Pályafutása legnagyobb vereségét szenvedte el LeBron James

A Pacers verte agyon a Lakerst - győzött Portlandben a Miami - a Toronto nyerte a rangadót Philadelphiában - nem hibázott a Boston és az OKC sem.

Egy másodpercig sem volt esélye a Lakersnek Indianában az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának mai játéknapján, ez pedig történelmi mérkőzésnek bizonyult LeBron James karrierjében. A kiemelt rangadót a Toronto nyerte a Philadelphia vendégeként, a Miami bravúrgyőzelmet könyvelhetett el Portlandben, a Boston és az OKC pedig nem hibázott - mutatjuk, hogy mi történt hajnalban.

Visszajátszás: erre a Tobias Harrisre nagy szükséges lesz a Phillynek - videók

Charlotte Hornets - Los Angeles Clippers 115-117

Extra dobóformával fordított a Clippers. Sokáig nem alakult jól az este a négy nap alatt harmadik idegenbeli mérkőzését vívó Los Angeles számára, a kezdőcsapat nem igazán működött és a harmadik negyedben 88-68-as hátrányban volt a társaság, innen kellett összeszednie magát. Ez azonban sikerült, védekezésben egyrészt elérte, hogy ne Kemba Walkernél legyen a labda, másrészt támadásban a félelmetes dobóforma elég volt ahhoz, hogy felzárkózzon Doc Rivers alakulata: 75%-kal tripláztak, Tobias Harris (34 pont, 6/7 hármas) és Lou Williams (31 pont, 5/6  hármas) is parádézott, két ilyen hatékony fegyver pedig sok volt a Hornetsnek. 88-68 után egy 16-4-es futást repesztett a gárda a harmadik negyed végéig, majd a záró etap közepén, 102-103-nál meg is fordította az eredményt, a kiélezett végjátékban pedig megcsinálta, amit kellett: 115-115-nél, négy másodperccel a vége előtt Harris elsüllyesztette a győztes duplát, míg a túloldalon a Charlotte hibázott, úgyhogy mélyről felállva aratott nagy idegenbeli győzelmet a Clippers. Harris egyébként ezzel a dobással búcsúzott a csapattól, nem sokkal később Boban Marjanovics és Mike Scott társaságában elcserélték Philadelphiába...

Cody Zeller visszatért. A fájdalmas vereség mellett volt pozitívum is a hazaiaknál, 16 kihagyott mérkőzés után ugyanis újra pályára léphetett Cody Zeller és a center azonnal hozzá is tudott tenni: 23 perce alatt 6 pontot, 11 lepattanót és 2 gólpasszt jegyzett, 5 támadópattanójával kicsit fel is tudta pörgetni csapatát. Hiába azonban az ő teljesítménye, vagy Walker nagy estéje (32 pont, 9 gólpassz, bár a második félidőben csak 7 pontot dobott), az utolsó másfél negyedben hibát hibára halmozott az együttes, Walker extrája nélkül nagyon elfogytak, az utolsó játékot is elrontották, úgyhogy idén másodszor kaptak ki húszpontos előnyből.

A Hornets legjobb dobói: Walker 32/15, Lamb 22/3, Williams 13/9
A Clippers legjobb dobói: Harris 34/18, L. Williams 31/15, Harrell 16

Cleveland Cavaliers - Boston Celtics 96-103

Hayward visszatért a rossz emlék színhelyére. Másfél évvel ezelőtt ebben a csarnokban szenvedett horrorsérülést Gordon Hayward, amely után egy teljes szezont kellett kihagynia, azóta pedig most először játszott ezen a parketten - saját bevallása szerint kicsit tartott ettől a meccstől, a feleségének mondta is, hogy milyen furcsán érzi magát a hotelben. A pályán aztán már minden rendben volt, 31 percet játszott a kispadról beszállva, 9/14 jó dobással eljutott 18 pontig, leszedett 6 lepattanót, kiosztott 5 gólpasszt és Kyrie Irvinget, Marcus Morrist, valamint Aron Baynest nélkülöző csapatának egyik legjobbja volt ezen az estén - mellette a 25 pontos Jayson Tatum, a sokoldalú Al Horford (9 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 3 blokk), valamint a kiválóan játszó Marcus Smart (17 pont, 4/5 tripla, 4 gólpassz) teljesítménye is kiemelendő, úgyhogy ha nem is gálázva, de végül hozta a kötelezőt a Boston. Nem jött ez egyszerűen, a második negyedet ugyan megnyerték tíz ponttal a vendégek, de egyébként egyáltalán nem tudtak a Cavs fölé nőni, csak a hajrában egy-két Smart- és Tatum-villanással tudták bebiztosítani a sikert - a lényeg persze az, hogy megvan, így harmadikak Keleten, következőleg pedig a Lakerst fogadják.

Jó meccset játszott a Cleveland. Egészen a legvégéig partiban tudott lenni a hazai alakulat annak ellenére, hogy Hoodot elcserélte, Osman sérülés miatt nem játszott, Clarkson pedig most több kárt csinált, mint hasznot - Collin Sexton viszont nagyon élt, az első félidőben 18 pontot szórt, a harmadik negyedben hozzátett még kilencet, aztán a záró etapban lefagyott, az összes dobását elrontotta, itt már nem szerzett pontot, ezt pedig nem tudta ellensúlyozni a Cavs. Mellette Alec Burks (21 pont, 9/19 mezőnyből), Ante Zizic (23 perc, 8 pont, 12 lepattanó) és Larry Nance Jr. (11 pont, 12 lepattanó) is igyekezett, de a Bostonban azért ennél több volt, amit a végén érvényesített is, úgyhogy december 19-étől számolva megvan a 20. vereségük is három győzelem mellett. 

A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 27/9, Burks 21/6, Nance Jr. 11/3
A Celtics legjobb dobói: Tatum 25/3, Hayward 18, Smart 17/12

Indiana Pacers - Los Angeles Lakers 136-94

James legnagyobb veresége. Értékelhetetlen és vállalhatatlan produkciót nyújtott a Lakers, pedig LeBron James és Kyle Kuzma is vállalta a játékot, egy back-to-backet játszó csapat ellen léptek pályára úgy, hogy borzasztóan fontos lett volna nekik a siker, de egy másodpercig sem lehetett rajtuk azt érezni, hogy küzdenének, hajtanának, lassúak, tompák, puhák voltak az első perctől kezdve - ezt a 19 eladott labda és az abból kapott 33 pont is jelzi, de ezzel még csak a felszínt kapargatjuk ebben a kérdésben. A Los Angelesnek egy pillanatig sem volt esélye és akkora verést kapott, amekkorát James még soha a pályafutása során: kétszer kapott ki eddig 36 ponttal (2008-ban és 2013-ban), ez a 42 pontos pofon karrierje legnagyobbja. A többszörös MVP beszélt mindenféle jetlagről és hasonló dolgokról, amik miatt nem tudtak elfogadható teljesítményt nyújtani, de a tény az, hogy már 2,5 meccsre vannak a playofftól és Luke Walton vezetőedző is ezt mondta - lehet kifogásokat keresni, lehet fogni a cserepletykákra, vagy bármire, de a tény az, hogy ennyire megverték őket és javulniuk kell.

Összeszedte magát a Pacers? Sorozatban harmadik meccsét nyerte meg az Indiana a négyes vereségszéria után és bár az első két alkalommal akadozott a játék, most gálázott a társaság annak ellenére, hogy back-to-back lépett pályára. Bojan Bogdanovic azonnal bekezdett tíz ponttal, ezzel vezettek 10-2-re, folyamatosan támadták és meg is verték Jamest, a második negyed első kosarától kezdve pedig egyszer sem csökkent az előnyük tíz pont alá, sőt, volt egy pont, ahol 46-tal is vezettek már - nem voltak egy súlycsoportban a felek, a back-to-back ellenére olyan erőket mozgósítottak Sabonisék, ami elsöpörte a kóválygó vendégeket. Egyéni extrára így nem is volt szükség, Bogdanovicot leszámítva senki nem játszott 26 percnél többet, a közönség pedig a kiütés mellett a "LeBron el fog téged cserélni" rigmussal szórakoztatta magát, amikor egy Lakers-játékos hibázott - örömünnep volt ez a nap Indianában, a Philly vereségével pedig egy meccsel meg is előzték riválisukat.

A Pacers legjobb dobói: Bogdanovic 24/12, Turner 22/9, Sabonis 17, Sumner 17/9, Holiday 17/9
A Lakers legjobb dobói: James 18/6, McGee 16, Stephenson 13

New York Knicks - Detroit Pistons 92-105

A kötelező is megvan. A Denver elleni nagy győzelem másnapján, back-to-back lépett pályára a Detroit, de kötelező volt számára az újabb siker, ezt pedig át is érezte a gárda és megoldotta a feladatot - az első negyedben 36 pontot szórt Dwane Casey alakulata és onnantól végig kézben tartotta, igaz, lezárni csak a legvégén tudta a találkozót. Blake Griffin (29 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz), Andre Drummond (17 pont, 16 lepattanó, 5 blokk), Reggie Jackson (19 pont, 7 gólpassz) és Reggie Bullock (19 pont, 5/10 tripla) is jól játszott, a Pistons pedig ha csak néhány ponttal is, de végig vezetett, a második félidőre összerakta a védekezését (38 pont kapott pont a nagyszünet után) és nem engedte kibontakozni a New Yorkot - az újabb sikerrel továbbra is tapad a Miamira és üldözi a keleti nyolcadik helyezettet. A mérkőzés után viszont kiderült, hogy az ismét jól játszó Bullock többet nem lép náluk pályára: elcserélték a Lakershez Svi Mykhailiukért és egy 2021-es második körös draftjogért.

Formálódik a Knicks. Dave Fizdale, a hazaiak vezetőedzője most már Wesley Matthewst is betette a kezdőbe, saját bevallása szerint látni akarja, hogy mi lesz a három, Dallasból érkező játékosából - Dennis Smith Jr. 40 percet játszott és 25 pontjával kiemelkedett a Knicksből, Matthews felemás meccset hozott (25 perc, 9 pont, 5 gólpassz), DeAndre Jordan viszont 24 perc (8 pont, 8 lepattanó) alatt kipontozódott. Ha nem is kaptak ki nagyon, de igazából végig azt lehetett érezni, hogy ez a Detroit meccse, ugyan többször is feljöttek Knoxék akár egy pontra, de fordítani sosem tudtak, úgyhogy összességében 14., hazai pályán pedig a 15. vereségüket szenvedték el zsinórban - ez utóbbi negatív franchise-rekord.

A Knicks legjobb dobói: Smith Jr. 25/6, Robinson 13, Knox 11/6
A Pistons legjobb dobói: Griffin 29/9, Jackson 19/6, Bullock 19/15

Philadelphia 76ers - Toronto Raptors 107-119

Lowry válasza. Derékfájdalmai miatt az eredeti hírek szerint nem is lépett volna pályára, az este folyamán megjelent róla, hogy klubja elcserélné Mike Conley-ért, Kyle Lowry viszont mindezzel nem törődve ott volt a rangadón és nagyszerűen játszott - 20 ponttal, 6 gólpasszal és 5/9 triplával tolta meg a Raptors szekerét, a vendégek egyik legjobbjaként tündökölt. Mellette Kawhi Leonard (24 pont, 16/17 büntető, 7 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Serge Ibaka (20 pont, 10 lepattanó, 10/15 mezőnyből, 3 gólpassz) is remekelt, de Siakam, valamint a padról beszálló VanVleet-Powell-Monroe trió is nagyszerűen játszott, a Toronto pedig valósággal elsöpörte riválisát az első féldőben: folyamatosan harcolták ki a faultokat, 11/11 büntetővel és 40 dobott ponttal zárták az első negyedet, majd a másodikban már 21 egységgel is vezettek - Lowry egymaga három triplát bombázott be alig két perc alatt és 17 pontnál járt a nagyszünetben. A második félidőben már tetemes előnyben játszhatott Nick Nurse legénysége és bár Joel Embiid vezetésével a záró etapban közelített a Philly, hét pontnál egyszer sem engedte jobban vissza ellenfelét a Raptors, úgyhogy az alapszakaszcsatát 3-1-re meg is nyerte a Sixers ellen.

Nem elég mély a Philly. Bravúrok ide, nagyszerű csúcsteljesítmény oda, ismét kiderült, hogy a Sixers kerete továbbra is nagyon vékony: a hetekre kieső Wilson Chandler mellett az előzetes hírekkel ellentétben JJ Redick sem vállalta a játékot betegség miatt, így pedig Ben Simmons 44, Joel Embiid 42, Jimmy Butler 39 percet játszott, a kispadról pedig csak hárman szálltak be, közülük Jonah Bolden mindössze hét percet töltött pályán. Egyszerűen nem volt hol változtatni, frissíteni, a kezdőbe kerülő Shamet és Muscala nem tudta megoldani a feladatot, Korkmaz triplái nem ültek, úgyhogy nem volt meg a spacing sem (30% alatti triplázás), Butler nem játszott igazán jól, Simmonst eladott labdákba kergették Leonardék, egyedül Embiid (37 pont, 10/20 mezőnyből, 14/15 büntető, 13 lepattanó, 3 blokk) hozta a szupersztár-szintet, de ő is 12 pontot már a negyedik negyedben szerzett. A center el is mondta a meccs után, hogy mindenben jobb volt náluk a Raptors, az első félidőben a szezon legjobb támadójátékát engedélyezték ellenfelüknek - jelenleg csak ötödikek Keleten, most lesz egy Nuggets-Lakers, majd egy Celtics-Knicks back-to-backjük az All-Star szünetig, utána szintén nehéz meccsekkel (többek között Blazers, Thunder, Warriors) folytatják, úgyhogy nagyon észnél kell lenniük. Az összecsapás után aztán kiderült, hogy léptek is, bár bővebb ettől nem lett a keretük: megszerezték Tobias Harrist.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 37/9, Simmons 20, Butler 18
A Raptors legjobb dobói: Leonard 24/6, Ibaka 20, Lowry 20/15

Memphis Grizzlies - Minnesota Timberwolves 108-106

Visszavágott a Memphis. Múlt héten hosszabbításban, dudaszós kosárral kapott ki a Grizzlies Minnesotában, most ha nem is ilyen drámaian, de sikerült visszavágnia a Marc Gasolt kiültető gárdának. A (szintén) kiárusított Mike Conley (25 pont, 9 gólpassz, 6/11 tripla), az újonc Jaren Jackson Jr. (23 pont, 4/7 tripla, 6 lepattanó, 2 blokk), valamint a 19 pontos karriercsúcsot szóró Ivan Rabb vezetésével remekül kezdett a társaság, volt egy 23-4-es futása és onnantól próbálta beosztani az előnyét, de a hajrában nagyon rohamozott már a Minny és az utolsó percben ki is egyenlített. Úgy tűnt, hogy megint hosszabbítás lesz belőle, de ezúttal nem így történt, alig néhány tizedmásodperccel az órán, az utolsó pillanatban Josh Okogie-ra faultot fújtak Justin Holidayjel szemben, az ex-szolnoki swingman pedig két halálpontos büntetővel megnyerte a meccset a hazaiaknak 106-106 után - innentől a cserepletykákról fog szólni náluk a következő szűk két nap és az is lehet, hogy a Gasol-Conley páros lejátszotta utolsó meccsét a klubnál...

Pedig nagyon kellett volna ez a Wolvesnak. A playoff szempontjából borzasztó fontos lett volna ez az idegenbeli siker a Minnesotának, de három irányító (Teague, Rose és Jones) nélkül azért nehéz játszani ezt a játékot, főleg ha az egyik fő támadófegyver, Andrew Wiggins (12 pont, 5/18 mezőnyből) is besül. Jerryd Bayless és Isaiah Canaan próbált szervezni, kiosztottak együtt 14 gólpasszt 1 eladott labdával, de ez azért nem volt az igazi, bár Karl-Anthony Towns (26 pont, 18 lepattanó, 3 gólpassz) és a padról beszálló Dario Saric (22 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 4/7 tripla) vezetésével felálltak és egy játék híján meg is nyerték a mérkőzést - viszont ez végül mégsem jött össze, úgyhogy egyre távolabb vannak a rájátszástól és jelen formájukban úgy fest, hogy kevesek ahhoz, hogy elérjék a céljukat (?). 

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 25/18, Jackson Jr. 23/12, Rabb 19
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 26, Saric 22/12, Deng 18/6

Oklahoma City Thunder - Orlando Magic 132-122

Túldobta ellenfelét a Thunder. A ligaelit védekezésből nem sokat mutattak meg a hazaiak, Russell Westbrook viszont hozta sorozatban hetedik tripla-dupláját (16 pont, 15 lepattanó, 16 gólpassz, 7 eladott labda, 5/14 mezőnyből), Paul George büntetőkből ellensúlyozta gyengébb dobóformáját (39 pont, 9/26 mezőnyből, 15/16 büntető), Dennis Schröder 20 pontot hozott a padról és összességében heten érték el náluk a tízes határt. Egészen a harmadik negyed derekáig egyébként hátrányban voltak ennek ellenére, ott egy 15-4-es futással jöttek vissza, majd azzal a lendülettel fordítottak is, a záró etapot egy 13-5-tel kezdték és többször már nem adták vissza a gyeplőt a Magicnek - amellett, hogy jobban is tripláztak, még a festékben is nyertek 20 ponttal, nemes egyszerűséggel túldobták az Orlandót. Akárhogy is, de megvan a kötelező győzelem, sőt, növelték előnyüket a Portlanddel szemben és közeledtek a nyugati második Denverhez, így fogadhatják majd a Memphist.

Pedig jól játszott a Magic. Steve Clifford, a vendégek vezetőedzője összességében elégedett volt csapatával, szerinte három kiváló negyedet játszottak és csak a harmadikban volt egy hullámvölgyük, de így is dobtak 122 pontot, aminek elégnek kellett volna lennie a sikerhez - csak közben hátul nem tudták megállítani az OKC sztárjait a második félidőben és azt mondta, hogy főleg a faultokat fogja visszanézni, mert nagyon sokat ütöttek be, Fournier és Gordon is kipontozódott, nem védekeztek jól a betörések ellen. Ez pedig a meccsükbe került, mert hiába dobtak náluk is öten legalább 14 pontot, hiába volt meg bennük az átütőerő, a Thunder mégis túl tudta őket dobni - bár igazából az OKC ellen egy ilyen pontpárbajban azért nem lehetettek túl vérmes reményeik, a negyedik negyedben már csak "követték" ellenfelüket, de újabb rohamra nem volt erejük.

A Thunder legjobb dobói: George 39/18, Schröder 20/6, Grant 19/3
A Magic legjobb dobói: Ross 26/15, Fournier 25/12, Gordon 18/3

Portland Trail Blazers - Miami Heat 108-118

Tényleg idegenben van otthon a Miami. Sorozatban három, gyenge játékkal elszenvedett, csalódást keltő hazai vereség után lépett pályára a liga egyik legnehezebb helyszínén, egy sokkal jobb csapat ellen a Heat, mégis gyakorlatilag végig vezetett és elvitte a bravúrgyőzelmet Portlandből. Erik Spoelstra annyit variált, hogy James Johnson helyére betette a kezdőbe Kelly Olynyket és az első negyedben már kilenccel mentek is a floridaiak, a második játékrészben járt a különbség tíz felett is és bár a Blazers vissza-visszajött, a záró etapnak már közte tizenöttel mentek neki a felek. Itt a hazaiak még egyszer megpróbálták, amit meg kellett próbálni, de a hajrát megoldotta a Miami, úgyhogy a nagyot játszó Hassan Whiteside (28 pont, 11 lepattanó, 11/12 mezőnyből, 4 labdaszerzés, 2 blokk) vezetésével, 54%-os mezőnymutatóval, több kiváló egyéni teljesítménnyel meglepő győzelmet könyvelhetett el a társaság, ezzel átmenetileg visszaverte a Detroit támadását a rájátszást jelentő keleti nyolcadik helyen.

Túlpihente magát a Portland? Szokatlanul hosszú, ötnapos szünet után lépett pályára a Blazers, ez pedig nem plusz energiát jelentett a csapatnak, hanem némi rozsdát, amit nem igazán tudott magáról levakarni a társaság - egyrészt az eddig nagyon akadozó Miami simán átment rajtuk, másrészt a túloldalon is messze elmaradtak saját maguktól. A Heathez képest 13-mal kevesebb kiharcolt büntető, a simán elvesztett lepattanózás és a 45%-os mezőnymutató mellett egyénileg is voltak problémák, Damian Lillard (13 pont, 10 gólpassz, 5/15 mezőnyből) és Jusuf Nurkic (23 perc, 8 pont, 2/7 mezőnyből) sem volt az igazi, úgyhogy CJ McCollum extrája (33 pont, 7/14 tripla) ellenére nem tudták érvényesíteni a papírformát és ismét közelebb húzták magukhoz a Rockets-Spurs párost.

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 33/21, Layman 25/6, Lillard 13/6
A Heat legjobb dobói: Whiteside 28, Wade 22, Richardson 18/3

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus