12 meccses NBA-játéknap jön

Lesz Mavs-Raptors és Celtics-Bulls, de szinte mindenki pályára lép, aki számít - nézzük, hogy mit érdemes tudni a mérkőzések előtt.

Detroit Pistons - Cleveland Cavaliers 00:00

A Cavs ellenállhatatlan formában van, sorozatban hatot nyert, oda-vissza legyőzte a Bostont, legutóbb már Darius Garland is visszatért, így idegenben is egyértelmű esélyesként léphet pályára. A Pistons a GSW legyőzésével bravúrt mutatott be, azóta kikapott kétszer, összességében eddig csak két győzelme van, teljesen más szinten tart, mint a Cleveland, de azért itt-ott megmutatta már a benne rejlő potenciált. Otthon nem írhatjuk le a Detroitot, ha Cunningham, Bogdanovic, Ivey és Bey egyszerre fog ki jó napot, jó dobóformát, akkor képesek lehetnek a meglepetésre, illetve ennyi jó meccs után természetesen az is benne van, hogy a Cavsnél következik egy rossz nap - ezzel együtt az esélyek előzetesen egyértelműek. A Pistonsnál a kisebb sérüléssel bajlódó Duren végül ott lesz a parketten, a Cavsnél pedig hivatalosan Garland és Mitchell játéka is kérdéses, de a várakozások szerint ott lesznek majd.

 

Indiana Pacers - Miami Heat 00:00

A Heat kicsit összekapta magát és végre nyert egymás után két meccset, ha msot is győzni tud, azzal a letargikus szezonrajtról visszatornázza magát 50%-ra, márpedig a Pacers papíron a bőven verhető kategóriába tartozik. Az Indy egy kőkemény idegenbeli túráról ért haza felemás eredménnyel, két győzelem után legutóbb kikapott Brooklynban, de nem játszott rosszul, a Haliburton-Hield-Turner-Mathurin sor képes nagy dolgokra támadásban, ha a Miami védekezése nem keményít be - ezzel többször is voltak már gondok idén. Az esélyesebb persze a Heat, de csak 100%-os koncentrációval, az Indy jelenleg annyival nem gyengébb, hogy a félgőz elég legyen, sőt - a sérülések sem kímélik a floridaiakat, Butler el sem utazott, de Adebayo és Dedmon játéka is kérdéses, centerposzton komoly bajban lehetnek, ha egyikük sem lesz, hiszen Yürstevenre sem számíthatnak. 

 

Philadelphia 76ers - New York Knicks 00.00

A Sixers három győzelem után legutóbb megint belenézett egy hazai vereségbe, ezúttal a Wizardstól kaptak ki, ráadásul tovább romlott a helyzetük: már Joel Embiid betegsége sem jött jól nekik, de azóta kiderült, hogy James Harden hetekre kidőlt egy sérüléssel. Most már nagyon kellene vissza Embiid, ha megint nem tudja vállalni a játékot, akkor a Maxey-Harris párostól kellene komoly extra a győzelemhez, illetve muszáj jól játszania például a valószínűleg a kezdőbe kerülő Meltonnak is. A Knicks nincs jó passzban, sorozatban hármat bukott, támadásban is megállt, és védekezésben is hiányzik kicsit az agresszivitás, kérdés, hogy sikerül-e rendezniük most a sorokat Randle-éknek. Ha Embiid nem tud játszani, akkor ez papíron egy idegenben is könnyen nyerhető meccs lehet a New York számára - sérültjeik nincsenek, elvileg minden adott a sikerükhöz, csak azt meg is kell csinálni a pályán.

 

Washington Wizards - Brooklyn Nets 00:00

A Brooklynnál tovább zajlik a cirkusz, Steve Nash kirúgása óta még nem neveztek ki új vezetőedzőt, Jacque Vaughnnal elbukták az első meccsüket, Kevin Durant is kezdi elveszíteni a türelmét a nyilatkozatai alapján, a teljes keret káosz, erre jött rá Kyrie Irving botránya, amely miatt a csapat most el is tiltotta a játékost. Duranttől így még több kellene, de Ben Simmons sem játszhat még pár napig, ezen az estén Seth Curry sem lesz ott a parketten, közel reménytelen a helyzet - persze ettől még megkeményíthetik az akaratukat, és egy Durant-extrával akár nyerhetnek is, de sem mentálisan, sem minőségben nincsenek túl jó pozícióban. A Wizards három vereség után legutóbb győzött Philadelphiában, a Porzingis-Beal páros továbbra is tud tartást adni a társaságnak, most hazai pályán egy korreket védekezéssel megint bőven lesz esélyük a győzelemre - ők lehetnek nyugodtabbak és magabiztosabbak, meglátjuk, hogy mit tudnak ebből kihozni. 

 

Boston Celtics - Chicago Bulls 00:30

A Celtics négyből háromszor kikapott, míg a Bulls az utóbbi két meccsét megnyerte, és érdekesség, hogy a felek múlt hét elején találkoztak már Chicagóban, ahol akkor DeRozanék tudtak győzni. Most otthon a Celtics szeretne visszavágni, és a vereségek ellenére nagy gond azért nincs Bostonban, kétszer is hosszabbításban kaptak ki, közben a Washingtont lesimázták, komoly sérültjük pedig nincs, igazából egy kicsit kellene koncentráltabb játék, illetve több pont a kiegészítőktől, és minden rendben lenne. A Chicago nincs jobb helyzetben, DeRozan és LaVine is szörnyű volt legutóbb, de a kiegészítők akkor hozták a győzelmet, most viszont biztos, hogy a két vezértől is kell a jó játék, különben nem lesz esélyük - viszont Smart, Brown és Tatum ellen meglehetősen nehéz dolguk lesz majd. Azon a bizonyos előző meccsen dobtak 120 pontot, és 37%-os mezőnymutatón tartották a Celticset, ha azt a védekezést kapják elő, akkor idegenben is nyerhetnek, egyébként szoros, kiélezett összecsapásra van kilátás - amit White és Drummond ki fog hagyni a vendégek részéről.

 

Memphis Grizzlies - Charlotte Hornets 01:00

A Memphis a Jazz elleni két vereség után legutóbb egy nagy negyedik negyeddel, és nagy hajrával győzni tudott Portlandben, de továbbra is kicsit felemás a csapat teljesítménye - Morant és Bane is szenzációs dolgokat csinál, de az eredmények csak ingadozva jönnek, sokszor kapnak nagyon sok pontot, így nincs meg az igazi kényelmes stabilitás a meccsek során. A Hornets a remek rajt óta azért behorpadt, az előző öt meccséből négyet elbukott, legutóbb csak 88 pontot dobott Chicagóban, Ball, Rozier, Martin és Hayward sem játszhat most, úgyhogy nem is nagyon látszik, hogy mitől javulnának fel támadásban. A Grizzlies számára így most szinte kötelező a győzelem, főleg hazai pályán, ahol még veretlenek Moranték - blama lenne, ha ezt nem tudnák kipipálni.

 

San Antonio Spurs - Los Angeles Clippers 01:00

A Clippers a Houston ellen kicsit összeszedte magát, a vereségszériát követően oda-vissza legyőzte a texasiakat, és másodjára már játékban is sikerült valamelyest előrelépnie, de azért attól még mindig messze van, amire képes lehet ez a keret, ha egyszer tényleg összeáll. A Spurs teljesen váratlan felülteljesítéssel nyitott, de aztán több kulcsjátékost is sikerült kiültetni, ennek pedig meg is lett az eredménye a Raptors elleni 43 pontos vereséggel - nagy kérdés, hogy ezen az úton halad-e tovább a társaság vagy visszatér még az ezt megelőző szintjére. Állítólag most nagyrészt bevethetőek lesznek a fontos játékosok, úgy benne van a pakliban egy újabb remek teljesítmény, ami a főleg támadásban tanácstalan Clippers ellen győzelmet is érhet - a vendégeknél Leonard és Covington továbbra sem bevethető, a többieknek kell megoldani a feladatot. 

 

Dallas Mavericks - Toronto Raptors 01:30

A Raptors eddig az egész liga egyik legkorrektebb, legletisztultabb, legkevesebb sallanggal operáló csapata, szépen teszi a dolgát, becsülettel fekészült a szezonra, és ennek meg is van az eredménye: a kezdőötös bombaformában van, a csapat pedig ötből négyet nyert úgy, hogy legutóbb 143-100-ra, előtte 139-109-re győzött. A Dallas ennyire nem villog, Luka Doncic történelmi számokat hoz, de a csapata eddig ebből csak mérsékelten profitál, az utóbbi négy meccsükből mondjuk hármat azért megnyertek, legutóbb a Jazz legyőzése pedig már kifejezetten jól mutatott. Kíváncsian várjuk, hogy mire mennek egymással, lesz-e Siakaméknak válasza Doncicra, hogyan tudnak triplázni a dallasi kiegészítők, mennyire tud érvényesülni a Raptors sok lábon álló, minden posztról életveszélyes kezdője - abszolút rangadónak ígérkezik ez a mérkőzés két jó csapat között. A Mavsnél Ntilikina és Bertans fog hiányozni, míg a Torontónál VanVleet játéka kérdéses, az ő esetleges hiánya azért komoly érvágás lenne számukra.

 

New Orleans Pelicans - Golden State Warriors 01:30

A Warriors pocsék formában van, sorozatban négy vereségnél tart a gárda, méghozzá bőven verhető csapatoktól kap ki folyamatosan, egészen borzalmas védekezéseket bemutatva - rengeteget faultolnak Greenék, elcsúsznak, lábon nem érnek oda sehova, nem koncentráltak, és most már Steve Kerr is megunta ezt, állítólag fel fogja forgatni a rotációt. A címvédő ráadáasul back-to-back lép pályára az orlandói pofont követően, a sérülésjelentés szerint pedig Kerr el is engedte ezt a meccset: Thompson, Green, Wiggins és Steph Curry is pihenőt kap, a GSW nem akarja ezt a meccset megnyerni. A Pelicans így tálcán kapja a győzelmet, amelyre egyébként is jó esélye lenne, mert nincs rossz formában vannak ellenére, hogy legutóbb egy már megnyert meccset veszített el a Lakersszel szemben. Az esélyeiket a keretük és a pihentség, na meg a hazai pálya mellett az is növeli, hogy a hírek szerint Brandon Ingram és Herbert Jones is visszatérhet. 

 

Minnesota Timberwolves - Milwaukee Bucks 03:00

A Bucks jelenleg a liga egyetlen veretlen csapata, 7-0-val áll, és magabiztosan menetel előre, bár egyelőre azért döntően otthon lépett pályára, idegenben egyetlen egy mérkőzést játszott csak Mike Budenholzer csapata. Az esélyes persze így is a Milwaukee, a Wolves 4-4-re áll, játékban még mindig csak keresi önmagát, támadásban nem is igazán találja, az előző két találkozóját elveszítette - a hazai pálya segít, de mindent azért nem tud elfedni. Érdemes lesz figyelni a Giannis-Lopez és a Towns-Gobert párosok csatáját, előbbi bombaformában van, utóbbi még nem állt igazán össze, de ha Jrue Holiday is megtartja az utóbbi találkozókon látott dobókedvét, akkor pláne jó esélyei lesznek a Bucksnak. A hazaiaknál egyébként vannak kérdések, Gobert és Edwards sem 100%-os, hivatalosan mindkettejük pályára lépése kérdéses.

 

Phoenix Suns - Portland Trail Blazers 03:00

A Suns sorozatban ötöt nyert és 6-1-re áll, otthon még nem kapott ki, simán, magabiztosan hozza a győzelmeit, és most is saját csarnokában játszhat, úgyhogy minden mellette szól. A Blazers sem rossz, de Damian Lillard sérült és nem lehet ott a parketten, ő pedig már legutóbb is hiányzott a Memphis ellen, ráadásul a Phoenix jelenleg még komolyabb játékerőt képvisel. A vendéglátónál Deandre Ayton játéka már "valószínű", több kihagyott meccs után a jelek szerint most visszatérhet, így tovább erősödhet Monty Williams alakulata, a Blazers esélyei pedig tovább csökkennek - egy extra Simons-Nurkic páros lenne az alap a vendégek bravúrjához, de ha éles marad a Suns, akkor abszolút Bookerék a favoritok. 

 

Los Angeles Lakers - Utah Jazz 03:30

A Lakers elkezdte elállítani a vérzést, nyert sorozatban két meccset, de a játék most sem az igazi még - a védekezésük rendben van, támadásban vérrel-verejtékkel küszködnek, LeBron James formája kicsit visszaesett, de Russell Westbrook a padról beszállva valóban hasznosnak tűnik. A Jazz stabil volt a Memphis ellen is legutóbb, bár ott a gyengébb tripladobó forma miatt végül kikaptak, de ettől még nincs okuk aggódni - ők a liga egyik legjobb triplázói eddig, egy rossz este ezt még nem írja felül. Ha megint bedobálgatják a távolikat, akkor most is jó esélyeik lesznek, lendületesebb, letisztultabb játékot játszanak, mint a Los Angeles, több helyről veszélyesek, bár tény, hogy a sztárfaktor papíron a hazaiak mellett szól. Érdekes lesz figyelni a Davis-Markkanen csatát magas poszton, már ha AD vállalja a játékot a hátfájdalmaival együtt.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus