Mire megy a Warriors Steph Curryvel, de Klay Thompson nélkül?

A Golden State hasonló probléma előtt áll, mint az előző idényben, de némileg jobb kiegészítőkkel - ez elég lesz vajon a rájátszáshoz?

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: BlazersJazzNuggets
Southwest: MavericksRocketsGrizzlies
Pacific: SunsLakers, Clippers

 

Golden State Warriors

Draft: James Wiseman (1/2), Nico Mannion (2/48), Justinian Jessup (2/51)

Maradt: Steph Curry, Klay Thompson, Andrew Wiggins, Draymond Green, Kevon Looney, Jordan Poole, Marquise Chriss, Damion Lee, Eric Paschall, Alen Smailagic, Juan Toscano-Anderson, Mychal Mulder

Érkezett: Kelly Oubre Jr. (csere, Thunder), James Wiseman (draft), Kent Bazemore (Kings, 1 év 2.3 millió), Brad Wanamaker (Celtics, 1 év 2.2 millió), Axel Toupane (SIG Strasbourg, Franciaország, 1 év 1.6 millió), Nico Mannion (draft, two-way), Dwayne Sutton (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Kaleb Wesson (nem draftolt, 1 év 0.9 millió)

Távozott: Ky Bowman (Clippers, 1 év 1.5 millió)

Keret:

Curry - Wiggins - Oubre - Green - Wiseman
Wanamaker - Lee (ng) - Bazemore - Paschall - Looney
Poole - Thompson - Toscano-Anderson (ng) - Smailagic - Chriss
Mulder (ng) - Toupane (ng) - Sutton (ng) - Wesson (ng)
Mannion (tw)

A Warriorsnál nem kevés dolog történt az off-szezonban, de sajnos nem csak pozitív értelemben. Még a draft előtt nagyon próbálták elcserélni az 1/2-t (lehetőleg Andrew Wigginsszel együtt), de ez egyrészt nem jött össze, másrészt pont a játékosbörzét megelőzően jött a hír, hogy Klay Thompson súlyos sérülést szenvedett egy edzésen - és az is kiderült nem sokkal később, hogy Achilles-szakadása van. Ez alapjaiban változtatta meg szerintem a stratégiát Bob Myersék részéről - rögtön nem volt olyan sürgős a második picket azonnal bevethető játékosra váltani.

James Wiseman érkezett is, akiben nagy lehetőségek vannak, elöl-hátul meghatározó lehet, de az nagy kérdés, hogy mikor lesz belőle az a franchise-player, akit belelátnak. 19 éves, gyakorlatilag egy éve nem játszott tétmeccset, és néhány mérkőzést leszámítva középiskolások ellen láttuk még csak. Egészen biztosan lesznek nagy teljesítményei már első évében is, de az hatalmas meglepetés lenne, ha center poszton egész évben megbízható, magas szintű, kiegyensúlyozott produkciót látnánk tőle. A másik két draftolt nyilván sokkal nagyobb lutri nála - Wisemanben olyan hatalmas bust potenciál nincsen, azt viszont majd meglátjuk, hogy mikorra jön ki belőle a tehetsége.

Thompson kvázi pótlására érkezett Kelly Oubre Jr. az Oklahoma City Thundertől egy védett első körösért cserébe - itt volt némi ellentmondás abban, hogy milyen védettség van a draftjogon, de úgy néz ki, hogy Top20 védett, szóval lényegében két második körösről van szó, várhatóan az megy majd az OKC-hez. Oubre így leginkább a tulajnak fáj, hiszen a luxusadóval együtt 82.4 millió dollárba kerül majd (14.4 milliót keres, 68 millióval nőtt miatta a luxusadó). Ennyit nyilván nem ér meg, de ha hajlandó kifizetni ezt Joe Lacob, és emiatt nem spórolnak majd a jövőben sem, akkor az összkép szempontjából lényegtelen, mennyi pénzt kell kifizetni miatta.

Oubre a Sunsban egészen jó játékosnak nézett ki 18.7 ponttal, 35%-os triplával, 56%-os TS-sel és használható védekezéssel. Van még persze fejlődnivalója, a triplája például épp a határon mozog a jó és a nem jó között, de összességében nézve jó kis rotációember, 2-3. számú scorer. Ha csak rövidtávon nézzük a dolgokat, akkor jó befektetés - aztán az már egy más kérdés, hogy mennyiben változtat ő az összképen, de erre is kitérünk nem sokára. Egyéves szerződése van csak, de mivel nem nagyon adtak érte semmit (vagy egy late 1st-öt, vagy két második köröst), így Wiseman mellett ő is jó választásnak tűnik, a TPE-be sokkal jobb játékost nem is tudott volna beilleszteni a Golden State.

Nincs baj egyébként Kent Bazemore-ral és Brad Wanamakerrel sem, főleg annyi pénzért, amennyit kaptak - kérdés, hogy Bazemore például melyik arcát mutatja tripladobásban, van-e még valami az atlantai védekezéséből, és hogy Wanamaker tud-e annál ponterősebb lenni, mint amit a Celticsben mutatott.

Az off-szezon rájuk eső része tehát egészen jól alakult, rövid és közép-hosszútávon is érkezett erősítés, Thompson sérülését pedig nem veszem be az értékelésbe. Ettől függetlenül Klay kiesése még tény marad, és ez szerintem masszív probléma - sokkal nagyobb még annál is, hogy a liga egyik legjobb two-way játékosa megint nem bevethető. Thompson egész évre szóló hiányzásával ugyanis nagyjából Curry, Green és talán Kevon Looney tudja, hogy mi az a játék, amivel a Warriors az elmúlt bő fél évtizedben háromszoros bajnok lett. Márpedig enélkül a játék nélkül szerintem kevésbé lesznek hasznosak még a vezérek is, főleg Green - ha pedig új játékot kell kigondolni, annak tökéletesítése nem megy egyik napról a másikra.

A támadójátékban a sokpasszos, sok labda nélküli mozgásra épülő taktika vezetett sikerre. Erre viszont Wiggins az eddig látottak alapján alkalmatlan, Oubre-ből pedig pont azt nem láttuk még, hogy egy igazán kombinatív rendszernek mennyire tud a része lenni. Curry van olyan játékszervező, hogy megkönnyítse Oubre és Wiggins helyzetét is, második hullámban védelmet bontó játékosként pedig még az egykori 1/1-es is hatékonyabb lehet - most egy 33-34%-os triplával és maximum 53-54%-os TS-sel dolgozó, 20 pontos scorer, ez pedig baromi kevés lesz a PO-hoz, ha ő a 2-3. számú pontfelelős. Wiseman megjelenésével az elzárás-leválást is lehet hatékonyan játszani, és az idei 1/2-es egyáltalán nem elveszett elöl - volt, hogy túlvállalta magát, de leváló emberként egész sok megoldása van az ellenfél palánkja alatt.

Lehet tehát jó támadójátékot elképzelni ennek a Golden State-nek, ez a Warriors viszont nem a 2014-19 között látott Warriors lesz, ennyi biztosnak tűnik. Ahhoz kellene Thompson, hogy vele, Curryvel és Greennel legalább a váza meglegyen annak a kosárlabdának, amibe csak bele kellene építeni esetleg a többieket. Még Thompsonnal együtt is lenne gond azért, mert a játékintelligencia alapvető volt abban a rendszerben, és ezzel most vannak problémák a keretben, de kérdőjelek egészen biztosan. Oubre-ben viszont talán lehetne legalább reménykedni, Looney meg már ismerős ebben a rendszerben, ha Wiseman nem is. Így, Thompson nélkül viszont nagyobb a lyuk, mint szerintem az javítható, Curry meg elvesztette azt az embert, aki egészen pontosan tudta és érezte, hogy mikor kell neki kicsit többet vállalnia - amellett, hogy már csak a jelenlétével is nagyban segítette Curry helyzetét (na ilyen ember most egy sincs).

Ebben a megváltozott rendszerben Green szerepét abszolút nem látom - egy nem a kosár IQ-ra, jó ütemű passzokra épülő rendszerben szerintem ő kevésbé hasznos. Oubre-nek és Wigginsnek mutatnia kell valamit, amit még nem láttunk tőlük (ez leginkább a labda nélküli mozgás lenne), hogy Greenből az az extra glue guy lehessen, aki volt hosszú évekig - különben nincs mit "összeragasztania", rá pedig mást nem is érdemes bízni.

Védekezésben is van probléma. Oubre várhatóan jó lesz, Bazemore is, ha sikerül az atlantai énjéből bármit előhozni, Looney pedig hasznos hátul, már azokon a meccseken, amikor bevethető - azt nem tudni, hogy neki az idegproblémáival mi van most, de a második szezonja óta voltak ezzel gondjai, és most elvileg túl van egy sikeres műtéten. Wigginsszel viszont itt sem nagyon lehet mit kezdeni: nemcsak nem illik a kerethez, alapvetően is gyenge, méghozzá nem is kicsit. Akkora lyuk, amekkora a bajnoki címre törő Golden State-ekben soha nem volt, úgyhogy vagy összeszedi magát a kanadai, vagy hátul még nagyobb károkat okoz majd, mint elöl.

Wiseman kitűnő rim protector lehet majd, ami kell is Green mellé. Az egyik gyengeségének viszont éppen a perimétervédekezést jelezték a draft előtt, márpedig ez a Golden State elváltásokra alapuló hátsó alakzatában gond. Lehet azért ezt fejleszteni, Wiseman nem egy 140 kilós gólem, aki teljesen reménytelen ilyen szempontból, de hogy az első évben azonnal be tud illeszkedni ebbe a védekezési rendszerbe, azt is nehéz látni. Green mondjuk ebben pont segíthet neki, ha a szárnyai alá veszi, Wiseman szerintem jó kezekbe került. Green képes rászállni az emberre a pályán, ezt a Kevin Durant-féle balhé óta tudjuk, ettől függetlenül az ő meglátásai egy újonc számára felbecsülhetetlen értékűek lehetnek - főleg úgy, hogy Wisemannek a pick-and-roll ellen és a hatékony switch védekezéshez tényleg fejlődnie kell, sokat.

A pad lehet az, ami megoldást jelenthet az előbb felsorolt gondokból néhányra, mert Bazemore játszott már együtt Curryékkel (az is igaz, hogy pont Kerr megérkezése előtt, a 2013/14-es szezon közben távozott), Looney pedig egészen biztosan jobban passzol majd eleinte a játékba, mint Wiseman. Damion Lee-nek, Eric Paschallnak és Marquese Chrissnek jó szezonja volt az előző, Paschall ráadásul még csak elsőéves volt. Ők hasznosak lehetnek majd egy nagyobb célokért küzdő gárdában is - azt persze nem tudhatjuk, hogy azok lesznek-e, mert más egy ligautolsó együttesnél szép statokat hozni, meg más egy rájátszásért harcoló csapatban, várhatóan nagyobb csapaton belüli konkurencia mellett. Van lehetőség ebben a padban - kérdés, lesz-e mit kiegészíteni, a kezdők képesek lesznek-e versenyképes kosárlabdára elöl-hátul.

Összességében nézve Wisemannel szerintem jó lóra tettek, Oubre meg egy hasznos játékos, így a "nyaruk" jól sült el - Wiseman miatt mentek el A-ba, hiszen az egyik legnagyobb tehetséget sikerült elvinniük, akinek látszólag kisebb és javíthatóbbnak tűnő problémái vannak, mint Anthony Edwardsnak vagy LaMelo Ballnak. Thompson kiesése miatt azonban szerintem bukik a megszokott Warriors-rendszer, ez pedig Oubre megszerzésének jelentőségét csökkenti.

Nem látom, hogy a jelenlegi állomány ugyanazt fogja játszani, mint a bajnok Golden State, csak gyengébb kivitelben. Más lesz a játék, ez viszont több bizonytalanságot tartogat magában, mint amit Thompson sérülése előtt gondoltam erről a Warriorsról - és ezért nagyobb vérveszteség szerintem a dobóhátvéd kiesése, mint csupán az a tény, hogy egy kiváló two-way játékost bukott a csapat. Curry-n egyrészt hatalmas teher lesz, másrészt ha Wiggins és Oubre is kapnak szerepet helyzetkreálóként (és kapni fognak), azt nem érzem túl hatékony támadógépezetnek ezen a nyugaton. Curry ráadásul most több non-shooterrel lesz egyszerre a pályán, így kevesebb lesz a helye is alkotni (Wisemannek is egyelőre csak a középtávolija alakul, de Wiggins és Green is finoman szólva labilisek kintről, Oubre-nek meg egyelőre egy darab 35%-os triplát elérő szezonja volt csak).

A legjobb esetben nálam a 7. helyen futnak be a Sunst megelőzve, de akkor nagyjából minden jól sül el (Wiggins hatékonyabb scorer vagy/és klasszisokkal jobb védő lesz, mint eddig, Oubre-ből kijön még a csapatjátékos énje is, Wiseman pedig a vártnál sokkal gyorsabban akklimatizálódik az NBA ritmusához és a Golden State védekezési sémáihoz). A legrosszabb eset az, ha Curry megint megsérül - ha ez megint megtörténik, akkor esetleg a Thundert megelőzik majd a konferenciában, de mást nem nagyon. A realitás az, hogy a vonal környékén lesznek, és mivel a Rocketsnek a kezdője sokkal jobban összerakottnak tűnik (még az Achillesből visszatérő Wall-lal is), a Memphisnél pedig nem kell játékot változtatni, csak shootereket beépíteni, így nálam a 10-ek.

Off-szezon értékelés: A-

Tipp: Nyugat 10.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus