Váratlan Heat-bravúr Bostonban, oda a Celtics pályaelőnye

23 triplát dobott és kiegyenlítette a párharcot a Butler-Rozier párost nélkülöző Heat, az OKC viszont esélyt sem adott a New Orleansnak, és már 2-0-ra vezet a szériában.

Boston Celtics - Miami Heat 101-111

Floridai triplaeső Bostonban. Jimmy Butler és Terry Rozier nélkül ezúttal is az esélytelenek nyugalmával léphetett pályára a Heat, de ez a keret és Erik Spoelstra azért az utóbbi években jó párszor felborította a papírformát, és most sem feltartott kezekkel ment a csatába. Spoelstra a keménység mellett a jóval bátrabb triplavállalást kérte játékosaitól, mert mint mondta, az első mérkőzésen leginkább ez hiányzott a két fő playmakerük nélküli támadójátékukból - nost, a vendégek ezt annyira komolyan vették, hogy cafatokra lőtték a Celtics periméterét. A Miami már az első negyedben bevágott nyolc hármast, és később is ez volt a fő fegyver, gyakorlatilag minden helyzetből képesek voltak büntetni távolról - voltak ezek között persze tiszta, üres, kidolgozott, jó ritmusú kísérletek, de akadtak bőséggel bravúrhármasok is. Jaylen Brown úgy fogalmazott a hazaiak részéről, hogy sok olyan dobást süllyesztett el a Heat magabiztosan, amivel ők védekezés szempontjából amúgy elégedettek voltak - ebből pedig csúcsdöntő este született, a Miami ugyanis 23 hármast küldött a gyűrűbe. amivel megdöntötte saját playoff-rekordját. Az első három negyed mindegyikében 50% felett tüzeltek kintről, és bár a záró etapban "csak" 4/10-et értékesítettek, de azok is a legjobbkor érkeztek - az egyébként szoros mérkőzésen egy 10-0-s futással lógtak meg még a harmadik játékrészben, aztán ezt tudták menedzselni a végéig úgy, hogy amikor kellett, akkor mindig dobtak egy-egy triplát. Egyénileg mindenképpen ki kell emelnünk Tyler Herro (24 pont, 14 gólpassz, 6/11 tripla) és Caleb Martin (21 pont, 5/6 tripla) extráját, főleg Herro játszott hatalmasat, mint fő labdás ember, aki a dobásai mellett az egész rendszert működtette, de összességében Nikola Jovics (3/4), Jaime Jaquez Jr. (3/6), vagy Haywood Highsmith (3/5) is forró kézzel célzott kintről - és akkor még nem beszéltünk Bam Adebayóról, aki 21 ponttal, 10 lepattanóval, parádés védekezéssel egészítette ki a többieket. Abszolút váratlan fejlemény, váratlan bravúr ez a Heattől, amely tartalékosan vette el a liga legjobbjának számító csapat pályaelőnyét, és jelezte, hogy ingyen azért nem adja azt a továbbjutást...

Támadásban sem volt az igazi a Boston. Amellett, hogy védekezésben nyilván nem ért oda a kiegészítők tripláira a Celtics, és szerencséje sem volt ezeknél a helyzeteknél, az is hozzájárult a vereségéhez, hogy a második félidőben támadásban is megborult - a nagyszünet után mindössze 40 pontot tudott dobni, ott elfogyott az a lendület, ami addig azért megvolt. Jaylen Brown (33 pont, 4/9 tripla) és Jayson Tatum (28 pont 50%-kal) igyekezett, de a Porzingis-Holiday páros például közös erővel mindössze 5/21 dobást tudott a gyűrűbe küldeni, a teljes cseresor pedig összesen négy mezőnykosarat tett ehhez hozzá - az első félidőben még jobban megvolt a ritmus, a spacing, kijöttek a figurák, a fordulás után viszont kicsit elvitte őket a Miami triplaesője. Ez most egy ilyen nap volt, a tanulságokat le kell vonni, a vége egy kellemetlen pofon lett számukra, de az esélyek ettől alapvetően nem változtak meg, csak az derült ki, hogy a Heat nem teríti le a vörös szőnyeget - Tatum úgy reagált erre, hogy tudták, hogy nem lesz ez könnyű, és az ilyen rivalizálások, mint amilyet ez a két csapat vív hosszú évek óta, soha nem úgy alakulnak, ahogy azt az emberek várják...

A Celtics legjobb dobói: Brown 33/12, Tatum 28/9, White 13/6
A Heat legjobb dobói: Herro 24/18, Martin 21/15, Adebayo 21

A párharc állása: 1-1.

 

Oklahoma City Thunder - New Orleans Pelicans 124-92

Most nem volt kérdés. Az első mérkőzésen még erősen remegtek a hazai kezek a keret első playoff-szereplése során, most azonban ezt már sikerült maguk mögött hagyniuk a vendéglátóknak, és kérdés nélkül gyalulták földbe a Zion Williamson nélküli New Orleanst. A hazaiak már az első negyedben tíz pont feletti előnyt alakítottak ki, és bár voltak időszakok, amikor a Pelsnek volt tartása és nem nyílt tovább az olló, de összességében nem fért kétség ahhoz, hogy ki van fölényben - majd a záró etapban jött a kiütés, már eleve közte 18-ról indult a játékrész, de ott a 30 egységet is elkerülte a különbség. Shai Gilgeous-Alexander (33 pont, 5 gólpassz, 13/19 mezőnyből), Chet Holmgren (26 pont, 7 lepattanó, 2 blokk, 9/13 mezőnyből) és Jalen Williams (21 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) is könnyedén, hatékonyan játszott, csapatszinten pedig 59%-os (!) mezőnymutatót hoztak össze, gyakorlatilag ellenállás nélkül szerezték a kosaraikat - a 48%-os triplázás és az alig 9 eladott labda is beszédes, főleg hogy a Pels 27%-kal célzott távolról, és 18 alkalommal szórta el a játékszert. Összességében azt csináltak, amit csak akartak, az első meccs botladozásai után most megsemmisítették ellenfelüket, így tükörsima 2-0-val utazhatnak át New Orleansba.

Esélytelen Pelicans. Másodszor is reménytelen volt a vendégek támadójátéka Zion Williamson nélkül, ráadásul most CJ McCollum sems tudott segíteni, a hátvéd 6/14 dobással hozott össze 15 pontot, egyáltalán nem tudta felpörgetni csapatát. Legutóbb még lepattanózással és védekezéssel sokáig ellensúlyozni tudták a gondjaikat, de most erre sem nyílt esélyük, az OKC elkapta a fonalat, és nekik nem maradt semmilyen eszközük arra, hogy lelassítsák ellenfelüket. Jonas Valanciunas (19 pont, 7 lepattanó) ugyan próbálkozott, de az sem férhet bele, hogy egy ilyen meccsen, ilyen helyzetben Brandon Ingram összesen tíz mezőnykísérletet vállaljon el - a meccs tanulságait levonva változtatniuk kell a támadójátékukon hazai pályán, különben gyorshat véget érhet számukra a rájátszás.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 33/9, Holmgren 26/9, Jal. Williams 21/3
A Pelicans legjobb dobói: Valanciunas 19, Jones 18/12, Ingram 18

A párharc állása: 2-0 a Thunder javára.

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus