James Harden sok volt a Torontónak

Harden tripla-duplájával győzött a Rockets - nehezen nyert a GSW és a Spurs is - dupla hosszabbítás döntött Washingtonban

James Harden tripla-duplájával nyert nagyon fontos rangadót a Houston az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, a Torontót nyomták le a texasiak. A Spurs tartalékosan verte a szintén foghíjas Memphist, a Warriors ha nehezen is, de túldobta a több alapemberét nélkülöző Dallast, a Detroit megverte a Charlotte-ot, az Atlanta pedig a Milwaukee-t – a Miami hozta a kötelezőt, a Minnesota viszont két hosszabbításos drámát nyert meg Washingtonban.

Washington Wizards – Minnesota Timberwolves 129-132 – kétszeri hosszabbítás után

Hittel minden elérhető. Ugyan nem vette elő legjobb védekezését a T'wolves, ám mégis végig a Wizards nyakán tartották a kést Rubióék, akik pazar büntetőzéssel (22/22) rukkoltak elő. Minden játékos vállalt magára felelősséget, s a csapatmunka teremtette meg a végső sikert. A rendes játékidő végén a messze nem tripláiról híres Dieng emelt be egy hármast, az első hosszabbításban pedig LaVine (10/17 mezőnyből, 5/9 hárompontos) két egymást követő triplával tette a lélektani fórt a vendégek oldalára. Érdekesség, hogy a Minnesota 8/26-tal zárt távolról, de február eleje után ismét sikerült két egymást követő mérkőzést megnyerniük Wiggins-éknek.

Zuhan a Washington. Hihetetlenül kiélezett mérkőzésre kényszerült a vendéglátó, 21 alkalommal mutatott döntetlent az eredményjelző, 15-ször változott a vezető személye, a legnagyobb különbség pedig 8 pont volt a felek között. A Wizards könnyen lezárhatta volna a meccset, hisz egy perccel a rendes játékidő vége előtt 5 pontos előnyben játszott. A negyedik negyed végén Wall (8/22 mezőnyből, 16 gólpassz) és Beal is tiszta helyzetet hibázott el, az első ráadásban pedig 30 másodperc kevés volt négy pontos fór megtartásához. Vereségéért csak magát okolhatja a fővárosi alakulat, mely egyre távolodik a rájátszástól.

A Wizards legjobb dobói: Beal 26/12, Wall 22/9, Gortat - Nené 19-19
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 27/3, Lavine 25/15, Dieng 18/3

Detroit Pistons – Charlotte Hornets 112-105

Rájátszásra hajtanak. Hamar igyekezett tudatosítani az ellenfélben a Pistons, hogy mik a tervei a mai találkozón. Gyorsan szereztek megnyugtató előnyt Drummondék, s bár több felzárkózási kísérletet is bevetett a Hornets, így is mondhatni, hogy tükörsimán hozta a találkozót a hazai csapat. Mai győzelmével a 8. helyre jött fel konferenciájában a Detroit, mely öt mérkőzéses győzelmi szériájával a legjobb formában lévő csapat keleten, s hét éve nem produkált olyan jó idényt, mint most.

Egy ember nem tehet csodát. A rossz kezdés után némileg magára talált a Hornets, de csak kis ideig lehettek partiban a vendégek – szinte semmit sem tudtak kezdeni a Detroit rohamaival és folyamatosan kapták a pontokat a festékből. Walker a félidőig 25 pontot tett a közösbe, de innen már csak négy egységre futotta tőle, rajta kívül viszont csak két játékos érte el a tíz pontos határt. A triplákon kívül mást nem tudott a vendég gárda ezen az estén felmutatni (14/30), a lepattanócsatát is nagy különbséggel vesztette el (42-62), esélye sem volt a sikerre.

A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 21/6, Morris 20/9, Drummond 18
A Hornets legjobb dobói: Walker 29/18, Lamb 11/6, Batum 10/3

Miami Heat – Orlando Magic 108-97

A második félidőben váltott a Heat. Az első két negyedben nagyon lazára vette a védekezést a hazai alakulat, az Orlando azt csinált, amit akart, így hátrányban is voltak Wade-ék. A nagyszünet után aztán összekapta magát a Miami, futott egy 15-2-t, összesen 31-12-re nyerte a harmadik negyedet és a parádézó Hassan Whiteside (26 pont, 12 lepattanó, 5 blokk), valamint Goran Dragic vezérletével gond nélkül behúzta a mérkőzést. Whiteside az utóbbi 18 meccséből a 16. dupla-dupláját jegyezte a padról beszállva, más szintet képvisel, mióta Stoudemire kezdi a találkozókat.

Erősen tartalékos volt a Magic. A vendégeknél nem csak Nik Vucsevics, de Ilyasova és Oladipo sem tudta vállalni a játékot, így pedig gyakorlatilag fő támadófegyverei nélkül lépett pályára az együttes. Ezért is volt meglepetés, hogy a nagyszünetre 57 pontig jutottak Paytonék, remek ritmusban, pontosan kosaraztak – a folytatásban azonban ez a lendület elveszett és a Miami bő tíz perc alatt eldöntötte a mérkőzést. Az Orlando zsinórban hatodik vereségét szenvedte el.

A Heat legjobb dobói: Whiteside 26, Dragic 22/3, Richardson 14/9
A Magic legjobb dobói: Fournier 20/3, Nicholson 19/6, Payton 14

Atlanta Hawks – Milwaukee Bucks 101-90

Túllépett a gondokon az Atlanta. Jeff Teague borzalmas napot fogott ki, a hazai csapat pedig mindössze 5/32 hármast tudott elsüllyeszteni, ami általában komoly gondot okoz számukra – ezúttal azonban mindez belefért. Az említett Teague a negyedik negyedre összekapta magát, zsinórban dobott nyolc pontjával meglépett az Atlanta, összesen 12 egységet szórt ebben a játékrészben és vezérletével megőrizte előnyét csapata. Sefolosha is a legjobbkor talált be kintről a végén, ez volt az utolsó szög a Milwaukee koporsójában.

Nincs tűzerő a Bucksban. Ezúttal Antetokounmpo és Parker sem játszott jól, de a fő gond az, hogy nincs megbízható kinti dobó a gárdában Middletonon kívül, aki ma éppen 0/4-et hajított a vonalon túlról. Így nem tudták feltörni az Atlanta védekezését és nem tudták kihasználni a hazaiak gyengébb napját, a hajrában is jó pár lehetőségük volt távolról, amit elrontottak, ezért nem volt esélyük ledolgozni a hátrányt.

A Hawks legjobb dobói: Teague 18, Horford 14, Millsap 14
A Bucks legjobb dobói: Parker 19, Henson 17, Bayless 12/6

Houston Rockets – Toronto Raptors 112-109

Egy Hardennel jobb volt a Rockets. A hazai együttes kontrollált és jó játékot mutatott be, volt már tíz pont feletti előnye is, ám kicsit belealudt ebbe és a Toronto visszajött a meccsbe. A negyedik negyed elején aztán ismét villogott James Harden, aki 32 ponttal, 11 lepattanóval és 13 gólpasszal tripla-duplázott, vezérletével ismét meglógott a Houston, ezt pedig ha nehezen is, de már meg tudta tartani – Harden mindenre tudott válaszolni, az utolsó szót pedig Trevor Ariza mondta ki két büntetővel tíz másodperccel a találkozó vége előtt. Ez nagyon fontos siker volt a texasiak számára, így fél meccsel a Dallas és a Jazz előtt, fél meccsel pedig a Portland mögött állnak a hetedik helyen.

DeRozan és Lowry sem bírta idegekkel. Védekezésben nagyon sokat hibázott a Toronto, a jó alapstratégiát sokszor borította Harden kreativitása, erre pedig nem tudtak mit reagálni a vendégek. Végig ott loholtak ellenfelük nyakán, de a negyedik negyedben, amikor ismét meglépett a Houston, már kissé elszakadt a cérna – DeRozan három perccel a vége előtt, Lowry pedig valamivel később kapta meg második technikaiját, így két legjobbja nélkül fejezte be a meccset a Raptors. Számukra belefért ez a vereség, csoda lenne, ha elvesztenék a keleti második helyet.

A Rockets legjobb dobói: Harden 32/9, Beasley 21, Beverley 17/15
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 18/3, Valanciunas 16, Scola 16/12

San Antonio Spurs – Memphis Grizzlies 110-104

A Spurs is tartalékos volt. Nem csak a Grizzlies, de a hazai gárda is foghíjas kerettel állt fel, a sérült Kawhi Leonard mellett Danny Green, Boris Diaw és Patty Mills is pihenőt kapott Gregg Popovich-tól. LaMarcus Aldridge viszont játszott, méghozzá parádésan (32 pont, 12 lepattanó, 3 blokk) és úgy tűnt, hogy vezérletével simán hozza is a meccset a hazai alakulat – azonban a negyedik negyedben felzárkózott a Memphis és végül Ginobilire, valamint az először kezdő Kevin Martinra volt szükség ahhoz, hogy megőrizzék előnyüket. Az 57%-os mezőnymutató beszédes, a Spurs így továbbra is 100%-os otthon.

Szorosabb a vártnál. A hat játékosát nélkülöző Grizzlies egyáltalán nem játszott rosszul, eleinte Lance Stephenson, majd JaMychal Green villogott, összességében pedig ők is 50% felett dobtak mezőnyből. A negyedik negyedben ki is használták a San Antonio hibáit és egyetlen kosárra közelítettek, itt azonban elöl-hátul kulcsfontosságú hibákat követtek el, amelyek végül a meccsbe kerültek számukra. A bravúr tehát elmaradt, de így is simán tartják nyugati ötödik helyüket Tony Allenék.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 32, Parker 14, Martin 13/9, Ginobili 13/9
A Grizzlies legjobb dobói: Green 20, Stephenson 17/3, Barnes 14/6

Sacramento Kings – Phoenix Suns 116-94

Kellett már ez a győzelem. Az utóbbi hetekben mentálisan, megítélésben és a tabellát tekintve is elég mélyre ásta magát a Sacramento, most viszont jó játékkal aratott magabiztos győzelmet a gárda. A második negyedben már megléptek Cousinsék, a harmadikban húsz pontra növelték előnyüket, innentől pedig nem volt már kérdés a győztes kiléte. Érdekesség, hogy a padról érkező Cauley-Stein 26 ponttal karriercsúcsot szórt, Seth Curry pedig NBA-karrierje során először került be a kezdőbe és 12 pontig (4/10 mezőnyből, 2/5 tripla) jutott 26 perc alatt.

Borzalmas volt a Suns. A jó első negyed után katasztrofális támadójátékot adtak elő a vendégek, sorra adták el a labdákat (22-vel zártak) és bőven 40% alatt dobtak mezőnyből. Devin Booker ugyan próbált csapata élére állni (26 pont, 11/21 mezőnyből), de ő is elszórta a játékszert kilenc alkalommal és a Chandler-Knight páros nélkül kiálló gárda esélytelennek bizonyult ezen az estén.

A Kings legjobb dobói: Cousins 29/3, Cauley-Stein 26, Gay 15/6
A Suns legjobb dobói: Booker 26/6, Len 14, Teletovics 12/6

Golden State Warriors – Dallas Mavericks 128-120

Nem tudta lezárni a Warriors. Az első félidőben még jól játszott a GSW és a harmadik negyed elején 18 pontos előnyben volt, ám itt elfogyott a lendület, a Mavs pedig fokozatosan eltüntette hátrányát. Az utolsó percekben két kosárnyira voltak a vendégek, a hazaiaknak Curry (33 pont, 8 pattanó, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Klay Thompson (40 pont, 9/16 tripla) kései hármasaira volt szükségük ahhoz, hogy megtartsák az előnyt. Ha nem is simán, de végül hozták a kötelezőt, így 65-7-re módosult a mérlegük és továbbra is reális esélyük van a Chicago ligarekordjának megdöntésére.

Tartalékosan is meccsben volt a Mavs. A sérült Chandler Parsons mellett Dirk Nowitzki és Deron Williams is pihenőt kapott a vendégeknél, akik azonban a harmadik negyedben így is felpörgették a játékukat. Wesley Matthews egymaga 18 pontot szórt ebben a játékrészben, ő és JJ Barea együtt végül 11, a csapat pedig 18 bedobott hármassal zárt – túldobni azonban nem tudták a Splash Brotherst, így nem borult a papírforma.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 40/27, Curry 33/15, Green 19/9
A Mavericks legjobb dobói: Matthews 26/18, Barea 21/15, Felton 17/3

Los Angeles Lakers – Denver Nuggets 105-116

Randle és Kobe villogott, Russell megsérült. A Lakers legendája ma végig nagyon aktív volt, végül 22 dobásból 28 pontig jutott és a harmadik negyedben ő hozta vissza a meccsbe csapatát – igaz, ez végül kevésnek bizonyult. Rajta kívül Jordan Clarksont (20 pont, 4/7 tripla), valamint Julius Randle-t érdemes kiemelni, aki karriercsúcsnak számító tíz gólpassza mellett dobott 13 pontot és leszedett 18 lepattanót is, így NBA-pályafutása első tripla-dupláját jegyezte. Rossz hír viszont, hogy egy védekezésnél kiment D’Angelo Russell bokája és nem tudott ráállni a lábára – a röntgen nem mutatott ki törést, bővebbet egyelőre nem tudni.

Villogott a Nuggets-pad. A vendégek második sora döntő faktornak bizonyult, hiszen DJ Augustin (20 pont, 5/7 tripla, 8 gólpassz) és Will Barton a periméterről jelentett tűzerőt, belül pedig Nurkic (18 pontos karriercsúcs) és Lauvergne dolgozott nagyon hatékonyan. Nekik köszönhetően a második negyedet 34-15-re nyerte meg az együttes, ezt követően pedig már nem adta ki a kezéből a vezetést – ugyan a záró etap eleje még szoros volt, megérdemelten győzött a Denver.

A Lakers legjobb dobói: Bryant 28/12, Clarkson 20/12, Williams 14/6
A Nuggets legjobb dobói: Augustin 20/15, Nurkic 18, Barton 16/3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus