Hírmorzsák 2020-07-27 (19:30)

Serge Ibaka szerint a Torontónak fekszik a Bucks, megvannak az embereik Giannis Antetokounmpo megállítására. Aron Baynes csatlakozhat a Sunshoz, ma utazik Orlandóba. A csapatok többsége már lehívta a liga 325 millió dolláros hitelkeretét - a Warriors még 250 milliót venne fel a Goldman Sachstól. A Lakersnek nem lesz pénzügyi gondja Anthony Davis megtartásával. Steve Kerr bánja, ahogyan a Daryl Morey-esetet kezelte a Hong Kong-Kína ügyben. Árverésre bocsájtják azt a Jordan-mezt, amit akkor kapott, mikor 1984-ben aláírt a Bullshoz. Kyrie Irving 1.5 millió dolláros alapot hozott létre azoknak a WNBA játékosoknak, akik a koronavírus miatt hagyják ki az idei szezont. David Stern jövőre bekerül a női Hírességek Csarnokába.

A Toronto Raptors magasembere, Serge Ibaka a minap arról beszélt az újságíróknak egy kérdésre reagálva, hogy szerinte a kanadai alakulatnak tökéletes párosítás a Milwaukee Bucks. Ibaka kiemelte, hogy a Bucksnál ott van Giannis Antetokounmpo, aki ellen kellenek a mozgékony magasemberek, márpedig náluk adottak az ilyen kosarasok. Így is több ember kell persze a megállításához, de olyan játékosokra van szükség, akik előtte tudnak maradni, különben begyalogol a gyűrűig.

Ibaka úgy érzi, hogy ha Antetokounmpo előtt marad valaki, mielőtt érkezik a besegítés, az nagy segítség a csapat számára - náluk ott van OG Anunoby és Pascal Siakam is, akik meg tudják ezt csinálni, megvan a magasságuk és a karfesztávjuk is hozzá, esetenként pedig ő és Marc Gasol is hatékony tud lenni a görög ellen. Nick Nurse vezetőedző szerint egyébként jó esélyeik vannak még a címvédésre is, mivel azt már láthattuk, mire képes Siakam, Fred VanVleet, Ibaka, Gasol és Kyle Lowry a nagy téttel bíró összecsapásokon.

Shams Charania (The Athletic) hozta nemrég a hírt, hogy a Phoenix Suns ausztrál centere, Aron Baynes engedélyt kapott arra, hogy csatlakozzon csapatához az orlandói buborékban - ma utazik a Disney Worldbe, ahol pár nap karantén után már együtt is dolgozhat majd a többiekkel a koronavírusból felépülő játékos.

Brian Windhorst (ESPN) a liga pénzügyi helyzetéről írt egy hosszabb cikket, amelyben többek között azt is leírta, hogy a klubok többsége már lehívta a 325 millió dolláros maximum hitelkeretet. Az NBA 2018-ban emelte fel a szintet 250 millió dollárról 325 millióra, de olyan hírek is napvilágot láttak, miszerint tovább fogják tolni a határt. Annyi biztos, hogy a Houston Rockets és a Golden State Warriors már élt a 325 milliós lehetőséggel - a texasiakat birtokló Tilman Fertitta még áprilisban vett fel 300 millió dollár kölcsönt több mint 10%-os kamattal, hogy az éttermeit, szállodáit és kaszinóit valahogy életben tudja tartani.

A Golden State a hírek szerint arra készül, hogy 250 millió dollárt vesz fel a Goldman Sachstól, hogy finanszírozni tudja a kiadásait - állítólag máshol is gondolkodnak hasonló megoldáson. A Warriors olyan szempontból kakukktojás, hogy a bevételeinek több mint 80%-a a Chase Centerből jön, és vannak olyan hazai meccsei, amelyből akár 5 millió dollárt is kiszedhet - a hírek szerint többen aggódnak is amiatt, hogy nőni fog a különbség a Golden State-hez hasonló gazdag csapatok és a kevésbé tehetősebbek között. Az egyik csapat vezetője el is mondta, hogy jó a Warriorsnak, de ha ők lennének abban a helyzetben, hogy 150 milliós fizetési listájuk lenne, valószínűleg el kellene cserélniük valakit.

Ugyancsak Windhorst hozta a hírt, hogy bár a Los Angeles Lakers lényegében egy családi vállalkozás, az aranysárga-liláknak semmilyen pénzügyi problémájuk nem lesz Anthony Davis szerződéshosszabbításánál. Az újságíró kiemelte, hogy az országos TV-s bevételből 300 millió folyhat be a csapathoz úgy, hogy egyetlen jegyet sem ad el a következő szezonra, ráadásul a gárda kisebbségi tulajdonosai között is olyan multimilliárdosok vannak, mint Philip Anschutz és Patrick Soon-Shiong.

Térjünk még vissza a Warriorshoz, melynek vezetőedzője, Steve Kerr azt nyilatkozta Candace Bucknernek (Washington Post), hogy tavaly, amikor kipattant a Daryl Morey-féle Hong Kong-Kína ügy, nagyon rosszul kezelte az esetet. Kerr akkor úgy döntött, hogy nem kommentálja a történteket, mert nincs elég háttértudása ahhoz, hogy állást tudjon foglalni. Most azt mondta, hogy nem akarta rossz helyzetbe hozni a ligát, ugyanakkor egyensúlyt akart találni - nem a szívéből beszélt, elsodorta ez a politikai vihar.

Most azt mondaná, hogy teljes mellszélességgel támogatja Morey-t, akinek joga van a véleménynyilvánításhoz. Azt mond, amit akar, és nekik támogatniuk kellene - ez lenne a fő mondandója. Kerr szerint minden cégnek, amely üzleti viszonyban van Kínával, tudnia kell, hogy az egy más rendszer - okosan kell manőverezni, és ez alól az NBA sem kivétel. Azt is hozzátette, hogy ha valaki üzleti kapcsolatban van Kínával, mindig lesznek ilyen problémái, amikre fel kell készülni, és meg kell tudni oldani.

Jonathan Givony (ESPN) jelentette, hogy lesz draft előtti felmérő, ahova szokás szerint a liga hívja majd meg az általa kiválasztott fiatalokat. Givony azonban azt is hozzátette, hogy lényegében semmi más nem ismert: sem a helyszín, sem az időpont, sem az egész felmérő menete vagy az, hogy egyáltalán ez helyszíni "combine" lesz-e, vagy csak neten keresztül rendezik majd meg. A hírek szerint az NBA egy kérdőívet tölttet ki a tehetséges kosarasokkal július 31-ig, annak alapján lehet majd dönteni a hogyan továbbról - addig bővebb információt ezzel kapcsolatban nem érdemes várni.

A Reuters információi szerint decemberben a Julien's Auctions jóvoltából árverésre bocsájtják azt a mezt, amelyet Michael Jordan akkor kapott, amikor 1984-ben aláírt a Chicago Bullshoz. A hírek szerint 200.000 és 400.000 dollár közé várják majd a mez árát. 

A végére pedig két hír a női kosárlabdához kapcsolódva. A Brooklyn Nets sztárja, Kyrie Irving 1.5 millió dolláros alapot hozott létre azoknak a WNBA játékosoknak, akik a koronavírus miatt kihagyják az idei szezont. Négy feltételnek kell teljesülnie, hogy valaki jogosult legyen ennek a "bérkiegészítésre": aktív játékosnak kell lenni az illetőnek, aki a 2020-as idény kihagyása mellett dönt, meg kell indokolnia, hogy miért döntött így, nem szabad bevételkiegészítést kapnia más szervezettől, és ha egészségügyi problémája van a játékosnak, annak köze kell hogy legyen a COVID-19 világjárványhoz. Augusztus 11-ig kell beadniuk a "pályázóknak" a kérelmet.

Másrészt a néhai David Stern 2021-ben bekerül a női Hall of Fame-be - mint ismert, az ő regnálása idején jött létre a WNBA.

 

Ez a cikk az Y-Shift munkatársainak támogatásával készült el.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus