Lonzo Ball napjai meg vannak számlálva Los Angelesben?

LeBron James érkezése beindította a Lakerst – Ball egyre inkább egy értékes cserealapnak tűnik az egyenletben, mert egy kulcsposzton lyukas még az új LAL.

Amikor kiderült, hogy LeBron James a Los Angeles Lakersbe igazol, több fiatal játékosnak is lehetett oka az örömre (azon kívül, hogy ha nem Jamesszel játszanak majd együtt, Gregg Popovich csapatába kerülnek). Brandon Ingramnek azért, mert rengeteget tanulhat a négyszeres MVP-től és egy jó csapat második-harmadik opciójaként ilyen képességekkel elég könnyű az élet az NBA-ben. Kyle Kuzmának azért, mert a játéka (magas, gyors, extrán triplázik) tökéletesen fog passzolni a James köré épülő támadójátékba. Josh Hartnak azért, mert a nagyon szép fejlődési íve egyrészt nem törik meg, másrészt 1-2 éven belül ennek a csapatnak ő lehet a Jolly Jokere a periméteren, hiszen felállt védelem ellen, lerohanásos játékban, tripladobásban, illetve védekezésben is jól használható játékos. Moritz Wagnernek azért, mert az ő játéka szinte tökéletes egy James-gárdába (center magasságú, gyors, kintről jól dob). 

Egyetlen fiatal játékos rezzenhetett össze a hír hallatán, Lonzo Ball. A tavalyi draftmásodik finoman fogalmazva is felemás első szezont zárt, hiszen időnként megvillantott valamit abból a potenciálból, amiért ilyen magasan draftolták, de ugyanennyiszer szerepelt a hírekben borzalmas tripladobásai, gyenge védekezése, rengeteg eladott labdája és sérülékenysége miatt is (és Lavar Ball miatt is, akit először és utoljára említek meg a cikkben). Ball egy floor general típusú irányító, aki labda nélkül James mellett gyakorlatilag használhatatlan, és valószínűleg évekbe telik majd, hogy stabilizálja a dobásait, illetve a védőoldalon az egyébként ligaelit kosár IQ-ját kamatoztassa – ha ezek megtörténnek, más szerepkörben is használható lesz a tavaly látottakon kívül. 

LeBron Jamesnek, aki a liga Top3 játékosa, de már 33 esztendős, pont ezekre az évekre nincs ideje. 

Neki jövőre (azzal számolva, hogy Kawhi Leonard nem lesz a Lakers játékosa pár héten belül) a fent említett típusú, a játék néhány szegmensében már bizonyított fiatalok, illetve jó karban lévő veteránok kellenek, hogy egyrészt a csapat egészségesen kibírja az alapszakaszt és legalább 50 győzelmet szedjen össze, másrészt a playoffban a veteránok megadják azt a tapasztalatot, ami kell egy hosszabb meneteléshez.

Ha James korábbi csapatait nézzük, vagy nem volt ilyen típusú, labdadomináns játékos mellette (első clevelandi korszak), vagy szupersztárként beállt a sorba (Wade), vagy annyira elnyomta a tehetségét, hogy inkább cserét kért (Kyrie Irving), vagy teljes kudarc volt (Isaiah Thomas). Tegyük hozzá, hogy Wade második opcióként tökéletes volt, azonban a ligatörténet egyik legtöbb pontot szerző dobóhátvédjének megtisztelő címe mellett fénykorában az egyik legjobb védőjátékosnak is számított – a sok pont és a jó védekezés nincs meg Ballnál. Szintén tegyük hozzá, hogy Irving olyan szintű támadójátékos, amilyen Ballból soha nem lesz, ezzel kompenzálta gyenge védekezését – ugyanakkor őt is kicsit beárazta a 2018, amikor James egy szedett-vedett társaságot valahogy becipelt a nagydöntőbe. 

Egy szó mint száz, James múltja (és úgy általában a liga múltja) erősen afelé mutat, hogy Ballt hamarosan cserélik. Ha cserélik, akkor a csapat gyengeségeit, problémáit is érdemes számba venni, így áll össze a kép, hogy hová is mehet Ball. 

A jelenlegi Lakersnek két nagy problémája van. Az egyik Luol Deng szerződése, ami 2018-19-ben 18 millió dollár, 2019-20-ban 18.8 millió dollár. Még az első év menedzselhető is lenne, a második viszont nagyon nem, ha a Lakers Kawhi Leonardöt (vagy más szabadügynököket) akarja megszerezni 2019 nyarán. Ezt a kontraktust a lehető leghamarabb ki akarják takarítani, ez nem titok. A másik, már inkább taktikai probléma a magasember-állomány. Nem véletlen, hogy az elmúlt pár napban Cousinst, Noelt és még ki tudja mennyi magasembert boronáltak már össze a Lakersszel: szép-szép JaVale McGee két aranygyűrűje és a fiatal horvát, Ivica Zubac fejlődése, de ők ketten a centerposztot megnyugtatóan nem nagyon fogják megoldani (személy szerint nagyon meg lennék lepve, ha ez sikerülne) a következő szezonban. Kell tehát egy rutinos, még jó karban lévő center, akinél nem hátrány, ha 2019 nyarán lejár a szerződése. 

Ezt a két problémát kell megoldani - ha lehetséges, akkor egy csapásra. Lássunk néhány lehetőséget. 

Brook Lopez

Lopez az elmúlt egy évet a Lakersnél töltötte, jól beilleszkedett, 74 meccsen játszott, és bár karrierje legkevesebb pontátlagát hozta, a játékpercei okos menedzselésével (23.4 perc) még hatékony lehet. Nála azonban kérdéses, hogy mi van akkor, ha kicsit többet kell játszania egy playoff-meccsen, mit bír ki a szervezete, továbbá az is nagy kérdés, hogy az egyre gyorsuló ligában még egy évig használható-e egy playoff-csapatban. Az nem kérdés, hogy támadásban megvan az a skill, amivel James mellé jó (kinti dobások, széles arzenál a festékben nagyobb labdaigény nélkül), védekezésben viszont nem egy Tristan Thompson, aki odateszi a testét, verekszik, és akkor még nagyon finoman fogalmaztunk – a régi blokk-király Brook Lopez már a múlté. Lopez előnye, hogy valószínűleg veterán minimumért hozható, nem kell beáldozni Ballt, ugyanakkor vele még nincs kint a vízből a csapat. 

Chris Bosh

Erősen pletykálják a tengerentúlon, hogy Bosh a visszatérésre készül. Nem látunk bele az orvosi jelentésekbe, maradjunk annyiban, hogy Bosh bizonyítottan remek opció LeBron mellé, ha ő egészséges és a Lakers potom pénzért ad neki lehetőséget, az nagyot szólhat. De sajnos azt is látjuk az ő és Mirza Teletovics esetében, hogy ez az egészségügyi probléma sajnos bármikor előjöhet, és jobb esetben csak a szezon, rosszabb esetben a pályafutás is ugrik, borzasztó kockázatos, ha rá építenének komolyabban. 

Orlando Magic

A Magicnél kidobták télen Elfrid Paytont, azóta vadásznak egy jó irányítóra (nemrég felröppent, hogy Isaiah Thomast kerülgetik). Mohamed Bamba draftja arról is szólt, hogy Nikola Vucseviccsel már nem számolnak hosszú távon (plusz Bismack Biyombóval sem, csak az ő szerződése nagyjából annyira cserélhetetlen, mint Luol Dengé). Vucsevics egy igen érdekes projekt lehet, mert McGee-vel papíron jól kiegészítik egymást, hiszen Vucsevics egy igen képzett magasember, aki ráadásul 2017-18-ban varázsütésre elkezdett triplákat dobni, 1.1-et szórt be meccsenként 3.6 kísérletből, 31 % felett célzott, erre lehet alapozni. Alapvetően egy Kevin Love-hoz hasonló dupla-dupla gép, jobb palánk közeli befejezéssel és gyengébb kinti dobással. Vucsevics lejáró, 12.75 millió dollárt kap jövőre, vagyis semmiféleképpen nem zavar be a jövő nyári tervekbe. 

A Magicnek jól jönne egy játékos, aki összefogja végre a csapatot (Payton erre alkalmatlannak bizonyult), eteti Aaron Gordont és 0-24-ben lövöldözi fel a labdákat Bambának, védekezésben fejleszthető – ráadásul fiatal és újoncszerződése van még hosszú évekig. A Magic még nem jövőre lesz playoff-esélyes, így simán beleférhet, hogy benyeljék Deng szerződését Biyombo mellé, és a következő két évben még értékes fiatalokat húzzanak ki a Top10 környékén (minden saját pickjük megvan). 

Az alábbi csomag pénzügyileg stimmel:

A Magic kapja: Lonzo Ball, Luol Deng, 2019-es második körös Bulls-pick és/vagy Isaac Bonga. 

A Lakers kapja: Nikola Vucsevics, DJ Augustin, Jonathan Isaac.

A Magicnek DJ Augustin elvesztése nem fog fájni, ő egyébként jövőre és 2019-20-ban is 7.25 millió dollárt fog keresni, de jövőre ez még nem gond a Lakersnek, utána pedig a kisebb fizetése miatt vagy beletehető egy cserébe, vagy hároméves stretch provisionnel kivásárolható, vagyis három évig nagyjából 2.6 millióval nyomná a sapkát. 

A fizetések kiegyenlítése miatt szükség van még egy 5 millió körüli szerződésre, ez pedig az első szezonjában csalódást keltő Jonathan Isaac szerződése is lehet. Mivel ő tavaly 6. pick volt és egyértelműen lehet benne potenciál, ezt valamivel kompenzálnia kell a Lakersnek. A kártérítés lehet a 18 évesen már német felnőtt válogatott Isaac Bonga játékjoga (ezt a Phillytől kapja meg a Lakers július 6-án, vagyis még nincs szerződése), aki egy 2-3-as poszton bevethető swingman. Ha ő sem lenne elég, akkor ott van még a kalapban a Chicago Bulls jövő évi második körös pickje – ez, elnézve a Bulls állapotát és jövőképét, szinte egy késői elsőkörösnek felel meg. 

Chicago Bulls

Ha már a Chicago Bulls, náluk is akad egy jó megoldás, aki nem más, mint Robin Lopez. Brook ikertestvérének nincs olyan vajkeze, viszont kőkemény védő, aki jobbára playoff-csapatokban vitézkedett és tízéves tapasztalattal bír. Mobilis, a palánk közelében jó százalékkal dolgozó center, aki védekezésben nem kíméli magát. Bár az utóbbi időben volt pár idegbeteg megmozdulása, ez inkább tudható be a Bulls gyengesége miatti frusztráltságnak – ha őt „kiszabadítják” Chicagóból, nagyon meg tudja hálálni a bizalmat, ráadásul neki is lejár a 14.4 milliós szerződése, 30 évesen most kell villantania, ha komolyabb pénzt akar még keresni a ligában. 

A Bulls teljes rebuild-módba kapcsolt, nekik érdekük, hogy Lopez helyett inkább Portis, Markkanen és Wendell Carter Jr. kapjon sok percet, nem fognak könnyeket hullatni, ha távozik. Ráadásul Luol Dengnek neve van Chicagóban, a korábbi közönségkedvenc visszahozatala jobb hangulatot teremthetne a nézőtéren. A hátvédsorból a hírek szerint Kris Dunn-nak kifelé áll a rúdja, és Zach LaVine-nal kapcsolatban is ellentmondásosak az információk, Lonzo Ballnak örülnének, hiszen pont egy jól passzoló, intelligens, meccsenként nulla és öt közötti rádobással is használható irányító kell a Markkanen-Carter Jr. páros mellé. 

A fizetéseket még ki kell egyenlíteni, hiszen Deng és Ball bére 25 és fél millió dollár, míg Robin Lopez bére 14.4 millió. Itt jöhet képbe Justin Holiday 4.4 milliós, 2019 nyarán szintén lejáró fizetése, tőle szintén szabadulna a Chicago egyébként. Nikola Mirotic elcserélésekor a Bullsnak keletkezett egy 9 millió dolláros TPE-je, amiből Ball teljes fizetését el lehet számolni. 

Ez a csomag fizetésekben is stimmel:

Bulls kapja: Lonzo Ball, Luol Deng, Isaac Bonga, saját 2019-es második körösük.
Lakers kapja: Robin Lopez, Justin Holiday.

Ennek a cserének az a pletyka tehet be, mely szerint Jimmy Butler és Kyrie Irving nagyon szeretne egy csapatba kerülni jövő nyáron, és ez a csapat a Bulls lenne – ha a Chicagónál látnak erre esélyt, akkor Deng szerződését biztos, hogy nem nyelik be hanem megvárják, hogy kiperegjen a 18 millió dolláros lejáró szerződés, így pedig a Lakersnek is okafogyottá válik a deal. 

Cleveland Cavaliers

Tristan Thompson lehet még egy jó célpont, egyrészt ő már bizonyítottan működik James mellett, másrészt valószínűleg az asszony (ha még együtt vannak, bevallom, ezt nem követem) is örülne neki, ha a Lakershez kerülne. Deng és Thompson bérben és szerződés hosszban is nagyjából egyforma, de nyilván Deng már csak egy ballaszt, Thompson 27 éves, ereje teljében lévő erőcsatár-center átmenet, érte azért kellene érték, ez lehetne Lonzo Ball. 

A Cavaliers idén egyszer már cserélt a Lakersszel, így a kapcsolat biztosan megvan, ráadásul ők Wigginsszel már megcsinálták egyszer, hogy egy bizonyított játékosért odaadták – most ugyanazt az utat járhatják be, csak a másik oldalról. 7-7.5 millió dollárnyi fizetést kell beletenni a csomagba, azonnal adja magát Kyle Korver. A tapasztalt triplaspecialista egyrészt egy nem bajnokesélyes csapatban már luxus, másrészt ő is bizonyítottan jó opció James mellé. A szerződése egyenesen erre a cserére lett teremtve: jövőre 7.56 millió dollárt keres, 2019-20-re pedig lejáróként 7.5 millió dollárt, de ha 2019. július 7-éig elküldik, akkor csak 3.44 millió dollárral nyomja majd a sapkát 2019-20-ban. 

A cserébe édesítőnek szintén bedobható a Bulls második köröse, viszont ebben a cserében az a kockázat, hogy 2019 nyarán ugyanúgy bent lesz egy 18 millió dollár körüli szerződés a sapkában, mint most. A csere pénzügyileg stimmel:

Cavaliers kapja: Lonzo Ball, Luol Deng, Isaac Bonga, Bulls 2019-es második köröse.
Lakers kapja: Tristan Thompson, Kyle Korver.

Memphis Grizzlies

A Grizzliesnél régóta köztudott, hogy Marc Gasol, ősrégi kötődés ide vagy oda (már középiskolába is Memphisbe járt, amikor anno a bátyja, Pau Gasol volt a franchise player), finoman fogalmazva sincs megelégedve azzal, ahogyan a front office-ban intézik mostanság az ügyeket. Gasol jövőre 24 millió dollárt keres, utána viszont játékosopciója van, így a Grizzliest az a veszély fenyegeti, hogy Gasol egyszer csak fogja magát, és lelép 2019 nyarán. 

Az nem kérdés, hogy Marc Gasol 33 évesen már olyan csapatba akar kerülni, ahol bajnokesélyes lehet, erre pedig jó esély kínálkozik a Lakersnél, LeBron James mellé valószínűleg hosszú távra rendezkedne be – érdekes trivia, hogy őt eleve a Lakers draftolta, és a jogai a Pau Gasol-cserében mentek át Memphisbe. A Lakersnek eleve fontos, hogy legyen egy spanyol kötődésű játékos a gárdában (ez Robin Lopeznél is faktor lehet egyébként), sokáig Pau Gasol töltötte be ezt a szerepet, tavaly pedig Brook Lopez. Azt nagyon nem kell ecsetelni, miért érné meg a Lakersnek Gasol a pályán: a liga egyik legjobb palánk alatti védője, igazi vezéralkat, egészen kivételes csuklóval és hidegvérrel. 

A Memphisnél elgondolkodhatnak azon, hogy ingyen elveszthetik Gasolt, így viszont kaphatnak egy fiatal irányítót, aki együtt játszhat Mike Conleyval (a Pelicansnél a Rondo-Holiday páros jól működött), sok terhet levehet róla, ráadásul Gasol távozásával kinyílhat az út Jaren Jackson Jr. előtt, hogy szépen lassan franchise playerré váljon. A Ball-Conley-Jackson trió évekre tutira le lenne kötve, és mivel Chandler Parsons szerződése miatt eleve gyakorlatilag nulla a mozgástere a Grizziesnek, Luol Deng szerződésének benyelése már nem oszt, nem szoroz. 

Két év múlva 2020 nyarán egyszerre járna le Parsons és Deng kontraktusa, és fontos tudni: a 2019-es elsőkörösük 2019-ben 1-8 védett, 2020-ban 1-6 védett, vagyis ha elég rosszak, a pickjük nem megy át Bostonba 2021-ig (ott már nincs rajta védelem), vagyis értékes (és olcsó) fiatalokat húzhatnak be. 

Gasolnak van egy 15%-os trade kickere, vagyis a 24 milliós szerződésének értéke csere esetén közel 27 millió dollár, de így is átmenne a csere pénzügyileg Ballal és Denggel. Ha a Grizzliesnek további édesítőre van szüksége, a Bulls második köröse mellett adhatja Josh Hartot és/vagy Isaac Bonga játékjogát is. 

Grizzlies kapja: Lonzo Ball, Luol Deng, Josh Hart és/vagy Isaac Bonga, Bulls 2019-es második köröse.
Lakers kapja: Marc Gasol.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus