A Nuggets és a Suns is továbbjutott, a Hawks életben maradt

A Clippers és a Timberwolves szezonja is véget ért, a Boston viszont kikapott hazai pályán az Atlantától, az a párharc 3-2-ről folytatódik majd,

Boston Celtics - Atlanta Hawks 117-119

Trae Young dobásával maradt életben a Hawks. A kiesés elkerüléséért lépett pályára az Atlanta, méghozzá az eltiltott Dejounte Murray nélkül, akinek a helyét Bogdan Bogdanovics foglalta el a kezdőötösben. Sokáig nagyjából úgy alakult a mérkőzés, ahogy várhattuk: az első félidőben egálközelben mozogtak a csapatok, sőt jó ideig a Hawks tudott vezetni pár ponttal, de aztán erősített a Celtics, és meglógott - már a nagyszünetben volt közte nyolc egység a hazaiak javára, de később 13-mal is vezettek. A Hawks próbálkozott, de úgy tűnt, hogy kontroll alatt tarthatja az eseményeket a Boston, hiszen közte tízről indult a záró etap, és még bő öt perccel a találkozó vége előtt is tizenkettővel járt előrébb Joe Mazzulla alakulata. Ott azonban egy pillanat alatt megfordult minden: a Celtics zsinórban négy támadást rontott el, az Atlanta pedig három közeli duplával, majd Trae Young back-to-back tripláival kiegyenlített - két és fél perccel az órán már 111-111 állt az eredményjelzőn. Young büntetőivel aztán fordítottak is a vendégek, és innentől oda-vissza billegett a rendkívül kiélezett végjáték, majd hét másodpercnél Derrick White két büntetőjével került 117-116-os előnybe a Boston. Az időkérés után aztán a Hawks nem variálta túl a meccset eldöntő figurát: Young saját térfélen megkapta a labdát, felsétált vele, majd leütésből, zárás és minden egyéb cifrázás nélkül bevágott egy kilencméteres triplát Jaylen Brown arcába. Nem egészen két másodperc volt hátra, még egy gyors dobással megpróbálkozhatott a Celtics, de nem ért célt, így Young hatalmas hármasával meglepetést okozott, életben maradt és következőleg hazai pályán az egyenlítésért küzdhet majd az Atlanta.

Nem ért végig a Celtics. A gyorsindításokból szerzett pontok terén 24-8-ra, a festékben pedig 60-38-ra győzött a Boston, és fokozatosan nyomta össze ellenfelét a találkozó során - úgy tűnt, hogy tankönyvbe illő módon zárhatja le a párharcot a társaság. Csak az utolsó percek nem jöttek össze: védekezésben elcsúsztak, faultoltak, támadásban stagnáltak, megálltak, erőlködtek, így a clutch helyzeteket egyszerűen nem oldották meg, hanem lefagytak - amit a Hawks és elsősorban Young könyörtelenül megbüntetett. Hiába Jaylen Brown (35 pont, 15/23 mezőnyből, 4/7 tripla, 7 lepattanó, 5 gólpassz) remek meccse, Jayson Tatum a 19 pontját 8/21-es mezőnyözéssel és 1/10 triplával hozta össze, és mivel a negyedik negyedes védekezésük nem sokat ért, ez most nem fért bele - az előző meccsen is "csak" túldobták ellenfelüket, most viszont a legfontosabb percekben ez nem sikerült, úgyhogy belenéztek egy fájdalmas hazai vereségbe. A Hawksnál Young extrát játszott (38 pont, 13 gólpassz 44 perc alatt, 16 pontos negyedik negyed), a kezdőbe kerülő Bogdanovics 18-6-5-tel zárt 3/6 tripla mellett, az utóbbi találkozókon eltűnő John Collins 22 pontot termelt, de a kiegészítők is hozzátették a magukét - a nagy különbséget pedig a 19 bedobott tripla jelentette, 46%-kal céloztak távolról, ami tőlük kiugró teljesítménynek számít. A hatodik meccs Atlantában következhet, és mindennek talán a Sixers, ileltve Joel Embiid örülhet leginkább, aki kapott némi pluszidőt arra, hogy kezeljék a sérülését a második kör előtt...

A Celtics legjobb dobói: Brown 35/12, Tatum 19/3, White 18/6
A Hawks legjobb dobói: Young 38/15, Collins 22/12, Bogdanovics 18/9

A párharc állása: 3-2 a Celtics javára.

 

Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves 112-109

Nehezen, de megoldotta a Nuggets. Döcögősen indult ez a mérkőzés a Denver számára, amely legutóbb 3-0-s vezetést követően kikapott Minnesotában - ezúttal 13 ponttal is égett az első félidőben, a Jokics-Porter páros pedig együttes erővel 2/16-os mezőnymutatót hozott össze a nagyszünetig. A fordulás után azért legalább a center összekapta magát, és szoros meccset tudtak játszani, az utolsó negyed egálról indult, majd ott éppen a két említett játékos lépett elő: nyolc-nyolc clutch ponttal, kiemelten fontos dobásokkal jelentkeztek, így továbbjuttatták csapatukat. A döntő szó Jokicsé lett, hiszen az utolsó percnek 104-104-gyel feszültek neki a felek, de a szerb magasember visszatette a saját elrontott dobását, majd Anthony Edwards kihagyott tempója után leszedte a védőlepattanót, és a túloldalon faulttal együtt emelt a gyűrűbe egy horogdobást. Mike Conley triplájával még visszajött egy labdán belülre a Minny, és mivel két másodpercnél Jokics elrontott egy clutch büntetőt, így Edwards még dobhatott egyet az egyenlítésért, de a triplája kimaradt, így a Nuggets ha nehezen is, de kimozogta a helyzetet és lezárta a párharcot. Jokics végül 28 ponttal, 17 lepattanóval és 12 gólpasszal tripla-duplázott, de csak 8/29-et erőlködött össze mezőnyből, míg Jamal Murray 35 ponttal állt a társaság élére - Gordon, Brown és Caldwell-Pope is elérte a tízes határt, a Denver pedig végül alig 40%-os mezőnymutatóval is leküzdötte ellenfelét. A "hogyan" most nem számított, csak az, hogy megvan a továbbjutás és készülhetnek a második körre, ahol már jóval komolyabb feladatuk lesz, hiszen a Suns lesz az ellenfelük.

Véget ért a Wolves szezonja. A legutóbbi hosszabbításos sikerrel azért a becsületgyőzelmet összehozta a Minnesota, de most is nagyon közel állt ahhoz, hogy bravúrt mutasson be, és visszavigye a párharcot a saját csarnokába. Anthony Edwards (29 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) és Karl-Anthony Towns (26 pont, 11 lepattanó) mellett Rudy Gobert (16 pont, 15 lepattanó) is igyekezett, bár a legvégére mindkét magasember kipontozódott, de csapatszinten 50%-kal tüzeltek mezőnyből és 58-40-re győztek a festékben - a gondot a 24%-os triplázás és a 16-8-ra elvesztett támadópattanózás jelentette, illetve az, hogy 11-gyel kevesebb büntetőt dobhattak, mint a hazaiak. A végén így is egy-két jó játékra voltak a sikertől, de a clutch hajrában elbuktak, az engedett támadópattanó, Edwards kihagyott dobása és Towns utolsó faultja (abból lett Jokics 2+1-e) megpecsételte a sorsukat - a playoffban végül szerepelhettek, de nem jutottak messzire, jövőre próbálkozhatnak újra.

A Nuggets legjobb dobói: Murray 35/15, Jokics 28/9, Gordon 14, Brown 14
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 29, Towns 26/3, Gobert 16

A párharc végeredménye: 4-1 a Nuggets javára.

 

Phoenix Suns - Los Angeles Clippers 136-130

50 pontos harmadik negyeddel zárta le a Suns. Az első félidőben nehezen birkózott meg a feladattal a sorozatban három győzelme után a továbbjutás kapujába lépő Phoenix, hiszen 40 pontot kapott a gárda a második negyedben, és kilenc egységgel égett a nagyszünetben. A fordulás után azonban olyan pusztító üzemmódban jött vissza a parkettre Monty Williams alakulata, hogy egy negyed alatt szétkapta a Clipperst: 50-24-re nyerte a harmadik játékrészt, és már kereken 20 egységgel is vezetett, mielőtt a találkozó vége ismét szorosabb lett. Mindezt pedig az ismét teljességgel foghatatlan, megállíthatatlan Devin Booker alapozta meg: a Suns dobógépe egymaga 25 pontot dobott az említett harmadik negyedben 10/11-es mezőnymutatóval, és végül 47 egységgel, 8 lepattanóval, valamint 10 gólpasszal nyújtott egészen elképesztő klasszisteljesítményt. A vége viszont tényleg szoros lett, a Clippers nagyot küzdött ezúttal is, és visszajött mínusz húszról úgy, hogy a hajrában többször is az egyenlítésért támadhatott, de minden alkalommal hibázott, így a végét elvitte a Suns: az utolsó percben Powell és Westbrook is eladta a labdát, Kevin Durant pedig előbb egy kettessel, majd két büntetővel lezárta a találkozót. Durant egyébként 31 ponttal, 10/19 jó dobással és 4/6 triplával zárta 44 játékpercét, Deandre Ayton dupla-duplázott és Chris Paul is jól mozgott, összességében elégedett lehet a vendéglátó - az első félidő és a meccsvégi leolvadás kicsit rájuk ijesztett, de megoldották a feladatot és sorozatban négy győzelemmel továbbjutottak a második körbe, ahol a nyugati első kiemelt Denvert kell majd leküzdeniük.

Ennyi volt a Clippersben. Kawhi Leonard és Paul George nélkül a becsületes helytállás lehetett a Los Angeles reaális célja az utóbbi meccseken és ezen az estén is, ezt pedig hozni tudta a társaság - most is látványos és jó játékkal késztette éles küzdelemre a Sunst, a borzasztó harmadik negyed viszont elvette a reális esélyt a bravúrra. A végén így is csak egy-két jó játék hiányzott ehhez, de drága eladott labdákat vétettek, így nem tudták utolérni ellenfelüket, a Phoenix pedig nem "várt rájuk" a végtelenségig - most 130, a harmadik mérkőzésen 124 dobott ponttal kaptak ki, összességében nem vallottak szégyent két legjobb játékosuk nélkül. A kérdéseket persze az veti fel, hogy miért kell minden egyes playoffban ugyanerről beszélni: George a legrosszabbkor dőlt ki, az egész évben tartalékolt Leonard pedig a PO első meccsén sérült meg, utána még próbálkozott így is egy este erejéig, aztán eltűnt, állítólag az utóbbi napokban nem kommunikált sem a társaival, sem a stábbal - ez az, amivel kezdeni kell valamit Los Angelesben.

A Suns legjobb dobói: Booker 47/12, Durant 31/12, Ayton 21
A Clippers legjobb dobói: Powell 27/9, Plumlee 20, Batum 19/15

A párharc végeredménye: 4-1 a Suns javára.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus