64 pontos franchise-rekord Giannistól, balhé zárta a Bucks-Pacerst

Phoenixben nyert a Brooklyn a Durant-Booker-Beal trió debütáló meccsén, kikapott Salt Lake Cityben a Knicks, nem hibázott a Lakers és a Heat, Joel Embiid és Jaren Jackson Jr. is 40 pont fölé jutott - ez történt hajnalban az NBA-ben.

Milwaukee Bucks - Indiana Pacers 140-126

A Giannis-game. Egészen elképesztő mérkőzést rakott össze Giannis Antetokounmpo, aki az utóbbi időszakban egyébként is kiváló formába lendült (Forró Kézzel című rovatunkban éppen tegnap írtunk róla), most pedig erre még egy, de inkább két lapáttal rátett, és 64 (!) pontos performanszt tett le az asztalra. A görög extraklasszis az első perctől kezdve foghatatlannak bizonyult, megtalálták pick-and-rollból, pozícióból, leindításból, és ő maga is sorra hozta a kosarakat betörésből, a Pacers védői maximum faultolni tudták, így végül 20/28 mezőnydobása beeett és karriercsúcsot jelentő 24/32 büntetőt pakolt emellé - úgy dobott 64 pontot, hogy egyetlen triplát sem emelt be a gyűrűbe. Ez a 64 pont egyrészt természetesen karriercsúcs számára, másrészt a Bucks új franchise-rekordja is ez lett Michael Redd korábbi 57 pontos csúcsát döntötte meg. Érdekesség, hogy amint meglett az új rekord 58-cal, Adrian Griffin lecserélte három és fél perccel az órán, de aztán a Pacers még veszélyes távolságba került, úgyhogy vissza kellett térnie a pályára, és gyors hét ponttal megtoldotta a napját, így az idei NBA-szezon legponterősebb meccsét is összerakta, de történelmileg is "elsőzött" két aspektusban: soha senki nem dobott még ennyi pontot 30-nál kevesebb mezőnykísérletből, és ez az első olyan teljesítmény, amelyben 20 mezőnykosár és 20 büntető is a gyűrűben landol legalább 70%-os dobóteljesítménnyel. Majd...

Balhé zárta a meccset. A múlt heti. Szezonközi Tornán látott Pacers-győzelem után a Milwaukee nagyon akarta ezt a sikert, és bár az Indy támadójátéka most is ült, de Giannis vezetésével összességében egy fokkal jobbnak bizonyultak a hazaiak, akik ha nem is nagy különbséggel, de az este jelentős részében vezettek. A vendégeknél Tyrese Haliburtont ezúttal emberi számokon tartották (22 pont, 7 gólpassz, 3 eladott labda) Khris Middletonék, a Bucksnál pedig a görög mellett elhomályultak a többiek teljesítményei, például Brook Lopez hat (!) kiosztott blokkja. A negyedik negyedben már úgy tűnt, hogy eldőlt a meccs, és csak Giannis pontrekordjára várunk, de ahogy leült, a Pacers még visszajött tíz pontra, úgyhogy a görögöt vissza kellett küldeni, hogy lezárja az estét. Ez a lezárás viszont elég feszültre sikerült, már a negyedik negyedben is kapott flagrant-faultot Aaron Nesmith egy Giannis elleni faultért, Bobby Portist két technikaival kiállították, volt némi "szóváltás" a felek között, majd a találkozó után kirobbant a balhé: a Pacers elvitte a meccslabdát, amit a franchise-rekord miatt Antetokounmpo és a Milwaukee nyilvánvalóan magának akart. Rick Carlisle, a vendégek vezetőedzője úgy magyarázta az ügyet a sajtótájékoztatón, hogy most születtek meg Oscar Tshiebwe első NBA-pontjai, ők ezért vitték el a labdát, és nem jutott eszükbe Giannis franchise-rekordja, majd pár perccel a meccs után a Bucks játékosai megérkeztek az Indy öltözőjéhez, és tettlegességig fajultak a dolgok a labdáért. Carlisle szerint azt nem mondhatja, hogy ütések csattantak el, de a Pacers GM-je kapott egy könyököst a bordái közé egy Bucks-játékostól...

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 64, Lillard 21/6, Portis 19/9
A Pacers legjobb dobói: Turner 22/6, Haliburton 22/3, Mathurin 14

 

Toronto Raptors - Atlanta Hawks 135-128

Amit vártunk. Két jól támadó, de harmatosan védekező csapat mérkőzését jósolhattuk erre a találkozóra, és pontosan ezt is kaptuk: hátul túl sokat nem tudtak hozzátenni a felek, de elöl elég látványos dolgokat produkáltak mindketten. Mindkét gárda volt már kétszámjegyű előnyben az este folyamán, végül a két középső negyedben ritmusosabban, pontosabban játszó Toronto tudott elnyúlni - abban a két játékrészben 16 pontot vert ellenfelére a kanadai alakulat, és az előnyét a záró etapban már meg tudta tartani. Az 57,5%-os mezőnymutató és az 53%-os triplázás beszédes adat, az Atlanta több támadópattanóval és nyolccal kevesebb eladott labdával próbálta ezt ellensúlyozni, de a végén kellően koncentrált volt a Toronto ahhoz, hogy megnyerje a ki-ki meccset. Pascal Siakam (33 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz), Scottie Barnes (27-10-6), a 22 pontos OG Anunoby és a 15-3-6-os számai mellé 3 blokkot is kiosztó Jakob Pöltl mellett Dennis Schröder is hozzátette a magáét, az egész csapat rendkívül hatékonyan dolgozott, míg a túloldalon Trae Young (35 pont, 17 gólpassz) játszott igazi extrát, és ott is többen felnőttek a feladathoz - védekezés nélkül azonban mindkét félnek nehéz dolga van, most a hazai pályán játszó Raptors örülhetett.

A Raptors legjobb dobói: Siakam 33/15, Barnes 27/9, Anunoby 22/6
A Hawks legjobb dobói: Young 35/12, Murray 20/12, Bogdanovics 20/12

 

Phoenix Suns - Brooklyn Nets 112-116

Nem sikerült jól a debütálás. Idén először léphetett együtt, egyszerre pályára a Suns nagy hármasa, vagyis Kevin Durant, Devin Booker és Bradley Beal, az első fellépés pedig nem sikerült jóra: védekezésben elég sok hibával játszottak a hazaiak, és támadásban is voltak problémák - Beal például csak 9 dobást vállalt, ő teljes mértékben háttérbe szorult. Booker (34 pont, 6 lepattanó, 12 gólpassz) és Durant (27-6-4) igyekezett, ketten együtt 22/25 büntetőt dobtak be, és mezőnyből is hatékonyan dolgoztak, de a csapatjáték kissé akadozott, a Brooklynt pedig egyáltalán nem tudták megállítani. A vendégek már az első negyedben lefektették az alapokat és ők irányították a meccset, majd a harmadik játékrészben kivágott egy futást a Suns, amivel fordított, de a Nets hamar válaszolt, és az utolsó tíz percben már végig vezetett - ugyan szorosan alakult a küzdelem egészen az utolsó fél percig, de a Brooklyn mindenre reagálni tudott. Cam Thomas 10 pontot termelt a záró etapban, és a végén is az ő két büntetője állította be a végeredményt, a Nets pedig a jóval kevesebb eladott labdája mellett a Suns pocsék triplázásából is profitált, így nagyon értékes idegenbeli győzelmet aratott igazán extra egyéni teljesítmény nélkül.

A Suns legjobb dobói: Booker 34/6, Durant 27/3, Nurkic 15
A Nets legjobb dobói: Thomas 24/12, Bridges 21/9, Dinwiddie 16/6

 

Miami Heat - Charlotte Hornets 115-104

Megoldotta a Miami. Két napja kissé nehézkesen hozta csak a charlotte-i kötelezőt a Heat, most Miamiban egy fokkal azért simábban alakultak a dolgok, hiszen a két középső negyedben lelépte ellenfelét a floridai alakulat, és 21 pontos előnyt épített ki. A záró etapot is erről a különbségről kezdték meg a felek, de ott a Hornets azért jelentősen tudott kozmetikázni az eredményen, bár igazán komoly nyomás alá nem tudta helyezni a vendéglátót, amely Adebayo, Herro és Highsmith nélkül sem hibázott, sőt az is belefért, hogy Jimmy Butler a 10 gólpassza mellett alig nyolc dobást vállaljon. Duncan Robinson (23 pont, 6/9 tripla), Kyle Lowry (17 pont, 4/4 tripla, 24 perc), valamint az újonc Jaime Jaquez Jr. (17 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 2/2 tripla) is kitett magáért, Erik Spoelstra pedig a játékpercekre is figyelhetett, az idősebb kulcsembereknek nem kellett megszakadni. A Charlotte egyébként a továbbra is jó formát futó Terry Rozier (28 pont, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés, 5/6 tripla) és Gordon Hayward (20 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) vezetésével jobban dobott ellenfelénél, viszont a lepattanózást 47-31-re, a támadópattanózást pedig 17-4-re veszítette el - ezzel a faktorral érvényesítette az akaratát a Miami.

A Heat legjobb dobói: D. Robinson 23/18, Lowry 17/12, Jaquez Jr. 17/6
A Hornets legjobb dobói: Rozier 28/15, Hayward 20/3, Bridges 19/3

 

Detroit Pistons  – Philadelphia 76ers 111-129

Ezúttal sem volt esélye a Pistonsnak. Egyértelműek voltak az erőviszonyok, hiszen az egyik keleti élcsapat, a Philadelphia találkozott a liga legrosszabb mérlegével rendelkező egyletével, a sorozatban húsz vereségnél járó Detroittal. Habár a feldobást követően egy rövid ideig vezettek a viszonylag alacsony szerkezetben játszó hazaiak, a Philly hamar átvette az irányítást, majd Joel Embiid (41 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz) és Tobias Harris (21 pont, 7 lepattanó) vezérletével a nagyszünetet követően el is döntötte az összecsapást. A vendégeknél még az is belefért, hogy Tyrese Maxey (9 pont, 4 lepattanó, 9 gólpassz, 2/13 mezőnyből) gyengébb napot fogjon ki, mivel Kelly Oubre Jr. (17 pont, 7/9 mezőnyből) remekül szállt be a kispadról. A Pistonsnak nem volt esélye, így hiába játszott kiválóan Bogdan Bogdanovic (33 pont) és hozta a pontjait Cade Cunningham (21 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 1/8 tripla), zsinórban a huszonegyedik fiaskó is bekerült a zsákba.

A Pistons legjobb dobói: Bogdanovic 33/15, Cunningham 21/3, Thompson 10, Wiseman 10
A 76ers legjobb dobói: Embiid 41/3, Harris 21/9, Oubre Jr. 17/6


Washington Wizards – New Orleans Pelicans 122–142

Ingram szezoncsúcsával nyert a Pels. Mivel Washingtonban sem a támadó, sem pedig a védőjáték nem áll össze, így egyértelműen a győzelemért érkezett a fővárosba a New Orleans, még annak tudatában is, hogy Zion Williamson bokasérülés miatt nem léphetett pályára. Az első negyedben még úgy ahogy tartotta magát a Wizards, elsősorban Kyle Kuzma (27 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) volt elemében, ám mivel érdemben nem nagyon nőttek fel mellé a többiek – talán csak az újonc Bilal Coulibaly (16 pont, 5 lepattanó) dicsérhető –, így a második játékrészben átrohant rajtuk a Pelicans. A vendég csapatban Brandon Ingram (40 pont) szezoncsúccsal zárt, de a padról érkező Trey Murphy III. (27 pont, 6 lepattanó, 6/7 tripla), valamint CJ McCollum (22 pont, 6 gólpassz, 4/6 tripla) is szórta a pontokat, ennek megfelelően pedig viszonylag hamar el is dőlt a találkozó győztesének a kiléte.

A Wizards legjobb dobói: Kuzma 27/12, Coulibaly 16/12, Avdija 13/3, Gafford 13
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 40/3, Murphy III. 27/18, McCollum 22/12


Houston Rockets – Memphis Grizzlies 117–104

A saját dolgát nehezítette meg a Rockets. Hazai pályán talán a liga legveszélyesebb csapata a Houston, amely a Memphis ellen is szerette volna bizonyítani ezt az állítást, pláne annak fényében, hogy a vendég gárdából betegség miatt hiányzott Desmond Bane. Ennek megfelelően az első két negyedben az történt a pályán, amit a Rockets szeretett volna, Tari Eason (25 pont, 14 lepattanó) a padról érkezve brillírozott, de Jabari Smith Jr. (20 pont, 10 lepattanó) is dupla-duplával zárt. Csakhogy a nagy hármas, nevezetesen Jalen Green (8 pont, 2/12 mezőnyből), Fred VanVleet (11 pont, 2/8 mezőnyből) és Alperen Sengün (9 pont, 2/8 mezőnyből) mindent megtett annak érdekében, hogy visszahozza a Grizzliest a meccsbe, amit a szezoncsúcsig jutó Jaren Jackson Jr. (44 pont, 7 lepattanó, 4 labdaszerzés) köszönt is szépen és Derrick Rose (19 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz) hathatós támogatásával meg is tett. Mindezek ellenére a vendégek a végjátékban már nem tudták felvenni a versenyt a texasiakkal, mivel az említett kettős mellé senki sem nőtt fel érdemben, így Houston tizenegyre növelte a hazai győzelmei számát.

A Rockets legjobb dobói: Eason 25/9, Smith Jr. 20/9, Brooks 11/3, VanVleet 11
A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 44/9, Rose 19/3, Williams Jr. 10/6


San Antonio Spurs – Los Angeles Lakers 119–122

Nagyot küzdött a Spurs. Mivel sorozatban tizenhét vereséggel a háta mögött fogadta a San Antonio a Lakerst, így az esélyek egyértelműen az első Szezonközi Torna győztese mellett szóltak még akkor is, ha Darvin Ham csapata back-to-back lépett pályára. Aztán alig fél órával a feldobás előtt jött a hír, hogy LeBron James kisebb vádlisérülés miatt kihagyja a mérkőzést. Anthony Davis (37 pont, 10 lepattanó, 4 labdaszerzés) és Victor Wembanyama (30 pont, 13 lepattanó, 6 blokk, 4/5 tripla) párharca ellenben hamar feledtette James hiányát, a magasemberek szebbnél szebb megoldásokkal szórakoztatták a nagyérdeműt. A Lakers kezdett jobban, melynek kezdő ötöséből mindenki eljutott legalább tíz dobott pontig, Davis a félidőben már huszonnégynél járt, de Taurean Prince (17 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) és a padról érkező Austin Reaves (15 pont, 4 lepattanó, 8 gólpassz) is csipkedte magát. A arany-lilák a harmadik negyed végén már húsz ponttal is vezettek, a texasiak azonban nem adták fel, így Wembanyama, Keldon Johnson (28 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz, 4/4 tripla) és Malaki Branham (19 pont) hármasának révén visszajöttek a meccsbe. Az utolsó másfél percben Wembanyama gyors egymásutánban bedobott két triplát, Branham ziccere után pedig a 2023-as draft első választottja két büntetőt is berámolt, ezzel mindössze egyetlen pontra csökkentve a felek közötti különbséget. A másik oldalon Davis azonban nem hibázott, remekül büntetőzött, innen pedig már nem volt esélye a San Antoniónak.

A Spurs legjobb dobói: Wembanyama 30/12, Johnson 28/12, Branham 19/6
A Lakers legjobb dobói: Davis 37/6, Prince 17/12, Reaves 15/9


Utah Jazz – New York Knicks 117–113

Meglepte ellenfelét a Jazz. Elmúlt tíz mérkőzéséből hetet veszített el a Utah, így az odszok egyértelműen a Knicks mellett szóltak még akkor is, ha végre-valahára hazai oldalon visszatérhetett Lauri Markkanen. Az első percekben a New York akarata érvényesült, a palánkok alatt nem nagyon tudták ugyanis megtartani a hazaiak Julius Randle-t (32 pont, 12 lepattanó, 6 gólpassz), aki mellett Jalen Brunson (23 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz) is hozta a kötelezőt. A második negyed derekán aztán beindult a Markkanen (23 pont, 8 lepattanó) és Colin Sexton (26 pont, 4 lepattanó, 7 gólpassz) alkotta páros, ráadásul eközben a padról is érkeztek fontos kosarak, melyek eredményeképpen a nagyszünetre már a Salt Lake City vezetett. Ezt a fórt pedig már a folytatásban sem adták ki a kezükből, sőt a harmadik játékrészben még hozzá is tettek, így végül kisebb meglepetésre, de a Utah diadalmaskodott.

A Jazz legjobb dobói: Sexton 26/9, Markkanen 23/12, Fontecchio 15/9, Horton-Tucker 15/3
A Knicks legjobb dobói: Randle 32/6, Brunson 23, DiVincenzo 21/12

 

Az alapszakasz tabellája itt tekinthető meg!

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus