Visszajátszás: Philadelphiai Maszk és Westbrook brutális tripla-duplája

Három évvel ezelőtt Westbrook rekord méretű tripla-duplát gyártott, két éve Joel Embiid magára öltötte a Maszkot, tavaly pedig Westbrook utolsó győzelmét aratta OKC-színekben. 

2019: Pascal Siakam megérkezett a playoffba, a Westbrook-George duó utolsó győzelme

Egy évvel ezelőtt Pascal Siakamtól volt hangos az NBA, a kameruni mindenes kulcsfontosságú playoff-meccsen gurított be 30 pontot. A Raptors a playoff első körében az Orlandóval futott össze, és csak 1-1-gyel mentek el a harmadik összecsapásra Floridába. A Magic kiválóan limitálta Kawhi Leonardöt, a csapat legjobbja támadásban borzasztóan szenvedett, Siakamra viszont már nem maradt erő, és hiába villant Nikola Vucsevics, a Raptors visszaszerezte a pályelőnyt. 

Ugyanezen a napon Oklahomában találkozott a Blazers és a Thunder, a 0-2-s hátrányban lévő OKC-nek kötelező volt a győzelem, hiszen ha kikapnak, akkor kiesnek (soha senki nem fordított még 0-3-ról). Damian Lillard ugyan egy heroikus harmadik negyedet (25 pont) vágott ki a vendégeknél, de összességében az történt a pályán, amit Russell Westbrook és Paul George akart - jegyezzük meg ezt a mérkőzést, ez volt ugyanis az utolsó a párharcban, amikor ezt leírhattuk: ez volt a páros utolsó közös győzelme a rájátszásban. 

A nap harmadik összecsapásán a Pacers nem tudta ugyanezt megcsinálni, már az első negyedben 41 pontot kaptak a Bostontól, és utána sem volt igazi vezérük - a Celticsben sem akadt igazi pontgyáros, de a nehéz pillanatokban mindig akadt valaki, aki megtolta a szekeret. Kyrie Irvinget egyébként szépen limitálta a Pacers, kivéve három percet a negyedik negyed hajrájában - a hátvéd itt el is döntötte a meccset és a párharc érdemi kérdéseit is. 

A játéknap összefoglalója
Playoff-percek - a játéknap érdekességei

 

2018: Joel Embiid, avagy A Maszk visszatérése

Két évvel ezelőtt Joel Hans Embiid végre megkezdhette élete első rájátszását - 2018. március végén szenvedett szemüregcsont-törést, és három héttel később került olyan állapotba, hogy egy speciális arcmaszkban pályára léphessen. Nélküle a Philadelphia 76ers elvesztette a pályaelőnyt és 1-1-gyel mentek Miamiba, ahol viszont Embiid nem izgulta el a debütálását, 23 pontot szerzett, ráadásul kritikus pillanatban futott egy egyszemélyes 7-0-s szériát. A Miami hiába vert be 16 hármast, Hassan Whiteside-ot csúnyán beárazta Embiid, a Philly pedig átvette a széria irányítását. 

New Orleansban is volt ok az örömre, Nikola Mirotic parádés, 30 pontos estéjével, Anthony Davis, Jrue Holiday és Rajon Rondo remeklésével a Pelicans simán kiütötte a Portlandet, és 3-0-s előnyre tett szert a párharcban - az első két, idegenbeli meccs után otthon sem hibáztak. Csúnya pofon volt ez a korábbi években azért emlékezetes playoff-párharcokat vívó Blazersnek, amelyben hiába dobtak hárman is legalább 20 pontot (McCollum, Lillard, Aminu), gyakorlatilag minden esélyüket elvesztették a továbbjutásra. 

A nap harmadik összecsapása is simán alakult - bár a Spurs nagyon szeretett volna 0-2 után otthon szépíteni a Steph Curryt térdsérülés miatt még mindig nélkülöző GSW ellen, a vendégek Kevin Durant vezetésével simán nyertek. Az összecsapáson már nem volt ott a feleségét gyászoló Gregg Popovich, Ettore Messina irányította a hazaiakat - a meccs krónikájához tartozik, hogy Kevin Durant bokasérüléssel dőlt ki, akkor még nem lehetett tudni, mennyire komoly az eset. 

A játéknap összefoglalója
Playoff-percek - a játéknap érdekességei

 

2017: Westbrook 51 pontja sem volt elég későbbi csapata ellen

Houston Rockets-Oklahoma City Thunder első kört rendeztek ebben az évben, amikor Russell Westbrook először csinálta meg a tripla-dupla szezont, és az első meccsen nagyon nem ment a későbbi MVP-nek. Good Russ másodjára aztán nagyon összekapta magát, 51 pontot vert be, egyúttal a liga történetében először csinált valaki 50+ pontos tripla-duplát a playoffban... Ez is kevés volt azonban, a negyedik negyedre elkapta a gépszíj, előjött Bad Russ is egy 4/18-as mezőnymutatóval a záró tizenkét percben. A Rockets James Harden 35 pontja mellett az Eric Gordon és Lou Williams alkotta kispadra (43 egység) is támaszkodhatott, így megőrízte a pályaelőnyét.

2018-hoz hasonlóan 2017-ben is akadtak gondok a Warriors playoffjában, a Portland elleni elsőkörös párharc második meccsén Kevin Durant hiányzott. No nem nagyon, mert a GSW testületileg rohant át Lillardéken, olyanok estek ki a kezükből, mint JaVale McGee 7/7-es mezőnymutatója 13 perc alatt, emellett védekezésben is félelmetesen zártak. 

A nap harmadik csatája előtt 1-0-ra vezetett a Wizards az Atlanta ellen, és sokáig úgy tűnt, hogy a Hawks ki fogja egyenílteni a párharcot, mert Bradley Beal egyszerűen nem találta a dobásait. Aztán a negyedik negyedre összekapta magát, végül ő és John Wall is elérte a 30 pontot, ráadásul Brandon Jennings legszebb napjait idézően villogott, amikor ők ültek, így a végén bedarálták Millsapéket. Érdemes kicsit elidőzni a Wizards kereténél, mert kifejezetten jó szerkezetű csapat volt erős kispaddal: a kezdőben a Wall-Beal páros mellett Otto Porter, Markieff Morris és Marcin Gortat lépett pályára, a cseresorból pedig Jennings mellett Kelly Oubre Jr., Bojan Bogdanovic és Jason Smith szállt be - Tomas Satoransky és Trey Burke be sem fért az aktív rotációba. 

A játéknap összefoglalója
Playoff-percek - a játéknap érdekességei

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus