San Antonióban is győzött a GSW, beállította a rekordot

Megtörte a Spurs hazai veretlenségét a Warriors - győzött a Heat, hibázott a Hornets, playoffban a Pacers - kikapott a Dallas

Legnagyobb riválisa otthonában is győzött a Steph Curry által húzott Golden State az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, ezzel beállította a Chicago Bulls 72 győzelmes rekordját – egy mérkőzés még hátravan, így meg is döntheti azt. Keleten győzött a Miami, de hibázott a Charlotte, az Indiana gálagyőzelemmel biztosította helyét a rájátszásban, nyugaton kikapott a Dallas, nyert a Jazz, a Houston pedig 130 pontot dobott a Lakersnek – James Harden és Kobe Bryant hatalmas dobópárbajt vívott. Íme a részletek!

Washington Wizards – Charlotte Hornets 113-98

Ez hiányozhat a végén. A keleti közelharcban sokat számíthat, hogy ezt a mérkőzést nem tudta megnyerni a Charlotte, pedig a gyakorlatilag kezdőjátékosait nélkülöző vagy limitáló Wizards ellen kötelező lett volna a siker. A második negyedtől kezdve főleg védekezésben akadtak gondjaik a vendégeknek, emellett ráadásul csak 34,6%-kal dobtak mezőnyből – Jeremy Lin kosár nélkül zárt és egyedül az újonc Frank Kaminsky-t lehetett náluk dicsérni. A gyengén, tompán és pontatlanul játszó Hornets ezzel a vereséggel valószínűleg lemondhat az elsőkörös pályaelőnyről, a Miamival szemben is lépéshátrányba kerültek.

Lazán, teher nélkül. John Wall ezúttal sem lépett pályára, Bradley Beal csak az első hét percben játszott és Markieff Morris, valamint Otto Porter is kevés időt töltött parketten. Villogott ellenben Marcin Gortat (10/11 mezőnyből) és Ramon Sessions, a fővárosiak kiegyensúlyozott, hatékony és könnyed támadójátékot adtak elő – mindenki bátran vállalkozott és ezen az estén ültek is a kísérleteik.

A Wizards legjobb dobói: Gortat 21, Thornton 16/6, Sessions 15/3
A Hornets legjobb dobói: Kaminsky 18/9, Walker 16/3, Williams 14/6

Houston Rockets – Los Angeles Lakers 130-110

Kobe Bryant még egyszer. A Lakers legendájának két meccs van hátra a karrierjéből, a Houston védekezése ellen pedig még egyszer megmutatta, hogy mire képes: tarthatatlan volt, bő 27 perc alatt 35 (!) pontot rámolt be és vezérletével partiban is volt csapata. Az utolsó negyedben aztán nem tudtak már mit kezdeni James Hardennel, de Bryanttel kapcsolatban ez a mérkőzés is emlékezetes marad – Trevor Ariza mondta a meccs után, hogy amikor először játszott ellene, akkor negyvenet dobott, most csak harmincötöt, úgyhogy elégedett…

James Harden jelentette a különbséget. A Rockets vezére még Bryantet is túldobta és különösen a negyedik negyedben kapcsolt ellenállhatatlan üzemmódba. Az addig szoros meccset ekkor egymaga döntötte el, mert kevesebb, mint négy perc alatt 16 (!) pontot szórt, végül negyvennel zárt 13 gólpassz és négy labdaszerzés mellett – igaz, csak 14/31-et hajított mezőnyből. Összességében mindkét csapat hatékonyan dolgozott és együtt 29 hárompontost értékesített, de a jobb lepattanózás, a kevesebb eladott labda és Harden megőrülése a texasiak mellett döntött. Így továbbra is harcban vannak a playoffért, egy meccs a lemaradásuk a Jazz mögött.

A Rockets legjobb dobói: Harden 40/18, Beverley 19/9, Ariza 19/9
A Lakers legjobb dobói: Bryant 35/12, Clarkson 21/9, Randle 11

Los Angeles Clippers – Dallas Mavericks 98-91

A harmadik negyed döntött. Az első félidőben jól működött a Dallas védekezése, a dobásaik is rendben voltak, de a fordulás után jött egy rövidzárlat, ami gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést. DeAndre Jordan faultolása bejött, de a Clippers ezzel együtt is magasabb sebességi fokozatba kapcsolt, Nowitzkiék pedig jó pár üres dobást elhibáztak és a hazaiak egy 20-6-os futással komoly előnybe kerültek. A hajrában ugyan közelítettek a texasiak, de reális esélyük már nem volt a sikerre – így egy meccsel vannak a Memphis mögött és eggyel a Jazz előtt a hetedik helyen.

Blake Griffin villogott a második félidőben. Az első két negyedben eléggé szenvedett a Clippers erőcsatára, csak 2/11-et dobott mezőnyből, a fordulás után azonban elkapta a fonalat – innentől 5/7 dobása jó volt, végül 11 lepattanóval és 7 gólpasszal zárt. Ez nagyban hozzájárult a hazai győzelemhez, főleg úgy, hogy DeAndre Jordan 6/23 (!) büntetőt tudott értékesíteni, Chris Paul pedig csak öt pontot szerzett – a jó védekezés ezt is ellensúlyozni tudta.

A Clippers legjobb dobói: Crawford 22/12, Redick 20/12, Griffin 17
A Mavericks legjobb dobói: Felton 21/3, Williams 15, Nowitzki 14/3

Philadelphia 76ers – Milwaukee Bucks 108-109 – hosszabbítás után

Az utolsó másodpercekben dőlt el. Már 18 ponttal is vezetett a Milwaukee, de a Philly már a harmadik negyedben megkezdte a felzárkózást és a záró etapban kiegyenlített, sőt, át is vette a vezetést. Fél perccel a vége előtt Giannis Antetokounmpónak kellett egyenlíteni, hogy ne kapjon ki a Bucks, majd a hosszabbításban is megvolt az esélyük a hazaiaknak – az utolsó tíz másodpercben azonban három dobást is elhibáztak, így végül megnyerte a derbit a vendég együttes.

Middletonnak mindig pihennie kellene. A Bucks dobógépe három mérkőzést kihagyott egy sérülés miatt, most viszont bombaformában tért vissza: végig agresszív volt, nagy energiával játszott és 36 ponttal (14/24 mezőnyből, 6 lepattanó, 9 gólpassz, 4 labdaszerzés) zárta a találkozót. Rá óriási szükségük volt a harmatosan játszó vendégeknek, eközben a Philly kis túlzással semmi mást nem csinált, csak triplákat hajigált – 46 alkalommal tüzeltek kintről Covingtonék, ami franchise-rekordnak számít. Így is vereség lett a vége és a Philly 7-34-es hazai mérleggel zárta a szezont.

A 76ers legjobb dobói: Smith 22/6, Grant 21/3, Covington 19/15
A Bucks legjobb dobói: Middleton 36/3, Henson 18, Parker 15/6

Denver Nuggets – Utah Jazz 84-100

Átrohant ellenfelén a Jazz. Szoros, kiélezett első félidőt láthattunk, ám a harmadik negyed közepén megtört a Denver és a vendégcsapat egy 24-0-s futással kiütötte Harriséket – ez eldöntötte a találkozót. Az egyik hős Trey Lyles volt, aki percekkel a feldobás előtt tudta meg, hogy ott van a kezdőben (Favors a bemelegítésnél sérült meg), majd 22 pontos karriercsúccsal segítette csapatát. Mellette Hayward (22 pont, 9 lepattanó) és Gobert (16 pont, 14 lepattanó, 6 blokk) is villogott, a gárda pedig ezzel a sikerrel megőrizte egymeccses előnyét a Houstonnak szemben – sokáig azonban nem lehet ünnepelni, mert ma este a Dallas látogat Salt Lake City-be.

Pontatlan volt a Denver. A hazai alakulat 40%-kal dobott mezőnyből és csak 22,2%-kal a triplavonalon túlról, így pedig nem igazán tudta tartani a lépést a belendülő Utah-val – a beszedett nagy hátrány ledolgozására pedig esélye sem volt. Csak Mudiay és Jokics játszott jól, a többiekre nem lehetett számítani, így csak egy félidőn át tudták megnehezíteni a vendégek dolgát és végül sima vereséget szenvedtek.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 19, Mudiay 19/9, Harris 13/3
A Jazz legjobb dobói: Lyles 22/12, Hayward 22/6, Gobert 16

Indiana Pacers – Brooklyn Nets 129-105

Playoffban az Indiana. Nem sokat kérdezett ezen az estén a hazai csapat, nagyon motiváltan és energikusan kezdett, már az első negyedet kereken húsz ponttal nyerte meg, amit tovább növelt a nagyszünetig – később volt 42 egység is a különbség. Egyéni extrát nem igazán jegyezhettünk fel (Myles Turner 28 pontja és 10 pattanója azért szép), csapatszinten volt brutális a Pacers, ezzel a sikerrel pedig matematikailag is biztosította helyét a rájátszásban – a tét most már a hetedik hely.

Más szint volt a Nets. Nem csak Brook Lopez és Thaddeus Young hiánya miatt volt vérszegény a Nets, de a kezdőcsapat is elég harmatosan teljesített – igaz, a kispadról beszálló Kilpatrick, Sloan és Brown (18 pont, 11 pattanó, 6 labdaszerzés, 3 blokk) is villogott. Nekik köszönhető, hogy legalább a pontokat termelte az együttes és hogy a negyedik negyedben kozmetikázni tudta az eredményt, de a győzelemre, sőt, a szoros meccsre sem volt esélyük ezen az estén, kategóriákkal jobban játszott az Indiana.

A Pacers legjobb dobói: Turner 28, G. Hill 18/12, Mahinmi 16
A Nets legjobb dobói: Kilpatrick 26/12, Sloan 19/9, Brown 18/9

Miami Heat – Orlando Magic 118-96

Könnyed győzelem. Utolsó hazai mérkőzését játszotta az alapszakaszban a Heat és ezt most kötelező volt megnyernie, főleg a Charlotte hibája után. Az első perctől kezdve Wade-ék diktálták a tempót, majd a harmadik negyedben dűlőre vitték a dolgot, amikor a különbség elérte a húsz pontot – gyakorlatilag végig az ő szájízük szerint alakult a derbi. Hassan Whiteside január óta először került be a kezdőcsapatba és vezérletével 60-38-ra nyert a festékből csapata, ráadásul 8/8 büntetője miatt ezúttal hackelni sem volt érdemes. A floridai alakulat így utolérte a Bostont a keleti negyedik-ötödik helyen és egy meccs az előnye a Charlotte-tal szemben.

Tartalékos volt a Magic. Aaron Gordon és Victor Oladipo sem lépett pályára agyrázkódás miatt, Vucsevicset és Fournier-t leszámítva pedig nem akadt senki, aki érdemi veszélyt jelentett volna a hazai gyűrűre. Így végig hátrányban játszottak a vendégek, akik védekezésben sem álltak a helyzet magaslatán és sima vereséget szenvedtek – érdekesség, hogy a kezdőötös minden tagja különböző országból érkezett.

A Heat legjobb dobói: Deng 20/3, Dragic 19, Whiteside 18
A Magic legjobb dobói: Fournier 21/6, Vucsevics 19, Hezonja 10/6

San Antonio Spurs – Golden State Warriors 86-92

A GSW így is tud nyerni. A pihentebb, de Tim Duncant és Boris Diaw-t nélkülöző San Antonio akarata érvényesült, hiszen kevés pont és kőkemény védekezés jellemezte a mérkőzést – ugyanakkor ezúttal ebben is felvette a kesztyűt a Warriors. Steve Kerr csapata is jól felkészült, a hazaiak támadásait gyakorlatilag a Leonard-Aldridge párosra korlátozták, a Spurs veszélytelen volt a triplavonalon túlról és összességében is 40% alatt dobott mezőnyből. A túloldalon ellenben nem volt ellenszer Steph Curry-re, aki a harmadik negyedben egymaga 16 pontot szórt, összességében 37 egységig jutott (13/22 mezőnyből, 4/9 tripla) és több extra kosarat jegyzett – szorosan alakult a hajrá, de a megszerzett előnyét megőrizte a Warriors.

72 megvan, lesz 73? A kisebb hullámvölgy ellenére négy napon belül másodszor is megverte legnagyobb riválisát a Golden State, amellyel 72. győzelmét jegyezte ebben a szezonban – az így már biztos, hogy történelmet ír az együttes, hiszen beállította a Chicago Bulls 1996-os alapszakasz-rekordját. Ennek megdöntéséhez két nap múlva hazai pályán a Memphist kell megverniük Curry-éknek az utolsó találkozón és bár a végső cél természetesen a bajnoki cím, a San Antonio hazai veretlenségének megtörése és az egymás elleni széria 3-1-es megnyerése ehhez is jó táptalajt adhat.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 24, Leonard 20, Martin 9/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 37/12, Thompson 14/6, Green 11/3

New York Knicks – Toronto Raptors 89-93

Közel járt a Knicks. Porzingis, Calderon és Thomas nélkül nem igazán működött a hazaiak támadójátéka, de ezúttal szervezetten és pontosan védekeztek, a játékot jól lassították, így végig partiban tudtak lenni a Torontóval. Az utolsó percben fordított DeRozan és a végső dobást is elrontotta a New York, így a remek lepattanózás és kontrollált játék sem ért győzelmet – igaz, nem is erőltette túl Kurt Rambis, Carmelo Anthony például csak huszonöt percet töltött a parketten.

DeRozan már VC előtt. A Raptors dobóhátvédje döntő kosarat szerzett és 27 ponttal (12/17 mezőnyből) állt csapata élére, ezzel a teljesítményével pedig megelőzte Vince Cartert a franchise pontlistáján – ezzel már a második helyen áll, egyedül Chris Bosh van előtte kevesebb, mint ezer pont előnnyel. A Toronto így két meccsel van a Cavs mögött, tehát matematikai esélye még mindig van az első helyre, de az már biztos, hogy idegenben jobbak, mint az utóbbi években: az előző három szezonban mindig 22 meccset nyertek saját pályájuktól távol, most viszont a 23. győzelmüket jegyezték.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 21/3, Grant 19/3, Vujacic 13/9
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 27, Lowry 15/12, Valanciunas 14

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus