Történelmi pofont osztott ki a Houstonnak a Miami

Remek védekezéssel nyert San Antonióban a Lakers - Luka Doncic megint varázsolt a Dallasnál - Kawhi Leonard szállította a Clippers győzelmét - pfújolt a Madison Square Garden - tartalékosan is folytatta sorozatát a Pacers.

Remek védekezéssel nyert San Antonióban a Lakers, Luka Doncic megint varázsolt a Dallasnál, Kawhi Leonard szállította a Clippers győzelmét, pfújolt a Madison Square Garden, tartalékosan is folytatta sorozatát a Pacers - eseménydús játéknapon van túl az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) mezőnye. 

A mérkőzések videós összefoglalói ezen a linken megtekinthetők!

Indiana Pacers - Chicago Bulls 108-95

Tartalékosan is nyert az Indy. Victor Oladipót szinte már meg sem említjük a Pacers sérültjei között, de ezt a mérkőzést rajta kívül Myles Turner és Domantas Sabonis is kihagyta, így pedig magas poszton borzasztó vékony volt a társaság - ráadásul egyébként sem mély a keret, a két kezdő magas kiesése nagyon komoly veszteség volt számukra. Ezt azonban mégis ellensúlyozni tudták, a kezdőbe kerülő Goga Bitadze megint bizonyított (4/7 mezőnyből, 1/1 tripla, 4 blokk 19 perc alatt), a padról előkerülő TJ Leaf 13 ponttal és 15 lepattanóval jelentkezett, az alacsonyabb szerkezetben pedig TJ Warren is nagyon élt, ő volt csapata legjobbja - 26 pontig jutott 10/16-os mezőnymutatóval, elsősorban ő felelt a pontszerzésért. A ritmusért és a stabilitásért pedig Malcolm Brogdon, aki továbbra is remekül fogja össze a gárdát, most 22 pontig és 7 gólpasszig jutott, a tartalékos Indy pedig kiváló csapatvédekezéssel bontotta le a Bulls játékát annyira, hogy a meglévő tűzerő elég legyen támadásban - a nagyszünetben már 13 ponttal vezettek és később is kontrollálták a meccset, nem inogtak meg. Érdekesség, hogy volt egy pont az első félidőben, amikor két Holiday (Aaron és Justin), valamint három TJ (McConnell, Warren és Leaf) volt a pályán a Pacersnél, ilyenek is előfordulnak, amikor ennyire fel van forgatva a rotáció - 0-3 után csináltak egy 3-0-t, jó formába lendültek. 

Elszalasztott esély. A Bulls részéről Jim Boylen és Thad Young is arról beszélt, hogy a Pacers sérülései miatt ez egy komoly lehetőség volt számukra, de nem tudtak vele élni és úgy fogják fel, hogy egy úgynevezett trap game-et buktak el - más kérdés, hogy ilyen helyzetbe általában jó csapatok kerülnek, a 2-5-ös Chicago pedig ettől messze van. Az első félidőben alig érték el a negyven dobott pontot és utána sem tudták komolyabb nyomás alá helyezni a Pacerst, onnantól végig egyértelmű hátrányban voltak és bár Zach LaVine (21 pont, 4/8 tripla), valamint Wendell Carter Jr. (20 pont, 10 lepattanó, 9/10 mezőnyből) jól játszott, a 41%-os mezőnymutató és az 56%-os büntetőzés nem volt elég ennek eltüntetéséhez. LaVine egyébként illusztris társaságba került, 93. Bulls-meccsén elérte a 2000 pontot, ennél kevesebb idő alatt csak Michael Jordan és Derrick Rose jutott idáig a csapatnál. 

A Pacers legjobb dobói: Warren 26/3, Brogdon 22/3, Leaf 13/3
A Bulls legjobb dobói: LaVine 21/12, Carter Jr. 20, Young 12

Miami Heat - Houston Rockets 129-100

Keressük a megfelelő jelzőt. Nehéz pontos kifejezést találni arra, hogy mi is történt ezen a mérkőzésen az első bő egy negyedben, hiszen a Miami olyan szinten megsemmisítette a Houstont, hogy az a liga története során sem nagyon fordult még elő. A nyitó tizenkét percet ugyanis 46-14-re (!) nyerte meg Erik Spoelstra csapata, ez pedig egyrészt a támadóidő bevezetése óta az NBA történetének harmadik legnagyobb különbsége volt az első negyedben, másrészt a Miami legjobb és a Rockets legrosszabb negyede a franchise-ok történetében - majd a második játékrész elején még ennél is tovább nyílt az olló, 59-18 is állt az eredményjelzőn. A meccs érdemi része természetesen itt véget ért, a floridaiak részéről pedig Meyers Leonard azt mondta, hogy nincs ebben semmi meglepő, nekik megvolt a tervük, amit tökéletesen végre is hajtottak, ennyi a történet. A Heatnél egyébként éppen maga Leonard (21 pont, 9/11 mezőnyből) volt az egyik főszereplő, Duncan Robinson a másik (23 pont, 7/11 tripla), de hozta magát Jimmy Butler (18 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz, 4 labdaszerzés), a padról Tyler Herro (12 pont, 7-7 lepattanó és gólpassz), 15-öt szórt Goran Dragic és James Johnson (17 pont, 7/12 mezőnyből) is remekül kezdte meg a szezont - mindezt ráadásul 20-30 perc közötti játékidővel, hiszen a kiütés után Spoelstra természetesen nem erőltette játékosait. Winslow, Waiters és Jones pályára sem lépett, a Miami így is 5-1-re javította a mérlegét, otthon veretlen, most viszont elindul egy kőkemény hárommeccses nyugati túrára, ahol kiderül, hogy valójában mennyire jó ez a csapat. 

Mikor gondolkodik el a Houston? 3-3-mal áll a Rockets, amely a Bucks elleni vereség után pocsék védekezéssel megnyert három kötelezőt egy, három és négy ponttal, majd kikapott az eddig gyenge Brooklyntól és jött ez a mérhetetlenül nagy pofon Miamiban. Ahogy eddig, úgy most sem akartak védekezni, most is ötlettelen, gyenge támadójátékot produkáltak, Eric Gordon a kezdőben is botrányos volt, most Russell Westbrook is gyengén játszott, James Harden pedig ugyan jobban dobott az eddiginél (29 pont, 6/14 mezőnyből, 14/14 büntető), de neki sem járhat dicsérhet egy ilyen este után - nagyon komoly problémáik vannak, a kérdés csak az, hogy mikor látják ezt be és mikor kezdenek el foglalkozni velük. Mike D'Antoni vezetőedző szerint akkor vannak igazán bajban, ha azt hiszik, hogy nincsenek - most Memphisben folytatják idegenbeli túrájukat, ott egyrészt nyerniük kell, másrészt kezelni ezeket a gondokat. 

A Heat legjobb dobói: Robinson 23/21, Leonard 21/3, Butler 18/6
A Rockets legjobb dobói: Harden 29/9, Clemons 16/12, McLemore 14/9

New York Knicks - Sacramento Kings 92-113

Ha egy üzlet beindul. A 0-5-ös rajt után legutóbb, a Jazz elleni egypontos sikerrel megszerezte idei első győzelmét a Sacramento, ez pedig akkora lökést adott a társaságnak, hogy az idegenbeli túra első állomásán, New Yorkban nem is adott esélyt a Knicksnek. A vendégcsapat az első negyedet rögtön megnyerte kilenc ponttal, majd a másodikat egy 11-0-val kezdte és később volt 32 pontos előnye is, tükörsimán, kérdés nélkül húzta be a második győzelmet - nem voltak leolvadásaik, tartották a fórjukat, így meglepően könnyed sikerrel indították a túrájukat. Egyénileg De'Aaron Fox (24 pont, 6 gólpassz), Buddy Hield (22 pont, 5/11 tripla) és Harrison Barnes (19 pont, 3/7 tripla) emelhető ki, de Holmes és Bjelica is elérte még a tíz pontot, a védekezésük is rendben volt, ha így tudnák folytatni, akkor azért kijönne belőlük a potenciál - most viszont jóval komolyabb feladat vár rájuk, hiszen Torontóba utaznak tovább. 

Nem ezt várta az MSG. A Knicksszel kapcsolatban túl vérmes reményei egyetlen szurkolónak sem lehetnek, de a társaságnak voltak idén már jó és szoros meccsei, otthon egyet meg is nyert és az eddig szintén csak egy győzelemmel álló Kings ellen azért többet várt volna a közönség - ahogy Dave Fizdale vezetőedző is. Utóbbi azt mondta, hogy szintlépést remélt csapatától ezen az estén, de egyáltalán nem kapta ezt meg, a Smith-Payton irányítópáros nélkül sem elöl, sem hátul nem működtek, csak Marcus Morris (28 pont, 9/14 mezőnyből) és az újonc RJ Barrett (22 pont, 8/20 mezőnyből) igyekezett igazán és az sem jött be, hogy Bobby Portis bekerült a kezdőbe (2 pont, 1/6 mezőnyből) - az MSG közönsége a harmadik negyedben hangos pfújolással adta a csapat tudtára, hogy ez így nem lesz jó.

A Knicks legjobb dobói: Morris 28/12, Barrett 22/3, Trier 11/6
A Kings legjobb dobói: Fox 24/3, Hield 22/15, Barnes 19/9

San Antonio Spurs - Los Angeles Lakers 96-103

Davis, James - és Howard. A Los Angeles két sztárja most is hozta a számait, Anthony Davis 25 ponttal, 11 lepattanóval és 4 blokkal, LeBron James pedig 21 ponttal, 11 lepattanóval és 13 gólpasszal zárt - azonban ketten együtt eladtak 11 labdát és James csak 8/23-at dobott mezőnyből öt kihagyott büntetővel, nem volt minden tökéletes. Az arany-lilák csapatvédekezése viszont idén már nem először korrigálta az ilyen hibákat, a második negyedben teljesen megfogták a Spurst, végig elvették a hazaiak tripláit, leradírozták a pályáról LaMarcus Aldridge-et, így pedig folyamatosan vezettek, majd a hajrában jött a sokadvirágzását élő Dwight Howard: a center 14 pontot szerzett 7/7-es mezőnymutatóval, leszedett 13 lepattanót és kiosztott 2 blokkot, mindebből pedig 10 pont, 6 lepattanó és a 2 blokk a kiélezett negyedik negyedben érkezett. A center saját bevallása szerint élvezi idei szerepét, James (aki négy év után először nyert ebben a csarnokban) is dicsérte társát, a LAL pedig ezzel 5-1-re javította idei mérlegét, így mehet tovább Chicagóba. 

Nem tudott felpörögni a Spurs. Aldridge teljesen elveszett Davisék szorításában (8 pont, 2/9 mezőnyből), DeMar DeRozan sem tudott kiszabadulni (14 pont, 5/15 mezőnyből), Patty Mills egyetlen kosárral, Jakob Pöltl mezőnykísérlet nélkül zárt, nagyon szenvedett támadásban a San Antonio - végül 40% alatt maradtak mezőnyből és 6/25-öt dobtak kintről úgy, hogy még a festékben is kikaptak 50-36-ra. Ennek ellenére a harmadik-negyedik negyedben azért rohamoztak, felálltak a korábbi 19 pontos hátrányukból, sőt, 90-90-nél utol is érték ellenfelüket, ám itt már válaszolt a Lakers - James kétszer egymás után megtalálta Caldwell-Pope-ot, majd Howard visszazsákolt egy támadópattanót és több esélye nem adódott a texasi alakulatnak. A Spurs ezzel idei első hazai vereségét szenvedte el, most pedig utazik Atlantába, ahol papíron esélyesebbnek számít. 

A Spurs legjobb dobói: Murray 18/3, Gay 16/9, DeRozan 14
A Lakers legjobb dobói: Davis 25/3, James 21, Bradley 16/3

Cleveland Cavaliers - Dallas Mavericks 111-131

Doncic megint varázsolt, a vége sima lett. A Lakers elleni parádé után most sem akarta alább adni Luka Doncic, a Dallas fiatal szupersztárja ezúttal 5/5 jó dobással, közte 3/3 triplával kezdett, adott hát mögötti gólpasszt és kivívta az ellenfél maximális tiszteletét is - Kevin Love úgy fogalmazott, hogy nem tudja eléggé dicsérni Doncicot, aki szerinte még tavalyhoz képest is egy egészen más szinten van idén. A szlovén játékos ezen az estén végül 29 ponttal, 14 lepattanóval és 15 gólpasszal tripla-duplázott, elképesztő teljesítményt nyújtott és rá építve ez a Mavs 50% felett dobott mezőnyből, valamint 49%-kal elsüllyesztett 20 triplát - ugyan egyértelművé csak a 41-25-re megnyert utolsó negyedben tette sikerét a vendégcsapat, de az végig látszott, hogy ki az úr a háznál. Doncic mellett Kristaps Porzingis (18 pont, 9 lepattanó, 6 blokk, 4/6 tripla), Boban Marjanovics (12 pont, 8 lepattanó, +25-ös +/- 15 perc alatt) és a szervezésben, spacingben is sokat segítő Brunson-Curry páros is dicsérhető náluk, úgyhogy 4-2-vel állnak, idegenben pedig a bajnoki címük óta először kezdtek 3-0-val. 

Sokáig tapadt a Cavs. Jól kezdtek a hazaiak, akik 23-15-re vezettek még az első negyedben, miután Kevin Love hét perc alatt 13 pontot rámolt be, ám később azért egyértelműen jobb volt náluk a Dallas annak ellenére, hogy a negyedik negyedig partiban voltak. A második és a harmadik negyedben is volt, hogy ők vezettek, majd a harmadik játékrész végén jött egy 11-0-s Mavs-futás, amely után már nem maradt több erejük, ott hétpontos hátrányba kerültek, a záró etapban pedig nem volt esélyük - Kevin Love 29 pontos szezoncsúcsa azért kiemelendő, de jól játszott az 5/10 triplás Clarkson, a dupla-duplázó Thompson és elérte a tízpontos határt Osman, Sexton, illetve Knight is. Az első három negyedükkel elégedettek lehetnek, de győzelmet ez most nem ért, úgyhogy 2-4-gyel fogadhatják a Bostont. 

A Cavaliers legjobb dobói: Love 29/15, Clarkson 17/15, Thompson 11
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 29/15, Porzingis 18/12, Brunson 14/6

Los Angeles Clippers - Utah Jazz 105-94

...aztán Leonard úgy döntött, hogy nyerni kéne. Pocsék meccset játszott Kawhi Leonard, nagyon gyengén dobott mezőnyből, nem ültek a triplái, nem tudott szervezni és ebből kifolyólag az egész Clippers rendkívül akadozva, pontatlanul, "lefojtva" kosárlabdázott az első három negyedben - az utolsó játékrészt négypontos hátránnyal kezdték meg, de korábban égtek tízzel is és csak a nagyon jól záró csapatvédekezésük miatt voltak még meccsben. Aztán Leonard úgy döntött, hogy ebből elég: az első félidő 1/9-es mezőnymutatója és öt pontja, valamint a harmadik negyed minimális javulása után az utolsó játékrészben robbantott, egymaga beszórt 18 pontot és megváltoztatta az egész meccs képét - az ő triplájával vették át a vezetést, majd jöttek a leütésből eleresztett könyörtelen dobásai, végül pedig a hidegvérű büntetői, illetve három gólpasszából kettő is ekkor, kulcspillanatban érkezett. Nem túlzás azt állítani, hogy (megint) ő jelentette a különbséget a Clippers javára és bár összességében nem volt jó meccse, ezzel a negyedik negyeddel hozta a győzelmet csapatának, amely otthon 4-0-val, összességében 5-2-vel várhatja a folytatást. 

A végére elfogyott a Jazz védekezése. Három negyeden keresztül tökéletesen tették a dolgukat a vendégek, támadásban ugyan ők is 40% alatt dobtak (az első félidőben mindkét csapat 35-tel célzott), de mivel Leonardöt kordában tartották, így vezetni tudtak - Donovan Mitchell extrája (36 pont, 6 gólpassz, 4/6 tripla) elég volt ahhoz, hogy reális esélyük legyen a győzelemre. A negyedik játékrészben azonban elfogytak hátul, a Leonard-show-val nem tudtak mit kezdeni és az addigi remeklés után szinte minden Clippers-labdabirtoklásból kosarat kaptak - konkrétan az utolsó tizenegy védekezésükből egyet tudtak megoldani, a többiből pontot szerzett a LAC. Ez nem férhetett bele, nem tudták befejezni a munkát, úgyhogy másodjára már kikaptak a Los Angelestől, idegenben csak 1-3-ra, összességében 4-3-ra állnak, most pedig hazai rangadóra készülnek a veretlen Sixers ellen. 

A Clippers legjobb dobói: Leonard 30/6, Harrell 19, Williams 17/3
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 36/12, Bogdanovic 19/9, Gobert 12

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus