Visszajátszás: Két éve állt centikre a nagydöntőtől a Houston

2018-ban ezen a napon került 3-2-es előnybe a Warriorst már-már domináló Rockets, ugyanakkor ezen a napon történt a végzetesnek bizonyuló Paul-sérülés. Erre tekintünk vissza.

 

2018. 05. 24.: Centikre a GSW kiejtésétől a Houston

Két éve ezen a napon játszották a Warriors-Rockets nyugati döntő ötödik mérkőzését, a pályaelőnyt legutóbb visszaszerző Houston pedig a kiesés szélére sodorta a verhetetlennek hitt címvédőt. Az előző találkozó után ezt is hátul nyerte meg a Houston, hatalmasat kapart Mike D'Antoni csapata és sorozatban másodszor tudta 95 pont alatt tartani a Warriorst, ami óriási szó - igaz, cserébe támadásban ők maguk is nagyon szenvedtek. James Harden dobása különösen borzalmas volt most (19 pont, 5/21 mezőnyből, 0/11 tripla), Chris Paulnak ugyan voltak hatalmas kosarai, de összességében ő sem dobott jól (20 pont, 6/19 mezőnyből) és a csapat legjobb támadójátékosa ezúttal Eric Gordon (24 pont, 6/15 mezőnyből, 9/10 büntető) volt, aki több nagyon fontos játékot is bemutatott, köztük egy clutch triplát másfél perccel a vége előtt. Ezúttal azonban ennyi is elégnek bizonyult, az is belefért, hogy mezőnyből 37, kintről 30%-kal dobtak csapatszinten, az is, hogy összesen 12 gólpasszt osszanak szét, olyan jól védekeztek, hogy most ez sem számított.

Steph Curryék kétszer annyi támadópattanót engedtek, mint amennyit leszedtek, hattal több labdát adtak el és kilenccel kevesebb büntetőt harcoltak ki - ráadásul a hajrában, amikor nagyon kellett volna, nem tudták végrehajtani a szükséges játékokat. Kevin Durant ugyan eljutott 29 pontig (8/22 mezőnyből, 3/6 tripla, 10/10 büntető, 0 gólpassz), de a végén, az utolsó negyedben összesen kettőt szerzett ebből, azt is büntetőből és az utolsó három és fél percben már rá sem nézett a gyűrűre - Andre Iguodala mellett egy olyan játékos is hiányzott a Golden State-ből, aki a legvégén megoldotta volna a clutch helyzeteket.

Itt már egyértelmű volt, hogy ez a houstoni védekezés valóban tökéletesen "rímel" arra, amit a GSW csinál és meg tudja fogni ellenfelét a gárda. Először is: mindenki borzasztó agresszíven védekezik egy-egyben. Ez főleg Steph Curry ellen látszik sokszor, hogy elváltják, aztán rátapadnak a labdás emberre, nem engedik betörni, de érdemi dobást sem engednek, mindenki tökéletesen elvégzi a maga munkáját. Ezen felül a labda nélküli embereken is megszakadnak, egyszerűen még könnyű passzokat sem engednek és főleg a negyedik találkozón láttunk arra sok példát, hogy a houstoni védő egyszerűen megelőzte a Warriors játékosát és elütötte előle a labdát. Plusz adalék, hogy sokkal agresszívebben váltják el a labda nélküli üres elzárásokat, ami az alapját adja a GSW támadójátékának, emiatt rögtön meg is tudják törni Curryék ritmusát, figuráit és gondolkodásra, küszködésre késztetik őket.

Ráadásul azt se hagyjuk ki az egyenletből, hogy amíg a szezon nagy részében a támadóidő első tíz másodpercében már befejezték az akciót, most alig-alig látunk ilyet, sőt, kifejezetten lassítják a játékot és inkább a támadóidő lejárta előtt vállalnak dobást, ezzel szintén ők kontrollálják a tempót és nem engedik rohanni a Warriorst. A nagy kérdés az volt, hogy ezt meddig lehet ilyen intenzitással csinálni, mert hat mezőnyember és Clint Capela játszotta le az előző két találkozót...

Egyértelműen gondban voltn a GSW a clutch helyzetekkel, ugyan 2-1-re vezetett a gárda a kiütéses meccsek után, de egy szoros playoff-párharcot általában azok a meccsek döntenek el, amelyeken mindkét félnek reális esélye van nyerni. Márpedig ezeken eddig 2-0-ra a Houston vezet és mindkét alkalommal támadásban omlott össze a címvédő a legfontosabb időszakban, ami nem igazán férhet bele a folytásban.

Ennek egyik oka a már említett "hard-nosed defense" a Rockets részéről, egyszerűen elszívják a levegőt Curryék elől, akik éles helyzetekben egyelőre nem tudtak jól dönteni, remegett a kezükben a labda és igazából egytől-egyig túlgondolkodták a szituációkat. Durant eltűnése is érthetetlen, hiszen ő a clutch játékos ebben a csapatban, de el sem jutott hozzá a labda, az utolsó bő öt percben egyetlen egy dobást vállalt, azt is kihagyta és a negyedik meccsen is egyetlen mezőnykosara volt a záró etapban, ennél sokkal-sokkal több kell tőle a meccsek végén.

Ugyanakkor a meccs végén megtörtént az, ami végül mégis eldöntötte a párharcot: Chris Paul megsérült. Itt még bővebbet nem tudhattunk róla, ezen a napon csak annyi jelent meg, hogy combhajlító-fájdalmai voltak és bizony van ok aggodalomra Houstonban, de azt nem akartuk elhinni, hogy esetleg már nem léphet pályára...

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus