Chicagóban is kikapott a Bucks, már tíznél tart a Brooklyn

A Nets megelőzte a Milwaukee-t a liga második helyén, a Denver sacramentói veresége után pedig holtverseny alakult ki Nyugat élén: ez történt hajnalban az NBA-ben.

Detroit Pistons - Orlando Magic 121-101

Elillant a karácsonyi hangulat. Tömegjelenet zajlott az első félidő utolsó percében: Mo Wagner és Killian Hayes indult egy labdáért, amit Wagner visszajátszás miatt nem akart igazán megszerezni, Hayes viszont őt megkerülve igyekezett begyűjteni, Wagner azonban egy bodicsekkel kiküldte ellenfelét a Pistons kispadjára. Ebből aztán komolyabb zűrzavar keletkezett, a felpattanó Hayes tarkón ütötte Wagnert, aki elmerült a detroiti játékosok gyűrűjében, a játékvezetők pedig mindkettejüket kiállították, de a balhéban vállalt szerepe miatt Hamidou Diallo számára is véget ért itt a találkozó - több Magic-játékos pedig eltiltással számolhat, Franz Wagner, Cole Anthony, Wendell Carter Jr, Gary Harris, Mo Bamba, R.J. Hampton, Terrence Ross és Admiral Schofield is odarohant az eseményekhez a kispadról. Dwane Casey, a hazaiak vezetőedzője főleg emiatt akadt ki, szerinte "erre magyarázat kell", de Franz Wagner szerint nem tehettek mást, egyik csapattársuk az ellenfél kispadjára "szorult" az egész Pistons gyűrűjében, menniük kellett, hiába vannak tisztában a szabályokkal, vagyis hogy nem hagyhatják el a kispad területét...

Jobb volt a Pistons. A fentiek már 19 pontos detroiti előnynél történtek, ugyanis az első félidőt, és különösen a második negyedet nagyon simán megnyerték a hazaiak - már a nyitó játékrész után is vezettek, ebben a bizonyos etapban pedig 15 pontot vertek ellenfelükre, így 66-47-tel mehettek a felek pihenni. A fordulás után a hangulat kicsit megnyugodott, a mérkőzés képe viszont nem változott, a Magic csak minimálisan tudott közelíteni, végig kétszámjegyű maradt a Detroit előnye, és volt már közte 25 pont is a folytatásban, összességében nem volt kérdés, hogy melyik a jobb csapat. A kissé laposnak tűnő Orlando nem tudta hozni a korábbi remek formáját, főleg védekezésben csúszott szét a gárda a második negyedben, míg a Detroitnál két méretes extra érkezett a kispadról: Alec Burks 32 pontot, 4 gólpasszt, és 10/11 jó dobást, közte 6/7 triplát szállított, Saddiq Bey pedig 28 pontot, 8 lepattanót, 4 gólpasszt és 6/11 triplát jegyzett csereként beszállva. Ők éppen annyira tolták meg a vendéglátó szekerét, hogy abból összességében sima, egyértelmű győzelem lett, így tízből kilenc és sorozatban hat vereség után tudtak újra nyerni.

A Pistons legjobb dobói: Burks 32/18, Bey 28/18, Bogdanovic 14/3
A Magic legjobb dobói: F. Wagner 19/3, Carter Jr. 16/3, Banchero 15

 

Washington Wizards - Phoenix Suns 127-102

Remekelt a Wizards, futott az eredmény után a Suns. Bradley Beal kihagyta a találkozót a Washingtonnál, de így is nagyszerű játékot mutattak be a hazaiak, akiknél Kristaps Porzingis (22 pont, 8/15 mezőnyből) és Kyle Kuzma (22 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) mellé felnőtt Rui Hachimura is, aki 30 ponttal beállította a karriercsúcsát úgy, hogy 11/13 dobását a gyűrűbe küldte. A Wizards alaposan be is kezdett, 36-21-re nyerte az első negyedet és állva hagyta a Phoenixet, amely a Grizzlies legyőzése után nem is emlékeztetett akkori önmagára - igaz, most is hiányzott Booker (aki hetekre kidőlt), Payne, Johnson és Shamet is. Az első negyed után azért összekapták magukat a vendégek és Deandre Ayton (31 pont, 14/22 mezőnyből), valamint Chris Paul (20 pont, 7 gólpassz) vezetésével felszívták magukat és a harmadik negyed hajrájában 86-82-ig zárkóztak, de itt ismét sebességet váltott a Washington és egy 19-5-ös futással eldöntötte a küzdelmet, többször már nem veszélyeztetett a Suns. Monty Williams, a vendégek vezetőedzője szerint a closeoutok ölték meg őket, védekezésben a rotálások után nem értek oda a dobókra, illetve úgy értek oda, hogy sprintben közlekedtek, a washingtoniak pedig remek érzékkel verték meg őket kontrából és mentek el a gyűrűig, ahol a szétszedett védekezéssel szemben már könnyű befejezések közül válogathattak. A festékben kialakult 60-28-as különbség is ennek köszönhető, de a 46-30-as lepattanózás is sokat segített a Wizardsnak, amely a záró etap közepétől már hátradőlhetett, és összességében könnyedén verte a Phoenixet - Pauléknál vannak gondok, ráadásul következőleg Torontóban sem lesz könnyű dolga az együttesnek.

A Wizards legjobb dobói: Hachimura 30/3, Porzingis 22/6, Kuzma 22/6
A Suns legjobb dobói: Ayton 31/3, Paul 20/9, Bridges 17/9

 

Atlanta Hawks - Brooklyn Nets 107-108

Majdnem megcsinálta a Hawks B. Young, Hunter és Capela is hiányzott az atlantai kezdőből, ennek ellenére nagyon közel állt a társaság ahhoz, hogy legyőzze a liga legjobb formában lévő csapatát. A szoros első negyed után a nagyszünetben hét ponttal a hazaiak vezettek, majd ugyan a harmadik játékrészben bezuhant a támadójátékuk és hátrányba kerültek, de aztán visszajöttek a 13 pontos lemaradásukból, és kiélezett végjátékra kényszerítették a Brooklynt. 80 másodperccel a vége előtt 106-106-nál ki is egyenlítettek, de Kevin Durant bevert egy clutch tempót, majd Dejounte Murray 29 másodpercnél kihagyta az egalizálónak szánt büntetőt, így 107-108 lett az állás, a hátralévő időben pedig előbb Kyrie Irving, majd Murray is kihagyta a győztesnek gondolt dobást, így ott maradt a hazaiak kezében a bravúr. Murray végül 24 ponttal, 9 lepattanóval, 8 gólpasszal, eladott labda nélkül zárt, John Collins (21 pont, 8 lepattanó) és Onyeka Okongwu (18 pont, 13 lepattanó, 3 blokk) is kitett magáért, az igazi erejük pedig a csapatszinten összesen eladott négy labdában rejlett - a győzelem végül elmaradt, bár a teljesítményükkel a körülmények ismeretében elégedettek lehetnek.

Rezgett a léc, de már második a Brooklyn. A vártnál jóval nehezebben izzadta ki ezt a győzelmet a Nets, amely nem pörgött maximális fordulatszámon az erősen tartalékos ellenfél otthonában - ami majdnem megbosszulta magát, a végén bőven benne volt a vereség is a vendégek számára. Kevin Durant (26 pont, 16 lepattanó, 8 gólpassz, 2 blokk) és Kyrie Irving (28 pont, 8 gólpassz, 5/11 tripla) újabb együttes remeklése előbbi clutch tempójával azonban végül mégis elégnek bizonyult, Nic Claxton (17 pont, 8/9 jó dobás, 10 lepattanó, 6 blokk) és Patty Mills (3/3 tripla) is megvillant, csapatként 50% felett dobtak mezőnyből és 39%-kal tripláztak, úgyhogy összességében hozták, amit kell. Ez pedig zsinórban már a tizedik győzelmüket jelentette, ami a Bucks újabb vereségével együtt Kelet és az egész liga második helyére repítette őket - két meccs a hátrányuk a listavezető Bostonnal szemben, ki gondolta volna ezt pár héttel ezelőtt, Irving Twitter-posztja és az edzőváltás után...

A Hawks legjobb dobói: Murray 24/3, Collins 21/3, Okongwu 18
A Nets legjobb dobói: Irving 28/15, Durant 26/3, Claxton 17

 

Miami Heat - Los Angeles Lakers 112-98

Vigyázott a labdára a Heat. Egyetlen faktor jelentette a lényegi különbséget a csapatok között: a Miami hat labdát adott el, míg a Lakers 26-ot (!), az ezekből szerzett pontok aránya pedig 31-2 lett a Heat javára, ezt a tényezőt nem lehetett mivel ellensúlyozni. Ugyan Kyle Lowry személyes okok miatt kihagyta az összecsapást, így "természetesen" ezúttal sem tudott teljes kerettel kiállni Erik Spoelstra csapata, de Jimmy Butler egymaga hat labdát szerzett, és a Lowry nélküli kezdő nagyon gördülékeny játékot mutatott be, könnyedén szedték szét a Lakers védekezését - az első ötös 93 pontot dobott remek hatékonysággal, csak a padról érkező Strus-Oladipo páros 4/19-es mezőnyözése és 1/11 triplája rondított bele az összképbe. Most viszont ez is belefért, az első félidőben is jobban játszott a házigazda, a nagyszünetben meglévő kilencpontos előnyre pedig egy jelentős lapáttal tudott rátenni a folytatásban, volt közte 22 egység is, összességében egyértelmű volt a helyzet. A fáradtabb, Anthony Davist természetesen továbbra is nélkülöző Los Angelesnél LeBron James ezúttal is hozta, ami tőle elvárható (27 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz), de a rengeteg labdavesztés a védekezést és a támadójátékot is lerontotta - az orlandói győzelem után nem sikerült "ráduplázni", az év zárásaként Atlantában próbálhatnak meg javítani. Ezzel a vereséggel továbbra is csak két nyugati és három keleti csapatot előznek meg a tabellán, egyre messzebb kerülnek még a playintől is, míg a Heat az utóbbi tíz meccsből hetedszer nyert, amelynek köszönhetően utolérte a Knicks-Pacers párost a playoff-vonalat jelentő keleti hatodik helynél.

A Heat legjobb dobói: Butler 27, Adebayo 23, Herro 18/9
A Lakers legjobb dobói: James 27/6, Schröder 15/6, Westbrook 15/6

 

New Orleans Pelicans - Minnesota Timberwolves 119-118

Zion megnyerte. Zion Williamson döntötte el a találkozót a New Orleans javára, hiszen bár inkább a Minnesota vezetett a meccs során (11 ponttal is, a félidőben hat volt közte, a Pelsnek négy pontnál nagyobb előnye sosem volt), de a hazaiak az erőcsatár miatt végig ott tudtak maradni ellenfelük nyakán, a hajrában pedig Williamson be is gyújtotta a rakétákat. Az utolsó három percnek 106-110-zel mentek neki a felek, amikor a fiatal Pels-vezér bedobott két büntetőt, a következő játékból beemelt egy triplát, majd jöttek a passz nélküli figurák: ő hozta fel a labdát, kapott egy zárást Rudy Gobert emberétől, majd elindult a gyűrűig, és bedobta a kettest. Ezt sorozatban három labdabirtoklásnál csinálták meg, mindháromszor ziccert dobhatott belőle úgy, hogy más nem is ért a labdához, majd 40 másodpercnél ellopta a játékszert D'Angelo Russelltől, és zsákolt belőle - egymaga szerzett zsinórban 13 pontot hat támadásból, és ezzel megfordította a mérkőzést. Erre még válaszolt a Wolves és 29 másodpercnél Anthony Edwards zsákolásával 118-118-nál egalizált, de a végén egy támadópattanó után ismét Williamsonhoz került a labda, aki kipontozta Gobert-t és büntetőzhetett a győzelemért - az elsőt bedobta, majd ugyan a másodikat kihagyta, de a Minny nem tudott reagálni, kimaradt Edwards dobása, így az az egy büntető is elégnek bizonyult a győzelemhez. Zion így 43 pontos karriercsúcsot szerzett úgy, hogy a végét egyedül oldotta meg, összességében 14/21-et dobott mezőnyből és 14/19 büntetőt emelt a gyűrűbe, az ő extrája pedig Nyugat élére repítette a Pelicanst: mivel a Denver kikapott, így a felek holtversenybe kerültek a konferencia első helyén.

Nem ért végig a Wolves. A Minnesota hiába dobott 50%-kal, hiába játszott alapvetően jól, a végét elrontotta: D'Angelo Russell szerint annyit tehetnek, hogy esélyt adnak maguknak a végjáték megnyerésére, de az már egy külön feladat, hogy azt végre is tudják hajtani. Ezúttal nem sikerült, mert Williamson szétszedte őket: Russell szerint ő futballt játszik, amíg a többiek kosaraznak, Chris Finch vezetőedző pedig azt fogalmazta meg, hogy túl puhák voltak Williamsonnal szemben, engedték alkotni, és hogy elnyomja őket a festékben, ez pedig nem fért bele. Hiába Edwards és Russell 27-27 pontja vagy Gobert 4 blokkja, a hajrában legalább egyszer meg kellett volna állítaniuk Zion betörését, bár az is segített volna, ha Russell kulcspillanatban nem adja oda neki a labdát - ráadásul a Pelsnél addig a dupla-duplázó Valanciunas, a 20 pontos, 6 gólpasszos McCollum, valamint az 5/6 triplás Murphy III is igyekezett. A Wolves így már zsinórban negyedszer kapott ki, három meccsel van 50% alatt, és már az OKC is utoléri hátulról...

A Pelicans legjobb dobói: Williamson 43/3, Murphy III 21/15, McCollum 20/9
A Timberwolves legjobb dobói: Russell 27/6, Edwards 27/6, McDaniels 19/3

 

Chicago Bulls - Milwaukee Bucks 119-113 - hosszabbítás után

Szenzációs fordítás a Bullstól. Már-már elvesztette ezt a meccset a Chicago, a tartalékosabb Bucks Giannis Antetokounmpo vezetésével szinte kibrusztolta a győzelmet: közte 15 volt a vendégek javára a negyedik negyed korai szakaszában, és már kevesebb, mint három perc volt csak hátra a rendes játékidőből, amikor még mindig 11 egység volt a különbség. Itt azonban Nik Vucevic bedobott két büntetőt, DeMar DeRozan kiosztott egy blokkot, Zach LaVine elsüllyesztett egy hármast és két büntetőt, majd az utolsó percben Patrick Williams dobott tempót, aztán 13 másodpercnél DeMar DeRozan kettesével 104-106-ra közelítettek a hazaiak. Itt DeRozan ellopta a labdát Giannistól, amiből Ayo Dosunmu bezsákolta az egyenlítő kosarat, és mivel Giannisra a Milwaukee utolsó támadásánál lépéshibát fújtak, így megmenekült a Bulls, és a semmiből hosszabbításra tolta a találkozót. Ott megint vezetett már négy ponttal a Bucks, de DeRozan átvette az irányítást, dobatott egy triplát Vuceviccsel, a többi tíz pontot pedig egymaga szerezte a ráadásban - 113-113 után, 31 másodperccel az órán dobott egy clutch kettest, majd Giannis hibája után 4/4 büntetővel állította be a végeredményt. DeRozan végül 42 pontos extrát szállított 15/25 jó dobással, 12/14 büntetővel, triplakísérlet nélkül, mellette Vucevic (15 pont, 14 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk) és LaVine (24 pont, 4/7 hármas) is kitett magáért, a Chicago pedig igazi óriásölő eddig: ugyan csak 15-19 a csapat mérlege, de a keleti top hármat jelentő Celtics-Bucks-Nets trió ellen 5-1-re áll...

Nem megy. Sorozatban negyedszer is kikapott a Bucks, egyszerűen nem találja a ritmust Mike Budenholzer csapata, amely pedig a vereségszéria előtt még vezette a ligát - azóta viszont már Keleten is csak harmadik, mert a Boston után a Brooklyn is megelőzte. Giannis Antetokounmpo megpróbált mindent magára vállalni és egyedül hozni a győzelmet, 39 dobást engedett el mezőnyből és 17 büntetőt harcolt ki, de nem dobott jól: így is összehozott egy egészen brutális 45 pontos, 22 lepattanós, 7 gólpasszos estét, de ez sem lett elég csapata sikeréhez. Mellette a 20 pontos Bobby Portist emeljük még ki, de a félig már megnyert meccset nagyon csúnyán rontották el a végjátékban, amiben Giannis is benne volt, és mindenki más is része volt a leolvadásnak - nyilván nem segített, hogy sem Holiday, sem Middleton nem léphetett pályára, de így is a kezükben volt a győzelem, amit kiengedtek onnan. Giannis szerint bosszantó, hogy jó dobásaik maradtak ki sorra fontos pillanatban, de ez most egy ilyen időszak, át kell vészelniük, és meg kell találniuk a megoldásokat, holnap már otthon fogadhatják a szintén rossz formában lévő Minnesotát. 

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 42, LaVine 24/12, Vucevic 15/9
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 45, Portis 20/9, Lopez 14

 

Golden State Warriors - Utah Jazz 112-107

A fejlődés jele. "Pár hete egy ilyen meccset nem nyertünk volna meg" - értékelte a látottakat Steve Kerr, a Warriors vezetőedzője. A címvédőnél ugyanis Curry, Thompson és Wiggins sem lépett pályára, Green egy sérüléssel együtt vállalta a játékot, de a fiatalok előléptek: Jordan Poole 26 pontja ugyan gyenge hatékonysággal jött, de Donte DiVincenzo bevert öt triplát, és főleg Ty Jerome (17 pont, 7 lepattanó), valamint a G-League-ből felhívott, a meccs előtt egy órával beeső Patrick Baldwin Jr. (3/5 tripla 13 perc alatt) hozzátett extrájára gondolt a tréner. Méghozzá különösen azért, mert ezzel a kerettel hátrányból kellett fordítani, az első negyedet 10 ponttal bukták el, de a záró etapra óriási energiákat szabadítottak fel védekezésben és 13 ponton tartották a Jazzt, amelynek köszönhetően a hajrára fordítottak - nem votl szép játék, nem volt látványos az, amit csináltak, viszont kőkemény küzdelem, akarat és izzadtság árán kiharcolták az újabb fontos győzelmet. 97-101 után Jerome dobott egy fontos duplát, majd Kuminga két büntetőt, aztán Jerome triplájával vették át a vezetést, amit már nem is adtak vissza, DiVincenzo beemelt rögtön egy újabb hármast, onnantól pedig szenzációs védekezéssel szedték szét ellenfelüket és beosztották az előnyt - Kerr nagyon elégedett volt a mutatott teljesítménnyel és hozzáállással, a hiányzók ellenére sorozatban harmadszor nyertek és 50%-ra javultak, így most is csak két meccs a hátrányuk például a Sunshoz képest, még bármi elképzelhető a folytatásban. A Jazz pedig ugyan hét bedobott triplával kezdett az első negyedben, de utána fokozatosan elfogyott a tudomány támadásban, a negyedik negyedre és különösen annak második felére végleg padlóra került a gárda, hiába Lauri Markkanen (29 pont, 16 lepattanó, 7/13 tripla) remeklése - már csak 7-13-ra állnak idegenben Clarksonék, míg a GSW 15-2-vel a liga legjobb hazai mérlegét birtokolja.

A Warriors legjobb dobói: Poole 26/6, DiVincenzo 19/15, Jerome 17/6
A Jazz legjobb dobói: Markkanen 29/21, Clarkson 22/9, Sexton 11/3

 

Sacramento Kings - Denver Nuggets 127-126

Ez most a Kingsé. Előző nap nyerni tudott ebben a csarnokban a Denver, most viszont visszavágott a Sacramento: a hazaiaknál a törött hüvelykujjával együtt is ott volt a csapatban Domantas Sabonis, és vele együtt három extra teljesítményt is láttunk az együttesben. Sabonis 31 ponttal, 10 lepattanóval és 5 gólpasszal húzta övéit, De'Aaron Fox 31 pontjához 13 gólpassz társult, az igazi pluszt pedig Malik Monk tette hozzá, aki 33 pontot és 4/8 triplát dobott a kispadról beszállva, ráadásul ő jegyezte a meccsnyerő büntetőt is. A Kings ugyanis pocsékul kezdett, 40-24-re bukta el az első negyedet, onnantól viszont Jordi Fernandez megbízott edző (Mike Brown vezetőedző karanténban van) szerint "magasabbnak" tűntek, odaértek minden passzsávba és egyszerűen lebontották a Denvert, míg a három muskétás egyéni remeklése elegendőnek bizonyult támadásban. A Nuggets játékát fokozatosan tudták visszanyesni, és bár a harmadik negyedben 19 pontos hátrányban is voltak, de a feljavuló védekezéssel a záró etapban már ők rohamoztak, ott megfogták ellenfelüket, és egy nagy futással, az utolsó két percre utol is érték. 122-122 után kétszer már vezettek is a hazaiak, amire mindkétszer válaszolt még a Nuggets, majd az utolsó fél percben bármerre eldőlhetett volna a meccs: Fox támadóhibát vétett, Nikola Jokics pedig öt másodpercnél kihagyta a clutch kettest. Az időkérés után aztán Kentavious Caldwell-Pope odaütött Monknak, aki 0,7 másodperccel az órán büntetőzhetett, de az elsőt kihagyta - a másodikat viszont bedobta, a Nuggetsnek pedig már nem maradt érdemi ideje, így óriási csatában vágott vissza a legutóbbi vereségért a Sacto.

Jokics 40-ese sem lett elég. Murray, Gordon és Brown sem volt ott a pályán a Nuggets kulcsemberei közül, így még inkább egyedül maradt Nikola Jokics, aki meg is tett mindent, amit tudott: a regnáló MVP kereken 40 pontot szerzett 15/24-es mezőnymutatóval és 10/10 büntetővel, de a 7 lepattanó és a 6 gólpassz "sem rossz" emellé. Michael Porter Jr. 4/8 triplája és a kezdőbe kerülő Bones Hyland 20 pontos, 11 gólpasszos estéje jelentett leginkább segítséget a centernek, és ez támadásban sokáig elég is volt, mert 58%-kal dobtak, 40% felett tripláztak és 30 gólpassz fölé jutottak - ám a második félidőben már sokkal akadozóbb volt a gépezet, főleg a negyedik negyedben voltak gondban, miközben védekezésben nem tudtak mit tenni a Kings három playmakerével. Jokics szerint jár a dicséret a Sactónak, mert nagyon jól játszott, ők pedig védekezésben nem tudtak reagálni, és ugyanezt fogalmazta meg Michael Malone vezetőedző is is: gyengén védekeztek, ez nyilvánvaló, de az ellenfél nagyon jól játszott, ezt is ki kell emelni.

A Kings legjobb dobói: Monk 33/12, Fox 31/6, Sabonis 31/6
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 40, Hyland 20/9, Porter Jr. 19/12

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus