Lakers-bravúr a Suns ellen, a Clipperst verte a New York

Bostonban nyert kulcsmeccset a Miami, még kapaszkodik a New Orleans, ismét győzött a Dallas, a Chicago és a Minnesota.

 

Boston Celtics - Miami Heat 124-130

Az első a Heaté. Abszolút kulcsmeccs volt ez a keleti playin szempontjából, hiszen a találkozót megelőzően a Miami egy mérkőzéssel vezetett a Boston előtt a hatodik-hetedik helyen, így döntő fontosságú volt, hogy most mi történik. Nos, erre a playoff-szerű összecsapásra egyértelműen a Heat készült fel jobban, Erik Spoelstra alakulata az első félidőben elképesztő játékkal hengerelt és ütötte ki a Celticset - a második negyedben például 75%-kal tüzelt a gárda, a nagyszünetig 79 pontot dobott és vezetett már 26 egységgel is a pihenő előtt. A folytatásban már feljavult a Boston, a harmadik negyed elején rögtön vissza is zárkózott 12 egységre a hazai csapat, majd a záró etapban hat pontig is fel tudott jönni, de a Heat még időben elállította a vérzést, Duncan Robinson triplájával, Bam Adebayo kettesével és a büntetőkkel lemenedzselte a hajrát, így borzasztó fontos idegenbeli győzelmet aratott. A Miami végül 57%-os mezőnymutatóval zárta az estét, egyénileg pedig az említett Robinson (22 pont, 6/10 tripla) és Adebayo (20 pont, 5/5 mezőnyből, 10/11 büntető) mellett Jimmy Butler (26 pont, 8 lepattanó, 11 gólpassz) is villogott - jó szájízzel várhatják a visszavágót, bár Butler szerint a mostani meccs végét elrontották, ezen mindenképpen javítaniuk kell...

Még nincs vége, de már nem a Boston kezében van a dolog. Brad Stevens, a hazaiak vezetőedzője szerint csak akkor képesek felvenni a kesztyűt egy Heat-szintű csapattal, ha teljességgel elkötelezettek, odafigyelnek, minden a helyén van, amikor viszont ez nincs így, akkor borzasztó távol vannak ettől. A mostani első félidő ez utóbbira volt példa, az első negyedben például összesen két mezőnykísérlete (!) volt a sokszor duplázott Jayson Tatumnak, rengeteg üres labdabirtoklásuk volt, amelyekből a Heat 14 gyorsindításos pontot szerzett - nem ültek a triplák, csak erőlködtek, így pedig földbe döngölte őket az ellenfél. A fordulás után feljavultak, Tatum is eljutott 29 pontig, Evan Fournier kereken 30-at szórt 8 gólpasszal és 7/11 triplával, de ez sem volt elég, a több lábon álló Miami beosztotta a tetemes előnyét és összességében kérdés nélküli győzelmet aratott. A Celtics számára itt még nem kell lemondani a playin elkerüléséről, holnap ismét megmérkőznek a felek ebben a csarnokban, ha azt megnyerik Walkerék, akkor feljönnek egy meccsre és a maguk javára döntik el a tiebreakert, onnantól lesz még három mérkőzésük arra, hogy azt az egymeccses különbséget eltüntessék - de ha legközelebb is kikapnak, akkor nincs miről beszélni. 

A Celtics legjobb dobói: Fournier 30/21, Tatum 29/6, Walker 18/3
A Heat legjobb dobói: Butler 26/3, Robinson 22/18, Adebayo 20

Los Angeles Clippers - New York Knicks 100-106

A Knicks védekezése érvényesült. A 0-10-es rajtnál még bőven akadtak gondjai a New Yorknak a meccs elején, aztán egy időkérés helyrerázta a társaságot és onnantól perceig szétvédekezték a Clipperst - hogy aztán a padról megérkezzen Derrick Rose és vele támadásban is minden a helyére kerüljön. Nagyon hamar feljöttek egálra, majd a vezetést is átvették és onnantól szoros meccset játszottak, végig tartani tudták a lépést, amelynek a fő oka az említett védekezés volt - borzasztó agresszívek voltak a gyűrűnél, de a triplákra, a kiosztásokra is jól értek oda, a mostanában megszokottak szerint rendkívül szervezett, fegyelmezett munkát mutattak be hátul. Nagy különbségek egyik oldalra sem alakultak ki, de a harmadik negyed derekától, 67-65-től kezdve már végig a New York járt előrébb pár ponttal - egy 15-4-gyel fordítottak és léptek meg, majd a záró etapban végig egy labdán kívül tartották ellenfelüket a vendégek. A végjátékban még támadott volna a Clippers a párpontos hátrányából, de bő két és fél percig nem tudott a gyűrűbe találni, a Knicks védekezése ott sem ingott meg, így végül bravúrnak számító győzelmet vitt el a keleti negyedik helyezett, amely a Nuggets és a Suns elleni vereségek után a harmadik nyugati sztárcsapatot már megverte. Egyénileg az említett Rose (25 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz a padról) játszott óriásit, de Reggie Bullock (24 pont, 5/12 tripla) és RJ Barrett (18 pont, 4/7 tripla) is hozzátette a fontos külső dobásokat, így Julius Randle gyengébb dobóformáját is elbírták - most még mennek a Lakershez, aztán a Spurs-Hornets-Celtics trió elleni hazai meccsekkel zárják az alapszakaszt. 

Nem volt elég jó a Clippers. A hazaiak a liga legjobb tripladobóinak számítanak jelenleg, mégis teljességgel elvesztek ezen a téren, a 35 kísérlet sem sok, a 12 bedobott hármas pedig pláne, főleg hogy két ponttal a festékben is kikaptak. Julius Randle-t próbálták "hidegen" tartani, Marcus Morris remekül védekezett rajta és sokszor kapott duplázást is, őt sikerült is nagyjából megfogni, de Rose beszállásától kezdve már nem állt stabil lábakon a védekezésük, a gyors és jól középtávolizó irányító szétszedte őket hol egy jó befejezéssel, hol egy jó passzal. Eközben a túloldalon sem néztek ki igazán jól, Kawhi Leonard (29 pont, 9/26 mezőnyből) és Paul George (18 pont, 8/20 mezőnyből) is gyengén célzott, körülöttük az egész kezdő szenvedett és bár a Rondo-Batum-Cousins trió próbálta felpörgetni a dolgokat a padról, de ez hosszabb távon nem működött. Összességében a Knicks szájíze és akarata szerint zajlott ez a mérkőzés, a Los Angeles pedig meglepetésre nem tudott mit tenni ez ellen - persze a nyugati harmadik hely egyelőre így is megvan és még négy kötelező meccsük van hátra, de azért vissza kell nézniük ezt a derbit a playoff előtt...

A Clippers legjobb dobói: Leonard 29/12, George 18/6, Batum 13/9
A Knicks legjobb dobói: Rose 25/6, Bullock 24/15, Barrett 18/12

Charlotte Hornets - New Orleans Pelicans 110-112

Még nem adja fel a New Orleans. Zion Williamson, Brandon Ingram és Steven Adams nélkül aratott borzasztó fontos idegenbeli győzelmet a Pelicans, amely még mindig lélekszakadva harcol a playinért. A vendégcsapat remekül kezdett és tíz pont körüli előnyt épített fel az első negyedben, de a második játékrészre szétesett, azt elvesztette 42-23-ra és onnantól "emelkedőn" kellett játszania - becsületére legyen mondva, hogy megcsinálta, a záró etapban pedig elképesztően nagyot védekezve 14 ponton tartotta ellenfelét. A nagyszünetet követően egyetlen egy második esélyből szerzett pontot sem engedtek a Hornetsnek Hayesék, onnantól ők voltak a fizikálisabbak és ők tűntek motiváltabbnak, amelynek köszönhetően az egylabdás végjátékot is behúzták - 107-107 után az utolsó két percben volt blokkjuk, labdaszerzésük, támadópattanójuk és két clutch kosaruk, így kiharcolták a győzelmet. Ennek köszönhetően még mindig "állnak", másfél meccsre vannak a nyugati tizedik Spurstől és ha minden mérkőzésüket megnyerik, akkor ott lehetnek a playinben.

LaMelo volt a jobbik Ball, de a végén kulcshelyzetben hibázott. Érdekes ízt adott a meccsnek, hogy egymás ellen csatázhattak a Ball testvérek és sok esetben tényleg konkrétan egymással néztek farkasszemet, egymáson védekeztek, egymást faultolták. Összesésgében a hazaiak újonca, LaMelo játszott jobban, 22 ponttal és 5 gólpasszal próbálta húzni a Charlotte-ot, míg Lonzo visszafogottabbnak bizonyult, 12 pontot és 6 gólpasszt jegyzett gyenge hatékonysággal - a végén mégis utóbbi örülhetett, miután 109-107-nél LaMelo 0/2-vel "túrázott" a büntetővonalon és eladott egy labdát is, Lonzo pedig egy kulcsfontosságú gólpasszal jelentkezett. A hazaiaknál így Terry Rozier 43 pontos karriercsúcsa is ment a kukába, akit sokszor dupláztak a vendégek, de így is megszórta magát, igaz, a második félidőben már minden labdáért óriásit kellett küzdenie - a túloldalon a 24 pontos, 11 gólpasszos Eric Bledsoe vállalta fel a vezérszerepet és a folytatásban is ez lehet a recept, hiszen Williamson és Ingram nem bevethető.

A Hornets legjobb dobói: Rozier 43/21, Ball 22/6, Zeller 17
A Pelicans legjobb dobói: Bledsoe 24/9, Hayes 18, Johnson 17/6

Cleveland Cavaliers - Dallas Mavericks 97-124

Doncic kiállítása is belefért a Mavsnek. A vendégek számára kötelező volt ez a győzelem még Kristaps Porzingis nélkül is, ezt pedig kérdés nélkül hozta a gárda, esélyeshez méltó módon - a nagyszünetben meglévő 11 pontos előny után a harmadik negyedben döntötte el a küzdelmet Rick Carlisle alakulata, amely kereken 30 ponttal is vezetett már. Ebbe ezúttal az is belefért, hogy 22 percnyi játék után Luka Doncicot kiállították, a szlovén sztár Collin Sextonnal akaszkodott össze és labda nélkül odaütött ellenfelének, amit nem toleráltak a játékvezetők - ez sem számított, Tim Hardaway Jr. és Josh Richardson vezetésével így is uralták a harmadik negyedet, ezzel pedig az egész mérkőzést. Doncic egyébként nem technikait, hanem flagrant-2-t kapott, amelynek következtében az automatikus eltiltása is ott lebeg a levegőben még mindig, egy technikaira van ettől. A Cavs nem tudta felvenni a kesztyűt, sokat elárul a csapat helyzetéről, hogy Mfiondu Kabengele és Brodric Thomas volt a csapat második-harmadik legjobb dobója - sorozatban tizedszer kaptak ki, ezúttal maximum edzőpartnernek voltak jók a Dallas számára.

A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 24/9, Kabengele 14/3, Thomas 13/6
A Mavericks legjobb dobói: Hardaway Jr. 25/21, Richardson 20, Doncic 15

Orlando Magic - Minnesota Timberwolves 96-128

Más szinten volt a Minnesota. A vendégek nemrég találtak rá önmagukra és bár ezzel a saját draftjukat teszik tönkre, de mégis szeretnék jó szájízzel, jó formában zárni az alapszakaszt, végre élvezhetik a teljes kerettel való játékot, igyekeznek bizonyítani, hogy amúgy sokkal többre képesek, mint amit kihoztak magukból ebben az alapszakaszban. Ezúttal esélyt sem adtak az Orlandónak, Karl-Anthony Towns (27 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk 29 perc alatt), D'Angelo Russell (27 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 5/9 tripla), Ricky Rubio (18 pont 26 perc alatt) és Anthony Edwards (16 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) is jól mozgott, csapatszinten is jó számokkal zártak és egy félidő alatt kiütötték ellenfelüket - a nagyszünetben 74-44-re vezettek, nem voltak egy súlycsoportban a felek. A Wolves számára még négy meccs maradt bizonyítani, ebből három olyan csapat ellen, amely még célokért küzd, úgyhogy Townsék beleszólhatnak a playoff/playin-harcokba, ha megmarad ez a motiváció - csak közben tényleg elrontják a saját szezonjuk értelmét, ezzel a sikerrel már az OKC előtt vannak és utolérték a Cavs-Magic párost...

A Magic megfelelően tankol. A kiütéses vereség után Steve Clifford, a hazaiak vezetőedzője elmondta, hogy nincs itt min meglepődni, amikor a cserehatáridő lejártakor eladták minden komolyabb játékosukat, akkor a tankolás mellett tették le a voksukat és ezt is csinálják azóta - ettől függetlenül a meglévő játékosaikkal keményen küzdenek, mert ezzel tartoznak a szurkolóiknak, aztán néha ebből azért kisül egy-egy győzelem. Most erre nem volt esélyük, a Minny minden szempontból megsemmisítette őket, de ez volt a papírforma, főleg hogy a tegnap leigazolt Donta Hall-lal voltak meg tízen - még van négy idegenbeli meccsük négy keleti topcsapattal, úgyhogy ők aligha fognak már nyerni idén.

A Magic legjobb dobói: Hampton 19/6, Bacon 18/3, Brazdeikis 16/3
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 27/6, Russell 27/15, Rubio 18/9

Detroit Pistons - Chicago Bulls 96-108

Így kellett volna eddig is. Sorozatban harmadik meccsét nyerte meg a Chicago és megint Zach LaVine (30 pont, 6 gólpassz, 10/16 mezőnyből), valamint Nik Vucsevics (29 pont, 16 lepattanó) remeklésével - hogy a center megszerzése és a hátvéd koronavírus-fertőzése között miért nem tudták ezt a szintet hozni, arra csak ők válaszolhatnak. A két sztárra építve tíz ponttal nyerték az első negyedet, a nagyszünetben már 18-cal vezettek és onnantól kézben tartották a dolgokat, nagy veszélyben nem forgott a sikerük, az 51%-os mezőnymutatójuk mellé a védekezésük is abszolút rendben volt, egyáltalán nem kellett izgulniuk, csak a végén jött be látótávolságra a Detroit. A forma remek, a játék biztató, a gond az, hogy mindez már későn jött: így is 2,5 meccs a hátrányuk a keleti tizedik Pacershez képest és már csak négy találkozót játszanak, úgyhogy a matematikai esélyüket tartják csak életben. 

Az újoncokat dicsérte Dwane Casey. A hazaiak vezetőedzője szerint persze megint kikaptak, de Saddiq Bey (20 pont, 7 lepattanó, 5/10 tripla), Isaiah Stewart (19 pont, 7 lepattanó, 2 blokk) és Killian Hayes (21 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz) is remekül játszott újoncként, ráadásul a szintén elsőéves Saben Lee is hozzátett 13 pontot, valamint 7 gólpasszt a padról beszállva. Casey szerint a fiatalok fejlődése, teljesítménye egyre biztatóbb és bár az eredmények nem jönnek, de ez jelenleg (sok a hiányzó, tényleg csak a fiatalok tanulása számít) így van rendjén - el kell jutniuk oda, hogy az ilyen meccseket már megnyerik, mert volt rá esélyük, de ezen a ponton ő elégedett azzal, ahol tartanak, látja a javulást. 

A Pistons legjobb dobói: Hayes 21/9, Bey 20/15, Stewart 19/9
A Bulls legjobb dobói: LaVine 30/9, Vucsevics 29/3, White 21/15

Los Angeles Lakers - Phoenix Suns 123-110

Davis vezetésével bravúr a Lakerstől. LeBron James és Dennis Schröder nélkül finoman szólva sem a Los Angeles volt az esélyes a liga első helyéért küzdő Sunsszal szemben, de ezen az estén parádés teljesítménnyel aratott bravúrgyőzelmet a tartalékos címvédő. Ennek alapját Anthony Davis adta, aki most már tényleg visszatalált a sérülés előtti topformájához, ezúttal 42 pontot szerzett 13/27-es mezőnymutatóval és 15/17 büntetővel, leszedett 12 lepattanót, kiosztott 5 gólpasszt, védekezésben pedig 3 labdaszerzés és 3 blokk került a neve mellé - az ő 41 perce alatt +26-ban volt a Lakers, vagyis abban a hét percben, amíg pihent, 13 ponttal kapott ki a csapata. Mellette Alex Caruso (17 pont, 8 gólpassz) és Kentavious Caldwell-Pope (17 pont, 4/9 tripla) is kitett magáért, a Los Angeles pedig végig vezetett: rögtön egy 7-0-val kezdett, az első negyedet 11 ponttal nyerte és egy másodpercig sem volt hátrányban az este folyamán, vezetett viszont már 23 ponttal is - a végén nem kellett nagyon kaparni, zsebben volt a meccs a hajrára, úgyhogy meglepő sikert könyvelhetett el Frank Vogel alakulata. Ez önbizalomnövelőnek mindenképpen jó volt, de hogy a tabellán ér-e valamit, azt még nem tudni, egyelőre csak annyi a biztos, hogy még van esélyük elkerülni a playint, de meccshátrányban és tiebreaker-hátrányban is vannak a Portlanddel szemben - igaz, a 2-8-cal lehozott utóbbi tíz meccs után ez finoman szólva nem csoda...

Nem aludhat be a Suns. Ez a mérkőzés könnyen lehetett a rájátszás első körének előfutára, hiszen ha minden így marad (és jelenleg erre van a legnagyobb esély), akkor Suns-Lakers párharcot rendeznek rögtön az elején. A Phoenix nem állt készen egy kiélezett, kemény csatára, már az elején túl puhának bizonyult a társaság, Davisre abszolút nem volt válasza, de eleinte támadásban sem nagyon találta a ritmust - itt most egyedül Chris Paul (13 pont, 10 gólpassz, 4 labdaszerzés) tudott tartást adni csapatának, Devin Booker kicsit sem volt faktor, Deandre Ayton 3 mezőnykísérlettel zárt, úgyhogy bőven voltak gondjaik. Ezt az összességében sima vereséget vehetik figyelmeztetésnek is: szép az a második kiemelés (két meccsre vannak a Jazztől, hárommal vezetnek a Clippers előtt, ez szinte biztos már nekik), de az önmagában nem jogosít fel semmire a playoffban...

A Lakers legjobb dobói: Davis 42/3, Caldwell-Pope 17/12, Caruso 17/3
A Suns legjobb dobói: Payne 24/12, Booker 21, Bridges 15/6

Sacramento Kings - Oklahoma City Thunder 126-98

A Kings is jól zárja az alapszakaszt. Ahogy a Minnesotánál leírtuk, hogy már régen nincs semmi értelme a győzelmeiknek a "feel-good" hangulaton felül, úgy ez a Kingsnél is áll, mégis már ötödször nyert a társaság az utóbbi hat meccsén. Igaz, ezúttal a durván tankoló Thunder ellen nehéz is lett volna kikapni még azzal együtt is, hogy Fox, Barnes és Haliburton természetesen továbbra sem volt bevethető - takaréklángon égve szedték szét az OKC-t, amely ezen az estén sem ütötte meg egy NBA-csapat szintjét. Egyénileg nagy dolgokat nem tudunk kiemelni, a Sactónál nyolcan is 11-18 pont között dobtak, a Thundernél pedig értelemszerűen senki nem játszott jól - a félidőben már húsz pont volt közte, úgyhogy tükörsima Kings-siker született, ahogy a papírforma is jósolta, így Buddy Hieldék még életben vannak, de a realitást nézve csak idő kérdése, hogy melyik meccsen ér véget hivatalosan is a szezonjuk.

A Kings legjobb dobói: Harkless 18/9, Davis 18/6, Holmes 15, Wright 15/9
A Thunder legjobb dobói: Bazley 18/6, Hoard 16, Mykhailiuk 14/12

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus