A Golden State Warriors is 40 pont felett verte a Philadelphiát

Ma hat összecsapást rendeztek az NBA-ben, ám egyiken sem kellett az izgalomtól lerágniuk a körmüket a nézőknek. Az új edzővel dolgozó Pistons elsőre simán verte a San Antoniót, a Raptors remekelt a Pelicansszel szemben – ugyanezt megtette a Boston is Milwaukee-ban. A Rockets gond nélkül verte a foghíjas Timberwolves gárdáját, míg az Indiana és a Golden State szurkolói nagy különbségű hazai győzelmeknek örülhettek – utóbbi a Philadelphiának egy negatív NBA-csúcsbeállítást is eredményezett. 

 

A játéknap legszebb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Indiana Pacers - Denver Nuggets 119-80

Nuggets-hátvédsor: újjáépítés alatt. Nate Robinson egész szezonra kidőlt, Andre Millerre már nem számít Brian Shaw vezetőedző, aki egyébként szinte hazalátogatott, hiszen az elmúlt években segédedzőként oroszlánrészt vállalt abban, hogy a Pacers jelenleg a Keleti Főcsoport listavezetője. Ma a Denver motorja, Ty Lawson sem öltözhetett már át, mivel eltört a bordája, így az eddigi dobóhátvéd, Randy Foye játszott irányítót, és bár kiosztott 10 gólpasszt, látszott, hogy neki nem ez a posztja. Qunicy Miller került még be a kezdőbe, rajtuk kívül a francia Evan Fournier és az egyszer idén már elfelejtett Jordan Hamilton egészséges – szép feladat lesz ebből ütőképes csapatrészt varázsolni, ma a négyes 7/35-öt teljesített mezőnyből…

Minden csapatrészében jobb volt a Pacers. A legszorosabb negyedben is nyolc pontot vert ellenfelére a David West (25 pont, 11/13-as mezőnnyel) és Roy Hibbert (14 pont, 12 lepattanó, 4 blokk) vezette Indiana, ahol mind az öt kezdőjátékos elérte a 10 pontot, a kispadról pedig 46 egység érkezett. A hazaiak 56-37-re nyerték a lepattanócsatát, 8 blokkot osztottak ki - az már csak hab a tortán, hogy idén először az összes pályára lépő kosarasuk (13 játékos) szerzett mezőnykosarat. 

A Pacers legjobb dobói: West 25, Hibbert 14, George 12/6, Stephenson 12.
A Nuggets legjobb dobói: Chandler 17/6, Hickson 12, Hamilton 11/3.

Toronto Raptors - New Orleans Pelicans 108-101

Kihúzták a Pelicans méregfogát. Bár Anthony Davis 3 labdaszerzése és 19 pontja 50 százalékos mezőnymutatóval nem rossz, a játék többi elemében nem villogott ma: mindössze 7 lepattanót szedett le, és nem blokkolt dobást. A Raptors nagyemberei (Patterson, Valanciunas, Hansbrough és Hayes) egész este rajta tartották a szemüket, így a palánk közelében gyakorlatilag veszélytelen volt a New Orleans. 

A kispad 49 pontja is kevés volt. Tyreke Evans egy mérkőzésnyi kihagyás után 23 pontot, 10 gólpasszt, 3 labdaszerzést és 5 lepattanót tett a közösbe, a többi csere is hasznos volt – de a 15 labdaeladás megbosszulta magát, a villámlábú emberekkel teletűzdelt Raptors 24 pontot csinált gyorsindításokból.

Egy félidőig volt szoros. A Raptors a rettenetes, 7/21-es mezőnymutatót összehozó DeMar DeRozan előadásával együtt is remekül dobott ma: 47 százalék felett mezőnyből, ezen belül 41 felett a triplavonal mögül, és a büntetőket is közel 80 százalékkal értékesítették. Patrick Patterson és Terrence Ross 10 kísérletből hét hármast betermelt, Kyle Lowry pedig 8/13-as mezőnymutatója mellé odarakott 12 gólpasszt is. Az első negyed 11 pontos előnyét félidőre elvesztette a Toronto, de a fordulást követően gyorsan egyértelműsítették, hogy nem véletlenül állnak a Keleti Főcsoport harmadik helyén. 

A Raptors legjobb dobói: Patterson 22/9, DeRozan 22/3, Lowry 19/3.
A Pelicans legjobb dobói: Evans 23, Davis 19, Roberts 18/9.

Detroit Pistons - San Antonio Spurs 109-100

Így kell bemutatkozni. Maurice Cheeks már nem a Pistons vezetőedzője, átmenetileg korábbi segédedzője, John Loyer kapta meg a csapatot – rögtön egy szép feladat, a San Antonio jött szembe. Bár a Pistons továbbra sem szemet gyönyörködtető labdajáratásáról híres (ma is mindössze 16 gólpassz jutott 43 mezőnykosárra), védekezésben nagyon keményen odatették magukat: 19 labdát szereztek, amiből 26 könnyű pontot dobtak, és a lepattanókat is jobban szedték ellenfelüknél. Többek között ezt a védekezésbeli akaratot hiányolta a tulajdonos, amikor elküldte Cheekset – ami egyébként ironikus, mert Cheeks játékosként a liga történetének egyik legjobb védőjátékosa volt. 

A két középső negyedben dőlt el. Szoros első játékrész után a következő kettőben 19 pontot vert ellenfelére a Pistons, innen kozmetikázott kissé a vendéggárda. A Detroitban mind az öt kezdőjátékos elérte a 10 pontot, a kispadról Rodney Stuckey tolta meg kerek 20 egységgel a Pistons szekerét, de Will Bynum és Kentavious Caldwell-Pope is jól játszott. 

Nem volt keménység a Spurs játékában. Hiába osztottak ki egymás között 27 gólpasszt és dobtak 52 százalék felett, a San Antonióban ma nem volt átütőerő. Pedig a padról 66 pont érkezett – azonban sem Tony Parker, sem Tim Duncan nem tudott igazán csapata élére állni. 

A Pistons legjobb dobói: Jennings 21/6, Stuckey 20, Monroe 15.
A Spurs legjobb dobói: Belinelli 20/12, Diaw 12, Duncan, Parker, Joseph 11-11-11. 

Milwaukee Bucks - Boston Celtics 86-102

Három negyedig tartott a Bucks lendülete. Mindössze kétpontos hátrányban kezdte meg a liga sereghajtója a negyedik negyedet, Brandon Knight (22 pont, 4 gólpassz), John Henson (16 pont, 8/12-es mezőnnyel) és Gary Neal (17) is kiválóan játszott – a többiek azonban nem nagyon tudtak hozzászólni a meccshez. Az utolsó 12 percben még Khris Middleton be-betalált, védőoldalon azonban teljesen szétesett a Larry Sanderst szemüregcsonttörés, OJ Mayot-t betegség miatt nem is nevező Bucks. Az már egy más kérdés, hogy az egészségesnek gondolt Iljasova és Ridnour sem került pályára. 

A cserék hozták meg a sikert. A negyedik negyedben a végül 29 pontig jutó, a napokban az Atlanta Hawksszal összeboronált Jeff Green 11 egységet termelt be, rajta kívül azonban négy cserejátékos (Olynyk, Humphries, Bayless és Chris Johnson) vitte végbe azt a futást, amivel leszakították ellenfelüket. A Bostonnál öten dobtak legalább 12 pontot, és az sem okozott gondot, hogy Rajon Rondót pihentették, Avery Bradley pedig bokasérülés miatt nem játszott. 

A Bucks legjobb dobói: Knight 22/6, Neal 17/3, Henson 16.
A Celtics legjobb dobói: Green 29/3, Olynyk 14/3, Pressey 13/9, Sullinger 13.

Minnesota Timberwolves - Houston Rockets 89-107

Nem bírta el a hiányzókat a Wolves. Kevin Martin és Nikola Pekovic is hiányzott, és fognak is még jó ideig – mivel remek szezont futó centerről és egy kiváló kinti dobóról van szó, elég nehéz pótolni őket, ma sem sikerült. Kevin Love hiába csinált dupla-duplát (31 pont, 10 lepattanó), ő sem tudott segíteni a triplánál, mindössze 24 százalékkal dobott kintről a csapata. Hiába büntetőztek hibátlanul (21/21), mezőnyből 36 százalék alatt maradtak, ami a kiválóan pörgő Rockets ellen végzetes mulasztás. Ráadásul a vezetőedző Rick Adelman is hiányzott személyes okok miatt. 

Kezdőötösének köszönheti a sikert a Rockets. Minden kezdő 14 és 20 pont között termelt a Rocketsnál, a 15 lecsorgó labdát szerző Dwight Howard vezetésével pedig hozták a lepattanókért folyó harcot. Emellett 25 gólpasszt osztottak ki csapatszinten, és 11 hármast szórtak be – a kispadról előbbibe Jeremy Lin (7 assziszt), utóbbiba Motiejunas és Garcia (2-2 hármas) segített be, elmondható, hogy nagyon kiegyensúlyozottan játszott a Rockets. Még azt is elbírták, hogy James Harden (4/14 mezőnyből) nem volt az igazi. 

A Timberwolves legjobb dobói: Love 31/6, Budinger 15/3, Shved 11/6.
A Rockets legjobb dobói: Parsons 20, Harden 19/9, Howard 18.

Golden State Warriors - Philadelphia 76ers 123-80

45 pont után 43 pont. A Clippers ellen 45 ponttal vesztett a 76ers, ma sem nagyon adták alább – félidőben 33, a harmadik negyed után 44 ponttal égtek idegenben. Michael Carter-Williams kicsit kozmetikázta a saját statisztikáját, de rajta kívül nem igazán látszott az akarat egyik csapattársán sem. A Philly egyébként saját negatív csúcsát vette be: eddig az 1994-es 76ers volt a liga történetében az egyetlen gárda, amely két egymást követő meccsén is legalább 40 pontos vereséget szenvedett. 

Egykori csapata ellen játszotta élete meccsét Marreese Speights. Az erőcsatár-center jó néhány évet eltöltött Philadelphiában, komolyabb sikerek nélkül, ma a Sixerst 32 ponttal (12/15 mezőnyből), 8 lepattanóval és 3 blokkal szomorította. Tegyük hozzá, hogy a munka dandárját nem ő végezte, hanem a kezdők. Steph Curry 23 pontja mellé kiosztott 8 gólpasszt, David Lee (13 pont, 13 lepattanó) és Draymond Green (11 pont, 11 lepattanó) is dupla-duplázott, Andre Iguodala pedig (aki korábban szintén hosszú éveket töltött Phillyben) sokoldalú játékkal (11 pont, 6 gólpassz, 7 lepattanó, 2-2 blokk és labdalopás) jelentkezett. 

A Warriors legjobb dobói: Speights 32/3, Curry 23/18, Lee 13.
A 76ers legjobb dobói: Carter-Williams 24/3, Turner, Young 12-12.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus