A Suns és a Heat is nyerni akart, győzött a Hornets és a Nets is

Kikapott a Cleveland, a Chicago és a Jazz, megizzadt a Toronto, 50 ponttal nyert a Dallas, 30-cal a Milwaukee. 

 

Detroit Pistons - Milwaukee Bucks 101-131

Csak könnyedén. A back-to-back ellenére egy másodpercig sem adott esélyt a Detroitnak a Milwaukee, a címvédő egészen brutális első negyedet futott és 30-8-ra nyerte meg a nyitó játékrészt - a Pistons nyolc pontja negatív NBA-szezoncsúcs lett, a hazaiak 1/16-tal kezdtek mezőnyből. Ez megadta az alaphangot a folytatásra, a nagyon gördülékenyen és olajozottan játszó Bucks erőlködés nélkül, takaréklángon égve tartotta, menedzselte a tekintélyes különbséget és nem engedte vissza a meccsbe ellenfelét, az első félidőben még gyengébb dobóforma ellenére kérdés nélkül hozta a kötelezőt Mike Budenholzer együttese. Giannis Antetokounmpo 28 perc alatt 30 pontot, 13 lepattanót és 8 gólpasszt tett a közösbe, így egy meccsel a vége előtt 29,9 pontot átlagol a szezon során, nála több időt pedig senki nem töltött most parketten, lehetett pihentetni - George Hill örült ennek leginkább, aki hátfájdalmak miatt csak 16 percet játszott. A Milwaukee így sorozatban harmadszor nyert és a Bostonnal szemben egy meccsnyi előnnyel, keleti másodikként várja az utolsó találkozót - a 40% alatt mezőnyöző és 20%-kal triplázó Pistonsnál viszont hivatalossá vált, hogy franchise-rekordot jelentő sorozatban harmadik alkalommal maradt 25 győzelem alatt az alapszakaszban.

A Pistons legjobb dobói: McGruder 26/12, Bey 20/6, Olynyk 17/3
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 30/3, Lopez 17/9, Middleton 15/9

 

Washington Wizards - New York Knicks 92-114

A Knicks akarta jobban. Egyik csapat számára sem volt már tétje ennek a mérkőzésnek, a Wizards pedig ki is ültette két "megmaradt" legjobbját, Kristaps Porzingis és Kentavious Caldwell-Pope-ot, így végképp kiürített kerettel lépett pályára. A Knicksnél Julius Randle és Mitchell Robinson hiányzott, de a keret így is sokkal jobbnak tűnt, mint a Washingtoné, ez pedig az első negyed után érvényesült is: azt még a fővárosiak nyerték nyolc ponttal és volt közte 13 is a javukra, de a nagyszünetben már a New York járt előrébb kilenc egységgel. A vendégeknél Obi Toppin élete meccsét játszotta (35 pontos karriercsúcs, 14/22 mezőnyből, 6/9 tripla), Immanuel Quickley is kitett magáért (23 pont, 10 gólpassz) és az is belefért, hogy RJ Barrett negyedóra játék után kiváljon egy térdsérülés miatt. A Knicks az első negyed után 14/30 triplát küldött a gyűrűbe és védekezésben is teljességgel lejátszotta a Washingtont, a playmaker nélkül maradt hazaiak képtelenek voltak érdemi támadójátékot összerakni - illetve ugyan 50%-kal dobtak, de 22 labdát adtak el, amelyekből 33 pontot kaptak, ez megpecsételte a sorsukat. A lényegtelen mérkőzést így a motiváltabb, koncentráltabb Knicks nyerte meg elsősorban Toppin extrájával, ennek köszönhetően pedig helyet is cseréltek a felek a tabellán, már a New York a keleti 11.

A Wizards legjobb dobói: Hachimura 21/9, Neto 14/3, Avdija 11/3
A Knicks legjobb dobói: Toppin 35/18, Quickley 23/12, Fournier 17/12

 

Brooklyn Nets - Cleveland Cavaliers 118-107

Nagy hajrával nyert a Brooklyn. Óriási fordulatokat hozott a mérkőzés, a Nets 15 ponttal nyerte az első negyedet és esélyeshez méltó játékkal hagyta állva ellenfelét, de aztán a visszatérő Evan Mobley-val megerősödő Cleveland visszavágott, a nagyszünetben csak nyolc egység volt közte, a harmadik negyedben pedig fordítottak és héttel vezettek is a vendégek. A záró etapra aztán megint a lovak közé csapott a Brooklyn és nem egészen öt perc alatt egy 16-5-ös rohammal visszavette a vezetést, valamint az irányítást, majd 99-97 után egy újabb 8-0-val törte le a Cavs ellenállását Steve Nash alakulata. Az utolsó percek már nyugodtan teltek, volt közte 15 is a hazaiak javára, összességében 35-19-re nyerték meg ezt a negyedet és a nagy hullámzás ellenére végül 11 pontos győzelmet arattak. Ebben benne volt az is, hogy a Cavs 30% alatt triplázott és 45-31 lett a lepattanózás a Nets javára, illetve a hazaiakat a 95%-os büntetőzés is segítette, de a festékben a Cleveland dominált és összességében mégis jobban dobtak ellenfelüknél Garlandék. Nem játszottak rosszul, de megint kikaptak a közvetlen riválistól, így helyet is cseréltek a felek, már a Nets a keleti hetedik, a Cavs pedig a nyolcadik és Mobley visszatérése mellett csak annak örülhetnek a vendégek, hogy az Atlanta is kikapott, így legalább hátrébb nem csúsztak. 

Durant villogott, Mobley visszatért. Öt kihagyott meccs után állt újra rendelkezésre a Cavs újonc magasembere, aki 17 ponttal, 7 lepattanóval, 3 gólpasszal, 2 labdaszerzéssel és 2 blokkal tért vissza, rögtön hozzá tudott tenni a festékben. A Cleveland legjobbja persze most is Darius Garland volt, aki 31 pontot szórt 50%-os hatékonysággal, de az igazi átütőerő hiányzott a támadójátékukból, míg a Netsnél Kevin Durantre nem volt ellenszer: a veterán dobógép 36 ponttal, 5 lepattanóval és 5 gólpasszal zárt, 4/6 triplát bombázott be és 10/10 büntetőt süllyesztett el. Ő volt a találkozó legjobbja, de Bruce Brown (18 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz, 4 blokk) is nagyon kitett magáért és a dupla-duplázó Andre Drummondnak, valamint a 18-6-8-at hozó, bár csak 7/22-t dobó Kyrie Irvingnek is voltak villanásai - számukra egyszerű a képlet, ha vasárnap legyőzik a Pacerst, akkor ők a hetedikek Keleten.

A Nets legjobb dobói: Durant 36/12, Irving 18/3, Brown 18/6
A Cavaliers legjobb dobói: Garland 31/9, Markkanen 17/6, Mobley 17

 

Toronto Raptors - Houston Rockets 117-115

Nagy hajrával, Trent Jr. kosarával nyert a Raptors. A vártnál sokkal nehebben tudta megnyerni ezt a mérkőzést a Toronto, a back-to-back második felén pályára lépő, a VanVleet-Anunoby párost ezúttal is nélkülöző kanadaiak ugyanis fáradtnak, tompának tűntek három negyeden keresztül. A 36-20-ra elvesztett első játékrész után azért közeledtek, a nagyszünetben tíz pont alatt járt a különbség, de nem tudták átbillenteni a dolgot, arra az utolsó negyedig kellett várni: azt sikerült végül 32-20-ra megnyerniük és valahogy behúzniuk a győzelmet. Szűk öt perccel a vége előtt, 105-105-nél, egy 18-8-as futással tudtak kiegyenlíteni (előtte 78-78-nál, a harmadik negyedben egyszer már megtették ezt a korábbi 24 pontos hátrányukból felállva), majd átvették a vezetést, de a Houston nem adta fel és rendre egalizált, az utolsó 28 másodpercnek is 115-115-ről mentek neki a felek. A döntő ütést azonban Gary Trent Jr. vitte be, aki 4,8 másodperccel az órán, a támadóidő lejártakor egy floatert küldött a gyűrűbe - robbant a csarnok, az időkérés után pedig kimaradt a houstoni válasz, így óriási csatában, nagy hátrányból felállva, jelentős energiát mozgósítva hozta a győzelmet a Raptors. 

Porter Jr. mindent megtett. A mérkőzés legjobbja a vendégek fiatalja, Kevin Porter Jr. volt, aki szétlőtte a Raptorst: 35 pontig jutott 12/23-as mezőnymutatóval, 10 lepattanóval és 4 gólpasszal, vele a parketten +5-ben volt a Rockets. Az ő remeklésével sikerült 53-29-nél 24 ponttal is vezetniük a texasiaknak, az első negyedben pedig 15/23-at dobtak csapatként, melyből Porter Jr. 3/4 triplával vette ki a részét, majd ugyan később Scottie Barnes egészpályás üldözésbe fogott ellene, de ez sem volt túl hatékony megoldás. A Torontónál ismét Pascal Siakam (29 pont, 17 lepattanó, 7 gólpassz) és a már említett Trent Jr. (26 pont, 5/8 tripla) emelhető ki, a társaság pedig biztosította is, hogy nem végezhet hátrébb az ötödik helynél - a negyedik azon múlik, hogy mennyit betlizik a Sixers...

A Raptors legjobb dobói: Siakam 29, Trent Jr. 26/15, Barnes 16
A Rockets legjobb dobói: Porter Jr. 35/12, Christopher 20/6, Sengün 17

 

Miami Heat - Atlanta Hawks 113-109

A végén feljebb kapcsolt a Miami. Tucker, Morris és Oladipo nélkül lépett pályára a keleti első helyet már korábban bebiztosító, így tét nélkül játszó Heat, de a floridaiak nem engedték el az összecsapást, aki ott volt a parketten, az mindent megtett a győzelemért. A találkozó nagy részében rendben volt a védekezésük és bár a második negyedben kapott 39 pont miatt hátrányba kerültek, de a harmadikban visszavették a vezetést és a többi játékrész során nem kaptak 27 egységnél többet. Összességében hét pontnál nagyobb különbség egyik irányba sem alakult ki az este folyamán, végig rendkívül szoros volt a küzdelem és így érkeztünk meg a hajrához is: az utolsó öt perc még 97-103-ról indult, az utolsó három pedig 103-107-ről, a Hawks állt közelebb a győzelemhez. A végén azonban feljebb kapcsolt a Miami, ezt az utolsó három percet ugyanis 10-2-re nyerte meg, Tyler Herro egy nagyon távoli triplát bombázott be, Kyle Lowrynak is volt clutch kettese, fél percnél Bam Adebayo zsákolásával vették át a vezetést, majd Herro büntetői állították be a végeredményt - clutch helyzetben szinte hibátlanul működött a támadójáték, míg a Hawks közben csak triplákat dobált, de mind a négyet kihagyta, plusz eladott egy labdát is. Erik Spoelstra csapata így sorozatban hatodik győzelmét aratta, amihez egyéni extrára sem volt szükség, a végjátékban nagyon magabiztosnak mutatta magát, az alapszakaszt pedig Orlandóban zárja majd.

Ez kellett volna a Hawksnak. A vendégek a Brooklynnal voltak egálban a játéknap előtt, így ők is utolérhették volna a Clevelandet, ehelyett ezzel a vereséggel őket érte utol a Charlotte - márpedig ez nagyon nem mindegy, mert a playinben számít, hogy mit is kell teljesíteni a rájátszásba jutáshoz. Hiába dobott most 35 pontot Trae Young, a végén ő hibázta el a legtöbb clutch dobást és ő vétette a kulcsfontosságú eladott labdát is, így nagy része volt a vereségben - ugyan a 25 pontos Bogdan Bogdanovics és a dupla-duplázó Clint Capela is jól játszott, de a végén ők sem tudtak segíteni, az utolsó percekre egyszerűen elfogyott a tudomány elöl-hátul. Nate McMillan szerint a szoros végjáték nyomását és sebességét nem bírták, ez okozta a vesztüket - ők Houstonba mennek holnap, ha ott nyernek, akkor a kilencedik helyük biztosan megvan, de szeretnének még egyet előrébb lépni.

A Heat legjobb dobói: Adebayo 24, Butler 20, Lowry 16/6
A Hawks legjobb dobói: Young 35/9, Bogdanovics 25/9, Capela 17

 

Chicago Bulls - Charlotte Hornets 117-133

Harmatos Bulls, remeklő Charlotte. Egy félidő alatt megnyerte ezt a meccset a Hornets, a vendégek ugyanis földbe döngölték ellenfelüket: a nagyszünetben 79-51 állt az eredményjelzőn, 28 ponttal vezetett James Borrego csapata, onnantól nem lehetett kérdés. A fordulás után egyik fél sem szakadt meg és bár a negyedik negyedben a Chicago jelentősen kozmetikázott az eredményen, de ez csak arra volt jó, hogy a korábbi 37 pontos különbségből látótávolságon belüli, vállalható vereség legyen, egy másodpercig sem volt esély a szoros végjátékra. A Hornets 60,5%-os mezőnymutatóval, 47,5%-kal bedobott 19 triplával és 100%-os büntetőzéssel zárt, a 34 gólpassz már csak mindezek eredménye, abszolút azt csinált a társaság, amit csak akart - igaz, ebben a Bulls borzasztó védekezése is benne volt, az erőtlen, dekoncentrált hazaiak folyamatosan üres triplákat és ziccereket "ajánlottak fel". A Charlotte élt a lehetőséggel és önbizalomnövelő győzelemmel érte utol az Atlantát az utolsó mérkőzés előtt, míg a Bullsnál eldőlt, hogy a hatodik helyen mennek be a playoffba, de a játékon nagyon sokat kellene igazítani - ezt pedig most már a United Center kiütést nehezen viselő közönsége is jelezte a csapat felé...

A Bulls legjobb dobói: LaVine 23/6, White 19/18, DeRozan 17
A Hornets legjobb dobói: Ball 24/15, Bridges 20/9, Oubre Jr. 18/12

 

Dallas Mavericks - Portland Trail Blazers 128-78

50. A kiütéses dallasi győzelem volt a papírforma az "érvénytelen" kerettel küszködő Portlanddel szemben, ez pedig maradéktalanul érvényesült is: a Mavs már az első negyedet 36-13-ra, 23 ponttal nyerte meg, úgyhogy nem maradtak nyitott kérdések. Luka Doncic azért így is játszott 30 percet és végül 39 ponttal, 7/14 triplával, 11 lepattanóval és 7 gólpasszal szórakoztatta a közönséget, Dwight Powell 7/7-et dobott mezőnyből, Dorian Finney-Smith és Spencer Dinwiddie együtt 8/11 triplát süllyesztett el, tényleg azt csináltak, amihez éppen kedvük szottyant, így végül kereken 50 pontos győzelmet arattak - nem lehetett egy lapon említeni a feleket, ez végig egyértelmű volt. Nem is történt semmi érdekes azt leszámítva, hogy Luka Doncic megkapta idei 16. technikaiját, amelyet ugyan vitat, de pont a vitatkozás miatt ítélte ezt meg neki a játékvezető - emiatt pedig a szlovén kihagyja az alapszakasz utolsó meccsét, hiszen 16 technikai után eltiltás jár. Ez nem segít a nyugati harmadik helyért harcoló Mavsnek, bár ha a Warriors nyer, akkor az ő eredményük már nem is számít a San Antonio ellen.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 39/21, Powell 18, Finney-Smith 15/15
A Trail Blazers legjobb dobói: Eubanks 18, McLemore 14/9, Johnson 10

 

Utah Jazz - Phoenix Suns 105-111

Nyerni akart a Suns. Már jó ideje abszolút semmi tét nincs a Phoenix számára, régen megnyerte az alapszakaszt Monty Williams alakulata, de még mindig éhes a sikerre némely mérkőzésen és ezúttal is erről láttunk tanúbizonyságot. A vendégeknél egyrészt minden húzóember ott volt a pályán, a Payne-Biyombo páros hiányzott csak a kispadról, ráadásul a játékidejüket is megkapták: 34-38 percet játszott a Paul-Booker-Bridges-Ayton sor és összesen is csak egy tízfős rotációt használt Williams. A megnyert első negyed után azért úgy tűnt, hogy nem fognak megszakadni és a harmadik negyedben olyannyira szétcsúsztak, hogy már 17 pontos hátrányba kerültek, de ennek ellenére megkeményítették az akaratukat és extra energiákat mozgósítva lerohanták ellenfelüket az utolsó felvonásban. A negyedik negyedet 36-13-ra nyerték, egy 14-0-s rohammal egalizáltak 98-98-nál, a Jazz pedig teljességgel összeomlott: sorozatban kilenc dobást hibáztak el Gobert-ék és hét percig (!) nem szereztek mezőnykosarat. Az itt nagyon felkeményedő phoenixi védekezés pedig végül győzelmet ért, az utolsó két percben Chris Paul sorozatban négy labdabirtoklásból osztott ki gólpasszt, majd ő maga tette fel a pontot az i-re két büntetővel - dobatta Aytont és Bridgest, Booker ezúttal háttérbe húzódott. Egyébként 104-102-nél, másfél perccel a vége előtt tudták csak átvenni a vezetést, de könyörtelennek bizonyultak a kulcspillanatokban, az ekkor félreálló Booker 33 ponttal zárt, Paul 16 gólpasszt osztott ki, Ayton dupla-duplázott, Bridges 7/10-et szórt mezőnyből, mindenki hozzátette a magáét. A végére pedig még egy adalék: ez volt a 64. győzelmük, amely most már 32-32 arányban oszlik meg hazai és idegenbeli sikerek között, ezzel pedig az 1969-70-es Knicks óta ők lettek az első csapat a ligában, amelynek jobb az idegenbeli mérlege, mint bármelyik (!) másik csapat hazai mutatója...

Ezt is elrontotta a Jazz. Sokáig úgy nézett ki, hogy behúzhatja az ötödik kiemelést bebiztosítő győzelmet a Utah, de rossz szokásához hűen ezúttal is elrontotta a nagy előnyt: ez volt a csapat 16. veresége idén akkor, ha kétszámjegyű előnyben volt egy meccs során és a playoff-mezőny egyik leggyengébb negyedik negyedes együtteseként várhatja a rájátszást. Most is nagyon csúnya leolvadást produkált a gárda, a hosszú percekig tartó eredménytelen szenvedést a hajrában elöl-hátul elkövetett clutch hibák koronázták meg, Mitchell 7/21-et, Conley 4/13-at, Bogdanovic 7/18-at dobott mezőnyből és végül csapatként 40% alatti mezőnymutatóval, valamint 30% alatti triplázással zártak. Így csoda lett volna, ha a végén egy-két dobás másképp alakul és valahogy nyernek, a vereség miatt pedig az utolsó meccsüknek is lesz tétje, ugyanis ha győznek, akkor ötödikek, ha nem, akkor minden bizonnyal hatodikak Nyugaton.

A Jazz legjobb dobói: Bogdanovic 21/9, Mitchell 18/3, Gobert 16
A Suns legjobb dobói: Booker 33/6, Ayton 19/3, Bridges 18

 

Los Angeles Lakers - Oklahoma City Thunder 120-101

Győzelemmel búcsúzott a Lakers. Egyik csapatot sem érdekelte már ez a mérkőzés, a Lakers B kerettel állt ki többek között James, Davis, Westbrook és Anthony nélkül, a Thundernél pedig összesen hat (!) játékos lépett pályára, méghozzá a következők: Simpson, Krejci, Kalaitzakis, Hoard, Roby és a padról egyedüliként beszálló Frazier Jr. Mindezt tetézte, hogy Roby 14 perc alatt öt faultot ütött be, így a többi öt játékos 43-47 percet töltött a parketten, a keret minősége pedig nyilvánvalóan meg sem közelítette az NBA-minimumot, ennek ellenére három negyeden keresztül közel maradtak a Lakershez, csak az utolsóban nyílt szét az olló - azt 11 ponttal nyerte a Los Angeles, így lett közte 19 a vége. Az arany-lilák ezzel sorozatban nyolc vereség után tudtak újra nyerni és győzelemmel búcsúztak saját közönségüktől erre a szezonra, hiszen az utolsó meccsüket Denverben vívják majd meg - azzal ér véget a katasztrofális idényük, míg az OKC marad a városban, ők a Clippers ellen tesznek pontot a szenvedéseik végére.

A Lakers legjobb dobói: Johnson 21/3, Gabriel 16/3, Howard 15, Horton-Tucker 15/3
A Thunder legjobb dobói: Hoard 27/3, Kalaitzakis 25/6, Frazier Jr. 16/3

 

A tabella ezen a linken tekinthető meg!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus