LeBron nélkül kikapott a Cavs, Orlandóban bukott a Memphis

A Detroit használta ki James hiányát - a Magic szétszedte a Grizzliest - 131-et dobott a Rockets - dudaszóra nyert a Nets.

A LeBron Jamest nélkülöző és érezhetően fáradt Cleveland 16 pontos vereséget szenvedett Detroitban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában - a Pistons bajnokveréssel törte meg negatív szériáját. Az Orlando szenzációs játékkal nyomta le a Memphist, a Denver is átlépett az elfogyó Clippersen, 131-et dobott a Rockets, dudaszóra nyert a Nets, elindult felfelé a New Orleans és a Minnesota, a Portland viszont a Toronto ellen sem állította meg a zuhanást.

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva elérhetőek!

Washington Wizards - Milwaukee Bucks 107-102

A negyedik negyedben szigorított a Wizards. A záró etap elején tízpontos hátrányba kerültek a hazaiak, de mielőtt elúszott volna számukra a találkozó, összekapták a védekezésüket és közel hét perc alatt összesen két pontot engedélyeztek a Milwaukee-nak - egy 15-2-es futással fordítani tudtak. Ezt követően még érkezett a 32 pontos, 13 lepattanós Otto Porter ötödik triplája, majd a végén Tony Snell dobása kimaradt, így Beal büntetői lezárták az összecsapást: sorozatban hatodik hazai meccsét húzta be a fővárosi alakulat. Ebben az említett Porter extrája mellett nagy szerepet vállalt a 18 pontos, 16 gólpasszos John Wall, aki csak szenvedett az első félidőben, ám a nagyszünetben cipőt cserélt és ezt követően 16 egységet rámolt be.

Hiányzott az átütőerő. Ezúttal nem volt meg az a "pusztító" erő a Milwaukee-ban, amivel ők bárkit képesek megverni, Jabari Parker (14 pont, 7/18 mezőnyből) és Matthew Dellavedova (1/9 mezőnyből, 0/5 tripla, 11 gólpassz) is csak szenvedett a dobásával és Giannis Antetokounmpót (22 pont, 7/12 mezőnyből) is limitálni tudták Porterék. Ráadásul most nem uralkodtak a festékben a vendégek, nem tudták megnyerni a lepattanózást és a negyedik negyedben nagyon sokat hibáztak - Parker duplákat, Dellavedova pedig clutch helyzetben 2/2 büntetőt dobott mellé, teljesen lefagyott a támadójáték. Mindezt tetézte, hogy csak Tony Snell tudott betalálni kintről, de a végén az ő dobása is kimaradt, így ismét 50% alá csúszott a társaság - csütörtök hajnalban Detroitban folytatja négymeccses túráját.

A Wizards legjobb dobói: Porter 32/15, Beal 22/9, Wall 18/3, Morris 18/3
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 22, Snell 20/18, Monroe 16

Orlando Magic - Memphis Grizzlies 112-102

Mágikus Magic. Legjobb pontszerzője, Evan Fournier nélkül is romba döntötte a Memphis védekezését a hazai alakulat, méghozzá pillanatok alatt: már az első negyedet 18 ponttal nyerték Biyombóék, majd a különbség hamar elérte a 25 egységet is. A Fournier helyén játszó Meeks 5/5-tel kezdett mezőnyből, parádésan szállt be ismét Elfrid Payton, a kezdőben pedig Ibaka, valamint a 30 pontos, 4/4 triplát elsüllyesztő Aaron Gordon villogott leginkább - a nagyszünetig 57,8%-kal tüzelt a gárda a liga egyik legjobb védekezésével szemben. A záró negyedben ugyan csökkentette a különbséget a Grizzlies, de ez a meccs gyakorlatilag tíz perc alatt eldőlt, onnantól csak a különbség volt kérdéses - parádés játékkal aratott bravúrgyőzelmet Frank Vogel csapata és ott van a playoff-versenyben.

Mi lesz Parsonsszal? A nyáron megszerzett kiscsatárból hasznot még nem húzott a Memphis, hiszen alig játszott és amikor pályán tudott lenni, akkor sem kapott többet 23 percnél - ezúttal 12-t töltött parketten, pontot nem szerzett és a második félidőre már át sem öltözött. Ő sokat dobhatna a gárdán, de egyelőre egy centet sem szolgált meg az árából, igaz, ezen az estén senkit nem lehet dicsérni a Grizzliesnél: Marc Gasol is teljesen eltűnt, a védekezés pedig szinte nem is létezett.

A Magic legjobb dobói: Gordon 30/12, Ibaka 16/6, Payton 16/3
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 17, Daniels 16/12, Randolph 13/3

Brooklyn Nets - Charlotte Hornets 120-118

Randy Foye nyerte meg. A teljes mérkőzés során dobópárbajt vívtak a felek és bár alapvetően jóval pontosabbak voltak a hazaiak, így is tartotta a lépést a Hornets - szűk két perccel a vége előtt 111-111 állt az eredményjelzőn. Dobott egy-egy hármast Kilpatrick és Bogdanovic is, de mindenre válaszoltak a vendégek és három másodperccel a vége előtt Zeller előnyhöz juttatta őket, úgy tűnt, hogy megnyerte a meccset a Charlotte. Az időkérés után azonban eljutott dobóhelyzetig a Nets, Bogdanovic találta meg Randy Foye-t, aki a dudaszó pillanatában beverte saját maga első, csapata 15. hármasát, ezzel megnyerte a mérkőzést a Brooklyn számára. Érdekesség, hogy Foye egészen addig a pillanatig pont nélkül állt és valószínűleg csak azért volt pályán, mert a harmadik negyedben Jeremy Lin újra elszenvedte azt a sérülést, amivel idén már kihagyott 17 meccset...

Ezt hozni kellett volna. Nagyon szoros a harc Keleten és a jó formában lévő Charlotte számára kötelező lett volna ez a győzelem, főleg úgy, hogy már vezetett 14 ponttal és a hazaiak elveszítették Lint. Védekezésben azonban képtelenek voltak összeszedni magukat, a Brooklyn 53,3%-kal dobott mezőnyből és 50%-kal triplázott, amit a festékből igyekeztek ellensúlyozni Batumék - hiába volt azonban már szinte a kezükben a győzelem, Foye kitépte onnan. A Hornets így 17-14-gyel utazik Orlandóba, ahol csütörtök hajnalban lép pályára.

A Nets legjobb dobói: Bogdanovic 26/12, Kilpatrick 23/12, Lopez 21/3
A Hornets legjobb dobói: Batum 24/6, Lamb 17/6, Walker 15/3, Zeller 15

Detroit Pistons - Cleveland Cavaliers 106-90

Másnapos volt a Cavs. A Golden State elleni szenzációs találkozó sokat kivett a gárdából és egyébként is az ötödik meccsüket játszották hét nap alatt, így LeBron James ezúttal pihenőt kapott, de a többieket sem erőltette túl Tyronn Lue: Irving 29, Love 26 percet játszott. Vezérük nélkül egyszer sem vezettek a találkozó folyamán, igaz, az első félidőben még tartották magukat, csak a negyedik negyed elején döntötte el a meccset a Pistons - Frye-ék végül 40% alatt maradtak mezőnyből és 19 gólpasszukra 21 eladott labda jutott. Aki viszont semmiképp sem pihenhet, az Tristan Thompson, a center az első a franchise történetében, aki sorozatban négyszáz alapszakasz-meccsen lépett pályára.

Élt a lehetőséggel a Pistons. Kihasználta az esélyt a hazai csapat és nagyon kellett is ez a siker a Detroitnak, hiszen az előző öt mérkőzését elveszítette a gárda - ezzel együtt most sem jött könnyen a győzelem, meg kellett érte dolgozni. Jacksonék azonban ezúttal extrán dobtak kintről, 16 hármast pörköltek be 57,1%-kal, 16-4-re nyertek a leindításokból szerzett pontok terén és a záró etap elején már 17 pont volt közte, itt nyugodhatott meg Stan Van Gundy. Tobias Harris egyébként most is a kispadról érkezett és Leuer kezdett négyesben, úgy fest, hogy marad ez a felállás.

A Pistons legjobb dobói: Harris 21/9, Caldwell-Pope 18/12, Morris 15/9
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 18/6, Love 17/9, Frye 11/9, Felder 11, Shumpert 11/3

Chicago Bulls - Indiana Pacers 90-85

A Bulls törte meg a szériát. A hazaiak sorozatban három, a vendégek két vereséggel érkeztek az összecsapásra és támadásban egyikük sem alkotott maradandót - pontosabban a Chicago az első félidőben nem volt rossz, onnantól viszont Butlerék is csak szenvedtek. Wade mellé azonban fel tudott lépni Nikola Mirotic, aki a padról beszállva berámolt húsz pontot, közte egy távoli kettessel az utolsó percben, ez pedig döntőnek bizonyult - a legvégén még Wade szerzett labdát és kosarat, amivel feltette a pontot az i-re. Nem játszott jól a gárda, bár kétszer is vezetett tíz ponttal, mindkétszer leadta ezt az előnyt, de végül kiizzadta a nagyon fontos győzelmet - ráadásul külön öröm, hogy két hónap után pályára léphetett Michael Carter-Williams is.

Elmaradó büntetők. A hazaiak 28, a vendégek tíz alkalommal állhattak a vonalra, Paul George szerint azért, mert ők nem kapták meg ugyanazokat a fújásokat - Nate McMillan is arról beszélt, hogy sztárját folyamatosan leütközték és rángatták, mégis csak egyetlen büntetőt dobhatott. Jimmy Butler ellenben egymaga 12-szer próbálkozhatott, a hajrában is elsüllyesztett nagyon fontos egypontosokat és mivel mezőnyből mindkét gárda gyengén célzott, ez valóban döntőnek bizonyult. A frusztráció mindenesetre nő a Pacersnél, idén először kaptak ki sorozatban háromszor és a játék nem javul, jelenleg két meccsel vannak 50% alatt.

A Bulls legjobb dobói: Wade 21, Mirotic 20/9, Butler 16/3
A Pacers legjobb dobói: Brooks 19/9, Turner 16/3, George 14/3

New Orleans Pelicans - Dallas Mavericks 111-104

Most le tudta zárni a meccset a Pelicans. Több szoros végjátékot veszített már el idén a New Orleans, most viszont nem rontotta el a hajrát a társaság: a 28 pontos Anthony Davis bedobálta a büntetőit, szerzett egy duplát és kiosztott egy nagyon fontos blokkot is. Rick Carlisle szerint azonban erre lehetett számítani, a nagyobb gondot az jelentette, hogy Langston Galloway üres hármasokat dobálhatott és be is vert 5/5-öt, ezen felül védekezésben is bekeményítettek a hazaiak és 95-94 után közel négy percig nem kaptak kosarat. Javulóban van Alvin Gentry csapata, az előző két meccsét megnyerte és jóval stabilabb, mint korábban, a riválisok gyengélkedése miatt pedig még nem úszott el számára a rájátszás - jelenleg 2,5 meccsre van a nyugati nyolcadik Sacramento.

Most a védekezéssel volt gond. Elöl többé-kevésbé hozta a Mavs, amit kellett, Deron Williams lubickolt (24 pont, 9 gólpassz), Wesley Matthews is hozzátette a magáét és bár kevesebb labdával dolgozott, Harrison Barnes is beszórt 15 pontot. Összességében 49,3%-kal céloztak mezőnyből és elsüllyesztettek 13 triplát, ráadásul azután sem estek vissza, hogy a második félidőben már nem játszott Dirk Nowitzki (17 perc, 10 pont), de hátul ezúttal rengeteg hibát elkövettek és nem tudták megfogni a New Orleanst - Davisék 50% felett dobtak és kintről-bentről büntették a Mavs védekezését. Jó hír viszont, hogy a sorozatban 11. meccsét kihagyó Andrew Bogut valószínűleg már a héten visszatérhet, az ő játéka sokat segíthet hátul.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 28, Galloway 17/15, Moore 16/6
A Mavericks legjobb dobói: Williams 24/9, Matthews 17/9, Curry 16/6

Houston Rockets - Phoenix Suns 131-115

Ujjgyakorlat. Meg sem izzadtak a hazaiak, könnyedén, "sétálgatva" szedték ízekre a Suns védekezését - már az első negyedet 16 ponttal húzták be és a második játékrésztől kezdve szinte végig húsz pont körül, vagy inkább felett járt a különbség. James Harden élvezte a helyzetet, 32 pontja mellett kiosztott 12 gólpasszt három negyed alatt, a gárda ráemelt 43 triplát és a húsz eladott labda ellenére átgázolt ellenfelén - ez már a 12. győzelmük volt decemberben és a Clippers vereségével megszilárdították nyugati harmadik helyüket. Rossz hír viszont, hogy Patrick Beverley megsérült és D'Antoni szerint a következő meccset valószínűleg ki kell hagynia.

Más szint. Eric Bledsoe szerint nem nagyon tudtak mit tenni, a Houston annyira hatékony támadójátékot művelt Harden irányításával, hogy most ennyi volt a különbség - a hazaiak 81-47-re is vezettek a harmadik negyed elején és idén 17. alkalommal lépték túl a 60 pontot félidőre. A Phoenix egyébként a 115 pont ellenére gyengén dobott, amit a 14 labdaszerzéssel és rendkívül gyors támadásokkal kozmetikáztak, de sok közük nem volt a meccshez - idén már másodszor tömte ki őket a Rockets és továbbra is nyugati utolsók, holtversenyben a Dallasszal.

A Rockets legjobb dobói: Harden 32/6, Anderson 15/9, Gordon 15/9
A Suns legjobb dobói: Bledsoe 24/3, Knight 21/6, Booker 16/3

Minnesota Timberwolves - Atlanta Hawks 104-90

Dühből játszott a Wolves. A fiatal Minny egész szezonban azt tanulja, hogyan is kell teljesítenie az NBA-ben egy jó csapatnak, és Tom Thibodeau mester most egy kicsit örülhet: 24 órával korábban kikaptak Oklahomában, erre pedig úgy reagáltak fiatal húzóemberei, ahogyan sztárokhoz illik. Towns rontott dobás nélkül (!) jutott 22 pontig, mellétett 11 pattanót és 3 blokkot, LaVine és Wiggins pedig 10 triplát szórt be. Ricky Rubio jól mozgatta a csapatot (10 gólpassz), Gorgui Dieng pedig 14 pontig jutott – a cserékre nagyon nem is volt szükség, pontosabban csak a 4. negyedben, amikor a kezdők által összehozott 24 pontos előnyt kellett menedzselni. 

Egy Howard nem elég. Ifjú kollégájához hasonlóan Dwight Howard is mindössze egy büntetőt rontott és szedett 12 pattanót, ugyanakkor az Atlantát ott verték meg, ahol a sérülésből visszatérő center nem segíthet: a periméteren. A tripladobásról elég sokat tudó vendégeket 15-8 arányban múlta felül a Minny a vonalon túlról, míg náluk Thabo Sefolosha mellett csak Korver tudott valamennyire veszélyes lenni. Paul Millsap teljesen légüres térben mozgott, és szégyenszemre a pihent Hawksnak fel kellett adnia a meccset, annyira kilátástalanul játszottak. 

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 22/9, LaVine 21/18, Wiggins 21/12.
A Hawks legjobb dobói: Howard 20, Sefolosha 13/9, Humphries 12.

Portland Trail Blazers - Toronto Raptors 91-95

Lillard nélkül nem omlott össze a Portland. A hazaiak sztárja bokasérülés miatt kidőlt, így Terry Stottsnak át kellett szerveznie csapata játékát, ami annyira jól sikerült, hogy majdnem megverték a liga egyik legmasszívabb gárdáját. CJ McCollum vette kézbe a karmesteri pálcát, 29 pontja mellé 7 gólpasszt osztott ki, a szervezésben pedig Evan Turner (5 gólpassz) segített. A padról nem csak utóbbi, de az eddig nem sok szerepet kapó Shabazz Napier is jól teljesített, a kezdőben pedig a dupla-duplázó (13 pont, 15 pattanó) Plumlee mellett a két csatár, Aminu és Harkless is jól játszott – utóbbiak a védekezésben voltak igazán extrák, a Toronto nem igazán talált fogást az alacsony szerkezeten, idén talán először kiválóan működött a hazaiak védekezése. A győzelemhez azonban ez sem volt elég, szinte végig a Raptors volt előrébb pár ponttal a második félidőben, így utóbbi 11 meccséből a tizediket bukta el a Blazers…

Most éppen hátul kellett extra a Raptors-tól. Zsinórban hetedik idegenbeli sikerével tovább javította a franchise-rekordot a kanadai alakulat, mondjuk nem volt olyan sétagalopp, mint amire előzetesen számítani lehetett. Lowry gyakorlatilag csak hármasokkal próbálkozott, nem túl hatékonyan (5/13), DeRozan középtávoliakkal, nem túl hatékonyan (8/22), Valanciunas pedig a palánk alatt – kitalálható, hogy ő sem célzott pontosan (5/13). A Toronto ugyanakkor az a csapat, amelyik nem esik kétségbe, ha piszkos lesz a körme, jó védekezéssel kikaparták maguknak az újabb sikert: a litván center 12 pattanóval jelentkezett, DeRozan majdnem tripla-duplázott (10 pattanó, 7 gólpassz). Patrick Patterson nevét érdemes még kiemelni, a mozgékony kiscsatár-erőcsatár 5 hármast szórt be, a húzóembereknek nem esett nehezére „etetni” – ilyen kis nüanszokból áll össze egy jó csapat és győzelmi szériák. 

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 29/9, Plumlee 13, Napier 10/6, Harkless 10.
A Raptors legjobb dobói: Lowry 27/15, DeRozan 22, Patterson 15/15.

Los Angeles Clippers - Denver Nuggets 102-106

Most úszik el a LAC extra szezonja. Nemrég még a Warriors-Spurs duó mögött loholt a Clippers, most pedig már hátrafelé kell tekintgetnie, mert a nyugati 7. Jazz is látótávolságba került. Blake Griffin sérülését még tudnák kezelni (tavaly is kiválóan sikerült), de Chris Paul továbbra is pótolhatatlan – ráadásul most a triplakirály JJ Redick sem játszhatott húzódás miatt. A kezdővé avanzsáló Crawford-Rivers duó mindent megtett, ami csak elvárható, jól dobtak, kiosztottak 11 gólpasszt, de a végjátékban nem tudták hozni azt a pluszt, ami a jó játékost megkülönbözteti a klasszistól. A második negyed 23-40-es eredménye a végén sokba került, hiába zárkózott fel a harmadik játékrészben két pontra a hazai gárda, nem tudták átfordítani az állást, a Nuggets három húzóembere pedig nem kegyelmezett. 

Nikola Jokics elképesztő. A dupla-duplázó DeAndre Jordan alapvetően nem játszott rosszul, ha csak a statisztikát nézzük, de a meccs képe alapján a fiatal szerb magasember gyakorlatilag bohócot csinált belőle. 24 pontját 11/16-os mezőnnyel hozta, mellé 10 pattanót, 4 gólpasszt és 3 szerzett labdát szállított, nem nagyon tudtak vele mit kezdeni. A másik foghatatlan játékos a szupercsere Will Barton volt, aki 23 pontja mellé 8 pattanót és 6 gólpasszt hozott össze, ráadásul Gallinari is remekelt (23 pont, 11 pattanó) – ez a trió már sok volt a félkarú Los Angelesnek, akik ráadásul még back-to-back is játszottak. Azt most nagyvonalúan nézzük el, hogy a kezdő hátvédpár, Mudiay és Gary Harris mit össze nem szenvedett a LAC csere-hátvédjei ellen, inkább rögzítsük a tényt: a Denver továbbra is harcban áll a playoff-ért, egy győzelemnyi a különbség a 8. Sacramentóval szemben. 

A Clippers legjobb dobói: Crawford 24/6, Rivers 19/6, Jordan 12.
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 24/6, Barton 23/9, Gallinari 23/6.

Sacramento Kings - Philadelphia 76ers 102-100

Rezgett a léc. A Kings majdnem elszórakozta a kötelezőt, egál körüli első félidő után a harmadik negyedben robbantott a Philly, és hét pontos előnnyel érkezett a 4. negyedre. Itt azonban DeMarcus Cousins emelt az addig sem alacsony fordulatszámon (30 pont, 7 pattanó, 5 gólpassz, 3 szerzett labda, 2 blokk), és behúzta csapatának a győzelmet: a végjátékban kulcsfontosságú triplát és büntetőket küldött a helyére. Az utolsó percben a padról beszálló Garrett Temple-t is érdemes kiemelni, aki szintén hárompontossal és büntetőkkel segített – a meccs többi része azért nem volt túl épületes látvány a hazai drukkerek számára, Rudy Gay 17 pontja és 9 pattanója ellenére kicsit rozsdásan tért vissza kéthetes pihenőjéből, ami alapjaiban határozta meg csapata játékát. Pár nap múlva a közvetlen rivális Portlandhez utaznak, ott ez a teljesítmény kevés lesz. 

Nem tudta megragadni a lehetőséget a Philly. Joel Embiid jól dobott, és sokáig úgy tűnt, hogy még a 8 eladott labdája is belefér, mivel Sergio Rodriguez elöl-hátul parádézott (4 tripla, 5 gólpassz, 3 labdalopás), Ersan Ilyasova is elfogadható volt, Dario Saric pedig a harmadik negyed végén dobta mind a 12 pontját, amivel robbantott is csapata. A negyedik negyed elején azonban kaptak egy 0-13-at az arcukba, és bár próbáltak felállni a padlóról, ez csak egy szoros vereségre volt elegendő. 

A Kings legjobb dobói: Cousins 30/6, Gay 17/3, Lawson 12.
A 76ers legjobb dobói: Embiid 25/3, Rodriguez 18/12, Ilyasova 17/6.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus