Hírmorzsák 2021-01-04 (12:00)

Satoransky is vírusos a Bullsnál, hét csapatközeli segítő karanténban a LAC-nál. Paul George szerint többen a múltban élnek, emiatt tört ki balhé a Suns ellen. Doncic és Harden is felépülhet a holnapi, egymás elleni meccsükre, két fiatal szerb magasember és Josh Jackson is lesérült. Nash nem akar mini-drámát a Nets centereivel kapcsolatban. Marvin Bagley édesapja egy héten belül másodjára ment neki a Kingsnek. Steph Curry bődületes karriercsúcsának érdekességei – Damian Lillard a meccsük után rögtön gratulált neki. THT hamarosan markáns perceket kaphat a Lakersben? Barea szerint Nowitzkinek nagyon a bögyében volt a Big Three 2011-ben. 

Pár járványügyi rossz hírrel kell kezdenünk. A Bullsnál nemrég Chandler Hutchison fertőződött meg, Lauri Markkanen és Ryan Arcidiacono karanténba került, tegnap pedig a cseh Tomas Satoransky és egy meg nem nevezett stábtag esetében mutatták ki a fertőzést. Satoransky decemberben egyszer már kilenc napra karanténba került Noah Vonleh közeli kontaktjaként, de akkor nem kapta el a vírust. A Miami Heatnél Avery Bradley nem volt ott a tegnapi edzésen az „egészségügyi és biztonsági protokoll” miatt, ez általában azt jelenti, hogy nem fertőződött meg, de vagy kontaktszemély, vagy probléma akadt a tesztjével. 

A Los Angeles Clippersnél a csapat mellett dolgozó stáb hét tagja került karanténba, miután egyiküknél kimutatták a vírus jelenlétét, de öröm az ürömben, hogy játékosok, edzők és csapatvezetők nincsenek a fertőzöttek között. A hétfős társaság Salt Lake Cityből nem repülővel, hanem furgonnal tért vissza Los Angelesbe a Jazz elleni meccset követően, és a kontaktkutatás kimutatta, hogy Utahban egy visszafogott újévi szállodai koccintáson is részt vett a fertőzött stábtag, ahol lekerültek a maszkok is, a többiek ezért kerültek karanténba. Tyronn Lue vezetőedző szerint az eset nem okoz fennakadást a csapat életében, a játékosok mellett elegendő személyzet dolgozik. 

A Clippers egyébként Phoenixben lépett fel vasárnap este, és a negyedik negyedben összezördült Paul George, illetve Chris Paul és Devin Booker – George és Booker kapott végül technikait. A meccs után George elmondta, hogy az ellenfelek sokkal többet „csiripelnek” a tavalyi buborék óta vele kapcsolatban, ez történt most is. Ő megbeszélt valamit az egyik játékvezetővel, erre odaugrott Chris Paul, majd érkezett Booker, a dolgok pedig gyorsan eszkalálódtak. George szerint ő kifejezetten nem szokott ilyen eseteket generálni, de úgy tűnik, hogy egyesek még a múltban élnek és szeretnek gyűlölködni. A Clippers közvetítői stábjának annyit tett hozzá, hogy karrierje korábbi éveiben soha nem tapasztalt ilyet a ligában, de most sokan megragadtak az előző szezon eseményeinél, amit egyrészt nem fog szó nélkül hagyni a pályán, másrészt köszöni szépen, remek motivációt jelent számára. Mint ismert, a buborékban Devin Booker óriási győztes kosarat vágott George és Leonard mellett, valószínűleg erre célozhatott a Clippers játékosa - egyes sajtóhírek szerint egyébként Booker annyit mondott ellenfelére, hogy "soft a.. n...a". 

Folytassuk a sérülésekkel. Luka Doncic kihagyta a ma hajnali, Bulls elleni összecsapást izomsérülés miatt a dolog Rick Carlisle vezetőedző szerint nem komoly, ugyanakkor bizonytalan, hogy a holnap hajnali, houstoni back-to-back összecsapáson ott lehet-e a szlovén klasszis. James Harden folyamatosan kezeléseket a sérült bokájára, elképzelhető, hogy a Dallas ellen már pályára lép, mondta el Stephen Silas, a Rockets vezetőedzője. Alen Szmajlagics, a Warriors magasembere már nem ilyen szerencsés, jobb térdében elszakadt a meniszkusz, meg kell műteni – a csapatnál úgy számolnak, hogy nem hónapokat, hanem csak pár hetet kell kihagynia a fiatal szerb játékosnak. Az Oklahoma újonc szerb magasembere, Alekszej Pokusevszki is kihagyhat 1-2 mérkőzést, miután a vasárnapi edzésen ütközött egyik csapattársával és át kell esnie a liga agyrázkódás-protokollján. Josh Jackson, a Pistons kiscsatárának jobb bokája is megsérült vasárnap este, a Boston elleni mérkőzésen Daniel Theis faultolta egy betörésnél, a Celtics német centerének lábára érkezett szerencsétlenül – a plusz egy büntetőt még bedobta (ha nem teszi, nem térhetett volna vissza a meccsbe), de utána azonnal lecserélték. 

Steve Nash nem akar mini-drámát abból, hogy DeAndre Jordan vagy Jarrett Allen kezd centerposzton. A Nets mestere elmondta, hogy Jordan remek kapcsolatban van Duranttel és Irvinggel, illetve ő az idősebb játékos, miközben Allen pedig Caris LeVerttel érti meg magát kiválóan a pályán, szóval szerinte semmi gond nincs azzal, hogy Jordan kezd. A veterán center egyébként 20 percet, Allen 22.5-öt átlagol eddig a szezonban, és Nash szerint a fiatal magasember további percekre számíthat, mert nagyon elégedett azzal, amit viszontlát tőle a pályán. Szó sincs arról, hogy versenyeztetnék a két centert, mindkettőre szükség van ahhoz, hogy a csapat elérje a céljait, egyébként pedig jelenleg az egész gárda igen jó hangulatban dolgozik, és ez a lényeg. 

Sacramentóban nem ilyen szerencsés a helyzet, miután idősebb Marvin Bagley egy azóta törölt tweetben szólította fel a Kingst, hogy azonnal cseréljék el a fiát. Az eset előzménye, hogy a Houston ellen elvesztett összecsapás utolsó 8 és fél percében Bagley végig a kispadon ült. Luke Walton vezetőedző szerint ugyanazt tudja mondani, mint a korábbi hasonló esetekben: nem foglalkozik az ilyen véleményekkel, mert ezeket az öltözőben beszélik meg. Egyébként dicsérte játékosát, szerinte remekül dolgozik, folyamatosan fejlődni akar, és bár még sokat hibázik, egyértelműen fényes jövő előtt áll. Bagley édesapja a héten már másodszor áll bele a csapatvezetésbe-stábba: pár napja a Denver elleni meccs játékperceit kérte számon, miután fia az első félidőben 18 pontot szerzett, a végjátékban viszont egyetlen másodpercre sem küldték fel. Idősebb Bagley-nek egyébként már komoly „múltja” van, a 2018-19-es évadban folyamatosan kritizálta az akkori vezetőedzőt, Dave Joergert. 

Steph Curry 62 pontos karriercsúcsot hintett ma hajnalban, a liga történetének második legidősebb játékosaként jutott el legalább 60 pontig az ESPN szerint, Kobe Bryant búcsúmeccse mögé zárkózott fel. A franchise színeiben 1974 óta senki nem jutott el ilyen magasságba, 60 pontot az elmúlt harminc évben csak Klay Thompson ért el náluk – utóbbi üdvözölte is a klubban. 1977 és Pistol Pete Maravich óta Curry az első NBA-játékos, aki mindkét félidőben eljut legalább 30 pontig – egyetlen apró bánata lehet, hogy kihagyott egy büntetőt, így megszakadt 80 szabaddobás óta tartó sorozata.

Steve Kerr vezetőedző csak annyit tudott mondani a Portland meccs után, hogy igazi kiváltság egy ilyen játékost edzeni – elképesztő tehetség, aki kihozza magából a legjobbat és igazi vezér, az egész franchise áldottnak érzi magát Curry miatt. A vesztes csapat vezére, Damian Lillard már a lefújásnál gratulált és utána is elismerően nyilatkozott ellenfeléről, Trae Youngot és Ja Morantet is lenyűgözte Curry előadása. 

Dirk Nowitzki kifejezetten utálta a Miami Heat Big Three-jét, ez az utálat pedig nagyon komolyan motiválta a 2010-11-es évadban, amikor a Dallas a vezérletével le tudta őket győzni a nagydöntőben – ezt Nowitzki régi harcostársa, JJ Barea mondta el JJ Redick podcastjében. Barea szerint ezt Nowitzki soha nem mondta ki, mindig igyekezett személyes jó példát mutatni, és nem jellemző rá, hogy sokat beszélne – a 2010-11-es évadban viszont kifejezetten sokat és hangosan nyilvánított véleményt a csapat előtt, és az ott elhangzottak alapján Barea számára egyértelmű, hogy nagyon nem szívlelte LeBronékat. 

Az előszezonban szenzációsan játszó Talen Horton-Tucker egyelőre nem kapott túl sok játékpercet a Lakersben, de ez hamarosan változhat Kyle Goon (OC Register) szerint. Alex Caruso a járványprotokoll, Caldwell-Pope bokasérülés miatt nem lesz egy darabig (utóbbi sérülése egyébként nem súlyos az érintett szerint), Anthony Davis pedig nagy támogatója THT-nek. Szerinte csapattársa nagyon fiatal, mégis mintha már évek óta a ligában edződne, imád tanulni és nem ijed meg a nagy pillanatoktól. 19-20 éves, mégis amikor eddig bedobták a tűzbe, egyszer sem égett meg, egyszóval igazi steal volt a tavalyi drafton. 

Korábban beszámoltunk róla, hogy súlyos betegséget követően szombaton elhunyt Paul Westphal - Adam Silver, a liga első embere külön közleményben emlékezett meg a klasszis játékosról és kiváló edzőről, akinek kiemelte nagylelkűségét, vezetői képességeit és a játék iránti imádatát. A szombati meccsek egyébként egyperces gyászszünettel kezdődtek a Hall of Famer emléke előtt adózva. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus