Knicks-Warriors a Sport1-en, Nuggets-Heat visszavágó Denverben

A tavalyi finalisták kiváló formában várják az újabb találkozót, a Warriors jó esélyekkel indul az MSG-ben, kötelező feladat előtt a Lakers és a Bucks, érkezik a Wemby-Holmgren páros különcsatája, a Rockets Phornixben, a Jazz Orlandóban kapaszkodhat az utolsó szalmaszálak egyikébe, míg az Atlanta végleg lerázhatja a Brooklynt. 

Charlotte Hornets – Milwaukee Bucks 01:00

A Hornets továbbra is a LaMelo Ball-Mark Williams páros nélkül kénytelen játszani, több játékost elboltoltak február elején, de a nehézségek ellenére megmaradt a tartásuk – utóbbi 7 meccsükből ötöt megnyertek, csak a Warriorstól és nemrég a Milwaukee-tól kaptak ki. A Bucks elleni vereség viszont méretesre sikeredett, 123-85-re nyertek Lillardék, így aztán idegenben is jóval esélyesebbnek tűnnek, ráadásul hárommeccses sikersorozatot tudhatnak maguk mögött. A Milwaukee életét nehezítheti, hogy Giannis Antetokounmpo egy kisebb térdsérüléssel bajlódik és valószínűleg nem fognak vele kockáztatni, Khris Middleton bokasérülésével ugyanez a helyzet, illetve két fiatal, MarJon Beauchamp és Andre Jackson Jr. influenzás – mindezek ellenére nagy meglepetés lenne, ha nem a vendégek diadalmaskodnának. 

Orlando Magic – Utah Jazz 01:00

Az Orlando utóbbi 14 meccséből tízet megnyert, ezen belül az utóbbi nyolcból hatot, ennek köszönhetően pedig ott toporognak a playoff-vonal közvetlen közelében, egy győzelemnyire az 5-6. helyen álló Heat-76ers duótól. Az utóbbi időben remeklő Paolo Banchero, illetve Jonathan Isaac betegség miatt kérdéses, rajtuk kívül viszont mindenki bevethető a Jazz ellen – ha komolyan gondolják, hogy megcsípik a fix PO-helyeket, akkor egy ilyen hazai meccset hozniuk is kell. A Jazz egyébként is rettenetes formát mutat, utolsó hét meccsükből csak egy Spurs elleni derbit tudtak behúzni, legutóbb a Trae Young nélkül felálló Hawks otthonában közel 30 ponttal kaptak ki – a rossz széria miatt nagyjából most úszik el a reális esélyük a playin-helyek megcsípésére, már 4-5 meccsel vannak lemaradva a Lakers-Warriors duótól. Ez az „utolsó szalmaszál” felpörgetheti a gárdát, ugyanakkor a csapatot körül lengő hangulat és az ellenfelek erőssége alapján inkább az a reális, hogy nem fogják mindenáron erőltetni a győzelmeket a szezon hátralévő részében, inkább lehetőséget kapnak a fiatalok. A Jazz dolgát nehezíti, hogy Walker Kessler lábsérülése lassan gyógyul, jó eséllyel kihagyja a derbit. 

Brooklyn Nets – Atlanta Hawks 01:30

Trae Young kiesésére (ujjműtét, négy hét kihagyás) két fontos győzelemmel reagált a Hawks, simán verték az Orlandót és a Utah-t – legutóbb a Jazz ellen egyszerre játszott jól Jalen Johnson, Bogdan Bogdanovics, Dejounte Murray, De’Andre Hunter és Saddiq Bey is. Annak nem örülhetnek, hogy Onyeka Okongwu lábujjsérülése miatt kihagyja a Nets elleni derbit, ugyanakkor a lendület újabb győzelemig repítheti őket. A Brooklynnál eddig nem sokat segített az edzőváltás, utóbbi hat meccsükből csak egy Grizzlies elleni roncsderbit nyertek meg, egyébként pedig a 80 dobott pontot is kínkeservesen érik el – Cam Thomas bokasérülése még gyógyul, ami nem könnyíti meg az életüket. Az összecsapás azért fontos, mert jelenleg a Hawks a playint jelentő 10. helyen áll 26-32-es mérleggel, a Nets a 11.-en 22-36-os mutatóval – ha a Nets nyerni tudna, akkor szűkítheti a különbséget, ha viszont az Atlanta győz, akkor a differencia ötmeccsesre duzzadna, ami a Brooklyn formáját elnézve már-már behozhatatlan különbséget jelentene. 

New York Knicks – Golden State Warriors 01:30 (Sport1 – ÉLŐ)

A Knicks az utóbbi egy-két hétben megtapasztalta az NBA játékvezetésének világos és sötét oldalát is (a Pistons ellen a javukra, a Rockets ellen a kárukra tévedtek a sípmesterek), a játékuk pedig jelenleg messze van a jótól: utóbbi nyolc meccsükből hatot elvesztettek, legutóbb nagyon simán kaptak ki a Pelicanstől. Julius Randle és OG Anunoby egyre jobban hiányzik, Jalen Brunson pályára lépése is kérdéses a nyaksérülése miatt, ugyanakkor nagyon meg kellene állítaniuk a zuhanást, mert egy újabb vereséggel megérkeznének az 5-8. hely környéki darálóba, ahol a Heat, Sixers, Magic és Pacers küzd. Sajnos jelenleg a Warriorsnál rosszabb ellenfelet aligha kívánhatnának, Steve Kerr csapata utóbbi 11 meccséből kilencet megnyert, ráadásul utoljára szerda hajnalban játszottak a Wizards otthonában, nem kellett sokat utazniuk és pihentek. Andrew Wiggins személyes okok miatt nem fog pályára lépni, de minden más fontos láncszem rendelkezésre áll – Curry és Green legutóbb annyira nem is villogott, megtették ezt a többiek: a padról beszálló Thompson, illetve Kuminga, Payton és Moody is remekelt. A GSW láthatóan visszatalált a helyes útra, a Lakers-szel együtt egyre jobban felzárkóznak a nyugati 5-8. helyen álló gárdákra, ugyanakkor minden nyerhető meccset hozniuk kell – a Knicks elleni abszolút ez a kategória. 

San Antonio Spurs – Oklahoma City Thunder 02:30

A Spurs idei Rodeo Road Trip-időszaka leginkább Victor Wembanyama egyéni bravúrjairól szólt (blokkokkal elért tripla-dupla, 5x5), a csapatsikerek elkerülik Gregg Popovich gárdáját, amin persze az illetékesek annyira nem bánkódnak. Most hazatérnek, de otthon is 5-21-es mutatóval bírnak, vagyis a minimálisnál is minimálisabb az esélyük a csúcson pörgő Thunder ellen. Chet Holmgrenék zsinórban hat győzelmet aratva a Wolves-szal holtversenyben vezetik Nyugatot, idegenben 17-11-es mérleggel rendelkeznek, nincsenek sérültjeik, nem játszanak back-to-back, vagyis minden mellettük szól. A Wemby-Chet csata újabb felvonása tartogathat érdekességeket, de csapatszinten még egy szoros vereség is meglepetés lenne a San Antoniótól. 

Phoenix Suns – Houston Rockets 03:00

A Suns az utóbbi hat meccséből csak hármat tudott megnyerni, többek között Houstonban is kikapott egy szoros végjátékban. A Phoenixnél az egészségügy területén jelentkeznek a problémák, Bradley Beal combhajlítója talán meggyógyul erre a mérkőzésre, de Jusuf Nurkic (boka) és Eric Gordon (lágyék) is kisebb sérüléssel bajlódik. Legutóbb azért a Lakers elleni hazai siker sokat jelentett, de a nyugati playoff-playin vonal környéke annyira sűrű, hogy minden lehetséges győzelmet be kell húzni – két vereséggel például a 5. helyről a nyolcadikra esnének vissza. Azért beszélünk két meccsről, mert a gárdák a hétvégén ismét játszanak Phoenixben, és a Suns számára ideális lehet a Houston. Ime Udoka gárdája elég látványosan behúzta a féket, utóbbi 10 meccsükből nyolcat buktak, ráadásul idegenben továbbra is katasztrofálisak: 5-23-as mérlegük a Pistons-szal holtversenyben a legrosszabb az egész ligában. A Rockets jelenleg a Jazz mögött áll a nyugati 12. helyen, immár 5-6 meccsre a playin-helyektől, és a Utah-hoz hasonlóan 2-3 vereséggel reménytelenné válna a helyzetük. 

Denver Nuggets – Miami Heat 04:00

Az előző évad nagydöntősei a nézők szempontjából a lehető legjobbkor találkoznak, hiszen mindkét gárda parádés formát mutat. A Miami utóbbi 11 meccséből 9-et megnyert, 5-0-s győzelmi szériájukat idegenben építették fel, pedig „szokás szerint” rengeteg sérüléssel kell megküzdeniük (Tyler Herro, Kevin Love, Josh Richardson és Orlando Robinson játéka is minimum erősen kérdéses), amit most tetézett pár 1-3 meccses eltiltás is (Thomas Bryant emiatt csak a tavalyi bajnoki aranygyűrűjét veheti át, aztán el kell hagynia a denveri csarnokot). A Denver is zsinórban négy győzelemnél jár, ráadásul Nikola Jokics nagyjából most betonozza be magát az első helyre az MVP-szavazólapokon, tripla-duplát átlagolt ezeken a meccseken. A Nuggetsnál is ritkaságszámba megy, hogy az egész szezont kihagyó Vlatko Cancaron kívül mindenki bevethető és 23-5-ös hazai mérlegük eléggé imponáló, ugyanakkor 24 órával korábban még egy közepesen erős erőkifejtéssel le kellett gyűrniük a Fox nélküli Sacramentót. A Miami bárhol, bármikor és bárki ellen veszélyes, ellenfele back-to-backje is jól jöhet, és a keleti playoff-helyekért dúló csatában minden sikerre szüksége is van, azonban a Denver játéka nem fekszik a Jimmy Butleréknek – a nagydöntőt is beleértve utóbbi 11 meccsükből 10-et a Nuggets nyert. 

Los Angeles Lakers – Washington Wizards 04:30

A Lakers egy óriási, 21 pontos, negyedik negyedes fordítást mutatott be 24 órával korábban a Clippers „otthonában”, ami nyilván kivette az erőt a játékosokból, különösen az extrát nyújtó LeBron Jamesből, ugyanakkor mindenki a saját ágyában aludhatott és ha back-to-backet kell játszani, akkor a jelenlegi Wizardsnál keresve sem találhatnának jobb ellenfelet. A Washington előző 12 meccsét elvesztve immár „utolérte” a Pistonst a liga legalján, Jordan Poole karrierje legrosszabb heteit (hónapjait?) éli, ráadásul az egyetlen használható magasember, Daniel Gafford elcserélésével a vezetőség egyértelműen ki is jelölte az utat az idei szezon hátralévő részére. Az egyébként kifejezetten jó számokat hozó Kyle Kuzma és az utóbbi hetekben közel 15 gólpasszt átlagoló Tyus Jones mellé ritkán nőnek fel a többiek, ez pedig nagyon vékonynak tűnik az utóbbi 11 meccsből 9-et megnyerő Lakers otthonában még akkor is, ha James és Anthony Davis várhatóan nem lesz az igazi. Pláne, hogy a Los Angeles még most is a 9-10. helyek környékén tanyázik, minden győzelem kell nekik, hogy felzárkózzanak az 5-8. helyen állókra, ezért biztosan nem veszik lazára a figurát. 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus