Charlotte-ban kapott ki a Boston, szétszedte a Sactót a Pelicans

Javított a Denver, Giannis és Lillard vezetésével nyert a Bucks, megtörte a jeget a GSW, ismét győzött a Clippers, nem hibázott a Wolves, visszavágott a Bullsnak a Heat: a hajnali NBA-összefoglaló.

Charlotte Hornets – Boston Celtics 121–118 h.u

Megszakadt a Boston győzelmi sorozata. A Celtics back-to-backen lépett pályára a memphisi sikerét követően, melynek során azért rendesen megszenvedett a Grizzlies ellen. Charlotte-ban is egy hasonló összecsapás várt a keleti konferencia bajnokesélyesére, csakhogy a Hornets végül megszakította a Boston hatmeccses veretlenségi sorozatát. Pedig az első két negyed a vendégek dominanciáját hozta, Jayson Tatum (45 pont, 13 lepattanó, 6 gólpassz) fantasztikusan játszott, már a nagyszünetre eljutott 30 pontig, miközben Payton Pritchard (21 pont, 6 lepattanó, 5/8 tripla) rendületlenül szórta a hármasokat. Kettőjük mellett Kristaps Porzingis (17 pont, 8 lepattanó) is hozta a pontjait, csakhogy elég sokat hibázott a triplavonalon kívülről (1/8) és ha ehhez még hozzávesszük Sam Hauser (3 pont, 1/9 tripla) betlijét, akkor máris érthető, hogy miért nem tudott komolyabb előnyt felépíteni a csapat.

A hazaiak nem adták fel. LaMelo Ball (36 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz) nem ijedt meg, felvette a kesztyűt Tatummal, káprázatos kosarai mellett remek gólpasszokkal találta meg a társait, akik közül Gordon Hayward (20 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és Mark Williams (18 pont, 16 lepattanó) is kiválóan teljesített. Mindezek ellenére a végjáték is a Celticsnek kedvezett, hiszen szűk két perccel a rendes játékidő vége előtt még kilenc ponttal vezetett a tizenhétszeres bajnok. A darazsak viszont újfent visszajöttek és négy pontra zárkóztak. Az utolsó percen belül Williams tette vissza a saját kihagyott dobását, amivel két pontra csökkent a csapatok közötti különbség. A hazaiak faultját követően Jrue Holiday (11 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) megtette azt a szívességet, hogy mindkét büntetőjét kihagyta, így Ball kezébe került a labda, aki egy remekbe szabott betöréssel kiharcolta a hosszabbítást. A ráadásban folytatódott a Ball-Tatum rivalizálás, ám a végső döfést Miles Bridges (14 pont, 15 lepattanó, 5 gólpassz) vitte be, aki bő hat másodperccel a vége előtt talált a gyűrűbe, lezárva ezzel a mérkőzést.

A Hornets legjobb dobói: Ball 36/15, Hayward 20/3, Williams 18
A Celtics legjobb dobói: Tatum 45/21, Pritchard 21/15, Porzingis 17/3

 

Chicago Bulls - Miami Heat 100-118

Visszavágott a Heat. Két napja nagy előnyt leadva kikapott Chicagóban a Miami, ezúttal viszont remek dobóformát mutatva szétlőtte ellenfelét és visszavágott azért a vereségért. A vendégek már az első félidőben tíz pont feletti előnyt alakítottak ki, majd a negyedik negyedben tették igazán magabiztossá a sikerüket, de olyan egyértelmű volt a fölényük, hogy 30 játékpercnél többet végül csak az újonc Jaime Jaquez Jr. töltött a parketten, a többiektől nem kellett ennél több, sőt Jimmy Butlertől a 4/11-es mezőnymutató is elég lett. Duncan Robinson (22 pont, 6/9 tripla) és Jaquez (19 pont, 4 gólpassz, 3/4 tripla) vezetésével nagyon pontos és hatékony támadójátékot mutattak be, 50%-kal mezőnyöztek, 49%-kal süllyesztettek el 17 hármast, volt 31 gólpasszuk és csak 8 eladott labdájuk, a Bullsnak abszolút nem volt válasza. Bam Adebayo (23 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz) jó formája is tart még, úgyhogy magabiztosabban fordulhatnak rá idegenbeli túrájuk nehezebb részére: mennek Clevelandbe, aztán New Yorkba, végül back-to-back Brooklynban zárják a kirándulást.

Nem volt elég tűzerő a Bullsban. Legutóbb sem a remek támadójátékával nyert a Chicago, hanem azzal, hogy a Heat összeomlott és végül 100 pont alatt maradt, a Bulls viszont most sem tudott javulni elöl: megint korai hátrányt szedett össze, utána abból nem tudott visszajönni, de most a negyedik negyed sem a hazaiak felé billent. Zach LaVine negatív szezoncsúcsot jelentő kilenc mezőnykísérlettel zárt, DeMar DeRozan is csak tíz dobásba állt bele, Nik Vucevic 7/16-ot hajított, csapatként 30% alatt tripláztak, egyszerűen nem volt bennük elég tűzerő ahhoz, hogy komolyabb futást vezessenek, vagy hogy tartsák a lépést a jól dobó Miamival. A vereség után már csak 5-10-re állnak, most pedig elindulnak egy idegenbeli túrára, ahol az OKC, a Toronto, a Brooklyn és a Boston vár rájuk.

A Bulls legjobb dobói: White 20/12, Vucevic 18, DeRozan 15/6
A Heat legjobb dobói: Adebayo 23, D. Robinson 22/18, Jaquez Jr. 19/9

 

Minnesota Timberwolves - New York Knicks 117-100

Nem hibázott a nyugati éllovas. Ezúttal is megoldotta a feladatot a Minnesota, amely az első félidőben még nem tudott igazán ellenfele fölé nőni és csak két ponttal vezetett a nagyszünetben, de a fordulás után sebességet váltott és egy 16-5-ös futással meglépett - Anthony Edwards egymaga kilenc pontot szerzett ekkor, az előny pillanatok alatt elérte a 15 pontot, onnantól pedig a stabil, kemény, fizikális védekezésükkel simán kontrollálták a helyzetet. A 16-5-ös roham után egyszer sem csökkent 11 pont alá az előnyük az este hátralévő részében, vezettek 22-vel is, és nagycsapathoz illő teljesítménnyel hozták az újabb győzelmet - kollektíven 51%-kal dobtak mezőnyből és 30 gólpasszt osztottak szét, a gyengébb triplázás is bőven belefért. Egyénileg Edwards (23 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz), Karl-Anthony Towns (20-5-4, 3 labdaszerzés és 2 blokk) és Rudy Gobert (16 pont, 7/7 mezőnyből, 7 lepattanó, 2 blokk alig 26 perc alatt) is igyekezett, de megint a csapatjáték és főleg a csapatvédekezés volt az, ami meghozta a sikert, úgyhogy a franchise történetének legjobb rajtját produkálják, 10-3-mal vezetik Nyugatot, otthon pedig továbbra is veretlenek, már 6-0 a mérlegük ebben a csarnokban. Az egyetlen negatívum számukra, hogy Jaden McDaniels megsérült, a kezdő kiscsatár öt perc játék után kivált bokasérülés miatt és nem is tudott visszatérni a parkettre.

Pocsékul dobott a New York. Egyáltalán nem bírt a ligaelit Wolves-védekeéssel a Knicks, a vendégek alig 35%-kal dobtak mezőnyből, 24%-kal tripláztak, és csapatszinten 16 gólpassznál álltak meg - ugyan leszedtek 17 támadópattanót, de ez is csak arra volt elég, hogy az első félidőben partiban legyenek. Julius Randle 6/16-ot, RJ Barrett 4/13-at, Quentin Grimes 0/6-ot dobott a kezdőben, a kispadról pedig egyedül Immanuel Quickley jutott 7 pont fölé, de ő is csak 4/14-et erőlködött össze mezőnyből, ilyen dobóteljesítménnyel pedig nem lehetett esélyük. A pocsék triplázás mellett a festékben is kikaptak 48-38-ra, ez a támadójáték egyszerűen kevés volt még a szoros végjátékhoz is, úgyhogy három győzelem után kikaptak és 3-2-vel zárták idegenbeli túrájukat, most pedig hazatérhetnek, hogy fogadják a Miamit.

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 23/3, Towns 20/6, Gobert 16
A Knicks legjobb dobói: Brunson 25/9, Randle 21/3, Quickley 15/3

 

New Orleans Pelicans - Sacramento Kings 129-93

"Mi ezt tudjuk." Így összegezte csapata váratlan és kiütéses győzelmét Willie Green, a Pelicans vezetőedzője, aki úgy fogalmazott, hogy ezen az estén megmutatták, hogy mire képesek, a feladatuk az, hogy ezt minél többször, minél stabilabban hozni a szezon során. Zion Williamson (26 pont, 12/16 mezőnyből, domináns játék a festékben) és Brandon Ingram (31 pont, 5/5 tripla) is extrát játszott, mellettük Herbert Jones (18-7-4) és Jonas Valanciunas (21 perc alatt 10 pont, 13 lepattanó, 7 gólpassz, 3 blokk) is remekelt, a padról Naji Marshall jutott 10 pont fölé, és összességében teljesen más energiaszinttel, sokkal gyorsabban, agresszívebben játszottak ellenfelüknél. Az első negyed még szorosan alakult, aztán a másodikban ízekre szedték a Sacramentót, a nagyszünetben már 13 ponttal vezettek, a harmadik negyedben pedig elérte a különbség a 30 egységet, úgyhogy jöhetett a pihenő - végül 30 percnél sem sem játszott többet a vendéglátónál. A valószínűtlen dominancia után Green szerint nem kérdés, hogy Ingram és Williamson képes erre estéről estére, csak ezt többé-kevésbé stabilan kell hozni, akkor érik el azt, amire képesek - most olyan sebességgel játszottak, hogy a Kings csak nyomozta a labdát, nem véletlen a 38 gólpassz...

Összeomlott a Sacramento. A liga egyik legjobb formában lévő csapataként, sorozatban hat győzelemmel érkezett meg erre a meccsre a Kings, amely viszont back-to-backet játszott, tegnap még Dallasban nyert rangadót. Talán ez, talán más miat, de most alig lehetett ráismerni az együttesre az első negyed után, végül 38%-os mezőnymutatóval és 24%-os triplázással zártak, védekezésben biodíszletként funkcionáltak a több fokozattal gyorsabban játszó Pelsszel szemben és idei legnagyobb pofonjukat kapták meg. De'Aaron Fox 5/18-at dobott mezőnyből és 2/12-t távolról, de ennél is beszédesebb, hogy 0 gólpasszal zárt, míg a parádés formában érkező Domantas Sabonis teljességgel eltűnt Williamsonék mellett, összesen nyolc dobást vállalt, bár a 10 lepattanó és a 8 gólpassz nem mutat rosszul. Sok pihenésre nincs idő, hamar rendezni kell a sorokat és megfogalmazni a választ, ugyanis két nap múlva ugyanitt, ugyanúgy a New Orleans ellen javíthatnak.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 31/15, Williamson 26, Jones 18/3
A Kings legjobb dobói: Barnes 16/9, Fox 14/6, Sabonis 10, Huerter 10/6, McGee 10

 

Golden State Warriors - Houston Rockets 121-116

Megtörte a jeget a Warriors. Hat vereség után tudott újra mérkőzést nyerni a GSW, amely otthon, egy back-to-backet vívó, idegenben nyeretlen ellenfél ellen tudta megtörni azt a bizonyos jeget - ezzel együtt nem volt könnyű dolga a gárdának, mert az egyébként így is jobb mérleggel, a Warriors előtt álló Rockets kifejezetten nehezen adta magát a körülmények ellenére. A Golden State viszont most megoldotta, Klay Thompson három triplával és 12 ponttal nyitott az első negyedben, aztán a másodikban csapatként is jobban felpörögtek, a nagyszünetig tízpontos előnyt építettek fel, majd azt próbálták meg a lehető legjobban menedzselni a folytatásban. Ez pedig sikerült is, a záró etapban végig 8-12 pont között mozgott a különbség, egyszer sem engedte veszélyes közelségbe ellenfelét a vendéglátó, és bár az utolsó percben még szépített a Rockets, de összességében nem forgott nagy veszélyben a hazai siker. Steph Curry kitett magáért (32 pont, 5/9 tripla), Thompson 20 ponttal és 5/11 hármassal zárt, Chris Paul 15 pontot és 12 gólpasszt jegyzett a kezdőben, Dario Saric pedig 18 ponttal, kintről-bentről veszélyes játékkal szállt be a kispadról és tolta meg a szekeret. Kerr és Curry is kimondta, hogy óriási szükségük volt már erre a sikerre a bukószéria és a hazai sikertelenség miatt, mos viszont mennek Phoenixbe és a következő hét meccsükből kettőt a Suns, illetve hármat a Clippers ellen vívnak majd meg.

Nem sok hiányzott. Jól játszott a Rockets és különösen Alperen Sengünt érdemes kiemelni: a lassan a csapat vezérévé érő fiatal center 30 pontot szórt, 13/23-at dobott mezőnyből, a benti remeklése mellett 2/3 triplát is bevágott, leszedett 13 lepattanót, ebből 7 támadót, valamint szétosztott 5 gólpasszt is - nem véletlenül dicsérik őt egyre többen, köztük Nikola Jokics is, Sengün egyre dominánsabb produkciókkal húzza a texasiakat. Mellette Fred VanVleet 14 gólpasszt jegyzett, és további négy játékosuk dobott 13-17 pont között, nem támadásban voltak problémáik, hanem hátul, rengeteg elcsúszásuk, elmélázásuk volt, amelyekből sok üres dobást vállalhatott a GSW. Ime Udoka vezetőedző nem is volt túl boldog emiatt, kissé leszúrta játékosait, mondván ez nem fér bele ebben a ligában, főleg nem a Warriors otthonában - most hazatérhetnek, ahol a Memphist fogadják, jelen helyzetükben az szinte kötelező meccsnek ígérkezik.

A Warriors legjobb dobói: Curry 32/15, Thompson 20/15, Saric 18/9
A Rockets legjobb dobói: Sengün 30/6, Smith Jr. 17/3, Brooks 16/6, Ja. Green 16/6


Detroit Pistons – Denver Nuggets 103–107

Nem adta magát könnyen a Pistons. A Denver is back-to-backet játszott, miután kikapott New Orleansban és Clevelandben mindenféleképpen javítani szeretett volna a ligautolsó Detroit vendégeként. Érdekesen alakult az összecsapás, hiszen a második játékrészben előbb a Nuggets vezetőedzője Michael Malone, majd pedig második technikaival Nikola Jokics (9 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) is a kiállítás sorsára jutott. A Pistons pedig érthető módon vérszemet kapott, Cade Cunningham (27 pont, 9 gólpassz), Marvin Bagley III. (18 pont, 8 lepattanó) és Jaden Ivey (17 pont, 4 lepattanó, 7/8 mezőnyből) vezetésével végig tapadt a címvédőre. Jokics kiállítása után Reggie Jackson (21 pont, 6 gólpassz) lépett elő, aki nyolc pontot szerezett az utolsó játékrészben, közte egy kulcsfontosságú triplát, ami megakadályozta abban a vendéglátót, hogy tetemesebb előnyt építsen fel. Jackson mellett Kentavious Caldwell-Pope (20 pont) és a padról érkező Christian Braun (15 pont, 6 lepattanó) is odatette magát, ám végül a csapatvédekezés döntött, hiszen az utolsó szűk két percen belül a hazaiak már képtelenek voltak kosarat szerezni, így két fájó fiaskó után ismét győzött a Denver.

A Pistons legjobb dobói: Cunningham 27/6, Bagley III. 18, Ivey 17/3
A Nuggets legjobb dobói: Jackson 21/3, Caldwell-Pope 20/6, Braun 15/6


Washington Wizards – Milwaukee Bucks 129–142

Giannis káprázatos volt. Stabilizálva a helyzetét sorozatban négy meccset nyert meg az elmúlt időszakban a Bucks, miközben a Washington védekezése továbbra is vállalhatatlan, amit kiválóan tükröz a zsinórban elszenvedett öt veresége. Giannis Antetokounmpo (42 pont, 13 lepattanó, 8 gólpassz) káprázatos estét produkált, elsősorban nem is a számai, hanem a 20/23-as mezőnymutatója révén, ami 87%-os dobásbiztonságnak felel meg. Ettől jobbat pedig minimum húsz rádobással senki sem mutatott fel 1983. február 20-a óta, amikor Mike Woodson jutott el úgy 40 pontig, hogy 22/24-került fel a statisztikai lapjára. Mindezek ellenére sem volt könnyű dolga a Milwaukee-nak mivel a Wizards három negyeden keresztül remekül tartotta magát. Jordan Poole (30 pont) végre-valahára azt mutatta, amiért a fővárosba hozták, de Kyle Kuzma (22 pont, 13 gólpassz) és Tyus Jones (18 pont, 9/13 mezőnyből) is odatette magát. Csapatként viszont egységesebbek voltak a vendégek, Giannis mellett Damian Lillard (22 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) is remekelt, ráadásul a kezdő ötös minden egyes tagja eljutott legalább 16 dobott pontig, így pedig a negyedik negyedben bebiztosították a győzelmüket.

A Wizards legjobb dobói: Poole 30/9, Kuzma 22/6, Jones 18
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 42, Lillard 22/9, Middleton 18


San Antonio Spurs – Los Angeles Clippers 99–124

Nem volt esélye a Spursnek. Néhány napja megszerezte első sikerét James Hardennel a keretében a Clippers, amit a sorozatban nyolc vereséget számláló San Antonio ellen rögtön szeretett is volna megduplázni. Ennek megfelelően kezdtek a vendégek, Paul George (28 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz), Kawhi Leonard (21 pont, 4 lepattanó) és a már említett Harden (13 pont, 10 gólpassz) vezérletével hamar magukhoz ragadták az irányítást, közben remekül kivéve a játékból a 2023-as draft első választottját. Victor Wembanyama (9 pont, 4 gólpassz) ezúttal jóval haloványabb volt, mezőnyből mindössze 4/12-őt dobott, miközben a triplavonalon kívülről nem sikerült betalálnia (0/4). Hazai oldalon Keldon Johnson (22 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) mellett talán csak a padról érkező Cedi Osman (17 pont, 5 lepattanó) dicsérhető, ellenben esélye ezúttal sem volt a Spursnek, a Clippers pedig kissé tartalékolva is hozni tudta a kötelezőt.

A Spurs legjobb dobói: Johnson 22/6, Osman 17/6, Collins 12/3
A Clippers legjobb dobói: George 28/12, Leonard 21/6, Powell 19/6, Theis 19/3

 

A tabella ide kattintva megtekinthető!

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus