Hírmorzsák 2020-10-20 (10:15)

Másfél milliárdot meg tudott menteni a liga a buborékkal, de így is masszívan veszteséges lehet az idei szezon. Bill Simmons szerint a tévéhez fog alkalmazkodni a liga, nem a nézőkhöz, emiatt januárban elindulhat a szezon és július közepén véget is érhet. Andre Ingram és David Stockton vezeti a G-Ligás szakszervezetet. Drummond és a Cavs is hosszabbítana, de nincsenek közel az álláspontok. A Miami center- és irányítóposzton erősíthet a drafton. A GSW valószínűleg nem fogja felhasználni a 17 milliós trade exceptiont. Windhorst szerint elképzelhető, hogy Jrue Holiday-ért bejelentkezik a Nets, korábban is voltak puhatolózások. Újabb európai tehetséget draftolhat a Nuggets. Billups csak elvi megállapodást kötött a Clippersszel, kalapban van a Pacersnél, akik Justin Holiday-t meg akarják tartani. CJ McCollum új talkshowt indít illusztris első vendéggel. 100 éves korában elhunyt a ligát legrégebb óta követő újságíró, aki még kvázi GM-ként is dolgozott. Tim Donaghy újra mérkőzéseket vezet, de nem kosárpályán. 

Tegnap este írtunk arról, hogy a liga majdnem 700 millió dollárt veszített a 258 elmaradt alapszakasz-találkozó miatt, ehhez kapcsolódik, hogy az orlandói buborékkal viszont nagyságrendileg 1.5 milliárd dollárt sikerült megmenteni, miközben az egész projekt „csak” 180 millióba került. A megmentett bevétel túlnyomó része abból adódik, hogy a buborékkal sikerült teljesíteni az országos és helyi tévészerződéseket, illetve a liga nagy szponzormegállapodásait. Azt továbbra sem lehet tudni, hogy ligaszinten milyen veszteséget okozott a 2019-20-as szezonban a járványhelyzet, mivel a csapatok éves jelentései még nem futottak be a liga központjába, márpedig az összköltségvetés 40%-a innen jön. A Los Angeles Times szerint a liga teljes vesztesége a megmentett szerződések értékéhez hasonlóan 1.5 milliárd dollár körül mozoghat. 

Emiatt is fontos lenne, hogy a 2020-21-es évad minél hamarabb elinduljon, a liga illetékesei pedig a héten már találkoznak is az ESPN és a Turner médiavállalat (a TNT üzemeltetője) képviselőivel, hogy elkezdjék az egyeztetéseket. Bill Simmons (The Ringer) szerint az a kezdési időpontot illetően általános mottó jelenleg az „inkább hamarabb, mint később”, ugyanis figyelembe kell venni, hogy a 2021-22-es szezont már rendes időben kellene lebonyolítani. Simmons szerint emiatt a február-márciusi start szinte elképzelhetetlen – a szurkolók valószínűleg április-májusig nem mehetnek be a csarnokokba, addig pedig biztosan nem lehet elhúzni a rajtot, így véleménye szerint ha nem is karácsonykor, de legkésőbb az MLK-napon (január közepe körüli időszak), vagy a kettő között el kell rajtolni, figyelemmel a rá következő évadra.

A szakíró szerint 70-72 meccses alapszakaszban érdemes gondolkodni, el kell felejteni az All-Star szünetet, és legkésőbb július közepére be kell fejezni a szezont. Úgy véli, hogy a legfontosabb tapasztalat az idei szezon lezárásával kapcsolatban, hogy augusztusban senki nem néz tévét, akár van járványhelyzet, akár nincs, szeptemberben pedig katasztrofális számok jöttek az NFL indulása miatt. Bár Simmons nyíltan nem mondta ki, de összességében arra utalt, hogy a televíziók érdekeit fogják figyelembe venni az új szezon indulásánál, hiszen ha alacsony a nézettség, a reklámbevételek is kisebbek, így a közvetítési jogok is kevesebbet fognak érni. 

A G-Liga játékosai az NBA játékos-szakszervezete segítségével idén nyáron alapították meg saját érdekvédelmi szervezetüket, most pedig kinevezték az átmeneti vezetőséget: Andre Ingram (a G-Liga egyik veteránja, korábban a Lakersnél is megfordult néhány mérkőzésen) lett az átmeneti elnök, David Stockton (John Stockton fia) a helyettese, Isaiah Todd pedig a titkár-kincstárnok. 

Bár Andre Drummond és a Cleveland Cavaliers között kölcsönös az érdeklődés egy szerződés-hosszabbításra, az álláspontok egyelőre igen távol állnak egymástól. A szezon közben megszerzett centernek 2020-21-re majdnem 29 millió dolláros játékosopciója van, és ha most írna alá hosszabbítást, akkor a végösszegnél szeretné látni a kompenzációt, amiért jövő nyáron nem teszteli az FA-piacot. A klub viszont szeretne reális áron aláírni vele, tekintettel arra, hogy a jelenlegi ligatrendekbe (gyors játék, kinti dobások) nem igazán kompatibilis Drummond játékstílusa. Chris Fedornak (Cleveland.com) több forrás is azt mondta, hogy egyelőre az a reális forgatókönyv a Cavs számára, hogy Drummond lehívja az opcióját, nem hosszabbít és szezon közben elcserélik egy bajnokesélyeshez. 

A Miami Heatnél megkezdték a felkészülést a draftra, két játékossal is táv-interjúztak. Az egyik Jalen Smith, egy 208 centis small-ball center, aki 37%-kal triplázott idén, majdnem 220 centis a karfesztávja, így ideális helyettese lehet Bam Adebayónak – ha ő lesz a kiválasztott, akkor az azt jelentheti, hogy Meyers Leonardöt nem igazolják vissza, illetve a 12.2 milliós játékosopcióval rendelkező Kelly Olynyket elcserélik. A másik játékos Malachi Flynn, egy védekező stílusú irányító, amiből jelentős hiány van a Heat keretében. 

A Golden State Warriorsnak van egy 17.2 millió dolláros trade exceptionje a tavalyi Andre Iguodala-dealből, azonban csapathoz közeli források azt mondták Anthony Slaternek (The Athletic), hogy ezt csak nagyon különleges esetben használnák fel – a szakíró szerint a jelenlegi luxusadó és a következő szezon körüli bizonytalanság (a Chase Center az egyik legnagyobb bevételt generáló csarnok a ligában) együttesen okozza az óvatosságot. A kivétel egyébként a szabadügynökpiac megnyitását követő hetedik napig használható fel, utána elveszti a GSW. 

Brian Windhorst (ESPN) azt mondta a Hoop Collective podcastben, hogy februárban volt tárgyalás a Nets és Pelicans között Jrue Holiday-ről, de ezek végül nem fordultak komolyra. Nemrég Windhorst azt mondta, hogy Holiday-ért jelenleg Caris LeVert és Jarrett Allen lehet az ár, legalábbis a Pelicans helyében ő ezt kérné – hozzátette, hogy 2021 nyarán Holiday-nek játékosopciója van, és jelenleg a Pelicans nem néz ki annak a playoff-csapatnak, ami az akkor 31 éves játékosnak perspektíva lehet egy egyéves opcióra, ráadásul új vezetőedző is lesz a csapatnál. Kevin Pelton (ESPN) szerint Caris LeVert értéke nagyot nőtt a buborékban mutatott teljesítménye miatt, így akár egy az egyben is meg lehet próbálni a cserét, de olyat is el tud képzelni, hogy Levert és Jarrett Allen lenne az ár Holiday-ért és a tapasztalt dobóhátvédért, JJ Redickért. Holiday papíron egyébként jól passzolna a Netsbe, hiszen a liga egyik legjobb two-way hátvédje, aki nagyszerűen védekezik, támadó oldalon szervezésben és dobásban is képes kiemelkedő teljesítményre, emellett igazi csapatember, nem véletlenül választották meg idén az Év Csapattársának. 

Windhorst arról is beszélt, hogy ha a Denver akar egy harmadik sztárt, akkor fel kell adnia Michael Porter Jr.-t, de ez jelenleg nincs a kalapban, így viszont nem lesz esélyük megszerezni Bradley Bealt. Ehhez kapcsolódó hír, hogy több mock draft szerint is folytatódik a „nemzetközi vonal” a denveri játékoskiválasztásnál, az idei célpont a 18 éves, 213 cm magas szerb kosaras, Alekszej Pokuszevski, akit jelenleg a 20. hely környékén rangsorolnak (a Nuggets a 22. helyen választhat). A Kristaps Porzingishez hasonló felépítésű és stílusú, de a lettnél mozgékonyabb erőcsatár 17 évesen debütált az Olympiakoszban az Euroligában – szerb és görög állampolgársággal is rendelkezik. 

Chauncey Billups ugyan elfogadta a Los Angeles Clippers segédedzői pozícióját, de egyelőre feltételesen: ha valahol vezetőedzői állást kap, akkor szabadon távozhat. J. Michael (Indianapolis Star) szerint Billups továbbra is komoly esélyes a Pacers vezetőedzői pozíciójára – a csapat a hónap végéig jelenti be, hogy mely három jelölt jutott be az utolsó körbe. A Pacershez kapcsolódó hír, hogy a lejáró szerződésű veterán kiscsatárt, Justin Holiday-t mindenképp szeretnék megtartani egy többéves garantált kontraktussal. 

Két hír a médiából. Az eddig is aktív CJ McCollum egy új talk showt indít ma, Remaking America címmel, és első vendége rögtön egy politikai nagyágyú, Kamala Harris, a Demokrata Párt alelnökjelöltje lesz – mellette Donovan Mitchell és Tobias Harris is szerepel a nyitó adásban.

A másik egy szomorú hír, 100 éves korában elhunyt Sid Hartman, a ligát legrégebb óta követő újságíró. A Minnesota Star Tribune újságírója 1945-ben kezdte a szakmát és 1947-ben 15 ezer dollárt ajánlott fel a Detroit Gems tulajdonosának, hogy költöztesse az NBL-ben szereplő csapatát Minneapolisba, majd el is vitte a csekket Detroitba – a klub pedig átköltözött, felvette a Minneapolis Lakers nevet, Hartman pedig az öt bajnoki címet nyerő klubnál dolgozott 1957-ig egy olyan szerepkörben, mint ma a GM-ek. Miután távozott, már csak a sajtóban dolgozott, gyakorlatilag élete végéig – március 15-én töltötte be a 100-at, de utána is heti három cikket (a futball-szezon indulása után négyet) írt a Star Tribune-nek és egy vasárnapi reggeli sportshow egyik házigazdájaként is működött. 

Végül pedig a korábbi hírhedt játékvezető, Tim Donaghy maradt, aki ismét bíráskodik: az NBA legnagyobb fogadási csalásos botrányának főszereplője a Major League Wrestling nevű pankrációligának dolgozik majd a jövőben. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus