Pontzáport hozott a Bulls és a Pels meccse, jó volt a Knicks

A Timberwolves és a Jazz is biztató játékot produkált az NBA-előszezon legutóbbi játéknapján.

 

New York Knicks - Detroit Pistons 117-96

A kezdők között dőlt el. Ugyan az első negyed még szinte egálra jött ki és a második-harmadik játékrészben tett a két csapat közé húsz pontot a New York, de mégis leginkább a kezdőöötösök közötti különbség domborodott ki az összecsapáson. A Knicks első sora 17-23 pontos előnyt, a Detroit kezdője 21-24 pontos hátrányt hozott össze az este folyamán úgy, hogy utóbbi pár perccel többet is játszott - egyszerűen amikor egymás ellen voltak fent, jobbnak bizonyult a Knicks. A New Yorknál debütált Jalen Brunson, aki rögtön 7/9 jó dobással, 16 ponttal és 5 gólpasszal állt csapata élére 20 játékperc alatt, RJ Barrett 21 egységet termelt 3/5 triplával, de Julius Randle 15-6-4-e és Mitchell Robinson villámgyorsan szétosztott három blokkja is biztató. A kispadról elsősorban a 13-3-3-3-at hozó Immanuel Quickley mozgott jól, csapatszinten 50% feletti mezőnymutatóval, 38%-os triplázással és 27 gólpasszal zártak, remek játékot mutattak be ahhoz képest, hogy az előszezon elején járunk.

Részsikerek a Pistonsnál. A Detroit oldalán ebbe-abba lehet azért kapaszkodni, bár Cade Cunningham pocsék meccset játszott, a dobásai is sorra lejöttek és irányítani sem igazán tudott ezúttal. Bemutatkozott viszont a Jazztől megszerzett Bojan Bogdanovic, aki 11 pontot és 3/5 triplát jegyzett bemelegítésként, a padról 11 ponttal és 5 gólpasszal új lendületet adott Killian Hayes, 13 pontot és 2 blokkot jegyzett Isaiah Livers, de leginkább két újonc tett ki magáért. Az 1/5-ös Jaden Ivey konkrétan a csapat legjobbjaként mozgott, 16 pontjával ő lett a legjobb dobó, 6/9-cel tüzelt mezőnyből, bevert egy hármast és volt 4 lepattanója, valamint 2 gólpassza is nagyon kevés hibával, míg az 1/13-as Jalen Duren ugyan csak két pontot dobott, de 24 perc alatt 14 lepattanót, köztük négy támadót húzott le. Csapatként még nem olyan egységesek és letisztultak, mint a Knicks, de ez egyelőre nem is elvárás, a fiatalokat kell összegyúrni ütőképes alakulattá.

A Knicks legjobb dobói: Barrett 21/9, Brunson 16/6, Randle 15/6
A Pistons legjobb dobói: Ivey 16/3, Livers 13/9, Bogdanovic 11/9, Hayes 11/3

 

Miami Heat - Minnesota Timberwolves 111-121

Volt fantázia a Wolvesban. Annak ellenére mozgott jól a Minnesota, hogy a betegségből lábadozó Karl-Anthony Towns mellett D'Angelo Russell és az új sztárigazolás Rudy Gobert sem lépett pályára. Ott volt viszont Anthony Edwards, aki a meccs legjobbjaként zárt (24 pont, 9/15 mezőnyből, 3 gólpassz), Taurean Prince is beszórt 19 egységet, remekül szállt be a padról Bryn Forbes, de hatékony 14-14 pontot dobott Jaylen Nowell és Nathan Knight, illetve Jaden McDaniels is kevés hibával játszott. Csapatként 51%-os mezőnymutatót és 39%-os triplázást hoztak össze, három sztárjuk nélkül jó volt a spacing, járt a labda és volt bennük energia, lendület - a 38-28-ra megnyert második negyedtől kezdve kézben tartották a dolgokat és előrébb jártak, majd a végét sem rontották el, így szép győzelmet arattak.

Adebayo és Herro jó volt. A Heatnél Butler, Vincent és Oladipo nem lépett pályára, Kyle Lowry pedig nagyjából negyedórát csoszogott fel-alá a parketten meglehetősen passzívan, így Tyler Herrónak és Bam Adebayónak kellett intéznie a floridaiak játékát. Ezt megtették és mindketten biztató teljesítményt nyújtottak: Herro 22 ponttal, 6 lepattanóval, 4 gólpasszal és 50%-os mezőnymutatóval zárt úgy, hogy védekezésben váratlanul aktívnak és hatékonynak tűnt korábbi önmagához képest, míg Adebayo szintén 22 pontig jutott 6 lepattanóval és 2 labdaszerzéssel, nála a meglepetést egy, a semmiből, de szinte magától értetődően elvállalt és bedobott catch-and-shoot tripla jelentette. Mellettük nagy csodák nem történtek, Erik Spoelstra egy magas kezdőt választott és Ömer Yürtseven volt a másik benti játékos Adebayo mellett, de védekezésben folyamatosan elcsúszott és ki is pontozódott, Caleb Martin nem volt rossz, de a Strus-Robinson páros például 2/16-os mezőnymutatót és 0/10 triplát "tett hozzá" és az újonc Nikola Jovics is a senki földjén töltötte el a hat játékpercét. 

A Heat legjobb dobói: Herro 22/6, Adebayo 22/3, Martin 12/6
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 24/6, Prince 19/9, Forbes 15/6

 

Chicago Bulls - New Orleans Pelicans 125-129

A pontokra nem lehetett panasz. Mindkét csapat nagyon gyorsan, lendületesen játszott, korán vállalt el dobásokat, ha megvolt a helyzet, erőltették a tempót a felek és az összesen eladott 48 (!) labda mellett nem is céloztak rosszul - 48-50% között zárt a Bulls és a Pelicans is, ezért is érte el mindkét gárda a 125 pontos határt. Tegyük azért hozzá, hogy a New Orleans az este nagy részében egyértelműen vezetett, az első negyedet 40-25-re nyerte a gárda, a nagyszünetben 17 egységgel járt előrébb, de volt közte 19 is, míg a Bulls inkább csak futott az eredmény után. A vége a cserék cseréivel szoros lett, de ez már nem osztott, nem szorzott, ráadásul a Pels végül meg is őrizte a vezetését és megszerezte a győzelmet - mindkét oldalon voltak bizakodásra okot adó dolgok, elégedetlen egyik fél sem lehet a mutatott játékával.

Williamson visszatért. Az előző szezont teljes egészében kihagyta Zion Williamson, aki most viszont némi súlytól megszabadulva újra ott lehetett a Pelicans kezdőjében: 15 percet játszott, 13 pontot szerzett 4/6 jó dobással, betalált pozícióból, leütésből, támadópattanóból is. Brandon Ingram nem lépett pályára és igazából sem CJ McCollum, sem Jonas Valanciunas nem váltotta meg a világot, inkább a cseréket érdemes kiemelni náluk: Devonte' Graham 21 ponttal és 5 gólpasszal lett csapata legjobbja, az Eb-ről visszatérő Willy Hernangomez 19 perc alatt 15 pontot, 2 labdaszerzést és 3 blokkot jegyzett, Jaxson Hayes 14-6-3-ig jutott, majd a végén az újonc Dyson Daniels is megszórta magát, a negyedik negyedben egymaga 12 pontot dobott. A Bullsnál DeMar DeRozan (21 pont, 11/12 büntető) és Nik Vucsevics (15 pont, 11 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés, 4 blokk) is jelezte, hogy az ő formájuk miatt nem kell aggódni, de a padról 18 ponttal beszálló Javonte Green is villogott.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 21, Green 18/3, Vucsevics 15/6
A Pelicans legjobb dobói: Graham 21/9, Hernangomez 15/3, Hayes 14

 

Portland Trail Blazers - Utah Jazz 101-118

Csak egy jó kezdésre futotta a Blazerstől. A back-to-backet játszó portlandieknél most is pályán voltak bő 20 percet a kezdők és Damian Lillard (24 perc, 21 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz) vezetésével jól is kezdtek, megnyerték az első negyedet, sőt voltak 10 pontos előnyben is. A folytatásban azonban föléjük nőtt a Jazz, amely a nagyszünetig kiegyenlített, majd a fordulást követően állva hagyta ellenfelét és különösen a negyedik negyedben bizonyult frissebbnek, energikusabbnak, motiváltabbnak - csak azt a játékrészt 13 ponttal nyerte a gárda, vezetett már húsz egységgel is és végül magabiztos, egyértelmű győzelmet aratott. Az öttel több támadópattanó, a héttel több bedobott büntető és a jobb dobóforma is a Utah mellett szólt, míg a Blazersnél Lillard mellett leginkább csak Jerami Grant dicsérhető - Anfernee Simons gyengén dobott, Jusuf Nurkic kipontozódott, a kispadban pedig most nem igazán volt fantázia. Justise Winslow 4/5 jó dobása, 4 gólpassza és 4 labdaszerzése bizakodásra adhat okot, tőle nagyon kellene majd a szezon során egy jó all-around teljesítmény, most kezdőként kapott lehetőséget, meglátjuk, hogy milyen szerepet tud kiharcolni magának. 

Felforgatott Jazz. Conley és Clarkson mellett három magasember, Vanderbilt, Markkanen és Olynyk alkotta a teljesen átalakuló Utah kezdőjét, de a kispadról is olyanok jöttek, mint Sexton, Horton-Tucker, Fontecchio, vagy éppen Malik Beasley. Sexton rögtön 13 ponttal kezdett, Olynyk egy 12-4-6-tal, sokoldalú teljesítménnyel mutatkozott be, Beasley két gyors triplával hívta fel magára a figyelmet és bár Markkanennek nem ment, de Conley és Clarkson olyan jól kézben tartotta és összefogta a gárdát, hogy végül egy nagyon folyékony, ritmusos támadójáték alakult ki náluk a teljes megújulás ellenére. Rengeteg dolgot kell még összecsiszolniuk a szezonra, de ez elsőre teljesen jól nézett ki, kíváncsian várjuk, hogy hogyan alakul majd a tankolónak szánt idény.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 21/9, Grant 13/9, Simons 13/9
A Jazz legjobb dobói: Clarkson 19/9, Conley 16/9, Sexton 13/6

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus