Ben Simmons visszatért, de a Sixers legyőzte a Brooklynt

Több nagy visszatérést is hozott az NBA-előszezon legutóbbi játéknapja.

Brooklyn Nets - Philadelphia 76ers 108-127

Ben Simmons újra akcióban. A teljes előző szezont kihagyó, a Brooklyn mezében eddig pályára sem lépő Ben Simmons visszatért a parkettre és újra NBA-mérkőzést játszott. Az első kosara rögtön egy zsákolás lett, végül 19 perc alatt 6 ponttal (3/6 mezőnyből, 0/2 büntető), 4 lepattanóval és 5 gólpasszal segített be, bár vele a pályán -10-ben volt a csapata a korábbi együttesével szemben. A Netsnél viszont most mindenkit bevetett Steve Nash, Simmons mellett Kyrie Irving, Joe Harris, Kevin Durant és Nic Claxton alkotta a kezdőt, 14-19 percet játszott is az első sor - Durant 13 ponttal lett a legjobb dobó, Irving 9-4-4-et hozott 3 labdaszerzéssel, Claxton 6/6 "dobását" váltotta kosárra. Ennek ellenére egyébként nem tudtak dominálni a tartalékos Phillyvel szemben, így kicsit azért felemás érzésekkel adhatták át a helyüket a cseréknek, akik aztán a harmadik negyedben össze is szedték azt a  hátrányt, amelyből már nem volt visszaút. Említsük meg, hogy TJ Warren ls Seth Curry nem állt rendelkezésre.

Biztató Philly. Joel Embiid, James Harden, PJ Tucker és Danuel House Jr. nélkül lépett pályára a Sixers, amely viszont az első negyedben így is remekelt a Nets legjobbjai ellen: 8/14 triplát szórt be a társaság, így 42-26-ra nyerte meg a játékrészt. A Nets innen visszajött szoros állásra a nagyszünetig, de a fordulás után a cserékkel ismét a Philly került fölénybe és a közel húszpontos különbség már végzetesnek bizonyult, a záró etapban nem történt újabb fordulat. Tyrese Maxey kifejezetten harapósnak bizonyult (20 pont, 3 gólpassz, 6/8 mezőnyből 14 perc alatt), a padról 30 ponttal, 10 lepattanóval, 7 gólpasszal és 5 triplával szállt be a Korkmaz-Champagnie duó, Harrisnek és Thybulle-nak is akadtak villanásai, elsőre egészen biztató teljesítményt nyújtott a társaság. A lényeg persze majd akkor jön, amikor a sztárok is bevethetőek lesznek, de Embiid ujja a hírek szerint még mindig nem 100%-os...

A Nets legjobb dobói: Durant 13/3, Claxton 12, Sumner 12
A 76ers legjobb dobói: Maxey 20/6, Korkmaz 15/6, Champagnie 15/9

 

Memphis Grizzlies - Orlando Magic 109-97

Moranték is bemelegítettek. A Grizzlies első meccsén a legnagyobb sztárok még nem kaptak lehetőséget, ezúttal viszont minden lényeges játékos ott volt a parketten, méghozzá 22-24 percet, így teljesen korrekt terhelést kaptak a kezdők is. Ja Morant élt is a lehetőséggel, az irányító 22 ponttal, 4 lepattanóval, 7 gólpasszal és 3 labdaszerzéssel villogott, több látványos megoldást is bemutatott, rögtön jelezte, hogy jó formában várja az alapszakaszt. Mellette a legutóbb is remeklő Santi Aldama csillogott (21 pont, 6 lepattanó, 7/9 mezőnyből, 4/5 tripla) leginkább, Desmond Bane és Dillon Brooks egyelőre visszafogottabbnak bizonyult. Ez a kezdő egyébként el is végezte a feladatát, mert velük a parketten 12-15 pontot vertek a Magicre, de Morant 22 perce alatt például +25-ben voltak - a nagyszünetben 14 ponttal vezettek, majd a folytatás már egálközelibbre sikerült. Érdekesség, hogy a Memphis eladott ugyan 25 labdát, de az Orlando is elszórt 23-at, nem feltétlenül a pontos, letisztult játékról szólt a találkozó - ami ezen a ponton így is van rendjén.

Bancherónak még fel kell vennie a ritmust. Isaac, Fultz, Harris és Franz Wagner sem léphetett pályára az Orlandónál, így Cole Anthony 4/8, Mo Wagner 4/6 és Devin Cannady 3/4 triplája jelentette a támadójátékot - összesen 18-szor köszöntek be távolról, de rá is emeltek 54-et, mert nem nagyon volt más eszközük, a Memphis egyszerűen jobb volt náluk, a festékben pedig a korábbi szezonokban megszokottak szerint domináltak a Grizzlik. A Magicnél az idei 1/1-es Paolo Bancheróra lehettünk igazán kíváncsiak, de az újoncnak még nem sikerült igazán felvennie a ritmust: 24 perc alatt 8 pontot szedett össze 2/9-es mezőnymutatóval, 2 lepattanóval, 2 szerzett és 4 eladott labdával, abszolút elveszett Aldamáék mellett - tőle többet várhatunk majd a folytatásban. 

A Grizzlies legjobb dobói: Morant 22/3, Aldama 21/12, Clarke 13
A Magic legjobb dobói: Anthony 17/12, M. Wagner 15/12, Hampton 14/6

 

Denver Nuggets - Oklahoma City Thunder 101-112

Jamal Murray a pályán. A teljes előző szezont kiülte Jamal Murray, de a Denver irányítója már olyan állapotban van, hogy visszatérhetett a parkettre: 15 percet játszott, 4/7 jó dobással és 2/3 triplával 10 pontot szórt, kiosztott 2 gólpasszt, ha nem is váltotta meg a világot, de azért jó volt újra akcióban látni. Szintén hosszú kihagyásból tért vissza és dobott 5/7-et mezőnyből Michael Porter Jr., a friss igazolás Kentavious Caldwell-Pope viszont csak 1/8-at szenvedett össze, közte 0/4 triplával - bekerült ugyan a kezdőbe, de elsőre még nem igazán találta a dobókezét. Nikola Jokics egyelőre inkább csak szemlélte maga körül az eseményeket (15 perc, 0/1 mezőnyből) és bár az elrontott első negyedet a másodikban kijavították (21-30-ról 52-51 lett a szünetre), de a fordulást követően már jobb volt náluk az OKC - mindenesetre Murray és Porter visszatérése örömteli náluk, az ő felépítésük lehet az előszezon egyik legfontosabb feladata.

Elégedett lehet az OKC. A Thunder végül a győzelmet is megszerezte, ami akkor sem rossz, ha az előszezonbn még nem jelent sokat (semmit), ráadásul egyénileg is akadt több olyan teljesítmény a csapatban, amellyel elégedettek lehetnek úgy is, hogy Shai Gilgeous-Alexanderre nem számíthattak. Josh Giddey rögtön kis híján tripla-duplát gyártott (14 pont, 12 lepattanó, 9 gólpassz 25 perc alatt), Tre Mann 17 pontot szórt, Aaron Wiggins 4/4 triplát süllyesztett el, az újonc Jalen Williams pedig 10 pontot és 5 gólpasszt jegyzett - Jaylin kevésbé villogott, de összességében az egész csapat jó formát mutatott. A közel 50%-os mezőnymutató és 37%-os triplázás kifejezetten jó adat október első napjaiban, simán nyerték a pattanózást, volt 25 gólpasszuk, magabiztosan mehetnek tovább. 

A Nuggets legjobb dobói: Nnaji 15/3, Porter Jr. 12/6, Green 11/3
A Thunder legjobb dobói: Mann 17/9, Wiggins 15/12, Giddey 14/6

 

Los Angeles Lakers - Sacramento Kings 75-105

A kezdő nem volt rossz a Lakersnél. Valóban a már beharangozott Westbrook-Nunn-James-Davis-Jones ötös kezdett a Los Angelesnél és játszott is 15-20 percet, a csapat meg is nyerte az első negyedet és igazából addig nem néztek ki rosszul, amíg ők voltak fent a parketten. Pedig James a fogadkozások ellenére pocsékul játszott (0/7 mezőnyből, 1 lepattanó, 2 gólpassz) és Jones lefelé lógott ki közülük, de Westbrook nem volt rossz, Nunn a híreknek megfelelően aktívnak és eredményesnek bizonyult, Davis pedig 11 ponttal és 11 lepattanóval rögtön dupla-duplázott alig 16 perc alatt, ő volt most a legjobbjuk. A cseresor viszont csődöt mondott, a második félidőt 35 ponttal vesztette el a Lakers és erre az sem lehet magyarázat, hogy Schröder és Walker IV nem állt rendelkezésre - a meccs első fele többé-kevésbé rendben volt, a második fele kicsit sem, bár tény, hogy egyelőre inkább az első fele számít, ott játszottak a fontosabb emberek. 

Murray most is jó volt. A nyári liga egyik nagy sztárja volt a Kings 1/4-es újonca, Keegan Murray, aki kicsit sem illetődött meg az előszezonban sem: a padról beszállva kapott 21 percet, ez idő alatt pedig 7/11 dobását, közte 2/4 tripláját a gyűrűbe küldte, 16 ponttal ő lett csapata legeredményesebb játékosa, ráadásul leszedett 6 lepattanót és ellopott 2 labdát is, vele abszolút elégedettek lehetnek a klubnál. De'Aaron Fox egy kicsit még sokat hibázott, Domantas Sabonis egy kicsit keveset vállalt, Kevin Huerterhez sem jutott el sokszor a labda, úgyhogy még nem volt minden tökéletes a Sacto oldalán, de van még idő ezeket kiigazítani és a szoros első félidő után a másodikban legálázták a Lakerst a cserékkel. Kiemelendő adat, hogy bár a többiek rendszeresen 20-25 eladott labdákat gyártanak még (a Los Angelesnek is volt most 20), addig ők csak hétszer szórták el a játékszert. 

A Lakers legjobb dobói: Davis 11/6, Swider 10/6, Nunn 9/3
A Kings legjobb dobói: Murray 16/6, Fox 10, Holmes 10

 

Los Angeles Clippers - Portland Trail Blazers 102-97

Welcome back, Kawhi Leonard. Újabb olyan játékost kell megemlítenünk, aki a teljes előző idényt sérültként töltötte, Kawhi Leonard ugyanis ezúttal ott volt a Clippers kezdőjében. A korábbi kétszeres döntő-MVP 16 percet játszott, 11 ponttal, 4 lepattanóval, 2 gólpasszal és 2 labdaszerzéssel zárt, elsőre nem igazán látszott rajta semmilyen probléma, teljesen átlagos előszezon-teljesítményt nyújtott. Ott lehetett a parketten Paul George (12 pont, 7 lepattanó, 4/7 mezőnyből), de a padról beszállva debütált John Wall (5 pont, 3 gólpassz) is - a kezdőkkel egyértelműen a Blazers előtt járt a LAC (10-16 pontos pluszban zárt az első sor), míg a cseréket az energikus Coffey-Boston-Moon trió húzta ezúttal. Ugyan hibából természetesen sok volt mindkét oldalon, de a Los Angelesnek most 38%-os mezőnymutató és négy támadópattanó is elég volt a sikerhez, Norman Powell 1/11-es dobóformája is belefért - ugyan a harmadik negyedben hátrányba kerültek, de aztán sikerült újra megfordítaniuk a derbit és végül behúzni a győzelmet. 

Damian Lillard is aktív. Utoljára január elsején játszott meccset a Blazers irányítója, aki ezt az előszezont már egészségesen kezdhette meg és nem is mozgott rosszul: 23 perc alatt 16 ponttal lett a portlandiek legjobb dobója. Mellette Jerami Grant és Jusuf Nurkic is 10 pont fölé jutott, ez a trió kitett magáért, a többiek egyelőre kevésbé váltak be, Gary Payon II végül pályára sem került. Összességében a Clippers kezdőjéhez nem értek fel, a többiekkel tudták tartani a lépést, Lillard tényleg egészségesnek tűnt, innen lehet folytatni az építkezést az alapszakasz kezdetéig - más érdemlegeset most nem lehet kiemelni velük kapcsolatban.

A Clippers legjobb dobói: Coffey 15/6, George 12/6, Leonard 11/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 16/9, Grant 14/6, Nurkic 13

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus