19 pontos hátrányból nyert a Thunder, javított a Sixers

Új vezérek kerültek elő Philadelphiában - LeBron James nélkül sem izzadt meg a Lakers - a Pacers is lenyomta a Portlandet.

Tovább folytatta menetelését az OKC az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, Chris Paulék ezúttal a Sacramentót verték meg, méghozzá komoly hátrányból felállva. A Sixers a két All-Starja nélkül is hozta a kötelezőt, a Lakersnek LeBron James hiánya sem okozott gondot, az Indiana pedig újabb győzelmet húzott be, ezúttal a Portland ellen.

A mérkőzések videós összefoglalói ezen a linken megtekinthetők!

Philadelphia 76ers - New York Knicks 115-106

Triplaesővel nyert a Sixers. Ben Simmons és Joel Embiid nélkül értelemszerűen kicsit mást kellett játszania a Phillynek, de így is akadtak olyan egyéniségek, akik remek teljesítményükkel győzelemre vezették a gárdát. Elsősorban Tobias Harrist kell kiemelnünk, aki 34 ponttal, 7 lepattanóval és 7 gólpasszal, igazi első opcióhoz illő játékkal állt a hazaiak élére, mellette pedig Shake Milton 5/5, míg Al Horford 4/4 triplát bombázott be - ez volt az a kinti dobóforma, ami sokszor hiányzott a társaságnál, most viszont végül 48%-kal tüzeltek kintről. Miltont (19 pont, 4 gólpassz, 2 blokk) egyébként külön is említsük meg, hiszen a hátvéd az utóbbi időben bekerült a kezdőbe, az előző négy meccsen 15 pont felett átlagolt és 60% feletti hatékonysággal vert be mérkőzésenként közel 4 triplát, ráadásul emellett négy gólpasszt is szétoszt esténként, meglehetősen fontos tagja lett a csapatának. Ezúttal egyébként Horford sem csak dobott, hanem valósággal kivirágzott (15 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz), a Sixers pedig hazai pályán továbbra is foghatatlan, most 50%-os mezőnymutatóval és 32 gólpasszal zárt, úgyhogy ezzel a sikerrel utolérte a keleti negyedik Miamit - most viszont még minden bizonnyal Simmons és Embiid nélkül kell helytállnia a Clippers vendégeként.

Szorossá tette a végét a Knicks. Az első félidő teljesen egyértelműen alakult, a Sixers 15 ponttal vezetett a nagyszünetben és volt kereken 20 egység is a távolság a felek között, úgyhogy nem volt kérdés, hogy melyik a jobb csapat, de a New York azért a fordulás után felszívta magát és visszajött látótávolságon belülre. Julius Randle (30 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) és Elfrid Payton (18 pont, 12 gólpassz) remeklésével elkezdték ledolgozni a hátrányukat, Mo Harkless bevert 5/7 triplát, RJ Barrett is hozzátett 15 pontot és 5 gólpasszt, működött a gépezet, a harmadik negyedet megnyerték hét ponttal, majd a mérkőzés végén öt egységig is felzárkóztak. Itt azonban Harris elsüllyesztett egy hármast, majd a következő támadásból Milton még egyet, úgyhogy hamar visszaverték a Knicks rohamát, több lövésük pedig nem volt a vendégeknek, így sorozatban hatodszor is vereséget szenvedtek.

A 76ers legjobb dobói: Harris 34/9, Milton 19/15, Horford 15/12
A Knicks legjobb dobói: Randle 30/6, Payton 18, Harkless 17/15

Indiana Pacers - Portland Trail Blazers 106-100

Az összeszokás jegyében. Nate McMillan vezetőedző szerint a jelenlegi kezdőötöse nagyjából száz percet játszott eddig együtt a szezonban, úgyhogy a feladatuk az az alapszakaszból hátralévő időben, hogy meglegyen a kémia, a folyamatosság és mindenki tudja a helyét, valamint a szerepét. Ennek jegyében játszották le ezt a mérkőzést is, amelyen otthon azért jó esélyeik voltak és bár itt-ott belecsúsztak hullámvölgyekbe, de végül tulajdonképpen megérdemelten nyertek - a várt kiegyensúlyozottság pedig abszolút megvolt, a kezdőötös minden tagja 14 és 20 pont között dobott, Sabonis és Turner dupla-duplázott, Brogdon volt a vezér, de most Oladipo sem vállalta túl magát. A hat ponttal nyert első negyed után a másodikban ugyan nagyon visszaestek, de a fordulás után megint sikerült felpörögniük, 37 pontot dobtak a harmadik játékrészben, a záró etapban már 14-gyel is vezettek, kézben tartották az eseményeket, amíg a végén még egyszer szét nem csúsztak - a Portland az utolsó fél percre 103-100-ra zárkózott, döntő labdabirtoklás következett. Ennek végén azonban Turner bevágta a meccset eldöntő hármast, a fennmaradó kilenc másodperc már nem számított, úgyhogy az utóbbi öt mérkőzésből a negyediket is behúzta a társaság és csak másfél meccsre van a Heat-Sixers párostól.

Most már kellene Lillard. Legjobb játékosa nélkül azért nem az igazi a Blazers, az utóbbi hat meccséből csak egyet tudott megnyerni, amikor egyszerre hozott extrát CJ McCollum és Carmelo Anthony, de ilyen azóta sem történt, úgyhogy nem tud közeledni a szintén gödörben lévő Memphishez. McCollum (28 pont, 8 gólpassz), Hassan Whiteside (18 pont, 16 lepattanó, 4 blokk) és Gary Trent Jr. (20 pont, 4/8 tripla) most is kitett magáért, de egy fokkal gyengébbnek bizonyultak az Indynél és bár a végén még próbálták menteni a menthetőt, de egy dobással rövidebbek voltak a kelleténél. McCollum szerint ez egy nyerhető meccs volt számukra, hiszen a félidőben még vezettek is, de túl sok futást engedtek a Pacersnek és a végén már későn kezdtek el ők is rohamozni - mindenképpen javulniuk kell, ha playoffba akarnak jutni, de ehhez óriási szükségük lenne Lillard visszatérésére.

A Pacers legjobb dobói: Sabonis 20, Brogdon 17/3, Warren 15/3, Oladipo 15/3
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 28/9, Trent Jr. 20/12, Whiteside 18

Oklahoma City Thunder - Sacramento Kings 112-108

Végül is már régen láttunk ilyet. A szezon első felében a nagy hátrányból való felállás volt az OKC egyik fő specialitása, volt, hogy egymás után több mérkőzést is komoly lemaradásból fordítva nyert meg, de az utóbbi 15-20 találkozón ezek már nagyrészt elmaradtak, "túl jó" volt ahhoz a gárda, hogy ekkora hátrányokat szedjen össze. Most viszont a Sacramento egész más fordulatszámon pörgött nagyjából két és fél negyeden keresztül, az első félidőt 11 ponttal vitték el a vendégek, a harmadik játékrészben pedig 19-cel is vezettek, amikor Chris Paulék megnyomták azt a bizonyos gombot: hat percig lenullázták (!) ellenfelüket, futottak egy 15-0-t és visszajöttek a meccsbe. Innentől már megvolt a kellő önbizalom és jó helyzetben voltak ahhoz, hogy nyerni tudjanak, a záró etapban egy fokkal a Kings fölé is tudtak nőni egy 14-6-os futással, a végén pedig támadásban kellett kaparniuk ahhoz, hogy hozzák a győzelmet - minden labdabirtoklásból kosarat dobtak, amire szükségük is volt, mert a Sacramento is tartotta a lépést. Az utolsó fél percben azért hibáztak kettőt, így a Kings visszajött 110-108-ra, de 9,5 másodperccel a vége előtt Paul higgadtan bedobta mindkét büntetőjét, ezzel eldöntötte a küzdelmet. A Donovan-legénység így 17-ből 14 győzelemmel már a Utah előtt, a nyugati ötödik helyen tanyázik, most pedig egy komoly feladatra vállalkozik, ugyanis Milwaukee-ban folytatná remek szériáját.

Ez fájdalmas vereség. Remek formában érkezett meg a Sacramento és annak ellenére uralta az első két és fél negyedet, hogy De'Aaron Fox egy izomsérülés miatt nem lépett pályára - remekelt Buddy Hield (4/4 triplával kezdett), 21 pontot szórt Harrison Barnes, jó volt Bjelica (18 pont, 4/6 tripla, 9 lepattanó) és Giles (19 pont, 8 lepattanó), a Fox helyén kezdő Joseph pedig 11 gólpasszt osztott szét. A harmadik negyedben bekövetkező hatperces rövidzárlat azonban az egész addigi munkájukat romba döntötte, ott minden előnyük elveszett, sőt, hátrányba kerültek, majd a záró etapban jött még egy olyan időszakuk, amikor gödörbe kerültek - innentől kényszerpályán voltak és nem tudtak elég jól védekezni ahhoz, hogy még egyszer fordítsanak. Nagyon kellett volna nekik ez a győzelem, mert ha megvan, akkor ott lennének a nyugati kilencedik helyen tobzódó csoportban, így viszont egy lépéssel megint lemaradtak, pedig bőven nyerhető volt számukra ez a találkozó.

A Thunder legjobb dobói: Gallinari 24/12, Gilgeous-Alexander 20/3, Paul 17/3
A Kings legjobb dobói: Barnes 21/3, Giles 19, Bjelica 18/12

Golden State Warriors - Los Angeles Lakers 86-116

James sem hiányzott. LeBron James egy sérülés miatt kihagyta ezt a meccset a Lakersnél és az első félidőben úgy tűnt, hogy hiányzik is a csapatból, mert a nyugati éllovas nem igazán találta a ritmust sem elöl, sem hátul, úgyhogy a nagyszünetben csak két ponttal tudott vezetni. A fordulás után azonban Frank Vogel felrázta övéit és az arany-lilák "pusztítottak", 40-17-re nyerték meg a harmadik negyedet, úgyhogy finoman szólva is érvényesítették a papírformát - így végül mindenki tudott pihenni, Anthony Davis csak 25 percet játszott, a 30-at pedig senki nem érte el. Túl sok mindent nem lehet elmondani a meccsről, a Los Angeles hozta a kötelezőt, így sorozatban hetedik győzelmét aratta és 5,5 meccsel vezeti Nyugatot, ligaszinten pedig természetesen szintén betonbiztosan második a Bucks mögött.

Green "elszabadult". Andrew Wiggins egyébként sem játszott a Golden State-nél, illetve Steve Kerr rotációja és kerete természetesen amúgy sem a bőségéről híres, úgyhogy még érzékenyebben érintette a hazaiakat az, hogy Draymond Green egy ámokfutással a második negyedben kiállíttatta magát. Nem tudta eladni a faultokat, aztán elborult az agya, beszólt a játékvezetőknek és a Lakers-játékosoknak is, úgyhogy a sporik elég hamar ki is küldték két technikaival, így még nehezebb helyzetbe hozta csapatát. Eric Paschall 23 pontja, vagy Jordan Poole 16 pontja és 8 gólpassza egy önéletrajzban jól mutat, ezen a meccsen a világon semmi haszna nem volt, de most már tényleg nincs más hátra, mint hogy Steph Curry vasárnap visszatérjen és ezzel hozzon némi izgalmat, változást a csapat szezonjába.

A Warriors legjobb dobói: Paschall 23/3, Poole 16/6, Lee 15/12
A Lakers legjobb dobói: Davis 23/3, Kuzma 18/3, Howard 13

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus