Megkezdi a rájátszást a Boston, jön a Clippers-Mavs első mérkőzése

Négy mérkőzéssel folytatódik az NBA rájátszása, lássuk, hogy mire számíthatunk ezeken a találkozókon.

Boston Celtics – Miami Heat 19:00

A két csapat a 2020-as, a 2022-es és a 2023-as konferenciadöntőt követően ezúttal az első körben találkozik egymással. A Boston az egész alapszakasz során elképesztően koncentrált és kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, gyakorlatilag egy pillanatra sem inogott meg, 64-18-as mérlegével rajt-cél győzelmet aratva nyerte meg nem csak Keletet, de az egész ligát. A Heat ezzel szemben igencsak inkonzisztens formát mutatott a szezon során, sorra váltották egymást a jobb és a rosszabb periódusok a csapaton belül – ennek persze oka volt az is, hogy Tyler Herro kétszer is hosszabb kihagyásra kényszerült, legutóbbi combhajlítósérüléséből éppen az alapszakasz utolsó mérkőzésein térhetett vissza. A Miami hiába futott jó időszakot az alapszakasz hajrájában, a riválisok nem akartak botlani, így végül a Pacerst és a Sixerst sem tudta megelőzni a csapat, a floridaiak a nyolcadik helyen zárták a szezont. A 76ers elleni playin mérkőzésen viszont rengeteg minden változott a helyzetüket illetően: nem elég, hogy Terry Rozier egyébként is sérüléssel bajlódik, azon a mérkőzésen Jimmy Butler is kidőlt, aki bár sérült térddel végigjátszotta a mérkőzést, de mint utóbb kiderült, MCL húzódása miatt hetekre távol marad a csapattól – az első kört szinte biztosan ki kell hagynia a Heat vezérének.

Ez nagyban befolyásolja az esélyeket ebben a párharcban, tekintve, hogy a Boston elsöprő erő volt idén nem csak védekezésben, de támadásban is, így a Heat főként a szívós védekezésére alapozhat a szériában – Butler nélkül viszont ezt nagyon nehéz lesz magas szinten művelni, mint ahogyan természetesen a támadójátékban is nagyon fog hiányozni a playoffban rendre magát felszívni képes játékos. Rozier hiánya főként a támadótérfélen lesz érezhető, a két kezdőjátékos hiányában pedig ismét extrára lesz szükség Caleb Martintól (védőoldalon is), Haywood Highsmithtől, vagy Jaime Jaquez Jr.-tól is – nagy kérdés, hogy a Heat epizódszereplői sokadjára is képesek lesznek-e bizonyítani, hogy mindig készen állnak a legmagasabb szinten is, most az ő helyzetüket sem segíti, hogy Butler személyében egy veterán vezér nem lesz mellettük a pályán. A párharc során kiemelt szerepe lesz majd Adebayo és Porzingis külön csatájának, érdekes lesz majd azt figyelni, hogy a lett magasember miként mozdítja ki a festékből a Heat centerét és az ezzel megnyíló területeken hogyan tud majd dolgozni a Boston – a kelták alapszakaszban mutatott támadósémái papíron a Heat ellen is kellene, hogy működjenek, de persze tudjuk, hogy a playoff egy teljesen más kávéház, főleg abban az esetben, ha az egyik csapatot a Miami Heatnek hívják…

 

Los Angeles Clippers – Dallas Mavericks 21:30 (ÉLŐ - Sport 1)

A nyugati negyedik és ötödik helyezett összecsapása elképesztő izgalmakat tartogat, hiszen a szoros nyugati mezőnyben elképesztően kis különbségek voltak a csapatok között – a LAC 51-31-gyel, a Dallas pedig 50-32-vel fejezte be az alapszakaszt, régóta tudják, hogy egymás ellen kezdik meg a rájátszást, így mindkét csapat tudott készülni a megmérettetésre. A Clippersnél komolyabb aggodalmat okoz Kawhi Leonard sérülése, akinek az alapszakasz utolsó mérkőzéseit ki kellett hagynia, egyelőre most is csak kérdéses a játéka, könnyen elképzelhető, hogy ma még nélküle kell valahogyan helytállnia a hazaiaknak. Az alapszakaszt egyébként mindkét csapat jó formában zárta, a Clippers tízből hat, a Mavs tízből hét győzelmet aratott az utolsó hetekben – ne tévesszen meg senkit, hogy a Los Angeles-iek zsinórban három, a dallasiak pedig egymás után két zakóval zárták az idényt, akkor már mivel mindkét fél bebiztosította helyét a tabellán, így B vagy C csapatokkal lépett pályára mindkét fél, a sztárok tehát bőven rápihenhettek a playoffra, talán így Kawhi Leonard állapota is gyorsabban javulni tudott.

Nehéz bármit is jósolni ebben a párharcban, két nagyon azonos erőt képviselő gárda mérkőzik meg egymással, ráadásul a csapatoknak komoly történelme van egymás ellen az utóbbi évek rájátszásaiban – most jöhet az újabb felvonás, viszont talán ez az első alkalom, amikor a Dallas teljesen egyenrangú ellenfélként kezelhető a Clippersszel, Doncicék sikeres alapszakaszt tudhattak maguk mögött, Kyrie Irving is a vártánál többet és kifejezetten jó játékkal lépett pályára, ráadásul a deadline idején megszerzett magasak (Gafford és Washington) is remekül beilleszkedtek a csapatba. A túloldalon is jól működő szerkezetet láthatunk, a kezdeti nehézségek ellenére James Harden hatékonyan tudta megosztani a pályát Leonarddal és George-dzsal, a vállalások számai is szépen eloszlottak a nagy egók között – a liga negyedik legjobb támadógépezete lett így a LAC-ból. A két csapat védekezése közel egy szinten van, mindkét fél a középmezőnyben végzett ebben az alapszakaszban, viszont érdemes lehet majd figyelni az alsóposztos matchupokat, hogy Ivica Zubac vajon kvázi egyedül elég lesz-e a Clippers palánkja alatt Gafford és Washington párosa ellen – elképzelhető, hogy Plumlee-tól és Theistól is fontos és hatékony percekre lesz szüksége a csapatának. Mezőnyben minden meccsen elképesztő egyéni teljesítményeket várhatunk, Doncic és Irving a liga legveszélyesebb párosává nőtte ki magát a szezonban, kérdés, hogy a rendívül jó támadócsapat hírében álló Clippers ellen őket védekezésben hogyan tudja elrejteni Jason Kidd. A Dallas a Boston után a második legtöbb triplakísérletet átlagolta az idény folyamán, a Clippers ellenben jóval ritkábban próbálkozott kintről – Leonard távollétében könnyen előfordulhat, hogy a hazaiak tripláinak száma növekedni fog, elsősorban Harden, George, Powell vagy Mann révén lesz ez egy lehetséges kapaszkodó számukra. A Doncic elleni védekezéshez idővel elengedhetetlen, hogy Leonardot bedobják, ha kicsit is játékra alkalmas állapotban van, míg azonban ő nincsen, addig valószínűleg George fog figyelni a szlovénre, a kérdés csak az, hogy így ki jut Irvingre – amíg nem tud kiegészülni biztosan a Clippers, addig az egyéni extrák miatt inkább a Dallas felé billen a mérleg nyelve, de mindenképpen egy szoros és elképesztően kiegyensúlyozott sorozatra lehet számítani, amit Leonard visszatérése még pikánsabbá tehet.

 

Milwaukee Bucks – Indiana Pacers 01:00

A Bucks a harmadik, a Pacers a hatodik helyen jutott be a rájátszásba, a hazaiak így ugyan elkerülték a pokoli tempóban hajrázó Phillyt, de örömük így sem lehet teljes, hiszen a szezon utolsó napjaiban elveszítették Giannis Antetokounmpót, aki a párharc első néhány mérkőzését biztosan ki fogja hagyni – egyelőre kérdéses, hogy pontosan mennyi időt kell kihagynia a görögnek vádlisérülése miatt. Ez nagy érvágás a Bucksnak, hiszen nem elég, hogy legjobbja nem lehet ott az playoff kezdetén, de az a Pacers lesz az ellenfél, amely 4-1-gyel hozta le az alapszakaszt a Milwaukee ellen – ez azért elég nagy minta a tendenciák vizsgálatához, bár az is igaz, hogy január eleje óta nem találkoztak egymással a csapatok, ráadásul ekkor még Adrian Griffin vezette a Milwaukee csapatát. Míg a Bucks nagyon nyögvenyelősen zárta az alapszakaszt, addig az Indiana kifejezetten jó formába lendült és a nagy versenyfutásban meg is tudta őrizni hatodik helyét a Sixers és a Heat szorításában, Haliburtonék 7-3-mal hozták le az utolsó tíz meccsüket, így jó szájízzel fordulhatnak rá az első körre, ahol a Giannis nélkül felálló Bucks ellen nem is lesznek esélytelenek, ezt már az alapszakaszban is láthattuk.

A Pacers elsősorban elképesztően hatékony támadójátékával emelkedett ki a mezőnyből, csak a Boston szerepelt jobban ebben a tekintetben a szezonban, ennek alfája és omegája pedig Tyrese Haliburton volt, aki gólpasszkirályként zárta az alapszakaszt. Nagy kérdés lesz, hogy a Bucks milyen megoldást fog találni az Indy gyors játékának lassítására Giannis nélkül, kiemelt szerepet fog kapni Brook Lopez és Bobby Portis is a védekezésben – ők egymás mellett is remekül megférnek a pályán, előbbi a gyűrűt védve, utóbbi akár a periméterre kiérve is jó védekezést tehet le az asztalra. Giannis hiányában támadásban egyértelműen Damian Lillardra szegeződik minden szempár, na meg persze Khris Middletontól sem férnek bele halványabb esték, nem beszélve a kiegészítőszemélyzetről: Malik Beasley kinti dobóformájára ilyenkor még nagyobb szükség lesz. Nem lehet elmenni szó nélkül a rutin kérdése mellett sem, a Bucks veterán játékosokból álló kerete egyértelműen messze tapasztaltabb ilyen helyzetekben, mint a Pacers fiatal csapata – a vendégeknél sokan első playoff-meccsükön lépnek ma pályára, míg a Milwaukee-nál bár hiányozni fog a támadójáték és a védekezés fontos láncszeme a görög személyében, de ez nem biztos, hogy akkor hátrányt jelent majd, hiszen a rutinos játékosok pontosan tudni fogják, hogy mire van szükség tőlük ebben a helyzetben, kíváncsian várjuk, hogy mit tartogat a felek első mérkőzése.

 

Oklahoma City Thunder – New Orleans Pelicans 03:30

A nyugati első és nyolcadik kiemelt mérkőzése nem biztos, hogy a legkiegyenlítettebb párosítás lesz, elsősorban Zion Williamson sérülése az, ami alapjaiban átírja az erőviszonyokat – a Pelicans vezére a Lakers elleni playin-mérkőzés hajrájában kapott a combjához, ugyan a Kings elleni másik pótselejtezős meccsen nélküle is győzni tudott a csapat, de a hírek szerint több hétre kidőlt a játékos és nem valószínű, hogy ebben a sorozatban visszatér a pályára. A Thunder ezzel szemben teljesen egészséges, erre építve nyerte meg a Nyugati Konferenciát is a csapat, rendkívül sokoldalú támadójátékkal és szívós védekezéssel pedig könnyen a sebzett Pelicans fölé kerekedhet – ahogyan tette azt az alapszakaszban háromból két egymás elleni mérkőzésen is.

A hazaiaknál nem csak Shail Gilgeous-Alexander, de Chet Holmgren is kulcsfontosságú szereplő lehet, az ő spacingje csak még inkább fájóvá teheti Zion Williamson hiányát a túloldalon, Valanciunast kihúzva a palánk alól nagy szabad területeket teremthet SGA-nek és Josh Giddeynek is a betörésekre, valószínűleg ez lesz a Thunder játékának az alapja. A Pelicans Zion nélkül teljesen át kell, hogy szabja a támadásait, nélküle nem nagyon lesz olyan játékosa a csapatnak, akinek pozícióba bejátszhatja majd a labdát, így nem is számíthat majd duplázásra – e helyett gyors labdajáratásokkal és pontos kinti dobásokkal tarthatja majd a lépést a Thunderrel a csapat, jó kinti dobók azért így is akadnak bőven Ingraméknél. A rutin persze itt is nagy kérdés lesz, különösen a hazaiak esetében, akiknél a vezetőedző és a játékosok nagy része is most debütál a rájátszásban – a túloldalon Willie Green neve mellett is csupán egy rájátszás-szereplés szerepel, viszont Ingram és McCollum személyében két rutinos játékosa is van a Pelicansnak, akiktől nem férnek bele bizonytalankodások a sorozatban. Melléjük kellene majd felnőnie Herb Jonesnak, Trey Murphynek, Nnaji Marshallnak vagy Jose Alvaradónak, de Larry Nance Jr.-tól is kellhetnek majd a jó percek Holmgren ellen – meglátjuk, hogy miként alakul majd az első meccs, előzetesen természetesen az OKC győzelmére mutatkozik nagyobb esély.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus