Túldobta a Pacerst a Heat, sztárjai nélkül nyert a Bulls a Bucks ellen

A Clippers otthonában nyert a Warriors, simán verte a Thunder a Lakerst, idegenben mutatott be meglepetést a Trail Blazers és a Hornets, hozta a kötelezőt a Timberwolves, a Knicks ellen sem szakadt meg a Pistons rossz sorozata, a Hawks pedig Trae Young 45 pontjára és 14 gólpasszára, illetve egy clutch védekezésére építve nyert.

 

Miami Heat - Indiana Pacers 142-132

A végét nyomta meg a Heat. Az első három negyedben a Pacers vezetett csak, az előnyük volt már 13 pont is, ugyanakkor az utolsó 12 percben hatalmas futást mutatott be a Heat, egy 28-6-os időszakkal fordították a maguk javára a találkozót – ezt a negyedet 45-32-re nyerték végül, és 1989 óta ez volt a legponterősebb negyedik negyede a csapatnak. Bam Adebayo 12 perc játék után rásérült az eddig is problémás csípőjére, így a két kihagyott meccs után visszatérő Jimmy Butlernek kellett extra terheket magára vállalnia, aki felnőtt a feladathoz: 36 pontot dobott 9/19-es mezőnymutatóval és 18/20 értékesített büntetővel, amihez hozzátett 11 lepattanót is. Butler mellett a Lowry-Robinson kettős elsüllyesztett 7/12 triplát, míg a padról Jaime Jaquez Jr. 24, Josh Richardson 19 ponttal jelentkezett, de Caleb Martin és Kevin Love is hasznosan szállt be a meccsbe, utóbbi 8 lepattanóval és 6 gólpasszal tűnt ki. A Heat ezzel három vesztes meccs után tudott nyerni, és most maradnak Indianában egy újabb felvonásra.

Haliburton karriercsúcsa sem volt elég. Sokáig a vendégek jártak előrébb, köszönhetően Tyrese Haliburton 44 pontos karriercsúcsának és 10 kiosztott gólpasszának, mellette Obi Toppin is beszórt 25 pontot 10/15 jó dobással, illetve még öten értek el legalább 9 pontot, csapatként is 51 százalékkal dobott a Pacers. Nem a támadójátékkal volt a gond, hanem szokás szerint a védekezéssel, a Heat 55,8 százalékkal dobott mezőnyből, emellett a hazaiak 45 alkalommal állhattak oda a büntetővonalra – a sok beütött személyi hibának az lett az eredménye, hogy Buddy Hield, Aaron Nesmith és Andrew Nembhard is kipontozódott a meccs végére. Hiába adott el mindössze 10 labdát a Pacers, más területeken rengeteget hibáztak, a lepattanózást 48-34-re bukták el, a tripláik sem estek megfelelő arányban, és 11 büntetőt is kihagytak – utóbbi két faktor még így is belefért volna, ha nem kapnak 15 kosarat a Heat utolsó 17 rádobásából.

A Heat legjobb dobói: Butler 36, Jaquez 24/3, Richardson 19
A Pacers legjobb dobói: Haliburton 44/18, Toppin 25/9, Brown 15

 

Chicago Bulls - Milwaukee Bucks 120-113 h.u.

Sztárjai nélkül nyert a Bulls. A mérkőzés előtt Zach LaVine, DeMar DeRozan és Alex Caruso pályára lépése is kérdéses volt, a két sztár végül nem is tudta vállalni a játékot, Caruso viszont ott volt, és a rendes játékidő utolsó másodpercében hőssé vált, az ő triplájával mentett hosszabbításra a Bulls. A ráadásban ismét fontos pillanatban villant a hátvéd, 115-110-nél labdát szerzett egy Bucks-időkérés után, amiből Patrick Williams zsákolt 31 másodperccel az órán, és végül ez a játék döntőnek bizonyult, a Bucksnak 19 másodpercébe és két próbálkozásába került, hogy kosarat szerezzen, onnantól viszont már megoldotta a büntetővonalról a meccs lezárását a Bulls. Összességében Nikola Vucevic vitte náluk a prímet 29 ponttal, 10 lepattanóval és 6 gólpasszal, mellette Coby White 23 ponttal és 7 gólpasszal jelentkezett, de a kispadjuk is dicséretet érdemel, Andre Drummond (10 pont, 14 lepattanó) vezetésével 31-21-re túldobták ellenfelük második sorát, ezzel megszakították az ötmeccses vereségsorozatukat.

Hiába villogott Antetokounmpo. A rendes játékidő végén nagyot hajrázott a Bucks, 103-96 után összehoztak egy 0-10-es futást Giannis Antetokounmpo vezetésével: az ő zsákolásával kezdődött a futás, majd Malik Beasley-vel dobatott egy triplát, amit egy Brook Lopez-tripla követte le. 6 másodperccel az órán Antetokounmpo blokkolta Williams dobását, majd egy másodperccel később mehetett a vonalra, és mindkét büntetőjét bedobta, ezzel már 3 ponttal vezettek. Caruso végül kiegyenlített és ellopta a showt, így hiába zárt 26 ponttal, 14 lepattanóval, 5 gólpasszal és 5 blokkal a Bucks sztárja, és hiába szállította a clutch megmozdulásokat a rendes játékidő végén. Az sem segítette a vendégeket, hogy Beasley 19 dobásból jutott 19 pontig, illetve Damian Lillard (18 pont, 13 gólpassz, 7 eladott labda) sem játszott tökéletes meccset, Antetokounmpo mellett csak a 6/10 triplát elsüllyesztő Lopez hozta magát támadásban – a 21 eladott labda is hátráltatta őket, de a Bulls is ugyanennyiszer veszítette el a játékszert, nem foghatják csak erre a vereségüket.

A Bulls legjobb dobói: Vucevic 29/6, White 23/12, Dosunmu 14/3
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 26, Lopez 20/18, Beasley 19/15

 

Cleveland Cavaliers - Portland Trail Blazers 95-103

Megtáltosodott a Portland. Papíron egyértelműen a Cleveland volt a mérkőzés esélyese még akkor is, ha az elmúlt három meccséből kettőt is megnyert a Trail Blazers. Ennek megfelelően kezdtek a hazaiak, Donovan Mitchell (23 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés) számaival ezúttal sem volt probléma, a dobásait ellenben még mindig keresi, mezőnyből 7/20-szal, míg a triplavonalon kívülről 1/9-cel zárt. Mellette Evan Mobley (20 pont, 8 lepattanó) is remekül teljesített, minek eredményeképpen még a harmadik negyed közepén is magabiztosan vezetett a Cavs. Ekkor azonban fordult a kocka, Shaedon Sharpe (29 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) vezérletével megfordította az összecsapást a Portland, ráadásul az utolsó negyedben 12 pontot berámoló Sharpe mellett öten is eljutottak legalább tíz pontig, akik közül üde színfolt volt az újonc Duop Reath (13 pont, 3/4 tripla). Innen pedig már nem tudott visszajönni az ohiói gárda, így a Blazers az Indiana után a Clevelandet is legyőzte idegenben.

A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 23/3, Mobley 20, Garland 15/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Sharpe 29/12, Reath 13/9, Grant 13/9

 

Brooklyn Nets - Charlotte Hornets 128-129

Rozier lett a nyerőember. A játéknap egyik legkiélezettebb, legszorosabb csatáját hozta a Brooklyn és a Charlotte összecsapása. Pedig előzetesen a Nets számított favoritnak, hiszen zsinórban három győzelmet követően, immáron Cam Thomasszal a rotációban fogadta azt a Hornetset, ahonnan a bokasérüléssel bajlódó LaMelo Ball mellett az újonc Brandon Miller is hiányzott. A felek nem nagyon bírtak egymással, a találkozó során tizenegy alkalommal változott a vezető csapat személye, s habár egyszer tíz ponttal is elléptek a hazaiak, nem tudták megtartani az előnyüket. A már említett Cam Thomas (26 pont) mellett Mikal Bridges (22 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) és Nic Claxton (20 pont, 14 lepattanó) is hozta a számait, ám a vendégeknél Terry Rozier (37 pont, 4 lepattanó, 13 gólpassz, 7/9 tripla) ihletett estét fogott ki, olyannyira, hogy az utolsó két percen belül két triplát és egy duplát is a helyére küldve zárta le a mérkőzést. Persze ehhez az is kellett, hogy felnőjön mellé a Miles Bridges (23 pont, 5 lepattanó, 3/4 tripla) és Gordon Hayward (22 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) alkotta páros, na meg, hogy Cameron Johnson (15 pont, 6 lepattanó) utolsó dobása kiszédüljön a vendégek gyűrűjéből.

A Nets legjobb dobói: Thomas 26/6, Bridges 22/6, Claxton 20
A Hornets legjobb dobói: Rozier 37/21, Bridges 23/9, Hayward 22/6

 

New York Knicks - Detroit Pistons 118-112

Megnehezítette a Knicks dolgát a Pistons. Gyakorlatilag semmi sem szólt a sorozatban tizenöt mérkőzést veszítő Detroit mellett, ennek megfelelően hatalmas elánnal kezdett a New York. Jalen Brunson (42 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 7/12 tripla) már az első félidőben eljutott húsz pontig, de Julius Randle (29 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz) és RJ Barrett (15 pont) duója is hozta a kötelezőt. A második játékrész derekán azonban magára talált a vendég gárda, ahol Cade Cunningham (31 pont, 8 gólpassz) és Killian Hayes (23 pont, 4 gólpassz) kettőse mellett a padról érkező Marcus Sasser (17 pont, 4 gólpassz, 5/7 tripla) hozta azt a pluszt, amelyre hirtelen nem volt válasza a hazaiaknak, így a félidőre kiegyenlített, majd a harmadik negyed végére át is vette a vezetést a Pistons. Az utolsó felvonás végén aztán Donte DiVincenzo (12 pont, 4/8 tripla) döntött, aki negyvenöt másodpercen belül két hármast is a helyére küldött, ezzel tizenhatra növelve a Detroit egymásutánban elszenvedett vereségeinek a számát.

A Knicks legjobb dobói: Brunson 42/21, Randle 29/6, Barrett 15/3
A Pistons legjobb dobói: Cunningham 31/9, Hayes 23/6, Sasser 17/15

 

Minnesota Timberwolves - Utah Jazz 101-90
 
Edwards nélkül is megy. A hazaiaknál a csípőjét fájlaló Anthony Edwards kihagyta az összecsapást (Chris Finch vezetőedző szerint nincs komolyabb baja, hamar vissza fog térni), és az első negyedben akadozott is a Wolves támadójátéka, mindössze 20 pontot szenvedtek össze. A második játékrészben aztán Nickeil Alexander-Walker és Karl-Anthony Towns vezetésével összeraktak egy 15-0-s futást, majd a harmadik negyedet 35-19-re nyerték, így a záró játékrészben csak arra kellett figyelniük, hogy látótávolságon kívül tartsák ellenfelüket. A Wolves védekezése ismét remekül működött, Alexander-Walker például 5 szerzett labdát és 2 blokkot jegyzett, a dupla-duplázó Rud Gobert is kiosztott 3 sapkát, de Mike Conley, Shake Milton és a meccs legjobbja, a 33 pontig és 11 pattanóig jutó Towns is szerzett 2-2 labdát. A Wolves ezzel a sikerrel továbbra is vezeti Nyugatot, legközelebb a Charlotte otthonában erősítheti meg pozícióját.
 
Markkanen és Clarkson nélkül megállt a támadójáték. A két alapember hiányában egyedül a második negyedben sikerült 24 pontnál többet szereznie a Jazznek, ráadásul a finn igencsak hiányzott a Towns elleni védekezéseknél is, így nem csoda, hogy végül sima vereséget szenvedtek. A két hátvéd, Ochai Agbaji és Collin Sexton pontosan célzott, Walker Kessler kiosztott 3 blokkot, akadtak jó pillanatai Simone Fontecchiónak és Kelly Olynyknek is, de amikor kellett volna, senki nem tudott előlépni, a második negyed rövidzárlata és a 35-19-re elvesztett harmadik játékrész alapjaiban határozta meg a játék képét. A kezdőcsapatban hárman is borzalmasan játszottak, Ömer Yurtseven 14 perc alatt összeszedett 3 faultot, John Collins 3/12-vel, Keyonte George 4/19-es mezőnymutatóval ijesztgetett, ezek után nem meglepő a 90 dobott pont - legközelebb a Trail Blazerst fogadják, a portlandiek formáját elnézve ez oda is kevés lesz.
 
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 32/12, Alexander-Walker 20/12, Gobert 15.
A Jazz legjobb dobói: Fontecchio 16/6, Sexton 14/3, Agbaji 13/9.
 

Oklahoma City Thunder - Los Angeles Lakers 133-110
 
Pár percig tartott a Lakers fölénye. A vádlisérüléssel bajlódó LeBron James az utolsó pillanatban vállalta a játékot, és a nyitónegyedben úgy tűnt, hogy Anthony Davis-szel együtt komoly kihívás elé állítják a hazaiakat: az első negyed egy pontján 14 ponttal is vezettek. D’Angelo Russell is jól mozgatta a gárdát (16 pontja mellett 10 gólpasszt osztott ki), azonban az erősen foghíjas kispad ma egyszemélyes volt, Austin Reaves-en kívül nem igazán jött értékelhető teljesítmény. A Thunder már az első negyed végére megfelezte a távolságot, a második negyedben dominált, a Los Angeles pedig ebből a gödörből már képtelen volt kimászni. A negyedik negyedre már 20 pontra nőtt a differencia, így aztán Davis (31 pont, 11/18 mezőnyből, 9/10 büntető), 14 lepattanó) és James (21 pont, 7/12 mezőnyből, 4/8 tripla, 12 lepattanó, 6 gólpassz) jó meccse is ment a levesbe - legközelebb vasárnap hajnalban fogadják a Houstont, addig remélhetőleg a maródiak közül páran felépülnek.
 
A második negyedben pusztított az Oklahoma. Támadásban már az első percektől rendben volt az OKC, védekezésben viszont igencsak keresték az ütőtávot, a Lakers 37 pontot pakolt fel a táblára az első negyedben. A rövid pihenő alatt aztán sikerült rendezni a sorokat és az is segített, hogy a túloldalon Reaves-en és Christian Woodon kívül csak az újonc, formáját még kereső Hood-Schiffino állt rendelkezésre, rajtuk kívül G-Ligás játékosokkal kellett feltölteni a vendégek kispadját. Holmgrenék a második játékrészt 42-23-ra nyerték, amivel nyeregbe kerültek, ráadásul a harmadik negyedben is sikerült növelni a távolságot, innentől kezdve pedig már csak menedzselniük kellett a különbséget. Shai Gilgeous-Alexander (33 pont, 11/18 mezőnyből, 10/10 büntető, 7 gólpassz eladott labda nélkül) hozta szokásos szupersztár-produkcióját, A Chet Holmgren-Jalen Williams páros is kiválóan célzott (Williams 7 asszisztot is kiosztott), de a kezdőben Josh Giddey és Lu Dort is elérte az 50%-os mezőnymutatót, ráadásul ketten 15 pattanót is betettek a közösbe. A padról Isaiah Joe és Cason Wallace is elérte a 10 pontot, összességében a nyugati 3. Thunder magabiztos sikerrel melegített a vasárnap hajnali, dallasi kirándulásra, ahol a nyugati 4. Mavericks-szel vív rangadót.
 
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 33/3, Jal. Williams 21/3, Holmgren 18/3.
A Lakers legjobb dobói: Davis 31, James 21/12, Russell 16/6.
 
San Antonio Spurs - Atlanta Hawks 135-137

Trae Young 45 pontot dobott, de a védekezése döntötte el. A vendégek vezére egész meccsen kiválóan játszott, 45 pontját 50 százalék feletti mezőnymutatóval szállította, kiharcolt 16 büntetőt, adott 14 gólpasszt, ráadásul a negyedik negyedben és különösen a végjátékban sorra hozta a nagyobbnál nagyobb játékokat. Egy kisebb hibája akadt, 133-137-os állásnál elrontott egy büntetőt, ezt azonban a legvégén korrigálta. 135-137-nél 6 másodperc maradt az órán, a Hawks a Spurs térfelén dobhatta be a labdát, azonban Jeremy Sochan elcsente azt és megindult a gyűrű felé, hogy egy ziccerrel egyenlítsen, azonban Young visszaért, beállt elé és kiharcolt egy belemenést, ezzel pedig szállította a Hawks győzelmét. Véleményesnek tűnt az eset, de Gregg Popovich-nak már nem volt lehetősége challenge-re, ugyanis nem maradt időkérése. Young mellett egykori csapata ellen jól játszott Dejounte Murray (24 pont, 10/21 mezőnyből, 5 labdaszerzés), rajtuk kívül pedig még öten jutottak el legalább 11 egységig. A védekezés olyan volt, amilyen, de ezzel a sikerrel 50%-on áll az Atlanta - legközelebb a Bucks otthonában azért hátul jobban kell működniük. 
 
Jeremy Sochan majdnem hőssé vált. A másodéves Sochant idén erősen próbálgatja a Spurs játékszervezőként és labdás emberként, a mai teljesítménye alapján ez a terv be is válhat: 33 pontot termelt 12/14-es mezőnymutatóval, 3/3 triplával és 6/6 büntetővel, ráadásul kiosztott 6 gólpasszt, szedett 8 pattanót, plusz a végén kulcshelyzetben szerzett labdát és dobhatott volna az egyenlítésért - pár év múlva lehet, hogy az esetnél már védőfaultot fújnak majd. Rajta kívül Victor Wembanyama is jól teljesített (21 pont, jó dobások, 12 lepattanó, 4 blokk), a kispadról Devin Vassell 25 pontot szórt, Julian Champagnie 5 hármast vert be, Zach Collins pedig 7 gólpasszt adott. Azonban hiába léptek el az első negyedben, az előnyt nem tudták megtartani, a védekezésüket rendre szétszedte Young, a szoros végjátékban pedig nem melléjük állt a szerencse. Zsinórban 13. vereségüket szenvedték el, és a Pelicans otthonában sem számíthatnak sok jóra, pláne, hogy back-to-back lépnek pályára. 

A Spurs legjobb dobói: Sochan 33/9, Vassell 25/12, Johnson 22/6.
A Hawks legjobb dobói: Young 45/6, Murray 24/6, Bogdanovics 14/6.
 
Golden State Warriors - Los Angeles Clippers 120-114

A régi Klay Thompson nyerte meg a „történelmi” meccset. A hazaiak nemrég elvesztették Chris Pault és Gary Payton II-öt, ezt pedig tetézte Andrew Wiggins hiánya, aki a meccs délelőttjén rácsukta autója ajtaját a jobb mutatóujjára – ráadásul a LAC ellen Kevon Looney is csak 13 percet kapott. Az első negyedben nem érződtek a csapat problémái, a nagyszünetben 61-50-re vezettek, köszönhetően a Wiggins helyén kiválóan játszó Jonathan Kumingának (17 pont, 3/5 tripla) és Moses Moody-nak (13 pont, 6/10 mezőnyből). Looney perceit jól használta el Dario Saric (13 pont, 5-5 pattanó és gólpassz), Draymond Green is teljesen ugyanilyen számokat hozott és Brandin Podziemski is nagyon igyekezett (13 pont, 8 lepattanó), viszont Steph Curry haloványabban dobott a megszokottnál (26 pont, 3/9 tripla), és bár adott 8 gólpasszt és szedett 7 pattanót, kellett a végén a plusz tűzerő. Ekkor lépett elő Thompson, aki a záró negyedben zsinórban 10 pontot pakolt a táblára, ezzel pedig sikerült is megtörni a győzelemért hajtó Clipperst. És hogy miért volt történelmi a mérkőzés? 23-11-30-án játszották, ami a Warriors-dinasztia három alapemberének mezszáma. 

Paul George későn ébredt. A LAC egyik húzóembere kiosztott ugyan 10 gólpasszt, de eléggé szenvedett a dobásaival (6/18 mezőnyből), csak a negyedik negyedben kezdett el bemelegedni, azonban erőfeszítéseit lenullázta Thompson parádéja. Pedig a többiek alapvetően rendben voltak, Kawhi Leonard 23 pontot szórt 9/17-es mezőnnyel, Ivica Zubac masszív dupla-duplát szállított (18 pont, 13 lepattanó), James Harden időnként már régi önmagát idézte (5/10 tripla, 7 gólpassz egy eladott labdával), míg a padról Russell Westbrook kacérkodott egy tripla-duplával (14 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz), Daniel Theis pedig szintén eljutott 10 egységig. Hozzá kell tenni, hogy Terance Mann és Norman Powell sem élete meccsét játszotta, és a második sor védekezése komoly kívánnivalót hagyott maga után, így a GSW kitolta a Clipperst a play-in helyekről – szerencséjükre hamar jöhet a pótvizsga.
 
A Warriors legjobb dobói: Curry 26/9, Thompson 22/6, Kuminga 17/9.
A Clippers legjobb dobói: Leonard 23/6, Harden 18/15, Zubac 18.

Az alapszakasz tabellája itt tekinthető meg!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus