Újabb üzenet: a Spurst is lemosta a Golden State!

Harmincat vert riválisára a bajnok - Cousins idei NBA-csúcsa sem ért győzelmet - a Miami nyert Chicagóban - triplaesővel győzött a Rockets

A Tim Duncan nélkül felálló San Antonio sem volt ellenfél a címvédő Golden State számára az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, Steph Curry vezetésével a Warriors megsemmisítette legnagyobb riválisát. A Cleveland szoros meccsen verte meg a Minnesotát, a Houston 19 triplát elsüllyesztve győzte le az Anthony Davist ismét elveszítő New Orleanst, az Atlanta pedig remek támadójátékkal és győzelemmel zárta nyugati túráját. A Miami pontszegény meccsen aratott győzelmet Chicagóban, a Boston szétszedte a Washingtont, a Detroit végig vezetett Salt Lake City-ben, DeMarcus Cousins idei NBA-csúcsa azonban nem ért győzelmet a Charlotte ellen.

Visszajátszás: amikor a vesztesre fogunk emlékezni

Cleveland Cavaliers – Minnesota Timberwolves 114-107

Megvan az első. Második meccse meghozta Tyronn Lue első vezetőedzői győzelmét a ligában, de nem volt könnyű – a Wolves sokáig tartotta magát, csak a 3. negyed közepén tudta végleg átvenni a vezetést a Cavs, és a végjátékban is kellett James higgadtsága. A Cavs vezére kevés hibával dobott (11/15 mezőnyből) és bár 9 gólpassza mellett 5 labdát elszórt, valami fazonja már volt a csapat támadójátékának. Hatan érték el a 10 pontos határt, Tristan Thompson 80 százalékkal célzott, a kispad pedig adott egy kis lendületet, amit hiányoltak korábban: Dellavedova 4 tripla mellett kiosztott 7 gólpasszt, Shumpert pedig bepörkölt két hármast. Az persze más kérdés, hogy a Wolves ellen elég volt két cserejátékos, de erősebb csapatok ellen ez vékony lesz.
 
A fiatalok fejlődhettek. Ahogyan a dobóstatisztika is mutatja, a három fiatal muskétás használta el a labdák java részét, de jól éltek a lehetőségekkel, mindhárman elérték az 50 százalékos mezőnymutatót. Towns szép dupla-duplával (12 pattanó), Wiggins jó védekezésekkel, LaVine pedig 6 gólpasszal színezte a játékot, a többiek pedig jól dolgoztak alájuk: Rubio kiosztott 10 gólpasszt, a cseresorban Dieng és Muhammad is elérte a 10 pontot. Ami viszont bosszantó lehet, hogy a negyedik negyedben kétszer is nagyobb hátrányból kapaszkodtak vissza, megfordítaniuk viszont már nem sikerült a derbit.
 
A Cavaliers legjobb dobói: James 25/3, Thompson 19, Dellavedova 18/12.
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 26, LaVine 21/6, Wiggins 20/3.

Washington Wizards – Boston Celtics 91-116

A harmadik negyedben eldöntötte a Boston. Az első félidőben is a vendégcsapat diktálta a tempót, de a fordulás után még sebességet tudtak váltani Brad Stevens tanítványai és bőven tíz pont fölé növelték az előnyüket. Thomasra nem volt válasz, az irányító 28 perc alatt szórt be 23 pontot 9 gólpassz mellett, de a kispadról parádésan szállt be Smart, Turner és Olynyk is – egyszerűen gyorsabban játszottak, mint a Washington. Húsz eladott labdába hajszolták bele ellenfelüket, emellett támadásban is nagyon jól járt a labda, sok pontot szereztek a festékből, ráadásul védekezésben is elvették a Wizards fő fegyvereit – parádés játékkal aratta sorozatban harmadik győzelmét a Celtics.

Beal megsérült, becsődölt a Washington. Bradley Beal még az első félidőben kapott egy könyököst Smarttól és nem is tudott már visszatérni a pályára, a sérülékeny dobóhátvéd úgy fest, hogy ismét kivált a csapatból. Nem csak az ő, de John Wall pontjai is erősen hiányoztak ezúttal, az irányító csupán nyolc egységet tudott hozzátenni, de Temple például kosár nélkül zárt – rendkívül pontatlanul és ritmustalanul kosaraztak a hazaiak. A negyedik negyedben már főleg a cserék voltak pályán, nagyon simán kapott ki a Washington.

A Wizards legjobb dobói: Porter 15/6, Dudley 15/6, Sessions 12
A Celtics legjobb dobói: Thomas 23/6, Turner 18, Smart 13/6, Olynyk 13/6

Chicago Bulls – Miami Heat 84-89

Dwyane Wade volt a döntő faktor. A Heat ikonja kisebb sérülésével együtt vállalta a játékot Luol Denghez hasonlóan és 28 pontos estével állt csapata élére. A második és a negyedik negyedben egymaga beszórt tíz-tíz egységet, amivel először fordított a Miami, majd a záró etapban elsősorban ennek és a védekezésnek köszönhetően (Tyler Johnson és Justise Winslow óriásit játszott) zárkózott fel ismét a floridai alakulat. Az utolsó percnek egálról mentek neki a felek, Wade előbb Bosh-t találta üresen, majd Gasol elrontott válaszkísérlete után egy középtávolival eldöntötte a meccset – nagyon kellett már ez a siker a Miaminak az utóbbi hetek gyengélkedése után.

Nem tudta megtartani előnyét a Chicago. Bár Pau Gasol 19 pontos, 17 lepattanós dupla-duplát szállított, a támadójáték egyáltalán nem működött hazai oldalon, a harmadik negyedben parádésan védekeztek, de így is csak hétpontos előnyt építettek ki a záró játékrészre. Itt viszont nem tudtak mit kezdeni Wade-del és a Miami agresszív periméter-védekezésével, így végül fájó vereséget szenvedtek – ráadásul Derrick Rose combhajlítója és dereka is megsérült, a második félidőben már nem lépett pályára.

A Bulls legjobb dobói: Gasol 19, Mirotic 15/3, Brooks 13/6, Butler 13/3
A Heat legjobb dobói: Wade 28, Bosh 18/3, Deng 9/3, Green 9

Memphis Grizzlies – Orlando Magic 108-102 – hosszabbítás után

Jeff Green a hős. A rendes játékidő végén egy 9-0-s futással a győzelem kapujába került az Orlando, ám Jeff Green előbb zsákolt, majd fault helyett ellopta a labdát és az utolsó másodpercben kiegyenlített. A hosszabbításban aztán már csak a védelmek domináltak, a Magic két pontot tudott szerezni, a Memphis pedig büntetőkkel megnyerte a találkozót – Green végül 30 pontos szezoncsúccsal zárt nyolc lepattanó mellett 31 perc alatt. A Grizzlies több 50-50-es helyzetet is megnyert és a döntő szituációkból rendre jól jött ki a hazai csapat, így nagyon fontos győzelmet aratott.

Csak saját magának köszönheti az Orlando. A remek negyedik negyednek köszönhetően már a Magic kezében volt a meccs fél perccel a vége előtt, onnan rontották el hosszabbításra, majd a ráadásban összesen egy kosarat tudtak feltenni a táblára, mást semmit – rengeteget hibáztak az utolsó percekben. Emellett eladtak 19 labdát (a Memphis csak 10-et) és engedtek 18 támadópattanót, így a támadójátékuk hiába volt alapvetően rendben, ennyi esélyt nem lehet adni a Grizzliesnek. Érdekesség, hogy Aaron Gordon és Oladipo is kezdett, Fournier a padról jött, ez többnyire működött is, az említett hibák viszont végül a sorozatban hatodik vereséghez vezettek.

A Grizzlies legjobb dobói: Green 30/6, Randolph 18, Gasol 17
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 16, Harris 16/6, Fournier 16/12

New Orleans Pelicans – Houston Rockets 111-112

Kihasználta Davis hiányát a Houston. A New Orleans sztárja az első félidőben szenvedett agyrázkódást, miután csapattársa, Tyreke Evans lekönyökölte és a fordulás után már nem is tért vissza a pályára. Az addigi két pontos hátrányból egy 18-0-s futással (!) produkált masszív előnyt a Rockets, a 35 pontos estét játszó James Harden, valamint a 31 pontos szezoncsúccsal, közte 8/11 (!) triplával jelentkező Trevor Ariza vezérletével lejátszották ellenfelüket. Innen azonban felzárkózott, sőt kiegyenlített a Pelicans és fej-fej mellett haladtak a záró etapban, kulcskosarak estek mindkét oldalon, majd Harden elhagyta a labdát és lejárt a vendégek támadóideje az utolsó másodpercekben. Holidaynek azonban egész pályáról kellett volna megoldania, ami nem sikerült, így nagy csatában aratott fontos győzelmet a texasi csapat.

A cseresor villogott a New Orleansnál. A kezdőcsapatból csak Norris Cole érte el a tíz pontot a hazaiaknál, a padról azonban Jrue Holiday 32 pontos szezoncsúccsal és 9 gólpasszal, Toney Douglas 18 ponttal és 6 gólpasszal, Ryan Anderson pedig 22 ponttal, valamint 7 támadópattanóval jelentkezett – nekik köszönhetően volt meccsben a Pelicans. Ez azonban végül kevésnek bizonyult, a Rockets 19 triplát pörkölt be, az utolsó percek adok-kapokjából pedig ugyan némi mázlival, de Hardenék jöttek ki jobban – a hazaiaknak a vereség mellett Davis sérülése is nagyon fájhat, hiszen nem nagyon fér bele nekik egy újabb gyenge széria.

A Pelicans legjobb dobói: Holiday 32/6, Anderson 22/9, Douglas 18/9
A Rockets legjobb dobói: Harden 35/9, Ariza 31/18, Thornton 12/12

Denver Nuggets – Atlanta Hawks 105-119

Most megvolt a ritmus az Atlantánál. Parádés támadójátékot mutatott be a Hawks ezen az estén, az 50%-os mezőnymutató és a közel hibátlan büntetőzés mellé nem kellett extra tripladobó forma sem – a Horford-Millsap páros vezérletével simán hozták a meccset a vendégek. A második negyedet 15 ponttal nyerték Teague-ék, a folytatásban az előny húsz egység fölé nőtt és bár a Nuggets vezetett egy nagy futást, nem forgott veszélyben az atlantai siker – a gárda ezzel 2-2-vel zárta nyugati túráját és a konferencia harmadik helyén áll.

Esélytelen volt a Denver. Jól kezdtek a hazaiak, de hamar elfogyott az ihlet és a második negyedben beszedett tetemes hátrányt nem volt esélyük ledolgozni Gallinariéknak. 40% alatt dobtak mezőnyből és elsősorban a büntetőknek köszönhették, hogy így is száz pont felett zártak, de védekezésben egy pillanatig sem tudtak mit kezdeni az Atlantával – Korverék úgy szereztek pontot, ahogy akartak, így mindenre azonnal tudtak válaszolni. A negyedik negyedben már nem sokat voltak fent a kezdők, a Nuggets pedig végül csak 4-4-gyel zárta nyolcmeccses hazai sorozatát.

A Nuggets legjobb dobói: Barton 21/3, Harris 15/9, Jokics 15, Gallinari 15
A Hawks legjobb dobói: Millsap 22, Horford 18/6, Schröder 15/3

Utah Jazz – Detroit Pistons 92-95

Mindenre válaszolt a Pistons. Már az első percekben megalapozta sikerét a vendégcsapat, hamar tízpontos előnyt épített ki a Detroit és ezt őrizte a teljes találkozó folyamán. A Jazz egyetlen pillanatra sem vette át a vezetést és a 29 pontos Reggie Jackson mindig akkor tolt egyet csapata szekerén, amikor Gobert-ék felzárkóztak – így volt ez a negyedik negyedben is, amikor egyetlen egységre közelítettek a hazaiak. A Detroit azzal együtt nyerte magabiztosan a meccset, hogy Andre Drummond katasztrofális estét produkált, hét pontja és hat lepattanója egyébként is botrány, de az 1/10-es büntetőzéssel megspékelve már erősen közelít az értékelhetetlenhez – főleg mivel mellette Gobert 17 pontos, 17 lepattanós dupla-dupláig jutott…

Rohant az eredmény után a Jazz. Szinte a teljes találkozó folyamán erőlködött a hazai csapat, védekezésben nem tudtak mit kezdeni Jacksonnal, aki sorra dobta a frusztráló kosarakat, támadásban pedig nem jöttek ki a játékaik. Gordon Hayward 23 dobásból szenvedett össze 22 pontot, az említett Gobert, valamint a hat triplát elsüllyesztő Hood hozta csak stabilan a kosarakat, illetve külön öröm, hogy a 16 meccs után visszatérő Favors hasznosan töltötte (14 pont, 5 pattanó) egyelőre limitált perceit. Sérülés „természetesen” most is történt a Jazznél, Raul Neto szenvedett agyrázkódást hat percnyi játék után és nem tért már vissza a pályára.

A Jazz legjobb dobói: Hood 23/18, Hayward 22/3, Gobert 17
A Pistons legjobb dobói: Jackson 29/9, Ilyasova 16/6, Caldwell-Pope 12, Tolliver 12/12

Sacramento Kings – Charlotte Hornets 128-129 - kétszeri hosszabbítás után

Drámai meccs volt. Elképesztő fordulatok voltak ebben a találkozóban, a Kings vezetett 17 ponttal is, a negyedik negyedben mégis ők hajráztak és mentettek hosszabbításra. Az első túlóra végén sem született döntés, majd kipontozódott Cousins, de úgy tűnt, hogy ezt nem tudja kihasználni a Charlotte. Kilenc másodperccel a vége előtt aztán jött Troy Daniels és bevágta nyolcadik tripláját (28 pontos karriercsúccsal zárt), így az összesen húsz hármast elsüllyesztő Hornets nyerte az őrült thrillert - a Kings sorozatban öt győzelem után kapott ki. 

Cousinsra nincsenek szavak. A Sacramento centere egész januárban elképesztő formában játszik, pár napja 48 pontos estét produkált, most azonban ezt is felül tudta múlni: 56 pontos karriercsúcsot, Kings-rekordot (Chris Webber 51 ponttal tartotta) és idei NBA-rekordot szállított. A fenomenális teljesítményt 21/30 (!) mezőnykosárral és 13/16 büntetővel érte el, amik még brutálisabbá teszik a "műsort", az első ráadásban csapata összes pontját ő dobtak, ám az utolsó percekben már nem lehetett pályán, mert beütötte hatodik személyi hibáját. Cousins hihetetlen estéjét azonban ellensúlyozni tudta a több lábon álló Hornets, négyen is átlépték a húszpontos határt és az eladott labdák, valamint a támadólepattanók miatt 19-cel több mezőnykísérletet vállalhattak - a szenzációs meccs végén Daniels triplája a javukra döntött.

Golden State Warriors – San Antonio Spurs 120-90

Ezt hívják statement game-nek. Arra lehetett számítani, hogy az otthon még veretlen, az utóbbi meccseken magát nagyon felszívó és ismét eléggé felpaprikázott címvédő magas hőfokon fok égni, de arra talán nem, hogy ennyire egyértelműen felülmúlja ellenfelét. Steph Curry kis túlzással bohócot csinált Parkerből, a folyamatos rohanást pedig nem bírhatta a Spurs: a harmadik negyedben már 30 pont felett járt a GSW előnye, már-már megalázó különbség volt a felek között. Curry végül 37 pontig jutott három negyed alatt, de a rendkívül agresszív védekezést is ki kell emelnünk, gyakorlatilag a San Antonio alapfegyvereit nullázták le – ugyan túldimenzionálni nem kell ezt a meccset, azért a szótárban a "statement game" kifejezés mellé érdemes odatenni…

Semmi sem működött a Spursnél. Ugyan Tim Duncan hiányzott, de rajta kívül mindenki ott volt a parketten a texasiaknál, ennek ellenére végig egy szinttel lassabban kosárlabdáztak a GSW-nél. Ugyan David West jól kezdett Duncan helyén, de a második félidőben már ő sem tudott hozzátenni, Aldridge mintha pályán sem lett volna (öt pont, három lepattanó), ahogy Tony Parker vagy Manu Ginobili sem tudott hasznosat hozzátenni a meccshez. A Warriors fölénye akkorára nőtt a harmadik negyedben, hogy onnantól már nem volt értelme erőltetni a kezdőket, a liga legjobb védelme kapott 120 pontot, ráadásul rájuk nem jellemző módon 25 labdát adtak el Leonardék – méretes pofont kaptak a címvédőtől. Javítani persze lesz lehetőség, hiszen még háromszor találkoznak a felek ebben az alapszakaszban…

A Warriors legjobb dobói: Curry 37/18, Livingston 13, Rush 13/9
A Spurs legjobb dobói: Leonard 16/3, Marjanovics 12, West 12

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus