egyrészt az, hogy White hátvédként is itt szerepel, másrészt pedig annak a Robinsonnak a jelenléte, akit Hartensteinnek pótolnia kell – mit ne mondjunk, határozottan jó munkát végez ezzel.

 

Morant kilenc meccse

Nagyon rövidre sikerült Ja Morant 2023/24-es idénye, az első 25 meccset eltiltás miatt hagyta ki, majd betegség miatt is mulasztott találkozót, és végül egy vállsérülés miatt többet már nem is játszik ebben a szezonban. Összesen kilenc meccs jutott neki, ezeken viszont nem okozott csalódást, 6-3-as mérleghez segítette a Grizzliest, miközben 25,1 pontot, 5,6 lepattanót és 8,1 gólpasszt átlagolt. Pontjait 57 százalékos True Shooting mutatóval érte el, ami első ránézésre nem kiemelkedő, ellenben tavaly csak 55,7 százalék volt ez a mutatója, és egyedül a 2021/22-es szezonban volt hatékonyabb (57,5 százalékos TS), mint idén – kicsit alma és körte esete ez az összehasonlítás, mert más 57 meccsen keresztül csinálni valamit, mint kilenc találkozón, de az dicséretes, hogy milyen formában tudott visszatérni a hosszú kihagyása után.

A Grizzlies játéka egészen más olyankor, amikor Morant pályán van, vele 47,3 százalékkal dobtak csapatként, míg amikor nem volt pályán ebben a szezonban, csak 43,4 százalékkal. Noha neki is -0,2-es NET ratingje volt, mégis jelentős előrelépés ez ahhoz képest, mint amit nélküle hoztak össze a szezon eddigi részében (-6,4), bár az is igaz, hogy Marcus Smart jelenléte, illetve hiánya is hasonló nagyságrendű kilengéseket okozott – csak remélhetik Memphisben, hogy az ő ujjsérülése nem súlyos.

A Grizzlies jelenleg 4,5 meccsre van a playintől, és az utolsó két összecsapásukat már Morant nélkül húzták be, a Mavericks ellen Jaren Jackson Jr. sem volt ott a pályán, ugyanakkor a Suns ellen 15, a Mavericks ellen 18 támadólepattanót szedtek össze. Előbbivel beállították az addigi legjobbjukat ebből a szezonból, utóbbival pedig felül is múlták azt, ami azért is meglepő, mert egyébként a nyolcadik legrosszabb rátával gyűjtik be a támadókat. Amennyiben ezt tudják folytatni, okozhatnak még néhány meglepetést, de azt is érdemes megjegyezni, hogy ezt két gyengén lepattanózó csapat ellen érték el, a Mavericks ráadásul a kezdő centere nélkül állt ki arra a meccsre.

Ezen a két meccsen összesen 6 támadót húzott le Vince Williams Jr., és neki általánosságban is nagy szerepe van a támadólepattanók begyűjtésében: amikor pályán van, a megszerezhető támadók 31,3 százalékát kaparintja meg a Grizzlies, míg amikor ül, csak 26,1 százalékban hozzák el a támadókat. Williams nem csupán ezzel érdemelte ki, hogy a two-way megállapodása helyett egy több évre szóló szerződést kapjon, mert az elmúlt 19 meccsén 27 perc alatt 7,3 pontot, 6,6 lepattanót, 2,2 gólpasszt és 1,3 stock-ot átlagolt, ráadásul 36,7 százalékkal dobta a triplát is.

 

Átalakulóban a Pacers rotációja

Rick Carlisle feltalálta a spanyolviaszt Indianában, a Pacers elkezdett jobban védekezni azt követően, hogy Tyrese Haliburton és Myles Turner mellé olyan játékosokat tett a kezdőjébe, akik jobbak védekezésben, mint mondjuk Obi Toppin, Bennedict Mathurin vagy Buddy Hield. Ezt követően nyolc meccsen 7-1-es mérleget hoztak össze, miközben olyan játékosok kerültek be a kezdőbe, mint Jalen Smith, Aaron Nesmith és Aaron Nembhard, majd amikor utóbbi megsérült, pont visszatért Bruce Brown. A Pacers ezeken a találkozókon 116-os Defensive ratinget tudott felmutatni, ami ugyan nem kiemelkedő, mert csak a 15. helyre elengedő a mezőnyben, de mégis éles váltás ahhoz képest, hogy mire voltak képesek a szezon addigi részében. 28 meccs után mindössze 14-14-re álltak, és 121,2-es Defensive ratingjük volt, a szezon azon pontján csak a Wizards és a Hornets védekezett náluk is rosszabbul.

Ebben az időszakban Nesmith támadásban is komoly szerepet harcolt ki magának, 12,5 pontot átlagolt, miközben 44,2 százalékkal tüzelt a triplavonalon túlról. Myles Turner is remek formába lendült, ő 60 százalékos mezőnymutatóval és 43,3 százalékos triplázással (71,4 százalékos TS) átlagolt 19,1 pontot, míg Mathurin a padról találta meg a dobóformáját, 18,8 ponttal (69,4 százalékos TS) járult hozzá a Pacers futásához.

Csapatként is elképesztő hatékonysággal dolgozott a Pacers, 64,4 százalékos True Shooting mutatójuk a második legmagasabb ebben az időszakban (a Thunder mögött), és ebben hatalmas szerepe volt annak a Tyrese Haliburtonnek, aki az előző meccsükön megsérült. Úgy tűnik, hogy nem súlyos a sérülése, de legalább két hetet ezzel együtt is ki kell hagynia. A szezon során 2-2-re áll a Pacers olyankor, amikor ő nem játszik, bár az is igaz, hogy a Celtics és a Timberwolves ellen sem szégyen kikapni teljes kerettel sem, illetve a Heat legyőzése nagy skalp ebben a formában. A sorsolásuk nem a legegyszerűbb: a Wizards elleni első akadályt még jól vették, és az extrém ponterős kispadjuknak is köszönhetően le tudták győzni a második leggyengébb keleti csapatot, de most hatmeccses idegenbeli túrára indulnak, amiben lesz látogatás a Nuggetshez, a Kingshez, a jó formába lendülő Jazzhez, illetve a kiismerhetetlen Sunshoz is, majd Indianába visszatérve megy hozzájuk sorban a Nuggets, a 76ers és a Suns is. Kritikus lesz, hogy a Pacers miként vészeli át ezt az időszakot, mert az előző szezonban emlékezetes módon akkor indultak meg a lejtőn, amikor Haliburton megsérült január közepén – 42 meccs után 23-19-re álltak, majd az irányító kiült 10 meccset, amiken 1-9-et hoztak össze, és már azt követően sem tudtak visszatalálni a megfelelő ösvényre, hogy Haliburton visszatért.

 

Jól guberál a Trail Blazers

Sok öröme nincs ebben a szezonban a Trail Blazersnek, Duop Reath megtalálása miatt viszont feltétlenül lelkesedhetnek, a 27 éves center bejátszotta magát a rotációjukba, és Deandre Ayton kidőlése óta kezdőként is bizonyít. 24 meccsen lépett eddig pályára, átlagosan 16,6 perc lehetőséget kap, ezalatt 8,8 pontot és 3,8 lepattanót átlagol. Azzal új dimenziót is képes nyitni a csapat játékában, hogy meccsenként 3,7 triplába beleáll, és nem is lehet teljesen üresen hagyni, mert ezeket 37,1 százalékkal be is dobálja, így ki tudja nyitni a pályát Anfernee Simons és Scoot Henderson számára is. Akadt egy-két igazán látványos meccse, december 26-án 25 pontot és 9 lepattanót ért el a Kings ellen, míg január 7-én 15 pontot, 13 lepattanót és 3 blokkolt dobást rakott be a közösbe a Nets ellen, mindkét extrája győzelmet is ért.

Skylar Maysről már korábban is ejtettünk pár szót, őt most amiatt érdemes ismét elővenni, hogy a Trail Blazers nem garantálta a szerződést, szabadlistára tették az irányítót, majd lecsapott rá a Lakers. Mays 21 meccsen jutott szóhoz Portlandben, 17 perc alatt 6,3 pontot és 3,6 gólpasszt átlagolt mindössze 0,9 eladott labdával, és úgy tűnt, hogy idővel belőle is hasonlóan labdabiztos csereirányító válhat, mint mondjuk TJ McConnell, de ezt elérni már Los Angelesben lehet lehetősége, már amennyiben megkapja az ehhez szükséges játékidőt a Lakersnél. Ez egyelőre kétségesnek tűnik, mert a Trail Blazersnél hiába volt három olyan meccse is, amin legalább 10 gólpasszt osztott ki kevés eladott labdával, a Lakersnél nélküle is elég olyan ember van, akinek kell a kezébe a labda, anélkül viszont Mays sem feltétlenül tud majd bizonyítani, mert csak 28,6 százalékkal triplázik ebben az idényben, és karrierszinten is csak 34,3 százalékkal dob távolról.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus