Lehet-e bajnokesélyes a Jazz?

Az idény közeledtével végigvesszük a csapatokat, hogy mit csináltak a nyáron, és mire számíthatnak a most következő szezonban - a Utah Jazz kerül terítékre.

Pacific: WarriorsKingsClippersSunsLakers
Central: BucksPistonsPacersCavsBulls
Atlantic: Celtics
Southeast: HeatWizards
Southwest: SpursMavericks, Rockets


Utah Jazz

Draft: Grayson Allen (1/21)

Távozott: Erik McCree (Olaszország, Consultinvest Pesaro)

Érkezett: Tyler Cavanaugh (Hawks, two-way), Naz Mitrou-Long (G-Liga, two-way)

Maradt: Rudy Gobert, Derrick Favors (2 év 36 millió), Ricky Rubio, Joe Ingles, Alec Burks, Dante Exum (3 év 33 millió), Jae Crowder, Thabo Sefolosha, Ekpe Udoh, Donovan Mitchell, Raul Neto (2 év 4.3 millió), Tony Bradley, Georges Niang (3 év 5 millió), Royce O'Neale

Keret:
Rubio - Mitchell - Ingles - Favors - Gobert
Exum - Burks - Sefolosha - Crowder - Udoh
Neto - Allen - O'Neale (TO) - Niang - Bradley
Mitrou-Long (tw) - Cavanaugh (tw)

Ha volt olyan csapat, amely nem nagyon stresszelt a nyár folyamán, az a Jazz volt - lényegében ugyanaz a keret futhat majd ki a pályára, amelyik az előző idényben, plusz a draftról érkező Grayson Allen. A legnagyobb változás az, hogy Igor Kokoskov távozott a Phoenix Suns kispadjára, őt pótolni kell majd a szakmai stábban - meglátjuk, mekkora szerepe volt az itteni sikerekben.

A szabadügynökök közül Raul Neto és Georges Niang kevés pénzért maradt, Dante Exum némileg túlárazottan, Derrick Favors azonban teljesítményének megfelelő bérezésért, és nem is hosszú időre lekötve. Pénzügyileg semmi nem történt a Jazznél - mire Rudy Gobert-nek, Joe Inglesnek és Donovan Mitchellnek új szerződést kell adni, már mindenki lejár, úgy alakítják tehát a keretet, ahogy akarják, azt tartják meg az alapcsapatból, akit akarnak. Egyedül Ricky Rubio jár le addig (jövő nyáron), de mivel Alec Burks 11 milliója is ugyanakkor jár le, így megvan a pénz a spanyolra is - Burksöt pedig akár Allen is pótolhatja, ha nem szorítja ki a rotációból már idén.

Lényegében semmi kérdés nincs a Utah-val kapcsolatban, hiszen mindent láttunk az előző idényben. A betonvédekezésre alapszik a gárda játéka, ami Gobert és Favors mellett most is meglesz - ráadásul a Utah hátul nemcsak kettejük, Joe Ingles, Rubio, Thabo Sefolosha, Jae Crowder és Ekpe Udoh egyéni képességeire épít, hanem egy rendkívül jó rendszerre is. Ennek volt köszönhető, hogy Gobert 26 kihagyott meccse ellenére is ligamásodik volt a gárda védekezésben, úgyhogy itt még azzal sem igazán lehet számolni, hogy ha mondjuk 1-2 ember lesérül, az nagyban megborítja a rendszert. Crowder ráadásul idény közben érkezett, ha őt még jobban összeszoktatják a többiekkel, az NBA legjobb védekezését rakhatja össze a Jazz.

Egy éve is az volt inkább a kérdés, hogy mi lesz támadásban, mert úgy tűnt, nem sok opcióval bír a Utah, Donovan Mitchell azonban berobbant a ligába, és ez sok mindent megoldott. Idén is inkább ez a pont lesz az, ahol elválik majd, hol végez a Jazz akár az alapszakaszban, akár a rájátszásban. Amennyiben Mitchellt elkerüli a másodévesek rémálma (sophomore slump), ne adj' Isten továbbfejlődik, akkor az ő scoring képességével, illetve Rubio és Ingles irányítójátékával Top10 közelébe is fejlődhet a Jazz (tavaly a 16-ak voltak Quin Snyderék ebben a tekintetben). A vezérek mellett továbbra is a sok labda nélküli mozgásra fognak építeni, ami feküdt eddig a társaságnak, mert gyengébb képességű emberek is sokkal tisztább helyzetekbe kerültek, mint más csapatoknál. Kérdés, hogy ha feljebb akarnak lépni, akkor elegek-e azok az egyéni képességek, amikkel rendelkeznek - ha Mitchellnek gyengébb napja van, akkor támadásban lényegében a Rubio-féle kettő-kettőkre tudnak hagyatkozni és Inglesre, ez ugyanaz a pont, ami az előző idény előtt is felmerült.

A támadójátékkal kapcsolatos kérdések mellett fel lehet vetni azt is, hogy mennyivel készülnek az ellenfelek komolyabban idén a Jazz ellen, azzal viszont nehéz mit kezdeni, amit ez a keret védekezésben tud. Az egyik, ha nem a legkellemetlenebb csapat a Utah az egész ligában, amely az egyik legjobb abban, hogy hogyan kell elrontani a másik együttes játékát. Mivel a riválisok közül többen igen komoly gondokkal küzdenek (a Lakerst még most kell összerakni, a Spursnél Murray kiesése nagy érvágás, Minnesotában a csapategység valahol mínuszban van), és jelen pillanatban ilyen nagy problémái egyáltalán nincsenek a Jazznek, így szerintem idén egyértelműen a pályaelőny a céljuk, ami jelen pillanatban teljesen reálisnak tűnik - támadójátékban van náluk négy jobb nyugati csapat, de védekezésben, összeszokottságban, mélységben és a szakmai stábot nézve nincs. Kérdés, melyik serpenyőben van több összességében.

Tipp: Nyugat 3-4.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus