Két újonc és a Warriors történelmi mérkőzése

A két újonc, Michael Carter-Williams és Victor Oladipo olyat tett, amit korábban még senki: egy meccsen, egyszerre tripla-duplázott, ráadásul a 76ers-Magic összecsapás kétszeri hosszabbításba torkollt. A Miami Heat győzelmi sorozata megszakadt, a Thunder és a Nuggets viszont nem hibázott. A Grizzlies és a Mavericks is komoly gödörből tért vissza és nyert, de a nap fordítását a Warriors mutatta be: Curry-ék olyan hátrányt dolgoztak le, amilyenre 51 éve nem volt példa a csapat életében. 

A nap legfontosabb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Philadelphia 76ers - Orlando Magic 126-125 – kétszeri hosszabbítás után

Az újoncok történelmi meccse. Az NBA közel 70 éves történetében még soha nem fordult elő, hogy két újonc játékos egymás ellen tripla-duplát ért volna el – ez ma október-november hónap keleti újoncának választott Michael Carter-Williamsnek (27 pont, 12 lepattanó, 10 gólpassz), valamint Victor Oladipónak (26 pont, 10 lepattanó, 10 gólpassz) összejött. 

Az orlandói rekordok sem voltak elegendőek. Arron Afflalo 43, illetve Glen Davis 33 pontja is karriercsúcs (ráadásul mindketten 50% feletti hatékonysággal dobtak!), a rendes játékidő végén Davis triplája, az első hosszabbításban Afflalo 3 büntetője jelentette az életben maradást – a végére viszont elfáradtak.

MCW mellett is voltak extrák. Thaddeus Young és Evan Turner védő- és támadóoldalon, James Anderson a dobásokban volt kiváló – és Carter-Williamsszel kiegészülve hazai oldalon a két ráadásban folyamatosan termelték a kosarakat.

A 76ers legjobb dobói: Carter-Williams 27/3, Young 25/9, Turner 24.
A Magic legjobb dobói: Afflalo 43/15, Davis 33/3, Oladipo 26.

Boston Celtics - Milwaukee Bucks 108-100

A triplák okozták a Bucks vesztét. 11 hárompontost dobott be az ebben a műfajban nem annyira erős Celtics, ebből a Green-Crawford-Bradley trió tízet vállalt. A közel 50%-os mezőnymutató mellett jól ment a büntetőzés is, és lepattanózásban is nagyon masszív volt ma a Boston.

Avery Bradley parádés dobása. Larry Birdöt megidézni mindig felemelő érzés egy Celtics játékosnak, a hátvédnek ma sikerült: a palánk mögül szerzett kosarat, hasonlót ahhoz, amit a legenda 1986-ban bemutatott. 

A jó dobás nem elég. Mindent megtett ma a Bucks támadóoldalon, 47%-kal dobtak mezőnyből, 44%-kal a triplavonal mögül, és 85 felett büntetőztek – de a kulcspillanatokban hiányzott egy igazi vezér a csapatból, aki a vállára vette volna a gárdát. A kisebb sérüléssel bajlódó veterán Caron Butlernek nem csak a pontjai kellettek volna, hanem ez a bizonyos vezetői képessége is. 

A Celtics legjobb dobói: Crawford 25/12, Green 18/9, Bass 16.
A Bucks legjobb dobói: Mayo 19/6, Knight 15/9, Middleton 14/9.

Brooklyn Nets - Denver Nuggets 87-111

Kivégzés a hetediken. Zsinórban hetedszer győzött a Nuggets, és nem túlzás, hogy darabokra szedték a Brooklyn játékát mindkét oldalon. A két középső negyedet 62-36-ra hozta le a Nuggets, Brian Shaw vezetőedző megint külön kiemelhette a kispad teljesítményét: az hagyján, hogy hárman jutottak 10 pontig vagy a fölé, az orosz centert, Timofej Mozgovot 17 pontja és 20 lepattanós karriercsúcsa a meccs legjobbjává emelte. 

Nate Robinson sérülése sem akadály. A Nuggets padjának egyik motorja egy fault kiharcolása közben esett rá a jobb kezére, ami után bal kézzel ledobta a büntetőket, ezt követően viszont le kellett cserélni. Robinson számára azért lehetett különleges ez az este, mivel pár hónapja a playoff első körében az ő vezérletével verte ki a Bulls a Netset. 

Mikor láthatjuk a Netset teljes vértezetben? Deron Williams, Kirilenko és Terry már régebb óta maródi, a napokban viszont Paul Pierce is csatlakozott hozzájuk, miután jobb kezében törést szenvedett. Brook Lopez sem teljesen egészséges még bokasérülése után, ehhez jön néhány játékosnál a markáns formaingadozás – szép feladat mindez egy újonc vezetőedzőnek. Jason Kidd valószínűleg nem így képzelte, amikor nyáron kinevezték. 

A Nets legjobb dobói: Johnson 22/3, Blatche 15, Lopez, Taylor 12-12.
A Nuggets legjobb dobói: Mozgov 17, Hamilton 15/9, Faried 15.

Miami Heat - Detroit Pistons 97-107

Megszakadt a széria. Sorozatban 10 győzelmet aratott a bajnok, ma viszont Dwyane Wade-et kénytelen volt pihentetni Erik Spoelstra vezetőedző a szokásos kisebb térdproblémák miatt. A kezdőötös így nem muzsikált úgy, mint szokott, a festéket megszálló detroitiak 28-18-ra hozták az első negyedet, és a Miami – szokásával ellentétben – nem tudott megújulni. 

Michael Beasley nagy estéje is kevés volt. A jó útra térő rosszfiú idén nem először adott nagy lendületet a padról, azonban ma hiába szórt be 23 pontot, a Heat kinti dobásai egyszerűen nem ültek, James és Bosh a 4. negyed során kulcspillanatokban hibázott. 

Csapatjáték és lepattanózás a sikerrecept. Heten érték el a 10 pontot a Pistonsban, 21 gólpasszt osztottak ki csapatszinten, és 46-34-re nyerték a lepattanózást. Ezzel a győzelemmel a Pistons hatodik helyen áll Keleten!

A Heat legjobb dobói: Beasley 23/9, James 23/6, Bosh 14.
A Pistons legjobb dobói: Singler 18/12, Stuckey, Monroe 16-16.

Memphis Grizzlies - Phoenix Suns 110-91

A Grizzlies megmutatta valódi erejét? Marc Gasol térdsérülés, Zach Randolph lábujjköröm benövés miatt hiányzott, de a ’maradék’ három nagyember, Ed Davis, Kosta Koufos és Jon Leuer 58 pontot, 33 lepattanót és 7 blokkot tett a közösbe, különösen a második félidőben volt lehengerlő, amit a Memphis a vezetésükkel bemutatott. 

Ezúttal nem jött összeomlás. Idén eddig sok olyan meccset bukott el a Grizzlies, mint a mostanit: vezettek az első negyedben, majd a másodikban átment rajtuk az úthenger. A Suns 35-23-ra nyerte a 2. negyedet, nyeregben voltak – a második félidőben aztán 64 pontot kaptak, és olyan védekezést, amivel nem tudtak mit kezdeni. Pedig most már az elméletileg támadásban ligaelit Dragic-Bledsoe páros kezdett hátvédben, őket viszont nagyszerűen védte le a Conley-Tony Allen duó, akik a Suns játékosainak szerencsétlenségére vitán felül az NBA legjobban védekező párosát alkotják. 

A Grizzlies legjobb dobói: Leuer 23/3, Davis 21, Conley 18/3.
A Suns legjobb dobói: Marcus Morris 18/9, Dragic 16/3, Plumlee 11.

Dallas Mavericks - Charlotte Bobcats 89-82

Az az átkozott negyedik negyed. Pár napja a Miami Heattől kapott ki úgy a Bobcats, hogy az utolsó játékrész előtt tucatnyi ponttal vezetett, ma pedig a Dallas vert rájuk 14 egységet ugyanebben az időszakban. A 8-11-es mérleg sem rossz, de ha egy kicsit jobban koncentrálnak, most 10-9-cel, pozitív mérleggel állnának a keleti harmadik helyen…

Michael Kidd-Gilchrist a kezét törte. A Bobcats idei jó védekezésének egyik alappillére, a fiatal kiscsatár sajnos eltörte a bal kezét, így hosszú hetekre kiesett.

A triplákban javulnia kell a Bobcatsnek. Hiába van papíron több nehéztüzére is a Charlotte-nak, a fegyverei rendszeresen csütörtököt mondanak. Ma 3/17-tel céloztak távolról, pedig nem lehet azt mondani, hogy a Mavs periméteren tele lenne védőzsenikkel. 

A veteránok beindultak. Dirk Nowitzki és Monta Ellis nem vállalt túl sokat a meccs háromnegyedében, az utolsó etapban viszont csapatuk 29 pontjából 24-et ők dobtak, közös erővel vezetve győzelemre csapatukat, amely 11-8-as mérleggel tartja rájátszást érő helyét nyugaton.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 25/6, Ellis 22, Calderon 12/12. 
A Bobcats legjobb dobói: Jefferson 19, Walker 16/6, Henderson 16.

Sacramento Kings - Oklahoma City Thunder 95-97

Sorozatban nyolcadszor. A Thunder jelenleg a liga legjobb formában lévő csapata nyolc sikerrel, azonban a maiért vért kellett izzadniuk. Reggie Jackson és Jeremy Lamb negyedik negyedbeli pontjai nélkül könnyen megéghetett volna a Durant vezette társaság, a végén még kis szerencsére is szükségük volt. 

Isaiah Thomas, a majdnem-hős. Pár napja ugyanezt játszotta el a Kings, mint ma: nagy hátrányba kerültek, majd a negyedik negyedben jött a mini-irányító, aki kézbe vette a dolgokat – majd nem tudta befejezni a művét. Thomas 21 pontot szórt a Kings 30 egységéből a zártó játékrészben, azonban a végén kihagyta a potenciális egyenlítő tempót. 

DeMarcus Cousins nagyon hiányzott. A Kings centere bokasérülését kúrálja, nélküle nem volt meghatározó játékosa a Sacramentónak a palánkok közelében, így a Thundernek jóval egyszerűbb dolga volt a védekezésben. 

A Kings legjobb dobói: Thomas 24/3, McLemore 14/6, D. Williams 13. 
A Thunder legjobb dobói: Durant 27/3, Westbrook 15/3, Lamb 14/6.

Golden State Warriors - Toronto Raptors 113-102

51 éve a legnagyobb fordítás. 18 ponttal vezetett a Raptors a 4. negyed kezdetén, azonban a hazaiak Stephen Curry vezérletével 42-15-re hozták az utolsó játékrészt. Ennél nagyobb hátrányt utoljára 1962-ben dolgozott le a Warriors – akkor még Philadelphia Warriorsnak hívták a csapatot, és Wilt Chamberlain volt a gárda sztárja. 

A Raptors teljesen szétesett. DeRozan és Lowry, a Toronto hátvédjei gyönyörűen imitálták a Warriors Curry-Thompson párosát, Rudy Gay és Amir Johnson 50% környékén dobott, Steve Novak veszélyes volt a triplán kívülről – aztán egyszer csak minden megváltozott. 

A nap statisztikai adata. A 42-15 mellett érdemes kiemelni, hogy a Raptors a negyedik negyedben nem szedett lepattanót a saját palánkja alatt!

A Warriors legjobb dobói: Curry 27/9, Thompson 22/18, Barnes 19/6.
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 26/6, Lowry 20/6, Gay 18/3.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus