Három év után tér vissza Európába az NBA, jön a döntő visszavágója

Este kilenckor Párizsban, egy komoly múltra visszanyúló párharccal veszi kezdetét az NBA mai játéknapja, a Celtics visszavágna az elbukott döntőért, a Raptors Minnesotában folytatná felzárkózását, a Suns ellen győzne újra a Brooklyn, a Sixers pedig elindulna a Boston után. Ez várható ma hajnalban a tengerentúlon, mutatjuk a programot.

Detroit Pistons – Chicago Bulls 21:00 (csúsztatva 22:00-tól a Sport 1-en)

A Covid-járvány óta először rendez újra mérkőzést Európában az NBA, ezúttal ennek Párizs lesz a házigazdája. A Pistons és a Bulls ősriválisnak számít, a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején több nagy csatát is vívtak, ráadásul a Jordan-féle Bulls 1997-ben már tett látogatást a francia fővárosba – ilyen szempontok alapján tehát kiemelt jelentőségű meccs lesz ez. Igaz, a felek idén nem éppen úgy szerepelnek, mint abban a korszakban, a Pistons teljesen elengedte a szezont és Wembanyamáért küzd, a Bullsnak viszont a playin-remények miatt fontos lehet ez a találkozó, hiszen a Raptors úgy tűnik, hogy magára talált és egyre jobban közelíti a keleti tizedik helyet. Bár a Chicago csak két meccset nyert a legutóbbi öt mérkőzéséből, de zsinórban három vereség után nemrég a Warriorst dominálta le, a tízből pedig csak három győzelmet számláló Detroit ellen kötelező győzelem előtt állnak LaVine-ék. A Pistonsnál Marvin Bagley III továbbra is hiányzik, de Jalen Duren, Corey Joseph és Nerlens Noel játéka is kérdéses a hazaiaknál. A felek szilveszterkor találkoztak egymással utoljára, akkor simán nyert a Chicago, erre ma is minden esélye megvan a csapatnak, a GSW legyőzése kellő mentális erőt adhat ahhoz, hogy egy újabb sikeresebb időszakot kezdjenek DeRozanék.

 

Boston Celtics – Golden State Warriors 01:30

A tavalyi döntő visszavágója mindig pikáns mérkőzést tartogat, függetlenül attól, hogy milyen formában vannak éppen a csapatok. A Boston újra visszatért az egy hónappal ezelőtti ellenállhatatlan formájához, tízből nyolcszor nyert és zsinórban nyolcadik sikerére készül ma a GSW ellen – a döntőben elszenvedett vereségért biztosan fűti őket a bosszúvágy, ráadásul idén már egyszer kikaptak Curryéktől, első győzelmüket szereznék a GSW ellen a Finals óta. A hazaiak három idegenben lejátszott meccs után térnek haza, ebben megverték a Durant nélkül felálló Brooklynt és kétszer a Hornetset is, remek formájuk miatt pedig a mai meccsnek is ők az esélyesei. A Golden State kissé visszafogott az elmúlt időben, mindössze csak két győzelmet szerzett az elmúlt öt pályára lépésén, legutóbb viszont a Bulls ellen elszenvedett kínos vereség után back-to-back győzte le a Wizardsot. Bár a GSW már a nyugati hatodik helyen van, de a rendkívül szoros középmezőny miatt semmit nem vehet készpénznek, néhány nap alatt felborulhat a sorrend a 6. és a 13. helyezett között is. A címvédőnél leginkább kiegészítő emberek sérültek, így JaMychal Green, Iguodala, Wiseman és Kuminga nem léphetnek pályára, a Celticsnél pedig továbbra is kérdéses Jaylen Brown pályára lépése, bár a hírek szerint legutóbb már teljes értékű edzést végzett, így lehet esély a játékára. Az esélyek most egyértelműen a hazaiaknál vannak, de a Warriors oldalán több olyan klasszis egyéni teljesítmény is érkezhet, ami könnyen felülírhatja az esélyeket – kérdés, hogy a GSW dobógépei képesek-e ugyanazt a szintet hozni a Boston kiemelkedő perimétervédekezése ellen, amit az elmúlt meccseken.

 

Minnesota Timberwolves – Toronto Raptors 02:00

Ez egy remek mérkőzés lehet, melyet elsősorban a Toronto utóbbi időben bemutatott formajavulása alapozhat meg. A Raptors három meccsét is megnyerte az utóbbi öt alkalomból, legutóbb szoros meccsen a Milwaukee-tól kapott ki, de még a keleti élmezőnyben helyet foglaló csapat ellen is végig volt esélye a győzelemre. A Wolves a remek forma után mondhatni lépést tévesztett, azt követően, hogy hétből hatot nyert a csapat, most zsinórban kétszer is kikapott, ma ráadásul egy szoros, Denver elleni vereség után pihenőnap nélkül kell Edwardséknak pályára lépniük. Fejtörést okoz számukra, hogy KAT után egy másik fontos magasembert, Gobert-et is elvesztették sérülése miatt, így sok csapat ellen csökkennek az esélyeik, itt most Siakam ellen lesz nehéz dolguk így a festékben. A Wolvesnak a nyugati mezőny szoros alakulása miatt lenne nagyon fontos győznie, míg a Raptors már a Bulls sarkában van és a keleti playin ajtaján kopogtat. Alapvetően ebből egy remek mérkőzés is kialakulhat, az esélyesebbek talán a pihentebb vendégek, ez és Gobert sérülése az, ami feléjük billentheti a mérleg nyelvét. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a Raptors idén már többször is veszített el nyerhető meccseket, sokszor kiismerhetetlen a kanadai csapat, ami akár ma is előjöhet…

 

Phoenix Suns – Brooklyn Nets 04:00

A Phoenix jelenleg az egyik legnagyobb zuhanásban lévő csapat, már a nyugati pótselejtezőt érő pozíciókból is kicsúszott, az elmúlt tíz pályára lépéséből csak egyszer tudott nyerni, komoly gondok vannak tehát a két évvel ezelőtti döntősnél és nem látni, hogy ennek mikor és hol lesz vége. Némi vigasz lehet, hogy Cam Johnson már készen áll a játékra, a Brooklyn ellen pedig vissza is térhet a csapatba, viszont Booker, Cam Payne, Okogie és Shamet ismét biztosan nem léphet pályára és Chris Paul szereplése is csak kérdéses egyelőre – tehát Johnson visszatérése önmagában sok mindent még nem változtat meg a csapatnál. A Netsnél Kevin Durant távollétét kell túlélni, eddig nem sikerült nélküle nyernie a csapatnak, legutóbb még a Spurs ellen is alulmaradtak, úgyhogy kicsit össze kell kapniuk magukat, főleg, hogy szupersztárjuk még jó néhány hétig nem lesz bevethető. Kyrie Irving azonban a legutóbbi kihagyott meccse után újra visszatérhet, ami már kellő lökést adhat Jacque Vaughn csapatának az újabb győzelem megszerzéséért. Irvinggel ugyanis egy ilyen erőtlen Suns ellen szinte kötelező a győzelem, ellenkező esetben akár a keleti top 5-ből is kicsúszhatnak, ami aggasztó lehet a további Durant nélküli időkre nézve. A Phoenixnek szintén huzamosabb ideig vezérei és fontos játékosai nélkül kellene helytállni, jelenleg minden meccs egy örökkévalóság számukra, nagy szükség lenne már legalább az egyik szupersztárjuk felépülésére. A Nets idegenben is kifejezetten jól szerepel, otthonától távol 14-9-es mérleget hoz idén, így emiatt sem lepődnénk meg a kevésbé tartalékos hazaiak győzelmén.

 

Portland Trail Blazers – Philadelphia 76ers 04:00

A Blazers már hosszabb ideje keresi önmagát, december közepe óta nem igazán jönnek az eredmények, az elmúlt nyolc meccséből csak kétszer tudott győzni és már a playin-vonal alá csúszott, nagyon nagy szüksége lenne arra, hogy stabilizálni tudja magát. Ehhez azonban Lillard 40 pontos teljesítményei is kevesek egyelőre, a Portland sztárja nem kap megfelelő támogatást és a csapatvédekezés is teljesen szétesett az utóbbi időszakban, sorra kapják a 120 fölötti pontszámokat. A Sixers ennek ellenére legjobb időszakát éli, Embiid és Harden vezetésével tízből nyolcat nyertek, a védekezés mellett már támadásban is egyre jobban festenek, mind az egyéni-, mind pedig a csapatteljesítmény szempontjából egyértelmű esélyesei a mai találkozónak. A vendégek az OKC elleni, váratlanul becsúszó vereség után visszatértek a győztes útra, egylabdás meccseket húztak be a Jazz és a Lakers ellen is, legutóbb pedig a Clipperst fektették két vállra, zsinórban negyedik győzelmükre hajtanak most Portlandben. Esélyeiket növeli, hogy nincs sérültjük, mindenki bevethető Doc Rivers csapatában, a túloldalon viszont a kulcsemberek közül Jusuf Nurkic játéka kérdéses – a bosnyák centerre hatalmas szüksége lenne Billupsnak, hogy Embiidet valamennyire limitálni tudja. Egy potenciális sikerrel a vendégek fellépnének a keleti második helyre, míg a Blazers azért küzd, hogy újra beverekedje magát Nyugat legjobb tíz csapata közé.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus