A GM-ek háromnegyede PO előtti minitornát akar

A GM-ek fele nem akar semmilyen alapszakaszt, kicsit több mint a fele társaság pedig eltörölné a konferenciákat a teljes rájátszásra. Lássuk a GM-kérdőív eredményét.

Adam Silver commish tegnap konferenciabeszélgetést tartott a GM-ek között, hogy ismertesse annak a kérdőívnek az eredményeit, amit az általános igazgatóknak ki kellett tölteniük a szezon folyatásával kapcsolatban. Egy meg nem nevezett szakvezető Kevin O'Connornak (The Ringer) elmondta, hogy semmi nem vált biztossá, inkább csak az információkat gyűjtötték össze.

O'Connor forrásai szerint a liga fele amellett van, hogy ne legyen alapszakasz, azonnal a rájátszással kezdődjön az idény, viszont a GM-ek alig több mint fele érzi úgy, hogy el kellene törölni a konferenciákat, és 1-16 PO-ot kellene tartani - igaz, ez is jóval több, mint amennyien eddig támogatták ezt a javaslatot, és most az utazás nem zavarhat be, hiszen mindenki egy helyen játszana.

A GM-eket megkérték rá, hogy szavazzanak a rájátszás formátumáról is. Két felmerülő lehetőség volt: egyrészt az, hogy a PO-vonal alatt és fölött bizonyos számú csapatok megküzdöttek volna egymással az első körért. Másrészt ott volt lehetőségként a világbajnoksághoz hasonlító csoportkörös rendszer, ami az alapszakaszt és a rájátszás első körét helyettesítette volna. Az arány 75-25% lett az első formáció javára - állítólag a két főcsoportot vezető együttes, a Los Angeles Lakers és a Milwaukee Bucks egyértelműen a "play-in" tornára szavazott, érthető módon, hiszen a csoportkörben több a meglepetés lehetősége, mintha a 7-10. helyezettek közül kellene játszaniuk valakivel az első körben.

Az egyik vezető szerint Silver éppen emiatt nem fogja komolyan venni ezeket az eredményeket, mivel mindenki úgy szavazott, ahogy saját csapatának a legjobb. Ettől függetlenül O'Connor az eddigi beszélgetései alapján úgy gondolja, hogy a commish a koronavírus okozta a helyzetet arra használja, hogy felmérje, van-e olyan drasztikus változás, ami működhet a jövőben is, pedig a múltban élesen elutasították azt - ilyen például a PO előtti minitorna, de az 1-16, főcsoportok nélküli rájátszás is.

Vannak viszont továbbra is kérdések, amikről a csapatok képviselői meg is kérdezték Silvert. Ilyen például az, hogy mi lesz a lotteryvel a play-in torna esetén. Mi van, ha a San Antonio Spurs megszerzi a 8. helyen a Memphis Grizzliestől, akkor nem lottery draftjoga lesz? Vagy ha a világbajnoki tornarendszerben a jelenlegi nyugati negyedik Utah Jazz kiesik a csoportkörben, a Portland TrailBlazers viszont továbbjut, akkor hogyan alakulnak a draftjogok? Felvetették, hogy 20 csapatos PO-nál a 20 rájátszásba kerülő együttes sorrendjét be kellene fagyasztani a mostani állapotokra, a lottery oddsokat meg átszámolni 10 csapatra, de egyelőre ez még nagyon képlékeny.

Silver ma tárgyal majd a tulajdonosokkal, de mint arról írtunk már, nem várható döntés a mai napon - talán jövő héten már igen.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus