A Raptors sem bírt a bostoni védekezéssel, a Houstoné az alapszakasz

A Raptors sem érte el a 100 pontot Bostonban - Wall és Thompson is visszatért, nyert a Wizards és a GSW - kikapott a Miami. 

Kiváló védekezéssel győzte le a Torontót a Boston az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, ezzel még nyílttá teheti a keleti első hely kérdését, ráadásul a Raptors vereségével hivatalossá vált, hogy a Houston nyerte a 2017/2018-as alapszakaszt. John Wall visszatért és nyert a Washington, Klay Thompson is visszatért és nyert a GSW, hosszabbítást bukott a Miami, a Detroit pedig a New Yorkot is kipipálta. 

Visszajátszás: a Wall-féle Wizards senkinek sem fog jól esni a PO-ban

Washington Wizards - Charlotte Hornets 107-93

Wall visszatért, működött a Washington. Két hónap után először lépett pályára a Wizards irányítója, de semmiféle rozsda nem látszott rajta, azonnal jelentőset javított csapata támadójátékán: játszott 33 percet, dobott 15 pontot és kiosztott 14 gólpasszt, ugyan ő maga még gyengén célzott, de a többieknek sorra alakította ki az üres helyzeteket. Ezekből főleg Otto Porter és Bradley Beal profitált, ez a páros bevert 48 pontot és 12/18 (!) triplát, a padról Mike Scott tett hozzá 15 pontot és az utóbbi időszakhoz képest kiválóan nézett ki a társaság. Ez a harmadik negyedben komoly különbséget eredményezett, a nagyszünetben egy ponttal még a Hornets vezetett, de a harmadik játékrészt 14 ponttal behúzták a hazaiak és innentől már nem engedték ki a kezükből a győzelmet - Beal és Porter ebben a periódusban önmagában túldobta a Charlotte-ot 25-23-ra, a Wizards 12/14-gyel célzott mezőnyből ekkor, ez a siker pedig egyrészt önbizalmat adhat a folytatásra, másrészt növelni tudták előnyüket a Bucks-Heat párossal szemben. 

Ez most sok volt a Hornetsnek. Steve Clifford szerint egyrészt valóban sokat számított, hogy pont ellenük tért vissza John Wall, másrészt viszont a legnagyobb problémájukat az jelentette, hogy nem tudtak mit kezdeni a Washington agresszív periméter-védekezésével: 17 labdát adtak el, ebből 11-et Wizards-játékos lopott el és ezekből 21 pontot engedélyeztek a fővárosiaknak. Ezen felül is meg kell említeni Kemba Walker gyenge napját, aki 7 ponttal, 2 gólpasszal és 4 eladott labdával zárt, ez pedig egyszerűen nem fért bele, így sorozatban második vereségét szenvedte el a társaság. 

A Wizards legjobb dobói: Porter 26/18, Beal 22/18, Wall 15/6, Scott 15/6
A Hornets legjobb dobói: Howard 22, Monk 17/9, Hernangomez 11

New York Knicks - Detroit Pistons 109-115

Drummond van a középpontban. Blake Griffin ezúttal sem tudta vállalni a játékot a Pistonsnál, de Andre Drummondra most sem lehetett panasz, 22 pontjával és 17 lepattanójával ismét nagyon közelített egy 20/20-as meccshez, ráadásul kiosztott három blokkot is - a védekezése és a zárásai is kiemelendők, Stan Van Gundy gyakorlatilag minden mérkőzése után elmondja, hogy még a kiváló statisztikái sem jelzik igazán, hogy mennyire jól játszik. Ezúttal a büntetői is ültek (6/8) és vezérletével újabb győzelmet húzott be a Detroit, mellette Anthony Tolliver 17 ponttal és 4/8 triplával jelentkezett, Reggie Jackson beszórt 17 pontot és folyamatosan megtalálta Drummondot, de a kezdőötös minden tagja elérte a tíz egységet, sőt, a kispad is bőven hozzá tudott szólni - Drummond körül forgott a gépezet, de mindenki hozzátette a magáét, így 50% feletti mezőnymutatóval, 40% feletti triplázással megnyertek egy szoros meccset idegenben, így zsinórban negyedszer, az utóbbi hét mérkőzésből pedig hatodszor tudtak győzni. 

Megvan az 50. Nem így indult a Knicks szezonja, de Kristaps Porzingis sérülése óta egy tankoló csapat szintjét képesek csak hozni, most ráadásul nem csak ő, de Enes Kanter, Frank Ntilikina és Courtney Lee is hiányzott. Támadásban így sem voltak rosszak, Michael Beasley extrája (32 pont, 14/21 mezőnyből, 3/4 tripla) mellett Trey Burke is remekelt (18 pont, 15 gólpassz) és Tim Hardaway Jr. is eljutott 18 pontig, de egyáltalán nem tudtak rohanni, védekezésben pedig képtelenek voltak mit kezdeni Drummonddal és a köré épülő Pistons-játékkal, így bár tartották magukat az utolsó három percig, ott végleg eldöntötte a meccset a Detroit. A New York ezzel begyűjtötte idei 50. vereségét is, de a hátralévő öt összecsapásból négyet hazai pályán vív meg az együttes, van még lehetősége győztes meccset játszani otthon. 

A Knicks legjobb dobói: Beasley 32/9, Hardaway Jr. 18/9, Burke 18/6
A Pistons legjobb dobói: Drummond 22, Tolliver 17/12, Jackson 17/3

Boston Celtics - Toronto Raptors 110-99

Playoff-módban a Boston. Borzasztóan koncentrált és fegyelmezett az utóbbi mérkőzéseken a Celtics, ez pedig most, a Raptors ellen is látszott: Kyrie Irving és Marcus Smart nélkül is kiváló meccset játszott a gárda, melyet ráadásul végül a maga javára tudott eldönteni. Három negyeden keresztül nem igazán bírtak egymással a felek, de a záró etapra összeállt a bostoni védekezés, a zóna teljesen megfogta a Torontót és az itt futott 10-0-s hazai roham döntőnek bizonyult - alig két perc alatt lejátszotta ellenfelét Brad Stevens csapata és innen már nem volt visszaút. A Celticsnél a nem 100%-os Marcus Morris 25, (sorozatban negyedszer érte el a húszat, karrierje során először produkál ilyen szériát), Jayson Tatum 24, Terry Rozier pedig 21 ponttal vette ki a részét a sikerből, mindháman remekül dobtak, így belefért Jaylen Brown négypontos estéje is - érdemes kiemelni, hogy csapatszinten összesen öt (!) labdát adott el a gárda, ez is hozzájárult a hatékony védekezéshez. Horfordék ezzel a sikerrel még élessé tehetik az alapszakasz végét és az biztos, hogy ők maguk abszolút élesek így néhány mérkőzéssel a rájátszás kezdete előtt még úgy is, hogy Irvingre nem számíthatnak. 

Nem tudott válaszolni a Toronto. Az első félidőben még rendre eljutott a festékbe a vendégcsapat és onnan szerezte a kosarait, a fordulás után azonban fokozatosan kiszorult onnan, a bostoni zónavédekezés ellen csak a kinti dobás lehetett opció. Ez azonban nem működött, 8/35 hármast küldtek a helyére Lowryék, ebből 3/3-at Serge Ibaka, így pedig ők is csak a védekezésükben bízhattak, de az említett két perc a negyedik negyedben megpecsételte a sorsukat. Hiába szórt 32 pontot DeMar DeRozan, eléggé egyedül maradt, a tízzel több eladott labda sem segített, így az utóbbi hét meccsből a negyediket is elveszítette Dwane Casey csapata - már csak két mérkőzés az előnye a Bostonnal szemben, ezt, az említett gyenge formát, valamint a Celtics hatos sikersorozatát is beleszámítva kijelenthetjük, hogy a jövő héten esedékes torontói visszavágó kulcsfontosságú lesz a keleti első hely szempontjából. Ezzel a Raptors-vereséggel egyébként az is hivatalos lett hat találkozóval a vége előtt, hogy a Houston Rockets nyerte a 2017/2018-as alapszakaszt, James Hardenék hét mérkőzéssel vezetnek a GSW-Toronto páros előtt. 

A Celtics legjobb dobói: Morris 25/3, Tatum 24/6, Rozier 21/6
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 32, Ibaka 15/9, Valanciunas 13

Miami Heat - Brooklyn Nets 109-110 - hosszabbítás után

Van baj a Heatnél. Meglehetősen rossz estét zárt a Miami, hiszen egyrészt hosszabbításban vereséget szenvedett egy kötelező meccsen, így ismét visszacsúszott a keleti nyolcadik helyre és hivatalosan még mindig nem jutott be a rájátszásba, másrészt Dwyane Wade-től kezdve Erik Spoelstrán át szinte mindenki remegett a dühtől a szerintük rengeteg elmaradt fújás miatt, harmadrészt pedig Hassan Whiteside is kikelt magából. A center a meccs után számonkérte Spoelstrán, hogy miért cserélte le olyan hamar az első negyedben és miért nem játszatta a negyedik negyedben és a hosszabbításban, az újságírók előtt arról beszélt, hogy ő a bajnokság egyik legjobb centere, más csapatok pedig nagyon is tudnák használni - nem túl jó jel ez (sem) a playoff előtt a Heat szempontjából, pedig az ok valószínűleg annyi, hogy a Nets szinte végig small-ballozott...

Playoff-hangulat volt. Rendkívül fizikális, sok faulttal, ütközéssel tarkított nehéz meccset vívtak a felek, amelyből végül a Nets jött ki jobban - pedig a Heat már az első negyedben tíz pont feletti előnyben volt, de ezt eltüntette a Brooklyn és kiélezett végjátékot produkált. A rendes játékidő végén Dwyane Wade clutch játékai húzták a Miamit, de mindenre volt válasza a Netsnek, az utolsó percben pedig már nem született pont, 101-101 után előbb LeVert blokkolta Winslow dobását, majd kettő másodperccel a vége előtt Winslow takarta be Hollis-Jeffersont, így jöhetett a hosszabbítás. Itt fél perccel az órán érkezett az utolsó kosár LeVert révén, ezzel lett 110-109 és innentől jött az a rész, hogy a Heat nem értett egyet a bírói döntésekkel: Wade három dobást is elrontott, az utolsónál Carroll blokkolta két másodperccel a vége előtt, de mindnél néma maradt a síp. Az eredmény így nem változott, maradt a Nets-győzelem, a végén pedig Wade egész karja sajgott és alig bírta mozgatni, Hollis-Jeffersonnak össze kellett varrni a bőrét a szeme körül, nem kímélték egymást a felek...

A Heat legjobb dobói: J. Johnson 18, Dragic 18/6, Olynyk 16/6
A Nets legjobb dobói: Hollis-Jefferson 20/3, LeVert 19, Acy 13/9, Harris 13/3

Sacramento Kings - Golden State Warriors 96-112

Megvan a győzelem, de újabb súlyos sérülést szenvedett egy Warriors-játékos. Ezúttal Pat McCaw esett óriásit a harmadik negyedben és hordágyon kellett elvinni, ez a szezon egyszerűen nem akar összeállni a címvédőnél, mindig van legalább két sérült, folyamatosak a problémák - nagy kérdés, hogy a playoffra rendben lesz-e a gárda, mert ha nem, akkor komoly bajba kerülhet. Most viszont legalább Klay Thompson már visszatérhetett, rögtön beszórt 25 pontot, mellette eljutott 27-ig (10 lepattanó, 5 gólpasz) Kevin Durant, míg a többiek elvégezték a piszkos munkát, ez pedig elégnek bizonyult a győzelemhez - igaz, a két sztáron kívül csak Cook érte el a tíz pontot, de a harmadik játékrészben így is eldöntötték a győztes kilétét, akkor már húsz egység felett járt a különbség. Steve Kerr alakulata így sorozatban három vereség után tudott újra nyerni és igyekszik összeszedni magát a rájátszás előtt - most a Sunst fogadja, de játszik még az OKC-vel, a Pacersszel, a New Orleansszal és a Jazz-zel is, ráadásul nagyrészt idegenben. 

Amíg lehetett, tartotta magát a Kings. Az első félidőben még látótávolságon belül maradtak a hazaiak, De'Aaron Fox (15 pont, 8 gólpassz, 2 blokk), Bogdan Bogdanovics (12 pont, 4-4 lepattanó és gólpassz, 5/8 mezőnyből) és Buddy Hield (19 pont, 4/5 tripla) is remekül mozgott, de egyrészt Dave Joerger inkább igyekezett mindenkinek lehetőséget adni (senki nem játszott 30 percet, de 11-en játszottak legalább 10-et), másrészt a harmadik negyedben nagyon ellépett a Warriors - egy 22-5-öt futottak Duranték, itt engedte el végleg a meccset a Sacramento. A fiatalok teljesítménye azért biztató, az idei utolsó lehetőségeket pedig ki kell használni: a társaság most elindul egy négymeccses idegenbeli túrára, majd a Houston elleni hazai találkozóval zárja le a szezont. 

A Kings legjobb dobói: Hield 19/12, Fox 15, Cauley-Stein 12, Bogdanovics 12/6
A Warriors legjobb dobói: Durant 27/6, Thompson 25/9, Cook 10/6

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus