Sikerül-e újabb hasznos puzzle-darabkát a helyére rakni a Sunsnál?

A Phoenix a jelenlegi draftsorrend alapján a 10. helyen választhat majd az idei játékosbörzén - ideális lehetőség ez James Joneséknak, hogy tovább bővítsék a keretet.

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: Timberwolves
Pacific: Warriors
Southeast: HornetsHawks, Wizards
Central: BullsCavaliersPistons
Atlantic: Knicks

 

A Phoenix Suns jól kezdte az előző idényt, aztán decemberben szétesett az együttes. Az újévben sikerült nagyjából 50%-ot hoznia Monty Williams csapatának, amellyel a leállás után bekerült a buborékba. Az arizonai alakulat nagyot alakított Orlandóban, mind a nyolc mérkőzését megnyerte, és épphogy nem jutott be a play-inbe - ettől függetlenül nagyon pozitív emlékeket hagytak mindenkiben, és kifejezetten kellemes helyzetben vannak.


Élő szerződéssel rendelkező játékosok:

Ricky Rubio, Ty Jerome, Cameron Payne (csapatopció), Élie Okobo (nem garantált), Jalen Lecque
Devin Booker
Kelly Oubre Jr., Mikal Bridges
Cameron Johnson, Frank Kaminsky
(TO), Cheick Diallo (TO)
Deandre Ayton

Szabadügynökök:

UFA: Aron Baynes
RFA: Dario Saric, Jevon Carter, Tariq Owens
 

Jelenlegi capspace: nincs
Maximális capspace: 20.6 millió dollár

Draftjogok: 1/10


A Suns a 10. helyen húzhat majd az idei drafton, és a kiválasztást alapvetően befolyásolhatja az a pletyka, miszerint a Phoenix érdeklődik Fred VanVleet iránt. Nem mondom, hogy értem, hogy minek kell ebbe a keretbe egy olyan ember, aki kiveszi a labdát Devin Booker, Deandre Ayton vagy az egyre inkább kibontakozó Mikal Bridges kezéből. Ráadásul a játékintelligenciája is erősen kérdéses - azzal nincs baj, ha valaki folyamatosan védelmet bont, ha ki tudja szolgálni a társakat is. Ez a pletyka viszont jelentheti azt (már ha van bármi alapja), hogy nem feltétlenül Ricky Rubióval képzeli el a jövőt az arizonai alakulat.

A spanyol nagyszerűen osztogat, kiváló játékmester, viszont nagyon streaky shooter. Ez is előrelépés nála, hiszen régebben csak simán rossz dobó volt, tavaly már legalább 36.1%-kal tüzelt kintről, a buborékban pedig 44%-kal - ez utóbbi nyilván elég lenne hosszútávon is a csapatnak. Hogy bíznak-e benne ennyire, az viszont az FVV-s pletykák miatt kérdéses, és ha nem bíznak, akkor Tyrese Haliburton neve is felmerülhet, ha elérhető lesz még. Haliburton rendkívül magas játékintelligenciával bír, kintről is tud dobni, tökéletes fit lehetne Booker mellé - a lehetséges irányítók közül messze a legjobb.

Azt sem árt azonban látni, hogy Rubiónak még két évig szerződése van, mögötte pedig rengeteg irányító van tallonban (Ty Jerome, Cameron Payne, Élie Okobo, Jalen Lecque), akiket Haliburton draftolásával vagy VanVleet leigazolásával ki is lehetne dobni azonnal, tekintve hogy játékidejük nem lesz.

Egyikük sem az a kategória, aki miatt egy nagy tehetséget vagy egy nagy segítséget nem viszel a csapathoz, viszont egyikről sem kell még feltétlenül lemondani: Lecque és Jerome újoncok voltak, Okobóról két éve, a draftolásakor is tudta mindenki, hogy hosszútávú projekt, Payne meg egészen jól játszott a buborék 8 meccsén, sokkal jobban, mint korábban bármikor. Főleg úgy nem kell feltétlenül kapkodni, hogy RFA-ként még megtartható Jevon Carter is, aki meg egy kifejezetten kemény védő, és 42% fölött triplázott a szezon során - igaz, nem vállalt sokat.

Az irányító poszt telítettsége miatt adná magát, hogy inkább winget draftoljon a Suns, és náluk is felmerülhet az a trió, akik gyakorlatilag a Top2-3 mögött mindenhol: Devin Vassell, Patrick Williams, Aaron Nesmith, és ide lehet venni már Saddiq Bey-t és Tyrese Maxey-t is. 3&D potenciál van mind az öt érintettben (kinél a védekezés, kinél a dobás van jelenleg jobb szinten), de azt is érdemes megnézni, hogy ők hova jönnének.

Booker mögött nem nagyon van játékperc, ami van, azt Bridges fel is falja. Vissza fog térni sérüléséből Kelly Oubre Jr., aki szintén hasznos tagja a keretnek, és ott van Cameron Johnson, akinek nagyon megtalálta a helyét Monty Williams a kezdőben, "négyesként". RFA-ként még lehet hosszabbítani Dario Saric-csal is, aki pedig pont a padról volt nagyon hasznos - a cseréknél szépen tudták használni, hogy jól szervezi a játékot. Ha Saric is marad, akkor wing posztokon sem nagyon van játékperc, amit oda lehet adni egy újoncnak, és itt Oubre-t (illetve Saricot) leszámítva csak olyanok vannak, akikkel hosszútávon is számol a gárda. A játékpercek mellett pedig a szerepkörök is megvannak: tripladobók, védekezésben hasznos kosarasok, másodlagos scorerek Booker mellé, illetve ezen tulajdonságok kombinációja mind adott.

Deandre Ayton mögött sem nagyon van játékperc, akár marad Aron Baynes, akár nem - Frank Kaminsky kifejezetten jó volt a buborékban, főleg ahhoz képest, amit eddig láttunk tőle. Ettől függetlenül Ayton mögött is lesz annyi lehetőség, amennyi Rubio, Booker vagy a wingek mögött, úgyhogy akár magasember is érkezhet a draftról - Precious Achiuwa lenne talán a leginkább elérhető magas itt, de elképzelhető, hogy Onyeka Okongwu bent lesz még, a későbbre várt játékosok közül pedig Jalen Smith-re is letehetik a voksukat.

Az alapján, amit a buborékban mutatott ez a keret, rettenetesen nagy lyukak nincsenek az állományban. VanVleet esetleges megszerzése azt is jelenti, hogy Baynes, Saric, Kaminsky és Carter is távoznak, mert csak úgy lesz 20 millió dollár körüli sapka alatti helye a Sunsnak, ha ezeket a játékosokat elengedi (lemond a jogaikról, így nem tudja sapka felett megtartani előbbi hármat, csak kivételekkel vagy sapka alatti capspace-szel). A másik lehetőség az, hogy VanVleet sign-and-trade-del érkezik, és akkor Rubio távozik ugyanebben az üzletben (nem feltétlenül Torontóba, lehet egy harmadik csapathoz is). De ahogyan az elején írtam, nem látom, miért érné meg ennyire felforgatni ezt a keretet VanVleet miatt.

Ha nem érkezik VanVleet (és így nem szabadul fel mondjuk Saric játékideje és szerepköre), akkor gyakorlatilag bárhova draftolhat a Suns. Könnyen előfordulhat, hogy azt az embert fogják kiválasztani, akiben a legtöbb lehetőséget látják, és nem posztra húznak - ebben az esetben rengeteg lehetőség van, de úgy gondolom, hogy a minél sokoldalúbb two-way játékosokra fognak leginkább rámenni, mint nagyjából mindenki ilyen helyzetben.

Szerintem a szabadügynököknél sem most fog robbantani James Jones - azt az egy VanVleet pletykát leszámítva nem is nagyon voltak a hírekben (EDIT: talán Jerami Grantet leszámítva, aki mindjárt hasznosabb lehetne, mint VanVleet, érte még meg is érné elengedni a saját FA-kat). Talán Bogdan Bogdanovicsra lenne a legtöbb értelme rámozdulniuk, hiszen ő egyben megoldaná a játékmester meg a shooter feladatkört is, ideális fit lenne gyakorlatilag bárki mellé. A Kings szerb RFA-jára viszont hatalmas érdeklődés lesz, meg korlátozott szabadügynök is. Más játékosért nem nagyon van értelme felszabadítani a capspace-t, így ha Saricot nem túl nagy pénzért meg tudják tartani, szerintem meg is fogják. Kelleni fog egy cserecenter Kaminsky mellé - Baynes erre megfelelő megoldás lehet (az ausztrálnak nagyszerű meccsei voltak Ayton eltiltásának idején), de szabadon igazolható lesz Kyle O'Quinn vagy Robin Lopez is, náluk nagyobb kaliberek nem is kellenek.

A Phoenix tehát egészen nyugodt off-szezon elé néz, ami a buborékban nyújtott teljesítményt figyelembe véve nem meglepő. Nem kell kapkodni sehova, és azzal sem nagyon hibázhat a klub, ha csak megpróbálja együtt tartani ezt a jelenlegi magot egy drafton szerzett fiatallal kiegészítve.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus