Furcsa ötössel kezdett a Miami, Jokics nélkül nyert a Denver

Ben Simmons és Steven Adams is bevágta élete első NBA-tripláját, előbbi egyébként is remekelt - megint nem volt jó a Spurs - gyorsabban játszott a Wolves - győzött a Suns és a Grizzlies.

 

Philadelphia 76ers - Guangzhou 144-86

Történelmi pillanat: Simmons triplát dobott! Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mi is történt ezen a mérkőzésen, Ben Simmons ugyanis két teljes NBA-szezon után megszerezte pályafutása első hárompontosát - igaz, ez még csak az előszezon, de ez számára akkor is egy kisebb győzelem. Persze tegyük hozzá, hogy az állás 79-41 volt, a második negyed utolsó másodperceiben vezette fel a labdát, majd úgy volt vele, hogy beleáll és ezúttal be is esett a kísérlet - ezzel együtt nem véletlenül jött az örömünnep a társak részéről. Simmons egyébként is parádés volt, 21 ponttal, 8 lepattanóval és 7 gólpasszal zárta 21 percét, mellette Joel Embiid (17 pont, 9/9 büntető, 14 perc) és a friss igazolás, Josh Richardson (16 pont, 3/5 tripla) is jól mozgott, Al Horford és Tobias Harris pedig ugyan a befejezéseket tekintve visszafogottabb volt, de összességében kiválóan működött együtt az új kezdőötös - ráadásul a padról Trey Burke, vagy James Ennis is nagyszerűen szállt be. Persze az ellenfél nem NBA-csapat volt és ahogy azt az ilyeneknél megszokhattuk, a kinevezett legjobb játékos bármit csinálhatott, de csapatként nagyon nem voltak egy szinten a Phillyvel - most Andrew Nicholson volt a "szabadkártyás", aki dobott 36 pontot 15/32-es mezőnymutatóval, 3/14 triplával, miközben a kezdőben például ketten is pont nélkül zártak mellette. A Sixers ezzel együtt jól nézett ki, Simmons triplája külön érdekesség, következőleg, a Hornets ellen pedig már a konkrét eredménynek is nagyobb értéke lesz.

A 76ers legjobb dobói: Simmons 21/3, Embiid 17, Richardson 16/9
A Guangzhou legjobb dobói: Nicholson 36/9, Georges-Hunt 16/6, Harris 11/6

Miami Heat - San Antonio Spurs 107-89

Újabb sima vereség. Az első felkészülési meccsen 125-89-re kapott ki a Spurs az Orlandótól és a dobott pontokat tekintve most sem változott semmi annak ellenére, hogy ezúttal már DeMar DeRozan is ott volt a parketten. A texasiak az első negyedben még rendben voltak, aztán a második-harmadikban összesen 18 ponttal kaptak ki, úgyhogy nem nagyon volt miről beszélni - Aldridge (8 pont 9 dobásból), Murray (8 pont 8 dobásból, 3 gólpassz) és Forbes (5 pont 7 dobásból) sem játszott jól, a kezdőből egyedül DeRozan érte el a tíz pontot, de a kispadról is csak Rudy Gay jutott el eddig a határig. A támadójáték nagyon akadozott, a 40%-os mezőnymutatón belül főleg a 4/13 tripla pocsék, így pedig nem volt komoly esélyük a győzelemre - előszezon ide vagy oda, az eddigiekhez képest jelentősen javulniuk kell a folytatásban. 

Ez lesz a kezdő? Érdekes ötöst rakott fel kezdőnek az első edzőmeccsen Erik Spoelstra, Justise Winslow, Jimmy Butler, Duncan Robinson, Meyers Leonard és Bam Adebayo futott ki először a parkettre, Dragic, Herro és Waiters a padról jött, Olynyk és James Johnson pedig nem lépett pályára sérülés, illetve "eltiltás" miatt. Ez a sor nem is működött rosszul, de azért meglépni inkább akkor tudtak, amikor jött a variálás, már Dragic is jól szállt be, de főleg az újonc Tyler Herro villogott: 18 pontjával ő lett a Heat legeredményesebb játékosa, 7/13 dobása esett be és 3 gólpasszt is kiosztott. Mellette 16 pontot, 9 lepattanót, 2-2 labdaszerzést és blokkot, valamint 6/8 jó dobást jegyzett cseremagasként Chris Silva, de Derrick Jones Jr. is tíz pont felett termelt - a tripláik nekik sem ültek, de így is sokkal gördülékenyebb volt a támadójáték, ezzel tudtak a Spurs fölé nőni. Jimmy Butler egyelőre nem vállalt sokat, 10 pont és 5 gólpassz került a neve mellé 24 perc alatt, de az említett extra magas kezdő azért bizonyára neki is szokatlan volt - következőleg a Hornets lesz a gárda ellenfele, talán ott már hagyományosabb felállásokat alkalmaz Spoelstra.

A Heat legjobb dobói: Herro 18/6, Silva 16, Adebayo 14
A Spurs legjobb dobói: Gay 12/6, DeRozan 10, Aldridge 8/3, Pöltl 8, Murray 8, Mills 8

Oklahoma City Thunder - Dallas Mavericks 119-104

Tartalékos Mavs. Pihentetési célzattal sem Luka Doncic, sem Kristaps Porzingis nem lépett pályára a Dallasnál, ráadásul JJ Barea és Dwight Powell is kihagyta a találkozót, úgyhogy a teljes felálláshoz képest mérsékelten volt érdekes a csapat. Végül tizenhatan léptek pályára Rick Carlisle-nál és olyan ötösök is előkerültek, amelyeket egészen biztosan nem fogunk látni soha többet - a második félidőt például konkrétan egyszerre öt hátvéddel kezdte a Mavs, kimaxolva a small-ball kifejezést. Érdekes, hogy ennek ellenére nagyrészt partiban volt a társaság, a közel értékelhetetlen védekezés mellett Maxi Kleber és Justin Jackson főszereplésével támadásban igyekezett a gárda, a harmadik negyedben egyszer még ki is egyenlített, de összességében az egyértelmű volt, hogy a jóval kevésbé hiányos és a meccset komolyabban vevő Thunder jobban játszott - a végén ez ki is jött, tizenöt pontos vereséget szenvedett a Dallas.

Gilgeous-Alexander megvillant. A Clipperstől megszerzett fiatal hátvéd letette a névjegyét ezen az összecsapáson, Chris Paul és Dennis Schröder mellett, igazából hármasként kezdve beszórt 24 pontot és 4/8 triplát, tulajdonképpen ő volt a mérkőzés legjobbja - Schröder is remekelt, 13 pontját 5/6 jó dobással hozta össze és volt még 6 lepattanója, valamint 5 gólpassza is, Paul viszont egyelőre nem zavart sok vizet (6 pont, 4 gólpassz, 5 eladott labda). A háromirányítós felállás azért hosszabb távon érdekes lehet, főleg hogy a padról nem nagyon jött labdás ember és Danilo Gallinari is az első ötösben kapott helyet - ő (10 pont, 9 lepattanó) és Paul egyaránt 17-17 percet játszott, a második félidőben már nem került pályára. Szóljunk még Steven Adamsről, akinek a 17 pontjába belefért egy tripla is, ami karrierje első jó kinti dobása volt, úgy néz ki, hogy ez egy ilyen nap...

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 24/12, Adams 17/3, Schröder 13/3
A Mavericks legjobb dobói: Kleber 14/6, Jackson 14/6, Brunson 10

Memphis Grizzlies - New Zealand Breakers 108-94

Morant osztogatott, a többiek befejeztek. A nagy reményekkel kihúzott újonc irányító, Ja Morant a második előszezon-meccsen sem a dobást helyezte előtérbe, mindössze hat kísérlete volt, kiosztott viszont tíz gólpasszt három eladott labdával, próbálta "etetni" a társait - a két meccsen eddig 17 asszisztja van négy eladott labdával, ebben a tekintetben nem lehet rá panasz. Ahogy legutóbb, úgy most is Jaren Jackson Jr. (18 pont, 9 lepattanó, 3 blokk) és a padról beszálló Grayson Allen (18 pont, 5 lepattanó, 3 blokk) volt az, aki élen járt a pontszerzésben, de Jae Crowder (15 pont, 3/4 tripla) és a Fenerbahcétől megszerzett Marko Gudurics (14 pont, 6/7 mezőnyből) is kitett magáért. Ezzel együtt nem volt túl magas színvonalú találkozó, összesen 38 labdát adtak el a felek, a New Zealand 40% alatt maradt mezőnyből és bár a Grizzlies hamar meglépett (22-6-tal kezdett, a Breakerst pedig 26%-os mezőnymutatón tartotta az első negyedben), később Jacksonék is megálltak - az új-zélandiak egy 11-0-s rohammal visszajöttek és elkerülték a kiütést. A különbséget végül az jelentette, hogy a Memphis 56-36-ra nyerte a lepattanózást, 58-30-ra a festékből szerzett pontok csatáját és 32-7-re a leindításból dobott pontok különmeccsét - ezeket nem lehetett mással ellensúlyozni.

A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 18/3, Allen 18/6, Crowder 15/9
A Breakers legjobb dobói: Webster 19/9, Hopson 16/3, Loe 12/3

Phoenix Suns - Minnesota Timberwolves 111-106

Towns állt a Wolves-játék középpontjában. Az ígéreteknek megfelelően gyorsabb játékot játszott a korábbiakhoz képest a Minnesota, előszeretettel vállalt a gárda korai dobásokat, főleg triplákat és erőltette a gyors támadásokat - a játék pedig abszolút Karl-Anthony Towns köré épült, akinek a 13 mezőnykísérletéből 8 tripla volt és rengeteget labdázott a gyűrűtől távol, passzolt, szervezett, handoffok után zárást adott, tulajdonképpen minden róla szólt. Meg is tette a magáét 19 ponttal, 10 lepattanóval, 5 gólpasszal, 3 labdaszerzéssel és 1 blokkal, +19-es +/- mutatóval, rá nem lehetett panasz, a többiek viszont még nem igazán vették fel a ritmust, Andrew Wiggins például nyolc dobásból szedett össze hat pontot, még a nagyszünet előtt beütött öt faultot, majd befejezte az estét - a kezdőben mindenki gyenge volt Towns körül és a padról sem jött komolyabb támogatás. Ezzel a játékfelfogással a 20,5%-os triplamutató nem fog beleférni, a 27 eladott labda pedig főleg, de az tény, hogy rengeteg új dolgot próbáltak ki Ryan Saundersék, sokféle ötöst, szerkezetet, játékot, meglátjuk, hogy később mennyire fognak ezek működni.

Biztató volt a Suns. Phoenixben is van még mit megszokni azzal, hogy Ricky Rubio átvette a karmesteri pálcát, de összességében egészen jól nézett ki a gárda - a spanyol irányító abszolút vezér volt és szervezte a játékot, rendezte a többieket, a dobásai ugyan nem ültek, de jól osztogatta a labdát, Deandre Ayton (18 pont, 13 lepattanó, 2 blokk) pedig már most is kiváló pick-and-roll partnernek tűnt számára. Devin Booker nem erőlködött, de hozta, amit tud (15 pont, 5 gólpassz, 4/8 mezőnyből), Frank Kaminsky és Elie Okobo a padról beszállva tíz pont fölé jutott, az újoncok közül pedig a kezdőbe kerülő Cameron Johnson és főleg Ty Jerome (12 pont, 4 gólpassz) is jó dolgokat produkált. Ugyan amíg Towns fent volt, még a Minny vezetett, de a végén a Suns kerekedett felül, úgyhogy még a győzelem is összejött, egyelőre elégedettek lehetnek az első meccsükkel.

A Suns legjobb dobói: Ayton 18, Booker 15/3, Kaminsky 14/6
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 19/9, Culver 11, Dieng 10, Graham 10/6

Portland Trail Blazers - Denver Nuggets 94-105

Még nem áll készen a Blazers. A Portlanden eléggé érződött, hogy előszezon van, Damian Lillard és CJ McCollum összesen 12 pontot szerzett és csapatszinten meglehetősen gyengén tüzelt a társaság: csak 34%-os mezőnymutatót és 20%-os triplázást hozott össze, ráadásul rengeteg üres helyzetet is elrontott. A meccs nagy részében hátrányban is voltak Lillardék, akiknél az új arcok és a cserék csipkedték magukat leginkább: Mario Hezonja nem volt rossz, a padról mellette beszálló Simons-Bazemore duó szintén és amikor ők voltak fent, jóval gyorsabb, pattogósabb, ritmusosabb volt a játék, mint az első ötössel. Magas poszton azért még kérdéses a helyzet, Jusuf Nurkicra jó ideig nem számíthatnak még és elsőre most sem Hassan Whiteside (7 pont, 4 lepattanó 12 perc alatt), sem Zach Collins nem váltotta meg a világot - igaz, idejük még van rá, főleg Whiteside-nak, aki nem töltött sok percet a pályán és az ő dobásaiért felelős Lillard-McCollum páros meglehetősen visszafogott volt. 

Jokics nélkül nyert a Denver. Legjobb játékosát, MVP-esélyesét nélkülözte ezen az estén a Nuggets, Mason Plumlee volt a kezdő center, de nem róla szólt az összecsapás - sokkal érdekesebb volt a denveriek számára, hogy Michael Porter Jr. mit csinál. Nos, a fiatal nem mozgott rosszul, 17 perc alatt 9 pontot szerzett 4/7-es mezőnymutatóval, csinált biztató dolgokat, úgyhogy reménykedhetnek abban, hogy ő tényleg sokat tud majd hozzátenni és valóban erősödnek vele. Egyébként Paul Millsap (14 pont, 4/6 mezőnyből, 5 lepattanó, 2 labdaszerzés 20 perc alatt) már most is jól játszott, Jerami Grant 3/5 triplával és két blokkal szólt hozzá, úgyhogy bár Murray, Harris, vagy Barton nem szakadt meg, így is szinte végig ők vezettek, elsőre egy fokkal még Jokics nélkül is élesebbek voltak, mint a Portland.

A Trail Blazers legjobb dobói: Hezonja 12, Collins 10, Labissiere 10/3, Simons 10/9
A Nuggets legjobb dobói: Millsap 14/6, Grant 13/9, Morris 12/3, Beasley 12/6

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus